Többször vitatkoztam mostanában egyik kollégámmal a homeopátiáról. Annak szeretnék utánajárni, hogy végeztek-e ellenörzött körülmények között kísérleteket annak hatásosságáról. Mi lett ezeknek a kísérleteknek a végeredménye? Miféle érvek vannak pro és kontra?
(olyan vizsgálat kellene, amelyben rákbetegeket konzervatívan kezeltek, és volt "hiszi" meg "nem hiszi" csoport is... esetleg "kicsit hiszi"... és eltért a hatákonyság... OK?)
Totál értem hogy mire gondolsz.A példa nagyon jó volt.Ezt mindenki tudja hogy a lelki és fizikai dolgok összefüggenek.De szerintem ez nem mindenkinél válik be.Persze biztos,hogy sokan vannak,akik vmi mély lelki elnyomásban szenvednek,és ezért nem bíznak vagy hisznek igazából vmiban,csak azt hiszik.De én tényleg nem érzem,hogy velem is így volna.És ha elgondolkozok,nincs is okom rá.
Ált nem lehet, de előfordulhat, h kapásból érti, amit mondok/amire gondolok, és ráérez, h hogy kell csinálni. 1-2 (3-4) válasz után ki szokott derülni, h megvan-e ez az összhang. Persze ez még nem pótolja a személyes találkozást.
Ahhoz a net kevés, mert a jólgondolásba za is beletartozik, h személyreszabottan NEKED jó.
A lényeg (az egyik), h attól, h a felszínen vmi pozitív, tudatalatt lehet számodra negatív. Példa: Kismanyuska gyereket akar, de már nagyon és évek óta, oszt kiskutya se.... Pedig minden nap elgondolja, elképzeli, h dajkálja a ygerekeit. Mégis smi. Mert ha lejjebb bányászunk, kiderül, h (most következik a variációk-egy-témára): 1. fél a szüléstől; 2. félti a szabadságát, h akkor nem mehet mindennap bulizni; 3. látta, h a csecsemős anyukák miylen fáradtak, és ahhoz nincs kedve; 4. úgy hiszi, h nem tud jó anya lenni; 5. satöbbi, satöbbi....
hát konkrétan nem tudom hogy milyen állaton,vagy hogyan csinálták a vizsgálatot,de ezt olvastam a honlapjukon a bizonyított tényeknél: állatoknak is bevált,tehát nem lehet csak placebo! Ebből indultam ki. Pint: akkor nekem eddig miért nem vált be ez a gondolásos dolog.sokszor úgy vagyok vele,hogy nem veszek be semmit,mert bízok benne hogy elmúlik.De nem múlik.Pedig hiszek benne.
mondjuk indulj ki egy koffein oldatból, ami 1 mol / literes. látni fogod, hogy ennek értéke nem igazán lényeges, lehetne 100 vagy 0,01 is a kiindulás. az érdekesség kedvéért utánanézhetsz, hogy egy valódi koffein oldat, amit használnak milyen tömény.
tudjuk, hogy 1 mol = 6*1023 db
kezdjük higítani, cél a C30 koncentráció. ez azt jelenti, hogy 30-szor higítjuk százszorosára.
kérdés, mennyi 100*100*100* ... összesen harmincszor ismételve? középiskolás matematika kell hozzá, hatványazonosságok.
utána keressük, hogy hány db koffein molekula marad ezután egy literben.
6*1023 osztva a fenti szorzattal
ebből kiszámolhatod, hogy 1l oldatban várhatóan hány koffein molekula lesz
elárulom neked, hogy az eredmény bőven bőven bőven 1 alatt lesz. tehát várhatóan 1l álmatlanság elleni szerben nem lesz koffein molekula egyáltalán. kizárólag oldószer.
szóval csak gondolnom kellene hogy meggyógyulok és meg is fogok?És mi van az állatokon végzett vizsgálatokkal?Ha nekik is bevált,akkor ők is ilyen lelkisek és hisznek?:D
hát úgy is lehet fogalmazni, hogy nincsenek teljesen bebizonyítva, amennyiben egy kicsit sincsenek nemhogy bizonyítva, de még alátámasztva se. sőt, ami azt illeti, jórészükről nagy valószínűséggel bizonyítható, hogy nem igaz.
és ugyanez a helyzet a homeopátiás szerekkel. ellenőrzött kísérletekben azonos a hatása a placebo-val.
(érdekes módon egyébként ez az az eset, amikor nem csak a hatás azonos, hanem maga a szer is azonos a placebóval :) )