Egy hat napos, majdnem minden kultúrális igényt kielégítő firenzei utazás megvalósítható terveit szeretnénk bemutatni sok képpel és sok információval.
Később további és egyéb tényekkel gyarapíthatjuk firenzei tudásanyagunkat, de a hat nap maradjon meg művészeti egységként.
Holnap elmeséli valaki, hogy netről hogyan lehet képet idemásolni? Saját képeim közül már tudok, de máshonnan nem. Amikor azt hiszem, hogy sikerült, mert én még látom, a végén mégsem jelenik meg. Előre is köszi!
Zebrina! Látod amit én látok? Annyian csodálkoznak, hogy miért festették most az újonnan renovált házakat olyan fura színűre, itt van a magyarázat! Igaz, ezt az épületet még nem renoválták, de gondolom, remélem, fogják. Nyílván egyforma színűek voltak régen is mind a négyen.
Látod kerestem többféleképpen, de a Batthyányi palota nem jutott az eszembe. Pedig a könyv írja, hogy Batthyányi rendelte meg, de vajon melyik Batthyányi, mivel 1884-ben épült? Na, ez azért annyira nem fontos, lényeg, hogy nem a Lajos:-)
Ok, akkor holnap folytatjuk. :) Lehet arról szó, hogy valamikor míg ezen a környéken járunk, "magán akcióban" berakjak majd egy-két olyan másik épületről is fotót, ami nincs benne a napi programban (nincs sok) illetve a Santi Apostoli templomról? Az is közel van. Nyugodtan mondd, ha ne... :))
Nincs sajnos róla képem, pedig mindig nagyon megcsodálom, ha arra járok, de sosincs nálam fényképezőgép. Azért rossz a címem, mert a könyv, amiből írtam még Lenin körút 67-et ír, nem tudtam, hogy a számozás is változott:-)
Erre gondolsz, ugye? "A Nagykörút Oktogon közeli külső ívén áll a firenzei Strozzi-palotára emlékeztető neoreneszánsz Batthyány-palota. (1884, Teréz krt. 13.) Építtetője gróf Batthyány Géza, tervezője Hauszmann Alajos (1847-1925) volt. A kétemeletes, hétaxisos, firenzeies quattrocento főhomlokzat mögött két lépcsőházas, belső udvaros palota terül el. "
A Piazza Santa Trinita lenne a következő állomás, de akinek kedve van sétáljon el a másik irányba a Via dei Tornabuonin a végéig, ahol a Piazza Antorinin látható ez a szép Palazzo:
Na de mielőtt elmennétek aludni, mert eddig senki nem említette, ezért talán nem tudjátok, hogy a mi kis Budapestünk VI. kerületében, a Teréz körút 67-ben van egy házasságkötő terem, aminek az épülete majdnem egy az egyben olyan, mint a Palazzo Strozzi. Hauszmann Alajos áttervezése, annyi a különbség így első ránézésre, hogy az ajtó nem középen van, de még azok a karikák is ott vannak a falán, amikhez annó a lovakat kötötték.
Sajnos képet nem találtam róla, ez lesz a házi feladat, jó? És ha úgy gondoljátok, hogy hagyjuk abba, akkor hagyjuk, van még idő holnap, bár elég sok lesz.