Szerintem előbb utóbb a gyökérzete megerősödik és elindul lefelé ez által pedig a fa is stabilabb lesz. Ezt persze csak az én gondolom így nem értek hozzá. Ha nem vagy benne biztos kérdezz meg egy termelőt ő biztos tud tanácsot adni, hogy mi tévő légy.
Na de ha már 3 éve szopat? :) Hajlottam rá, hogy jövőre nem vágom tövig, hátha tényleg kinövi a görbületet, ahonnan folytatódik, de a múltkori kiborulása után nem kockázatok, kizártnak tartom, hogy nagyobb korában ne dőlne ki egy nagyobb szélben. Ősszel, ha lehull a levele, csinálok egy videót, mennyire nem stabil
Amugy apósek háza mogotti teruletre olyan 15 db lett ultetve, fele mar ot meteren, fele meg ket ev utan is csak masfel meteres 😁 talajfuggo lehet a dolog, vagy ki tudja mi
Szerintem nincs ok az elkeseredésre senkinek sem ha kicsit lassabban nő a fa. Nekem tavaj sikerült 40 cm-t kihoznom belőle idén meg nő mint a bolond gomba az elfagyás utáni visszavágás óta. Én a napi fél vödör "eső" vizet adok mind a 3 fámnak és meghálálják én ennek tulajdonítom a gyors növekedést.
Az enyém vagy 1 m, de sajnos bejött a félelmem: mivel a közvetlen felszín alatti oldalgyökérből nőtt, a múlt heti szél szinte kidöntötte. (Gondolom, a gyökér minimálisat tudott fordulni.) És ez még egy 1 méteres fa, pár levéllel. Biztos, hogy jövőre mennie kell, ha ezt így sem bírta, egy nagy fát végképp nem bírna el.
Viszont így vissza jutottam a múltkori kérdéshez: ha levágom ezt az oldalgyökeret, vajon hoz/megerősít egy másikat? Ennek a gyökérnek a stabilitás lenne a szerepe, de így éppen ezt nem tölti be.
Egy éves fámnak a hegye lefagyott májusba, tőbe visszavágtam, és most elérte a 2 m magasságot.Mit kell tennem ahhoz, hogy a képen illusztrált második szép formájú fám legyen? Olyat szeretnék, ami nem 6 m magas, és szép formájú legyen a koronája! Én mielőtt tudtam volna, hogy milyen fa, a virágjába szerelmesedtem bele.
Megkóstoltam őket. A lándzsás levelű sokkal érdesebb, durvább, mint a csaszifa levele. Amúgy ízre nem sok különbséget tapasztaltam. Most nem tudom, mitévő legyek? Kiszedjem, hogy tudjon nőni a csaszifa, vagy hagyjam, hátha kiderül, hogy mi a túró ez egyáltalán?
Nekem a kecskefűz mintha onnan lenne ismerős, hogy arra oltják rá a szomorúfűz vesszőt, hogy a díszfa ne nőjön óriásira. Vagy nem jól emlékszem? Ha pedig így van, hogy lehet akkora növekedési erélye? Mindenesetre elgondolkodtató, amit írtál. A kecskefűznek vitorlázó magja van? Talán a szelek szárnyán jött egy pár mag? De májusban történt a dolog, tehát bukott a mutatvány.
Holnap megkóstolom mindkettőt. A csaszifa levele állítólag a gesztenyére emlékeztető ízű. De az valóban érdekelne, hogy mi lehet ez, ami még a császárfánál is gyorsabban növekszik.
Nem lehet szilva, vagy körte, mert ugyanolyan magokból keltek ki. A magasabbak tehát a szilva-gyanúsak talán három-négy nappal korábban. A talaj fertőtlenített (csírátlanított) virágföld, tehát az sem tartalmazhatott idegen magot. Mellette ugyan gránátalma növekszik (ez a képen nem látszik), de az cserépből lett kiültetve, és annak egyébként is egészen más a levele. Szóval tanácstalan vagyok, mint egy kisközség.
Szerintetek ez mindkettő csaszifa? Nagyon más a száruk, és a levelük is mintha különbözne. Tavalyelőtt kaptam magot egy illetőtől, csak tavaly még nem jutottam haza, hogy elkezdjem a telepítést. Németországban élek még, és május elején ítéltem olyannak a hőmérsékletet, hogy a balkonládába
Saccra ket hete a pajtaban lévő nyolc kinyillott tok tartalmat egy nagyobb faladaban levo fold perlit keverek tetejere szortam jo vastagon, es ujjaimmal belegerebléztem a felszínbe. Jelenleg itt tartunk;