Keresés

Részletes keresés

dochow Creative Commons License 2015.01.01 0 0 974

http://arxiv.org/pdf/quant-ph/0402001.pdf

Néhányan még mindig nem értik, miért abszurd az EPR kisérlet eredménye.

Megpróbálom még egyszerűbben leírni. Ennek megértéséhez csak a polarizátor ismerete szükséges.

És néhány alapismeret. Például hogyan adják meg a teljes fotonszámot? Kiszámolják a forrásból mennyi indul ki? Nem, ez nem igy működik.

Egyszerűen elveszünk minden akadályt, és megmérjük mennyi fotont tudunk detektálni.

Adott egy fényforrás, elétesszük a detektort, mondjuk 1000 fotont detektálunk 1 perc alatt. Ez lesz a kiindulási érték.

Eléteszünk egy polarizátort. Az áthaladó fotonok száma a felére esik. Mire lehet ebből következtetni?

Vagy polarizálatlan a fénysugár, vagy pont 45 fokban áll a polarizátor a fény polarizáltsági irányára.

Eldönthető hogy melyik esettel állunk szemben? Hogyne, el kell forgatni a polarizátort.

Ha a fotonszám továbbra is 50%, akkor polarizálatlan a fényforrásból érkező fény. Ellenkező esetben találni fogunk egy irányt, ahol az érték 100% lesz.

dochow Creative Commons License 2015.01.01 0 0 973

"egyszerre két ugyan olyan polarizátortól függene mindkét oldalt."

Helyesebben mindha mindkét oldalon megduplázódna a foton és a detektor, és csak abban az esetben detektálnánk fotont az adott oldalt, ha mindkét klón foton detektálódna. Gondolhatnánk, lehet hogy a szubkvarkmodellel ennek van értelme. Nos nincs. Ugyanis ebben az esetben a Malus-law más formájú lenne. Nyilván egyedi fotonoknál is ugyan ez a szabály lenne érvényes.

Honnan lehet tudni, hogy két egymástól független eseményről van itt szó? A szorzásból. Valószínűségek szorzata esetén két független eseményről van szó.

Mondják sokat biztos úgy van. Matek, bonyi, felejtős.

Nem bonyi, egyszerű.

Dobjunk két pénzérmével. A fej-írás valószínűsége 50-50%. Mekkora annak a valószínűsége, hogy mindkettő fej lesz? 0.5*0.5=0.25  vagyis 25%.

De miért? Az egyik pénzérme az esetek felében lesz fej. Most dobjuk el a többi esetet,

Ebben a részhalmazban az első érme mindig fej lesz. Nyilván a másik érmére most is az 50%-os szabály érvényes, vagyis a részhalmaz felében fej lesz a másik érme is. Ez a részhalmaz 50%-a.

Mivel most az egész halmaz felével dolgoztunk, ez az 50% az egésznek a 25%-a.

Előzmény: dochow (971)
dochow Creative Commons License 2014.12.31 0 0 972

Tévedtem, merőleges fotonokkal is jó.

Előzmény: dochow (971)
dochow Creative Commons License 2014.12.31 0 0 971

A megoldás egyszerűsíthető.

modamp1=cos(p1)*(cos(f1)+cos(f2)) + sin(p1)*(sin(f1)+sin(f2))

mivek az adott esetben f1==f2 felesleges az összeadás.

modamp1=cos(p1)*(cos(f1)) + sin(p1)*(sin(f1))

ez viszont két vektor dot() szorzata, ami megegyezik a köztük levő szög coszinuszával.

cos(p1-f1)

Tehát

valoszinuseg=sqr(cos(polarizator1-foton_polarizacio)*modamp1)

valoszinuseg=sqr(cos(polarizator1-foton_polarizacio)*cos(polarizator1-foton_polarizacio))

Mintha az áthaladás valószínűsége egyszerre két ugyan olyan polarizátortól függene mindkét oldalt.

A pontos értékek csak skálázással érhetőek el.

amp1=sqr(cos(f1-p1)*cos(f1-p1)*1.33)

amp2=sqr(cos(f2-p2)*cos(f2-p2)*1.33)

és az eredmény egész jó.

Kár hogy csak párhuzamos fotonokkal helyes az eredmény.

Előzmény: xdone (422)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.08.01 0 0 970

Itt is felvetem a kérdést - immár külön kérve, hogy ne hülyézzetek le miatta :

Miként reagálnak a szappanbuborékok az életre rontólag ható sugárzásokra?

(Pl. elpukkannak-e "idő előtt" - vagy sem? )

Amennyiben kérdésem hülyeségem tanújele volna - úgy kérem jelezni, de nem ám lehülyézéssel, hanem tudományos érveket hozva fel ellene!

Előre is köszönöm a reakciókat/vészreakciókat.

Hazavágyó Creative Commons License 2014.08.01 0 0 969

"Ha egy kérdésre nem tudod a választ és a kapott válaszra azzal érvelsz, hogy fogalmam sincs mi lesz a jó válasz, akkor a válaszolónak érvként el kell fogadnia."

Ragaszkodom ehhez: Az általad idecitált szöveg nem tartalmaz érvet.

Egyúttal tiltakozom ama vágyad ellen, hogy bárki számára kötelező legyen érvként elfogadni valamit, ami nem érv.

Előzmény: őszszakál (968)
őszszakál Creative Commons License 2014.07.31 0 0 968

Ha egy kérdésre nem tudod a választ és a kapott válaszra azzal érvelsz, hogy fogalmam sincs mi lesz a jó válasz, akkor a válaszolónak érvként el kell fogadnia.

Előzmény: Hazavágyó (967)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.31 0 0 967

Példád rossz, mert nincs benne érvelés. (Ami az "Érvelés: " után van, az nem érvelés.)

Az idézett szöveget illetően pedig véleményem ez: A kérdés remek. Kár, hogy rossz helyen hangzott el.

Előzmény: őszszakál (966)
őszszakál Creative Commons License 2014.07.31 0 0 966

Itt a kért példa.

Kérdés: „Miként reagálnak a szappanbuborékok az életre rontólag ható sugárzásokra?

Válasz: Általában megijednek tőlük, de olyan is van összefognak ellenük...

Érvelés : Fogalmam sincs mi a válasz kérdésemre. Csak megírtam, reménykedve - hátha nem hadititok. (Amúgy nem kizárt, hogy szovjet tudósok már réges rég megválaszolták - miként is reagálnak a szappanbuborékok különféle sugárzásokra, ám az eredményt továbbra is hét lakat alatt őrzik - szigorú parancsra.)”

Előzmény: Hazavágyó (965)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.28 0 0 965

"jól érvelni hülyeség mellet is lehet.:))"

Ez biztos? Légy szíves írj rá példát.

Előzmény: őszszakál (964)
őszszakál Creative Commons License 2014.07.25 0 0 964

A jó érv is relatív, mivel jól érvelni hülyeség mellet is lehet.:))

Előzmény: Hazavágyó (963)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.23 0 0 963

Felfogni és érteni két dolog. Az értő erről ismerszik meg:
Észreveszi a mások elgondolásai hátterében megbúvó hibákat/tévedéseket - jó érveket* sorolva azok ellen.

* jó érv: nehezen támadható ma. 

Előzmény: őszszakál (962)
őszszakál Creative Commons License 2014.07.22 0 0 962

Bizonyára hallottad azt a szállóigét, hogy: értem, értem, csak fel nem foghatom.

A nyelvtanilag helyes megfogalmazás nem mindig elég a lényeg megragadásához. :(

Előzmény: Hazavágyó (961)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.21 0 0 961

" ... amit csak jóval magasabb tudásszinten értenek igazán."

Mit jelent érteni?

Itt is használják, de nem értem mit jelent:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger-egyenlet

* „Itt láthatják a táblán a nevezetes Schrödinger-féle hullámegyenletet. Ezt az egyenletet Önök persze nem értik. Én sem értem. Schrödinger úr sem értette, de ez ne zavarja Önöket. Én ezt majd minden óra elején felírom a táblára, és elmagyarázom, mire lehet használni. Önök pedig majd lassan hozzászoknak.”

Marx György, egyetemi tanár egyik előadásának kezdete. *

Előzmény: őszszakál (956)
őszszakál Creative Commons License 2014.07.18 0 0 960

Vannak emberek, akik jól informáltak és jó az értelmi képességük, ezért elsőre értik a nekik szánt szöveget, beszédet. Vannak olyanok, akik gyengébb értelmi képességgel rendelkeznek, ezért nem értik, vagy rosszabb esetben nem is akarják érteni a nekik szánt szöveget.

Előzmény: Hazavágyó (959)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.18 0 0 959

"... amit csak jóval magasabb tudásszinten értenek igazán. ..."

Mit értesz azon, hogy "értenek"?

őszszakál Creative Commons License 2014.07.13 0 0 958

Akit komolyan érdekel a kozmológia, az a népszerűsítő irodalomnál komolyabb írásokat is olvas. Azokban őszintén leírják a tudósok kételyeiket. Ami a kozmológiában több, mint a más tudományágakban. Bizony a tudósok mérlegelik a szavaikat. A szenzációkeltés csak a reklámok bevételét növeli, nem az újságíró presztízsét.

Előzmény: Hazavágyó (957)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.12 0 0 957

"Az információra éhes tömeget könnyű a kozmológiával megetetni, mivel mindenki tudja, hogy abban több a feltételezés, mint a bizonyosság."

Honnan a csudából tudja mindenki (a kozmológiával megetethető tömeget is beleértve), hogy a kozmológiában több a feltételezés, mint a bizonyosság?

Már van valami mérleg, ami ezt mutatja?

őszszakál Creative Commons License 2014.07.06 0 0 956

Az ismeretterjesztő irodalom többnyire az átlagember színvonalára ereszkedve fogalmazza meg azt, amit csak jóval magasabb tudásszinten értenek igazán. Ez ellen nincs orvosság. Az információra éhes tömeget könnyű a kozmológiával megetetni, mivel mindenki tudja, hogy abban több a feltételezés, mint a bizonyosság.

Előzmény: Hazavágyó (955)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.06 0 0 955

multiverzumra keresve találtam:

http://www.origo.hu/tudomany/20090812-multiverzumelmelet-antropikus-elv-paul-davies-budapesten-tartott-eloadast.html

*... Biztosak lehetünk-e valamikor, hogy igaz a multiverzum-elmélet?
A bizonyosság a természettudományban másként értelmezhető, mint a hétköznapi életben. ... *

Ja kérem, így könnyű -  amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek! :)

Sőt: *... Az is lehetséges azonban, hogy egy szimuláció részei vagyunk, mivel valószínűleg több a mesterséges univerzum, mint az igazi. ...*

Már csak át kell értelmezni bizonyos régi keletű iratokat, és attól fogva szent lesz a béke.

Előzmény: őszszakál (954)
őszszakál Creative Commons License 2014.07.05 0 0 954

A matematikában minden megengedett, ami logikailag korrekt, axiomatikus. Az univerzum mérete olyan óriási, hogy a mi galaxisunk egy pontnak tűnik benne. A feltevéseink kísérleti ellenőrzése nagyon korlátozott, az univerzumra vonatkozóan. Ezért tág teret kapnak az elméleti spekulációk. Amit a szűk környezetünkben bizonyítottnak találunk, kiterjesztjük olyan méretekre is, amit nem tudunk leellenőrizni. De az emberek hódítási, birtoklási vágya is végtelen, avagy imaginárius.:-)

Előzmény: Hazavágyó (953)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.04 0 0 953

Bocs, teljesen elszúrtam a kérdést. Javítva:

Szabad-e univerzumot rendelni olyan egyenlet(ek)hez is amelyek megoldásaiban csakis imaginárius mennyiségek szerepelnek ?

Előzmény: Hazavágyó (952)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.04 0 0 952

Köszönöm az infót. Egy kérdés: Szabad-e univerzumot rendelni az olyan egyenlet(ek)hez), amelyek megoldásai csakis komplex függvények (mármint amelyek megoldásaiban imaginárius mennyiség is szerepel).

Jelzem - e kérdésre nem várok hiper gyors választ. :)

Előzmény: őszszakál (951)
őszszakál Creative Commons License 2014.07.04 0 0 951

Javítok: ...végtelen sok univerzum, vagyis multiverzum létezését...

Előzmény: őszszakál (950)
őszszakál Creative Commons License 2014.07.04 0 0 950

A matematikában van olyan egyenlet, amelynek végtelen sok megoldása van. Na ez jelenti a végtelen sok, multiverzum létezését. A másik lehetőség a nulla megoldás, de mivel egy univerzumról már van tudomásunk, a nulla megoldás kiesik. Vagyis a multiverzum tudományosan lehetséges, a cáfolható és bizonyítható kategóriába tartozik.

Előzmény: Hazavágyó (949)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.03 0 0 949

"De mivel a multiverzum elmélet szerint (ami kizárja a másvilág létezését) ..."

Nem ismerem ezt az elméletet, ezért kérdem: Mi alapon zárja ki a másvilág létezését?

Tudományos, vagy nem tudományos alapon? :)

Előzmény: muzrevitlum (948)
muzrevitlum Creative Commons License 2014.07.03 0 0 948

Az egész lényege az öngyilkossági kísérlet.

Tehát ha úgy jobban tetszik, akkor én ülök be a macska helyett a dobozba.

De mivel a multiverzum elmélet szerint (ami kizárja a másvilág létezését) valahol biztosan túlélem, én pedig csak a túlélést tudom megtapasztalni, a halált nem, ezért akárhányszor történne ez meg velem, hiába az 50%os túlélési esély, én csak azt venném észre, hogy már megint szerencsém volt.

Előzmény: Hazavágyó (947)
Hazavágyó Creative Commons License 2014.07.02 0 0 947

" mi lenne, ha a mérges gáz nem csak a macskát ölné meg, hanem a dobozt felnyitva engem is, méghozzá olyan gyorsan, hogy én abból semmit ne érezzek."

Nem volna-e célszerűbb valami méregálló robottal nyittatni ki azt a dobozt?

Ha nem, miért nem?

Előzmény: muzrevitlum (945)
őszszakál Creative Commons License 2014.06.23 0 0 946

Egy további adalék, a fejekben lévő zűtzavar fokozásához.

http://agondolatteremtoereje.blog.hu/admin/post/edit/6153592

Előzmény: lxt (944)
muzrevitlum Creative Commons License 2014.06.23 0 0 945

Kérlek, segítsetek, mert belebonyolódtam saját hülyeségembe! (bocsi, ha rossz helyre írtam)

A multiverzum elmélettel ismerkedem, és a macskás gondolatkísérletet(Schrödinger féle) picit átalakítva az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha a mérges gáz nem csak a macskát ölné meg, hanem a dobozt felnyitva engem is, méghozzá olyan gyorsan, hogy én abból semmit ne érezzek. Ezáltal a buborékuniverzumok pontosan felében halott lennék, a másik felében élő. De mivel nekem csak arról a feléről van "tudomásom", ahol túlélem, ezért akárhányszor végezném el a kísérletet azt tapasztalnám, hogy a macska (velem együtt) mindig életben marad. Szóval ezzel a módszerrel képtelen lennék az öngyilkosságra? (mivel mindig lesz olyan univerzum, ahol túlélem)
Hol a hiba?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!