Keresés

Részletes keresés

Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.04.09 0 0 1853

"az özönviz csak arra a területre szoritkozott, tehàt a Föld màs részén nem pusztultak el az emberek"

Ha ez igaz, akkor nem köllött volna bárkát építenie Noiénak, hanem családjával egyszerűen arra a területre vándorolhatott volna, amelyiket nem érintette a kataklizma.

"én nem hiszek "

Hitedről szívesen olvasok - a ValFilin. Ez történelmi topic, úgyhogy legyél szíves a tényekre szorítkozni...

Előzmény: Rufella (1844)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.04.09 0 0 1852
A világ leghitelesebb, legobjektívebb, legelfogulatlanabb történelmi forrásából, az Írásból megtudhatjuk, hogy az ember engedetlensége miatt van szenvedés, fájdalom, halál, ám a mezopotámiai teremtésmítoszból a legalapvetőbb emberi kérdésekre (miért van halál, szenvedés?) milyen választ kapunk...?
Előzmény: lyesmith (1832)
lyesmith Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1851
"Vagy mi ez a def, aminek meg kell felelnie?"

Az összegyűjtött ismeret mennyiség, az életminőség. többek között. Mielőtt idealizálná az ember atörténelmi korokat, ki kell próbálni milyen is lehett abban az időben élni.
Előzmény: ouzo (1850)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1850
Erre van, csak tudnám, ki is írta. No mindegy, tehát mellette van, ellene nincs. 1:0.

Magas civilizáció az, amely a saját sz.rába, szemetébe fullad bele, mint a mostani?
Vagy mi ez a def, aminek meg kell felelnie? A félvezetők ismerete? A műanyagoké?
Előzmény: lyesmith (1842)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1849
"Tudom, hogy ujabban az az àltalànos iràny, hogy nincsenek is emberi fajok, csak egy van, az emberi faj."

Mindig is ez volt, egy fajba tartozó egyedek azok, akik képesek egymással szaporodóképes utódot létrehozni. Ennyi a def. már legalább 100 éve.
Legfeljebb annyi változott, hogy sokan kétségbevonják az, hogy a homo neaderthalis külön faj, sőt vannak akik szerint a homo erectus sem külön faj. A puszta antropológiai eltérés ugyanis nem akkora mértékű, hogy külön fajba lehetne sorolni miatta, hiszen most is vannak ennél nagyobb antropológiai eltérések a Homo Sapiens Sapiens fajon belül.
Előzmény: Rufella (1844)
lyesmith Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1848
A paleolit írás és a 35 ezer éves fémművesség, csupán estimese.

Baromi jó lenne ha az állításokat megpróbálnánk hiteles forrással alátámasztani.
Előzmény: Törölt nick (1843)
Rufella Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1847
Kedves Bagatur1!

Nagyon érdekes a kérdés, amit feszegetsz, de most figyelmeztettek, hogy ne térjek el a témàtol. Ugyhogy mindezen kérdések megvitatàsànak valami màs topicot kellene keresni.

Igen, én csodàlkozom, mert nincs semmi okuk rà.

Előzmény: Törölt nick (1818)
Rufella Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1846
Egyetértek. De ha visszanézel a hozzàszolàsokban meglàthatod, hogy soha nem én kezdtem a témàtol valo eltérést. En csak vàlaszoltam.

Egyébként az is igaz, hogy nem könnyü a "hatàrok" között maradni, a témàk egymàsba nyulnak.
Előzmény: Törölt nick (1817)
Rufella Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1845
Lehet, sorry!
Előzmény: lyesmith (1811)
Rufella Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1844
Ezek a genetikai magyaràzatok nekem magasak, türelmem sincs elolvasni.
Tudom, hogy ujabban az az àltalànos iràny, hogy nincsenek is emberi fajok, csak egy van, az emberi faj. En hajlamos is vagyok ennek elfogadàsàra.
De népek, kulturàk, vallàsok vannak, melyek sajnos megkülönböztetik, elkülönitik az embereket egymàstol. A történelemben sok ellentétnek, hàborunak ezek a megkülönböztetések voltak az okai.

Azon meg fölösleges vitatkoznod velem, hogy Noétol szàrmazik-e mindenki, mert elöször is az özönviz csak arra a területre szoritkozott, tehàt a Föld màs részén nem pusztultak el az emberek, màsrészt én nem hiszek semmiféle Noétol valo szàrmazàsban, sem Àdàm és Èvàban. S mindezek inkàbb a Valfil rovatba valo témàk lennének, nem?

Előzmény: Tafkó Birgut (1812)
lyesmith Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1842
"Az Alexandriai könyvtárban a feljegyzések szerint 15000 évre visszamenőleg őriztek iratokat."

Igen viccess lenne. Van valami bizonyíték erre? Ugye nem gondolod komolyan hogy magas civillizáció létezett a földön annélkül hogy bármiféle anyagi nyomot hagyott volna hátra.
Előzmény: ouzo (1838)
lyesmith Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1841
"Ez néhány pápua törzs kiváltsága volt... Ez olyan sztereotípia, mint a "magyarok nyereg alatt puhitott húst ettek""

Sajnálom hogy meg kell ingatnom a békés polinézekbe vetett hitedet. A kannibalizmus ilyen olyan formában az egész melanéziában és polinéziában elterjedt volt Új-Guineától- Új Zélandig, Fiji-től Tahitin át Hawaiig.
Előzmény: ouzo (1837)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1840

"Milyen nyelven írta?"

Hogy kérdezhetsz ilyet? Hát angolul. alabamai vagy georgiai dilaektusban. Ahogy Krisztus szólt a követőihez minden filmben Mel Gibson előtt.

Előzmény: ouzo (1825)
kilenctizenegy Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1839

"Ezen a vizsgán csak te mész át..."

Ne hidd: http://www.pardi.ro/evkiado/kk/kk08.html..."

Igazad van, tévedtem. Nem csak te, még sokan mások sem.

Előzmény: Tafkó Birgut (1823)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1838
Az ország képlékeny fogalom. Görögország sem létezett.
Az pedig nem tudhatod, hogy nem volt írásuk,mert kevés a lelet; miért kellett volna nekik mindent kőbe vésni. A nem létező bizonyíték nem a nemlét..
Az Alexandriai könyvtárban a feljegyzések szerint 15000 évre visszamenőleg őriztek iratokat.
Előzmény: lyesmith (1836)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1837
"Ugy nem kell emlékeztetnem rá hogy a polinézek kannibálok és fejvadászok voltak?
Hol van ott a jólét és az egészség biztosítása?"

Ez néhány pápua törzs kiváltsága volt... Ez olyan sztereotípia, mint a "magyarok nyereg alatt puhitott húst ettek"
Tahiti, Hawaii : most is vannak olyan bennszülöttek, akik visszatértek a rélgi életmódhoz.
Előzmény: lyesmith (1835)
lyesmith Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1836
Amúgy nyilvánvalóan a "fejlett civilizáció" nem exact fogalom.

Catal Hüyük, Göbekli Tepe, stb bizonyítja hogy ie 9000 körül már voltak városok 1-2 ezer fős népességgel és központi vallási funkcióval. De nem alkottak országot és nem volt írásuk. Ahogy már említettem ezeket a népeket tartom a sumérek kulturális őseinek.
Előzmény: lyesmith (1835)
lyesmith Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1835
"Másrészt: pl. Tahiti. Ott is csak a kolerát meg a szegénységet vitte be az európai civilizáció."

Ugy nem kell emlékeztetnem rá hogy a polinézek kannibálok és fejvadászok voltak?
Hol van ott a jólét és az egészség biztosítása?

A görög mítoszok bronzkorban vaskor elején játszódnak alig 2000 évvel a sumérek után.

Te tudsz a sumért megelőző fejlett civilizációról? Mert én még nem halottam ilyenről.
Előzmény: ouzo (1833)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1834
Ráadásul csak hatezer éve. Addig a kígyó festegette a barlangrajzokat...

Ez a kelgyó vajh milyen béhatásra lett az, egyiptomi? Ott ajnározták a kígyókat.
Előzmény: lyesmith (1832)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1833
No ezt honnan veszed?
Eleve: ugye a zemberiség több százezer éves. Másrészt: rengeteg feljegyzés van rá, mítoszbeli utalás, amikről Schliemann óta nem illik mondani, hogy puszta fikció.
Másrészt: pl. Tahiti. Ott is csak a kolerát meg a szegénységet vitte be az európai civilizáció.
Előzmény: lyesmith (1831)
lyesmith Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1832
Úgy érted Mózestől megtudhatjuk hogy azért van betegség és fájdalom mert egy beszélő kígyó rávette az első nőt arra hogy egyen egy fáról pedig egy rendkívül igazságos beszélő szellem ezt megtiltotta neki korábban.

Szerintem ne keverd a gyerekes történetekbe vetett dogmatikus hitedet a történelemmel.
Előzmény: Tafkó Birgut (1829)
lyesmith Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1831
"Ha egy társadalom a tagjainak jólétét és egészségét biztosítani tudja nagyobb költségek, természetpusztítás nélkül, akkor az a társ. fejlettebb, nem?"

Ja de az még egyiknek sem sikerült. Mármint az egészségét és jólétét biztosítani természetpusztítás nélkül.
Előzmény: ouzo (1824)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1830
Micsoda sziporkázó szellemesség...
Előzmény: Tafkó Birgut (1828)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1829

"melyben Isten nem tiltja meg a tudàs fàjàrol valò evést, miàltal nincs bünbeesés és a Paradicsombol valo kizavaràs sem "

Így a Mózes beszámolójából megtudhatjuk, honnan van a fájdalom, betegség, szenvedés és halál, vagyis az emberiséget a legrégibb idők óta és leginkább foglalkoztató legalapvetőbb kérdésekre kapjuk meg a választ. Úgy látszik efféle csipcsup problemákkal azonban a mezopotámiaia teremtésmítosz nem foglalkozik...

:-)

Előzmény: Rufella (1799)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1828
Amit az anyjától tanult...
Előzmény: ouzo (1825)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1827
A 19. sz.-i liberális bibliakritika szűklátókörű dogmatikus kijelentése. Elfelejtetted bizonyítani...
Előzmény: ouzo (1826)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1826
Káin és Ábel története a letelepedett földművelők és a pásztorkodó nomádok küzdelmének a szimbolikus leírása, talán az emberiség első háborúja.
Előzmény: Tafkó Birgut (1823)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1825
Milyen nyelven írta?
Előzmény: Tafkó Birgut (1821)
ouzo Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1824
Na már kicsit megyünk az alternatív felé, de:
A mi technikai és fizikai ismereteink nem abszolútok, sőt, kifejezetten féloldalasok.
Nem is beszélve a hatékonyság lázában élő társadalmunkról, ami baromi nem hatékony, hanem pont az ellenkezője. Szervezetlen, adhoc, idióta, következmények megfontolása nélküli.
Ha egy társadalom a tagjainak jólétét és egészségét biztosítani tudja nagyobb költségek, természetpusztítás nélkül, akkor az a társ. fejlettebb, nem?
Ja és persze nem nagyon vannak régészeti emlékei, mert minek neki atomerőmű, autópálya, stb?

Előzmény: kilenctizenegy (1820)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2009.04.08 0 0 1823

"Ezen a vizsgán csak te mész át..."

Ne hidd: http://www.pardi.ro/evkiado/kk/kk08.html...

:-)

Előzmény: kilenctizenegy (1820)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!