Virtual Earth - Live Maps, ugyanaz, ugyanonnan (mint a Google Earth és Maps, bár a Maps néha késik). A délkeletről bemásolt részlet van ott, mint a Live Mapsen!
A Live Maps különösen vicces. Nemes egyszerűséggel a dél-keleti részről átmásol oda egy területet. Egy laikus észre se veszi elsőre :) Olyan összeesküvés-szaga van a dolognak...
Wikimapia: "Unknown blurred area" illetve "Замазанный фрагмент" (az orosz hozzászólók sem tudják róla, hogy micsoda, csak azt, hogy a többi program is elkeni, de olyan aranyosan írják át fonetikusan, hogy гугл, яху)
De nem mégsem, vissza az egész, inkább egy Aicuna településhez tartozó farm lehet, mert északra számtalan ilyen terül el szerteszét. (Most már tényleg feladom.)
Na jó, én leltem valamit, nem tudom, mit, de tippnek megteszi. Képen a koordináták.
Magasság 1700 m, lakott település nincs a közelben, így nem tudom semmihez kötni. Igaz, a terület nem 500 hektár, de a tőle északra fekvő hegyen túl is észlelhető valami nem odavaló textúra. A karéj alatt, a kép közepén kivehető valami lépcsőzetesség, amúgy benőtte a gaz, nem látok semmi egyéb inka jellegzetességet. Kerek épületeket sem, de a régészek a 12-m-t és a színeket sem a gugliból szívták (nyilván speciális kütyükkel alaposan kinagyították is élesítették a felvételt). Ennyi a tippem.
Ja? :DDD Ekkora marhát, mint én... Lehet, hogy tízszer is megtaláltam tegnap óta, csak folyton elvetettem, mondván, "ez se hasonlít"... Most kezdhetem elölről.
Az a baj, hogy annyira tele van az egész terület hegyi utakkal, hogy nehéz elhinni, még senki nem talált soha a közelükben semmit -- még tök elhagyatott helyeken is van fénykép.
Amit a legvalószínűbb helynek tartok, La Rioja nyugati részét sajnos kopár hegyek borítják nulla fával; el nem tudom képzelni, hogy azokra inkák építkeztek volna. Keletebbre viszont már egy csomó újkori település van.
"váltakoznak a jó és rossz felbontású területek, és csak az előbbit érdemes nézni. Nem tudom, hogy a kép, amelyet az El País oldalán láttam, a valódi helyszínt mutatja-e"
Szerintem csak a Google Earthöt mutatja illusztrációként, mint programot.
"Spanyolul nem tudok"
"¿Qué?", amúgy Waczak szállósan:-) Én is a bábelhallal meg a Google Translate-tel megyek ezeknek neki:-)
Nekem már kifolyik a szemem, de semmi. Nehezíti a dolgot, hogy a tartományban váltakoznak a jó és rossz felbontású területek, és csak az előbbit érdemes nézni. Nem tudom, hogy a kép, amelyet az El País oldalán láttam, a valódi helyszínt mutatja-e, de egy bizonyos: egész La Riojában egyetlen zöldes tavat találtam, azt is lakott részen. Külföldi oldalakat néztem, de nemigen foglalkoznak a dologgal. Spanyolul nem tudok, de átlapoztam egy csomó lapot, senki sem kurjantott heurékát. Feladom...
"A Google pontosan meghatározta a hely koordinátáit, a régészek azonban nem hozták ezeket nyilvánosságra, amíg a helyszínen nem végeznek alapos kutatást. Ezzel óvni akarják a lelőhelyet, amely az építmények száma és kiterjedtsége miatt nagy jelentőségű"
Na, ki találja meg előbb? Elég részletes leírás van a cikkben, csak ne észak-keleten, hanem észak-nyugaton keressétek. Az indexesek nemhogy a google-t, de még a térképet sem ismerik:). Persze lehet, hogy ez is a félrevezetés része...
Azért mert a film kb. A4-es méretü (vagy 70mm széles), továbbá a feloldóképessége kb. 200 vonal/miliméter. A jelenlegi digitális technika ezt nem tudja.
Létezik digitális kamera légifelvételek készítésére, ahol több
szenzort helyeznek el mátrixba.
A digitális technikánál továbbá problémás a hosszútávú tárolás.
A fekete-fehér film adott hőmérsékleten és páratartalmon nagyon sokáig eltartható.
Egy olyan repülőgép üzemórája, amiről jó minőségű képeket lehet készíteni, nem olcsó mulatság.