A ház elött 4 egyforma színű magnolia van, kb. 10 méterre egymástól. Reményeim szerint 8-10 év múlva összefog érni a lombozatuk és akkor 40 méter széles virágfelhőbe burkolozik a házunk eleje minden tavasszal.
Jó, hát a grandi az, ami nálad bÍrni fogja, nem -10 a téltűrése, hanem -20 és kicsivel alatta... Hogy milyen kései fagyok jönnek még esetleg, azt nem tudom, de ha nagyon félted, akkor várj még egy pár hetet, bár sztem felesleges, mehet ki, ha már elég nagy, nem hinném, hogy akár téli takarás nélkül is bármi baja esne ott, a városi hőszenny kellős közepén...
Védett, déli fekvésben szeret leginkább, napot kapjon mindenképpen.
Nekem most 2 éves a Magnólia Nigrám de alig ment valamire.Mikor vettem 1 szár volt az egész levelekkel.Azóta igaz hozott még 2 kis hajtást tőből de alacsonyabb mint mikor vettem mert rohadt el a teteje elfeketedett tavaly előtt a sok esőtől.Bimbónak még nyoma sincs pedig mikor vettem azt mondta a kertést jövőre virágozni fog.Folyamatosan évente legalább kétszer fújom Topsinnal mert nagyon érzékeny.Persze azóta már tudom érdemesebb bimbósat venni de nem akarom kidobni sajnálom.
Ha elég duci és gömbölyű, akkor simán lehet bimbó, az ültetést pedig most, mert akkor van ideje őszig. Fél méter felett én már simán kiültetném, őszig nőni fog majd' ugyanennyit. Ha nagyon parás vagy a teleltetésével, akkor káliumot neki július végén, az használ. De nálad tuti nem fagy ki, annál jóval védettebb helyen van a kerted.
Savanyúság: nem viszem túlzásba, évente egyszer kap vaskelátot, és jól elvan ennyivel, köszöni szépen.
Igen arra. Akkor ezexerint az még nem lehet bimbó, amit most látok?
ùgy értem, hogy hány éves korában, vagy mekkora termetnél lehet biztonsággal kiültetni. Úgy tudom, fajtársainál fagyérzékenyebb. Mennyire savanyútalaj-igényes?
A Magnolia 'Susan', a MAgnolia stellata és a sima M. grandiflora is jól bírja, egy-egy alkalom elég nekik nyaranta, belöttyinted őket vaskeláttal, és kész. Előbbi kettő 2x2 m-es bokor, a harmadik örökzöld és 4-5 méterre is képes megnőni, ha jó helyen van.
Tavasszal ültsed őket mindenképpen, hogy őszre jól begyökeresedve várják a telet, ez különösen létfontosságú a grandifloranak.
Mikor virágzik a nagyvirágú Magnolia? Van rajta két hosszú vaskos szörös rügykezdemény; lehet, hogy abból virág lesz? Ö az egyetlen, akit nem ültettem ki hanem 2. éve cserepben nevelem. Rendkívül gyorsan fejlödik viszont, és ez így nem sokáig mehet már tovább. Mikor lehet kiültetni?
A nagyon sötet virágú Susan gyönyörü, de bimbót nem látok rajta, pedig jó 80 cm-es terebélyes bokor; délelött kap napot. a Soulangiana már megint nincs túl jól; több ága visszafagyott (vagy -száradt; honnan lehet ezt tudni?) És tavaly év vége felé már megint jelentkeztek rajta azok a rejtélyes hiánytünetek. nem értem miért, mikor minden jót megkap, és a környéken több is él.
Megmértük a föld kémhatását, elég meglepö volt az eredmény; én azt hittem, erösen lúgos, viszont a Magnoliák közelében, ahol mindent elkövetek, hogy savanyú legyen, ennek megfelelö eredményt vártam. Ehelyett kb. mindenhol egyöntetüen 7 körüli. a Magnoliák környéken jóformán semmi különbség nincs.
A nagyobb még csak most kezd nyílni, az éjszakára beharangozott fagy lehet hogy elintézi, sajnálom mert van rajta virágbimbó bőségesen és a következő héten nagyon szép lenne.
A soulangiana rustica rubrának viszont még teljesen zártak a bimbói, ugy, hogy annak nem fog ártani a fagy.
Sziasztok.Szeretnék ültetni liliomfát,mert a párom nagy kedvence és Szegeden nagyon beleszeretett.Csak az a problémám,hogy nagyon meszes a talaj felénk.Tudnátok nekem olyan fajtákat mondani,ami mésztűr?Nagyon köszönöm a válaszokat.
Jó, akkor legalább egy kis élet maradt még benne. Egyelőre tudom, hogy ronda, de hagyd, ne vágj le semmit, várd meg, hogy hol kezd el hajtani, és hogy a növény eldöntse, mit akar: túlélni vagy kipurcanni, de általában a túlélésre szoktak voksolni.
Ez a hirtelen elszáradás akkor szokott gyanúsan előfordulni, ha finom kis olasz, felturbózott és télre fel nem készített portékát hoznak be az országba, ami az első telet sem éli itt túl, akármennyire is télálló egyébként adott faj... A gyanútlan vásárló simán belesétál a csapdába és csodálkozik, hogy biztosan az ő meg a kertje hibája, meg a talaj rossz meg mittudoménmi...
Locsolni lehet, meg ülni és kivárni, én legalábbis ezt tenném, a zuzmó nem árt neki, hagyd úgy, ahogy van... A nigrádnak jó egészséget kívánok, szép lesz nagyon kivirágozva. :)
És lehet,hogy akkor csak az-az egy ága él? A többivel mit kellene csinálni levágni? Majd megakaparászom, csak most nem tudok kimenni! Köszönöm szépen a segítséget!
Agicza a zúzmos az a nagyvirágú Magnóliám lenne, azon egy bimbó sincs! :-( Tavaly virágzott azt a képet tettem fel először, ága reccsen inkább van egy új hajtás talán, világosabb színű is és hajlékony! Zúzmoval lehet valamit csinálni? Attól lehet, hogy messzes a talaj?
A másik Nigra ő bent van a kertben, olyan 12 db bimbót számoltam meg rajta ( fényképen nem látszik annyira )!
Itt látszik talán az új hajtás.....................az a kis vékony :-)
Még valami, csak a lelked megnyugtatására: az élő vesszők hajlékonyak, rugalmasak, az elszáradtak ridegek, pattanva törnek, de látványra is más a színük. Egy kicsit hajlítgasd meg a legfelső ágait, és egy picike helyen körömmel nagyon óvatosan kapargasd meg a kérgét. Ha zöld, semmi baj. :D
4-5 virágrügy van rajta, elvileg nem reménytelen a helyzet... A törzsén az zúzmó, ami annyiból nem odavaló, hogy nem hiszem, hogy erdő mellett, párás környezetben van az a fa, mert ott normális, hogy megtelepszik rajta.
Egyelőre nem kell még temetni, de tény, hogy nekem ami eddig zuzmósodott, az valamilyen hiánybetegséggel is küzdött, a meszes, kötött, hideg agyagtalajon a mészérzékeny növényeimen jelent meg legelőször, bár nem minegyiken. Ők egy idő után megtorpantak, és nem is nagyon akartak fejlődni, de nem vészmadárkodom, várjuk meg először a virágzást és hogy a rhododendron-táp és az alapos, rendszeres locsolás mit használ.
Köszönöm a hozzászólást, sajnos én sem gondoztam szerintem elégé! Tavaly született kisfiam és nem tudtam kertészkedni ........
Remélem helyre tudom tenni és nem halt meg :-(
Rhododentron tápot egy marékkal kapott most is,talajt kicsit lazítottam, ma meg hoz a férjem rá savanyú tőzeget! Viszont a szárán van valami, szerintetek ez mi lehet??? Ez normális? Vagy valami betegség lehet?