Milyen takarást csinálsz a basjoodnak?Én még mindig sajnálom,hogy nem csináltam vészfűtést tavaly a basjoomnak.Azzal túl élte volna a hideg telet.Most kiszedtem már a banánomat a földből,teleltetőbe megy...jövő ősszel már kinn fogom hagyni.Persze sarjat azt szedek majd ki,most is azért van basjoom,mert ősszel kiszedtem egy sarjat.
Neked is gyönyörő, az enyém nem is tudom mikor lesz akkora ,mint a tiéd, az valami hihetetlen, úgy megnézném élőben, hogy milyen hatása van :)
Másodszor: mr.freestyle x
Nem olyan kicsi, mert már 2.5 métertől nagyobb és a kép csalóka, 1.5 méteres levelek vannak a tetejében, meg hát jövőre majd még nagyobb lesz, de igaz, így is szép és mutatós. Mindeki azt kérdezi, aki elmegy a ház előtt, hogy az meg mi?
Most fényképeztem le. A szomszéd háza emeletes.
Harmadszor de nem utolsó sorban: Marika
A basjoo kint marad télire, persze rendes takarás alatt. Remélem nem lesz baja, mert az első telet fogja kint tölteni.
A Lasiocarpa-t be viszem. Ha lesz hajtásom alatta, majd küldök neked tavaszal, hogy arra is tudj nagyon vigyázni :D mert olyan kedves voltál és mert többet küldtél nekem kicsi banánt, mint amennyit kértem :D
Igen,szerencsére a legtöbb banánkedvelő tudja,hogy mi is a banán valójában.A "fa"utótag meg úgylátszik ráragad örökre,mert a növény habitusa arra hasonlít,ill.a gyümölcsöt elkülöníti a növénytől a használata.Én nem is ettől sokalltam be,hanem hogy egyből az foglalkoztat valakit,aki még be se szerzett se magot se semmit,hogy majdan mennyi és milyen mag lesz a banánokban.....Azthiszik,hogy ez egy olyan dolog,mintha mondjuk paradicsomot nevelnének.Nem értik meg,hogy a hazai banántartás az nem erről szól.A banán itt csak dísznövénynek jó,annak viszont első osztályú.Termése meg minden 50. banántartónak lesz,vagy annyinak se,és annak is csak töredéke lesz ehető,és az se paradisiaca-ról fog származni,hanem inkább nana-ról,vagy pink banánról.Hamvában holt ötleteket meg bárki tud gyártani.Mé nem akar mindjárt kávészemeket is termeszteni,hogy kávézhasson,áh nehéz.:)))))
ja,és nincs olyan rendszertani egység,h fák.fa van egyszikű is,meg kétszikű is,zárva és nyitvatermő is,szal ez így nem összehasonlítási,ill.viszonyítási alap
Nekünk 96" óta van basjoonk és minden évben hoz 2-3 virágot de én még mindig reménykedem hogy egy hosszebb nyáron ehető" banánt eszünk róla bár látványnak se kutya.
Hát zajlik az élet. Csak olvasok és olvasok és közben azt sem tudom, hogy mit is gondoljak. Na mindegy mert ez úgy sem változtatja meg az emberek gondolkozását. Ha valaki banánt akar enni , akkor vegyen mint én is a boltban.
Én a banánt dísznek vettem, hogy csodálkozzak benne minden nap, és hogyha lesz virága akkor meg majd abban. 3 éves a banánom és még nem virágzott, de annyi változáson ment már át idáig, hogy nem győzök minden nap csodálkozni :D :D
Egy tavalyi kép a Musa Basjoo-ról 2011
Ez pedig a mostani 2012
Musella Lasiocarpa
És amiket Marika küldött, nem túl rég, kicsi banánocskák M. Nana meg M. Paradisica
Az bizony,elképesztő.Én is csak kapkodom a fejem,a kérdéseket olvasván.Én,amikor megvettem életem első banánfáját,eszembe nem jutott,hogy én arról banánt fogok szüretelni....csak a szépségéért,különlegességéért tartom.Élmény amikor a magokból kibújnak az első levélkék...látni a fejlődését.
Elképesztő,h mennyien vannak,akik saját növényről akarnak ehető banánt szüretelni itt az utóbbi időben.A növények külleme,szépsége,különleges tulajdonságai,mintha nem lennének elegek..........Jellemzően azok,aki tök alapvető dolgokkal sincsenek tisztában(látszik a gyerekes kérdésekből).Bocs,ha túl durván mondom.Akinek nem inge,ne vegye magára!
Sajnos van egy olyan megérzésem ezekkel a fórumozókkal kapcsolatban,hogy kb.annyit tudnak összvissz,h a banán banánfán terem.Itt kimerülnek a dolgok,de marad a töretlen lelkesedés.
Valaki megtudná mondani elöször is, hogy mi a különbség a Musa X Paradisiaca és a Musa Nana között? A másik kérdésem, hogy ha a goldenpalm . hu ról ha rendelek Musa X Paradisiaca magot és az ha termést hoz akkor abban mekkora megok vannak/lesznek? Nem lesz zavaró hogy a banánban magok vannak?
Elég komoly áraik vannak náluk,én tavaly a maurellit Debrecenben 1500-ért vettem és,majd 1 méter magas volt.Amúgy nekem is van 2 méteres basjoom cserépben ha valakit érdekel priviben megbeszélhetjük.
A Musa acuminata ssp. zebrina-ról van szó.Nem fagytűrő,de nagyon mutatós.A gyümölcse ehető,mert kevés apró magot tartalmaz.Magasra nem nő.Cserépben mindössze 1,2-1,5 m-re nő meg,hazájában Szumátrán ennek a duplájára.
Teljesen igazad van. Nekem is kerekedik a szemem, hogy ismétlődően előfordul, hogy valaki a termésért probálkozik banánnal, de hát ez a mi klimánkon amugy is halott dolog. Itt a tropusi feeling-et próbáljuk visszaadni a hazai kertekben a növénnyel. Ha esetleg virágzik , sőt terem az már plusz. Ha banánt akarok enni, irány valami melyik hypermarket.
Miért nem jó?Tulajdonképpen azért tartjuk a banán növényeket,mert szépek,mediterrán hangulatot árasztanak a kertben.A virágzás és a termés meg csak plussz öröm.Annyi termő banánfát nem tudsz tartani,hogy az egész évi" banánszükségletedet"ki tudd elégíteni...vagy igen?
Ha igen,arra ott a musa nana.A paradisiacaban is vannak magok,én is arról neveltem az enyémet.