Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
én nem tudom de ebbe a hőszivattyús dologba érzem a nagy buktát majd 66-10év után, csak a felhasználók 99% nem meri majd bevallani, hogy rossz ötlet volt
2019ben volt kerámia csere, pufi, keringetők, ezek vezérlése, szerekvények (mondjuk ebből nem biztos hogy tudok mindent használni), két db lufis tartány, hőcserélő, meg a régi osztó-gyűjtők (ezek megint kérdésesek) 270K
Hőszivattyúra áltak át, nem bírták a favágást. De nem szeretik a szipkát. Mondjuk vailant, szerintem az khm nem a legjobb választás volt, így is ellocsoltak valami 8millát. Mert ugye napelem is lett.
Sziasztok, végig gondolva a tanácsokat, véleményeket, végül arra jutottam, hogy a használt piacon oldom meg a korszerűsítést. Ez elég csöves, meg vadregényes, de végül egy nyugdíjas bácsitól sikerült egy teljes rendszert megvenni bagóért. Így lett atmos mivel ez van a csomagban. Annyi, hogy 500L puffer van, szerintetek vegyek mellé még egy darabot (500 vs 1000) vagy legyen csak egy 1000L tartály?
2 okból nem rakom tele, az egyik amit már beszéltünk, hogy az elcseszett telepítés még nincs helyre hozva, a másik pedig az első okból adódik, nem nyomja 70 fölé a kazán a puffert.
Csak olyan tapasztalatom van a kondi gáz kazánra, hogy az első télen nem volt kész a homlokzati szigetelés heti 150 m3 gáz ment el átlag 20 fokban.
Második télre befejeztük, igaz nem is volt annyira kemény tél elment 90 m3.
Harmadik télre a födémet is le szigeteltem, 21 fok heti 60-70 m3 volt a fogyasztás amiben a melegviz is benne van.
Most 5 éves a gáz kazán, minden októberben jön a szaki aki felrakta, kipucolja átnézi, szerintem ez is számít sokat élettartamban, pedig csak egy Saunier Duval.
Sokan mondják, és szerintem igaz is, hogy -15-20% a számlából, de a kondenzációs életciklusa nincs talán 10év. Tehát amit megspórolsz azt elköltöd cserekor.
Miért csak félig vagy háromnegyedig rakod meg? Nem gondolom hogy az túl optimális. Most már csak egy olyasvalaki kéne akinek tapasztalata van arra nézve, hogy a régi rendszeren lévő gázkazánt kicserélte kondenzációsra. Mit tapasztalt?
Már nem kell, csak kellett, mert hulladék fával toltam, ami néha olyan száraz volt, hogy majdnem elindult a kazán kifelé az ajtón 😁, az atmost is hulladékkal rakom csak ott egy rakat kb 2 óra alatt ég le, és nem pakolom csak félig max háromnegyedig.
Üdv ! Hát nem tudom ,nekem is 1m3 pufim van 1x teljesen megpakolom a kb 35 kw vegyest(kisipari) 1-2-3 éves vegyes száraz fával (nem mérve kb 30-35kg)felülről begyutva , és mivel nem fért több a kazánba kb 1 óra fűtés után az eléget rész helyére még rakok kb 5- max.10 kg fát ,és ebben az időben(átlag 3-8 c fok) 1/24 h -ra késza mutatvány(kb 90 c fokos pufi +lakás 22 c fok) ,részben szigetelt kb 80 m2 fűtésére ! Abszolut rá sem kell nézzek a kazánra ,és ha nem vagyok otthon ,akkor a plusz fa sem kerül hozzáadásra igaz akkor nem 90+ c fokos lesz a pufferem !:D
Szia, a régi vegyes kazánnal volt egy köbös pufi, üvegen ment a kazán 3 óra alatt felnyomta a házat (90nm)meg a pufit de 25 percenként raktam, azaz napi 3 óra tüzelés majd pihi.
Sziasztok, figyelgetem az eszmefuttatást, vártam mikor esik be a faelgázosító kontra kondenzációs gázkazán.
A gáz kazán abszolút jó választás tud lenni ha van szigetelve a ház, nem kell neki kémény, falon át turbo cső azt viszlát.
Egy jó gázkazán olcsóbb mint a legolcsobb kiszemelt atmos.
Mondom ezt úgy, hogy van egy kondi gázkazánunk és mellette 2 hónapja megy egy atmos dc25gs. Maga az atmos brutális, engem meggyőzőtt még annak ellenére is, hogy szarul van bekötve hála az isten adta "szerelőnek", még küzdünk egymással, meg látjuk mi lesz. Ahogy a többiek is írták ha nincs ingyen fa vagy saját erdő nem éri meg. Az a kockás papir elfelezve mindent megold. Így hogy nekem ingyen van a fa igy is elvesz az életemből pár napot a logisztika, ami idő és üzemanyag, tehát az ingyen sem teljesen igaz már, de ennyi belefér.
Akkor lehet jobb(lenne) ha hagynám a duka kazánt, és inkább építsek rá egy puffert? Így maradhat a kazán alapból, a kémény is biztosan, viszont kilövöm az ingásokat. Persze egy másik oldalról nézve, meg valamennyi luxusról lemondok így. Vagy nem? XD
HA nincs erdőd ingyen fát felejtsd el a fafűtést. Ülj le matekolj
fagáz kazán+Pufi 1000L+kémény hozzá+kivitelezés mert a régi téglába nem mehet ~1,0-1,5M
kondis+kémény+szerelés 1M
Amit tudj.
Pufi nélkül nekem a Vigas25 a 9x13m ház tetőtérbeépítéssel B30, műanyag ablak, 8cm grafit a közfalakon tetőtér felé semmi simán túlfűtötte. Ami azt jelenti hogy elmegy parázstartásba amikor nem kér meleget a termosztát, de óránként vagy nem tudom mi alapján időnként a kazán elindítja a ventit ilyenkor ugye a hőmérséklet túlszalad és elindítja a keringetőt is ha kér a lakás meleget ha nem, volt olyan hogy a beállított 21,5°C helyett folyamatosan 22,5°C volt.
A kádárkocka meg negyedenyi energiát kér szerintem. A jelenlegi kazánod legyen 60% hatásfok a vigas hőtemrelő oldalon 90felett lesz a kondis kazán is 90 felett fog menni. Tehát ha a jelenlegi gázszámládat megfelezed és azt veted össze a fafűtés árával a gáz felé fog billenni a mérleg.
Nekem is azért éri meg csak a faelgáz mert beletoltam 1M és nincs kedvem kidobni, de gondolkodok eladom az egész rendszert a francba megtoldom az 1évi fa árával amit tavasszal kifizetek mindig és rakok egy kondis kazánt.
A jelenlegi árak mellett jobban megéri gázzal fűteni mint fával ,hacsak nem tudsz piaci ár alatt fát szerezni ! A beruházási költségek is hasonlóak de a kényelem akkor is a gáz mellett szól.
Üdv ! Nem teljesen visszaolvasva ,most látom hogy van gázod ,akkor Ém nagyon átgondolnám ,hacsak nincs saját erdőd !:-) De ha szigetelt ,akkor azt IS kéne tapasztalnod ,hogy jóval kevesebb gázzal fűt az öreg gázkazánod !:-) De persze a döntés a Tied ,Én meghagynám a vegyest tartaléknak és abból a kb 1-1,5 millióból meg a kondenzációs technológiát preferálnám !:-)
Igen, ezért is kérdeztem a közt... nekem a MAH kazánról például fogalmam nem volt, hogy ilyen van xd. Munkatársam használ attack kazánt évek óta, nagy pufival. Tőle vettem át a gondolatot, hogy megkellene újítani, legalább a hőtermelő részt a kazánházban. Eddig nem volt a kedvencem a fafűtés, nem volt szigetelés a házon és a 1980-as duka kazán mint feketelyuk funkcionált, energia csak be... Viszont ősszel sikerült leszigetelni a házat (kádárkocka) így most elképesztő kevés fával lehet megoldani a spórolást. Ugyanakkor nagy a kilengés, vagy meleg van felfűtéskor, vagy hűvös mikor kialszik a kazán. Tehát igény van ezt megoldani, ha lehet akkor egy hatékony kazánnal, így kell puffer, elé meg egy normális kazán.
Ez az idény már így megy le, de időben vagyok még az infók begyűjtésében. Köszi az eddigi ötleteket!
Természetesen van gáz is, de ezzel nem szeretnék nagyon vacakolni. Ez egy fég c30 amúgy, buta de elpusztíthatatlan. Felújítani (kondenzációs kazán stb.) egy vagyon. Na az sosem térülne meg szerintem.
-VIGASZ 25 (Sima nem az Lc az 1.1Milló -tol van föl fele) Egy jó vezérlés, ami külső modulokkal bővíthető, toló ventilátorral csak a nevet meg kell fizetni !
-ATTACK SLX 25 PROFI Tökjó vezérlés ugyan úgy csöves hőcserélő turbulátorral. Nincs füstgáz csappantyú, a fölső ajtót nyílásába van bele integrálva egy rés közvetlenül itt tudja elszívni a füstöt. Az elsődleges égés térhez lehet betét lemezeket kérni. Ez nagyon hasznos a kátrányosodás és a levegő eloszlás szempontjából. A Föling -né ugyan igy vannak ezek a dolgok megoldva (ez is egy koppintás?) Pedig az egy másik árkategória.
Aki Vigast vett arra esküszik aki Atmost arra senkinek nincs mindkettőről üzemeltetési tapasztalata.
Az Atmos begyújtáskori beindítása talán problémásabb. Begyújtasz elindítod a visszaszámlálót aztán lehet kapcsolni. Valami ilyesmi rémlik, de ha hülyeséget beszélek akinek Atmos van cáfoljon meg.
Vigasba begyújtasz, elindítod az elektronikát és már ott is hagyhatod magára 5perc az egész.
Van aki a szívó venti miatt döntött Atmos melett a Vigas nyomójával szemben aminél ha rossz az ajtótömítés -márpedig 3-4év alatt megkeményedik a zsinór enyémbe 3szezon óta hőálló szilikon gumi van ami tökéletes- kifüstől.
Puffer inkább 1 nagyobb és 1000L-nél keződik a puffer a többi csak lábmosó :)
Úgy tűnik, hogy jó lesz. A régi tömítés darabokra tört. Ha már szétszedtem kicseréltem a ventilátor és a lemez közti kör tömítést is, mert már szét volt teljesen szakadva. Elég porosak voltak a lapátok, meg a motor tér is. Kifújtam kompresszorral. Sokkal halkabb lett, de nyáron újból szétszedem majd, hogy kicseréljem a csapágyakat is, mert már egy kicsit kotyognak.
Természetesen min m3 pufferrel, de úgy szeretném kialakítani, hogy lehessen bővíteni egy második darabbal. Vagy kettő 0.75 m3. Szóval puffer lesz. Meg laddomat, meg ami kell.