Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 2113
Ha újra elolvasod, amit ott írtam. Ezt a pontját éppen kritizálom a szerző állításainak, s próbálom megérteni miért így hangzik.
Előzmény: vacuola (2093)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 2112
A PC-éd beállításában lehet a hiba. A link működik.
Előzmény: vacuola (2109)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 2111
De ez annyira felületes és pontatlan, hogy nagyon.”

Nekem eddig az volt rólad a véleményem, hogy te pontosan ezekre a nagyon egyszerű szövegekre vársz. Averziód a szakszavaktól, a magyarázkodástól, a végtelen szövegfolyamoktól nem azt kellene, hogy eredményezzék, hogy az ilyen jól kommunikálható szövegekre légy vevő?

Egyébként nálad mégis mintha ez vágta volna ki eddig a legtöbb biztosítékot.

(Nem mellesleg sokadjára magyarázom el ugyanazokat. Ugye nem csak a saját kérdéseid érdekelnek?)

Előzmény: vacuola (2092)
vacuola Creative Commons License 2007.01.06 0 0 2110
Ugyanaz mint az előző. Más motivációk, más megközelítések, más elnevezések.
Előzmény: Törölt nick (2107)
vacuola Creative Commons License 2007.01.06 0 0 2109
ezt nem találom.
Előzmény: Törölt nick (2102)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 2108
Melyiket?
Előzmény: vacuola (2106)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 2107
Az ökölógiai, agrármérnöki, és a "hú de szép az érintetlen természet!" kiindulású megítéléseket ne mossuk már össze.”

Mi lenne ennek ’az becses’ jelentése? (Illetve, ki mit mos?)

Előzmény: vacuola (2091)
vacuola Creative Commons License 2007.01.06 0 0 2106

Pontosan arra utaltam, hogy több alkalmazott tudomány, több terminológia, amiket félrevezető lehet összekeverni.

Egyébként nem találom a linket.,

Előzmény: Törölt nick (2105)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.06 0 0 2105
Másrészt mit is jelent az hogy egy rovar hasznos? Vannak haszontalanok is?”

Az alkalmazott tudományok gyakran használnak sajátos terminológiát.

Úgy gondolom a fenti nemzetközileg is elfogadott.

A gyakrabban használtak alapszintű magyarázatai:

• Kártevő = vacuola szóhasználatában haszontalan rovar

• Védett rovar = konzervációbiológiai szempontból a természetvédelmi törvény által védettnek nyilvánított rovar (ilyenek élőhely-védelmét írja elő a törvény)

• Ritka rovar = csupán pár élőhelyről, alacsony egyedszámban ismert

• Hasznos rovar = a kártevő rovarokat szabályzó rovarok (parazitoidok és predátorok).

Előzmény: vacuola (2091)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2104
Most ez egy érv vagy ellenérv vagy mi? Mi a cikkíró koncepciója, célja, üzenete?”

Nekem úgy tűnik IP üzenete világosan az, hogy nem az a cél, hogy továbbra is egyoldalú rizzsel való táplálkozásra beszéljük rá ezeket az embereket, hanem változatos táplálkozásra.

Egyébként hol élnek szerinted azok, akik egyoldalúan rizzsel táplálkoznak? (Természetesen nem várok erre választ.)

Előzmény: vacuola (2086)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2103

azért vagyok itt h tanuljak.

a pesticid valóban hiba volt, nemtudom hogy keverhettem össze.

Előzmény: Törölt nick (2102)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2102
Ha igaz az, hogy a toxin lényege, hogy a peszticid belében élő szimbionták alakítják, ez okozza a rovar halálát, ekkor ezen permetezőszer elfogyasztására mi készteti az állatot? Az "egyél meg!" felirat?”

Egyenesen ismereti katasztrófa, amit leírtál:

A peszticid = kártevő irtószer. Pest = kártevő. –cid = irtó.

Nem a szimbionták készítenek a protoxinból aktív toxint, hanem a rovar saját proteázai.

A GM-növénynél a Cry-toxin speciális receptorokhoz csatlakozik, s a szimbionták csak az ezt követően keletkező sebzések nyomán áramlanak be testüregbe és okoznak pusztulást. Addig ezt nem teszik lehetővé az intakt bélhámsejtek.

A Bt-nek nincs sem fagostimuláns sem táplálkozás gátló hatása.

(Szóval én inkább ezt a bejegyzésed címkézném azzal, hogy: ’Sürgősen felejts el!’)

A hatásmechanizmus nagyon egyszerű összefoglalását olvashatod:

http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_biz.keret_frissit?p_szerv=116&p_fomenu=20&p_almenu=23&p_ckl=&p_rec=&p_nyelv=HU

jegyzőkönyv/10/DB

Olvasni nem szégyen. Írás előtt és bizonytalanság állapotában tanácsos is.

Előzmény: vacuola (2085)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2101
Léteznek ilyen permetezőszerek???”

A teljesség igénye nélkül néhány:

Nálunk:

• Cry1 – Bactucid, Dipel, Eco-Bio

• Cry3 – Novodor

• Cry4 – Teknar, VectoBac

Világpiacon még:

• Cry1 – Bactospein, Costar, Delfin, Foray, Halt, Javelin, Larvo, Teward, Thuricide; Certain Florbac, Xen Tari (GMO: Guardjet, MVP, M-Peril)

• Cry3: M-One (GMO: M-Trak)

• Cry4: Acrobe, Gnatol, Skeetal

és még sok más.

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2100
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2099
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2098

Tény hogy semmi esetre sem szabad összemosni a DDT-t a GM növényekkel, de a szerző mentségére:

csak egy példát akart hozni arra, hogy megtörtént már, hogy évekig használtak vmit, aztán baj lett.

kár h a DDT-t találta.

Előzmény: Arth_ur (2097)
Arth_ur Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2097

Itt is bekapcsolt a DDT-reflex...

Ez meg továbbra sem igaz:

"Röviden szólva: azért nincsenek egészségügyi kockázatokról készült jelentések, mert ilyen vizsgálatokat nem végeztek. "

Tarthatja valaki kevésnek, de ez egyszerűen rosszindulatú csúsztatás.

"Ezek között a legismertebb az L-triptofán esete, amikor is a GM szervezetek és a hagyományos mikroorganizmusok által előállított - kismamák körében népszerű - roboráló készítmény között a legérzékenyebb laboranalitikai méréssel sem tudtak semmilyen eltérést kimutatni, mégis több súlyos megbetegedéssel kellett szembesülniük az orvosoknak a GM szervezetek termelte hatóanyagot fogyasztók körében."

Ehhez képest én ezt találtam:

"A GM baktérium azonban termel egy toxikus triptofán származékot is, ez az

1,1-etilidén-bisz-triptofán, ami az erre érzékeny emberekben kiváltotta az eozinofilia-myalgia szindrómát (eozinofil sejtek felszaporodása a vérben, amely súlyos izomfájdalommal jár)."

(http://193.224.162.52/ELFO/mag053-4.pdf, 41.oldal)

Nem tudom mikor derült fény a toxikus származékra, de ez az írás is már másfél éves, lett volna ideje a cikkírónak is utánanézni, mielőtt garantáltan elavult dolgokat leír.

Az már csak a hab a tortán, hogy ez sem a növényi géntechnológia számlájára írható, mégis azzal szemben hozza fel ellenpéldaként.

"A GM kukoricák termésátlaga 3-5 százalékkal magasabb a hazai kísérletek szerint, miközben 70-80 százalékos növekményekről szóltak az eredeti ígéretek."

Ez már megint nem igaz. (Talán a százalékalapokat keverte össze a cikkíró).

"A piaci kereslet pedig napjainkban a nullához konvergál, ..."

A magyar lehet, de a világpiaci nem.

Summa summárum: ez a cikk elfogult és félrevezető.

Előzmény: Törölt nick (2076)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2096
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2095
Előzmény: vacuola (2083)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2094

http://www.fvm.hu/doc/upload/200602/ntn_2006_kiadvany_2006_02.pdf

SzF 33 old.

BG 35 old.

LÉ 36 old.

BL 38 old.

Előzmény: vacuola (2082)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2093

Nem vitatom, hogy a szerző egy hozzáértő.

De szerintem ez igy nem ér célt.

Előzmény: Törölt nick (2081)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2092

Egy szó mint száz, nagyon helyes hogy cikk születik a témában.

De ez annyira felületes és pontatlan, hogy nagyon. Ez egy tipikusan olyan cikk, ami a hisztériakeltés és a tisztánlátó tájékoztatás félresikerült házasságából született.

Ennél jobb a semmi.

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2091

7.

A környezeti károsodásra pedig hazai kutatóink is számos példával szolgáltak, amikor a kártevői irtására alkalmas toxint termelő növények a hasznos, mi több, sokszor védett fauna (ízeltlábúak) egyedszámát is csökkentették.

Forrás?

Hasznos is, meg védett is? tehát a rovarfaunában ez a "fontossági" sorrend?

Másrészt mit is jelent az hogy egy rovar hasznos? Vannak haszontalanok is?

Az ökölógiai, agrármérnöki, és a "hú de szép az érintetlen természet!" kiindulású megítéléseket ne mossuk már össze.

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2090

6.

Ezek között a legismertebb az L-triptofán esete, amikor is a GM szervezetek és a hagyományos mikroorganizmusok által előállított - kismamák körében népszerű - roboráló készítmény között a legérzékenyebb laboranalitikai méréssel sem tudtak semmilyen eltérést kimutatni, mégis több súlyos megbetegedéssel kellett szembesülniük az orvosoknak a GM szervezetek termelte hatóanyagot fogyasztók körében.

Forrás?  Itt az nem tetszik, hogy a kismama szóra mindenki ugrik, tehát nem elég hogy egy nőt, de még egy a méhében hordott új életet is veszélybe sodrunk.

Roboráló szert, bár nem vagyok nőgyógyász de szerintem a szülés után, a kismama kimerült szervezetének megerősítésére használnak.

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2089

5.

"11 év alatt nem volt olyan egészségügyi vagy környezeti károsodás, amely tudományosan igazolhatóan összefüggésben lett volna a genetikailag módosított növények termesztésével, fogyasztásával." Ez így első olvasásra úgy hangzik, mintha mi, a fogyasztók lettünk volna egy nagy populációt felölelő kísérlet alanyai, s lám, ennyi idő alatt senki sem jelentett beteget GM termékek fogyasztása miatt.

Ezzel egyetértek. Bár ez akár azt is jelentheti, hogy 10 éve termesztjük ezeket, elötte 30 évig vizsgáltuk a biztonságot. De egyetértek ezzel az értelmezéssel.

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2088
(béta karotin, ezért sárga, "arany")
Előzmény: vacuola (2087)
vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2087

5.

"A kifejlesztés vagy bevezetés alatt álló második generációs, genetikailag módosított növények a megváltozott, javított beltartalmi összetevőinek (pl. vitamin, omega-3 zsírsav) köszönhetően közvetlen előnyt jelentenek a fogyasztók számára."

Ez meg a hirdetés készítői részéről az olcsó propaganda.

Persze, nekem is jó h A vitamin is van rizsembe, de engem nem is fenyeget a megvakülás hiány.

(Mellesleg ha jól tudom nem A vitamin van az arany rizsbe, hanem annak provitaminja.

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2086

4.

"

"A kifejlesztés vagy bevezetés alatt álló második generációs, genetikailag módosított növények a megváltozott, javított beltartalmi összetevőinek (pl. vitamin, omega-3 zsírsav) köszönhetően közvetlen előnyt jelentenek a fogyasztók számára."

Erre a legismertebb példa talán az aranyrizsként ismertté vált A-vitamin-tartalmú GM termény, amely az egyoldalú rizsfogyasztóknál a farkasvakság kialakulásának fokozott kockázatát hivatott csökkenteni - a változatosabb étrend alternatívájaként.

"

Most ez egy érv vagy ellenérv vagy mi? Mi a cikkíró koncepciója, célja, üzenete?

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2085

3.

"Végtére is a hasonló (Bt) hatóanyagú permetezőszerek engedélyezett adagban történt kijuttatásának környezetterhelése sokkal kisebb, mint az ennek többszörösét előállító növényeké. "

Léteznek ilyen permetezőszerek???

Ha igaz az, hogy a toxin lényege, hogy a peszticid belében élő szimbionták alakítják, ez okozza a rovar halálát, ekkor ezen permetezőszer elfogyasztására mi készteti az állatot? Az "egyél meg!" felirat?

Ha ilyen létezik, akkor elnézést a gúnyért.

vacuola Creative Commons License 2007.01.05 0 0 2084
Ja, ez a 2.
Előzmény: vacuola (2083)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!