hát azt hiszem, ez történt a hatalmas tarkalevelű hortenziámmal.... azaz csak látszólag minden ok nélkül, szerintem egész egyszerűen kiszáradt a télen, valószínűleg ha nincs elég csapadék, muszáj néha öntözni őket is.
már több mint egy méter magas volt, rengeteg virággal.... tökig el van száradva, csak legalul hajt.... legalább nem végképp adta be a kulcsot, de nem úgy tűnik, hogy fentebb élet költözik belé. még hagyom kicsit, most állítólag esős napok jönnek, hátha... aztán visszavágom:(
arra gondoltam, hogy nem aludt el télire, meg sok vizet is kapott, azért van... ezek olyan tipikus vízhajtásoknak tűnnek, pláne, hogy írod, hogy sok jön belőlük... én nem hiszem, hogy ezekből lesz valami, de hátha más tapasztalt már ilyet, én még nem, úgyhogy levágnám őket, ne fárassza magát velük a növény.
Hogy valamit elszurtam, az nem kérdés. Levelek lehultak, most a tavalyi vesszők alján normális kis 2 cm-es zöld levelecskék, a szár felső részéből meg sok-sok gyenge szintelen 30 cm-es hajtás indult. Az utóbbi 3 hétben hajtott igy ki, azaz igazság nem néztem rá mostanában, ezért ért meglepetés.
Tavaly ősszel kaptunk egy szép nagy dézsás egészségesnek tünő dus levélzetü hortenziát. Tavaly nem virágzott mert tavaly tavasszal fagyás miatt nagyon vissza lett metszve. Most a muskátlikkal telelt és az utóbbi 1 hónapban 20-30 cm-es fehér szinü hajtásokkal van tele a végén töménytelen virágkezdemény.( mint a csirás krumpli)
Mit lehet vele kezdeni, egyelőre szoktatom a külső levegőhöz, árnyékban. Lesz ezekből a "viz"hajtásokból valami, be fognak érni ezek a fehér szárak, vagy megint teljes metszés?
ha gömbvirágzatú, akkor bizonyára macrophylla lesz, a kényeske (árnyék, rengeteg víz, téli takarást igényel), őket hívja a köznyelv kerti vagy paraszthortenziának, köztük vannak a különböző színűek, rózsaszín, kék, lila, stb...
Mi nem kaptunk tobbet mint egy cm-t... hala az egnek, meg boven van az elozobol is... nagy resze a kertnek meg ho alatt van - hortenziastol... amiket nem szoktam takarni sem. Nagyon jo lenne mar kis olvadas - de ha veletlenul melegebb a nap - azt ejjel karpotolja egy jo nagy lehulessel...
a macrophyllát (ha az, amit pátyolgatsz:) nyugodtan kiültetheted már most is, de árnyékos helyre kerüljön, ő nagyon sok locsolást is igényel.
a vanille fraise egyáltalán nem kényes, ahogy a többi bugás hortenzia sem. napra is mehet, nem kér annyi vizet, mint a macrophylla és abszolút fagytűrő.
a macrophyllát télire takard be jól avarral, de bevinni nem kell, legjobb neki, ha kerti talajban él.
Sziasztok! Kérnék egy kis segítséget: tavaly hozzám került 1hortenzia tő, nyáron árnyékban szépen fejlődött, életben maradt! eddig mind elment :( télre behoztam, a muskátlikkal együtt teleltetni(fűtetlen, világos szobában), most kezd új rügyeket hozni. hogyan tovább? mikor tehetem ki?
másik: az előző sikeremen felbuzdulva rendeltem 1 vanilla fraise-t is, ő 1botocska formájában érkezett, pincében várta a tavaszt, ő is most kezd rügyezni. hogyan gondozzam?
el is ültethetem őket kint és kint maradhatnak, vagy be kell hozni mindig? bocsi a sok kérdésért, hortenziákban teljesen kezdő vagyok :D
nem szabad leszedni, el kell altatni a növényt, ami azt jelenti, hogy le kell takarni mondjuk egy nagy kartondobozzal és ott a sötétségtől pár napon belül lehullatja a leveleit, akkor lehet levenni a takarást róla. én így olvastam több helyen is.
minimális öntözés, ne száradjon ki télen.... na én ebben nem vagyok jó, a leandernek sem túl sok esélyt adok, ahogy most kinéz:s
én inkább takarom a kertben, aztán kap annyi vizet, amit a természet ad neki, az jó szokott lenni:))
Félek ,hogy a takaráshoz szokott kis zöld rügyek elfagynak.Jártam így 2 éve sajnos és nem virágzott a Hortenzia bokrom.Még bármi lehet csak március eleje van.Jöhetnek fagyos éjszakák is.