Tapétám nincs, szőnyeg, olyan ami mosható. A penész az északi falamon (ez két szoba fal) és a fürdőnél volt. Sajnos bérlakás. Anyagilag többet nem tudunk megoldani. Lehet, hogy tüneti kezelés, de nincs penész szag, nincs nehezen belélegezhető párás levegő, ami minden télen volt. Én esküszöm rá, akinek csak ennyi telik, annak nagyon ajánlom! El kell hogy mondjam még, hogy évek óta semmilyen bútort nem teszek azokhoz a falakhoz. Amikor otthon voltam óránként 2 perces kereszthuzatot is alkalmaztam kb naponta 6-8szor. Ennek ellenére penészes volt a lakás.
Ekkora lakás csakis akkor élhető. 1 ember, tanuló, átmeneti, átutazó. Penész a kis méret miatt irtandó. Jó megoldást talált rá, a szellőzés hiánya volt ott a fő bűnös.
Hát... nekünk a garázsunk volt 24m2. 6x4 méter. Két embernek nagyon kell szeretnie egymást ekkora helyen, plusz ugye wc, konyha, fürdő... ruhát is kell valahova tenni, aludni is kell, mosni is, hűtő is van. Gyakorlatilag 1 nagyszoba méret 1 fűtőtesttel, 1 ablakkal 1 ajtóval. ikea reklámok ekkorával vannak tele, csak épp a falakat örökké "elfelejtik" belefényképezni :)
Aha, nem tudtál soha kereszthuzatot csinálni, és még a nap se süt be. Az a 25m2 nagyon kicsi, így egy folyamatos kényszerszellőzővel mesterséges "huzat" létesíthető. Az árát biztos hamar behozta.
A kodály köröndnél sikerült tavalyelőtt vennem egy kis 25nm kis lakást szoba konyha + mind a kettő felett különálló galéria félszoba + fürdőszoba mindezt 5,7M ért. Az első lakott évében még a fürdőszobai törölköző is bepenészedett... rossz a szellőzése, akkor sem tud kiszellőzni ha nyitva van minden... mert egy oldalon van minden nyìlászàró, ráadásul udvari nap nem éri.
Ekkor döntöttem h megoldom. Hívtam szakembert. Csinált 2 páraszabályzoott légbeejtőt (70cm főfalba) a fürdőbe meg rakott egy gondozásmentes zendher kisventit, ami 0-24-be megy, halk, alig fogyaszt. Azóta nem penészes semmi + nincs tócsa az ablaloknál
Az egyik elég rossz tulajdonságokkal bíró de nagyon jó helyen lèvő lakásomba, ahol semmi másnak csak a penésznek voltak ideálisak a körülmények, csináltattam egy friss levegős szellőztető rendszert bruttó 150000 forintért ami 0-24-be megy, óránkènt kb 40m3 levegőt cserél ki , havi fogyasztása kb 3kw tehàt kb 120 ft/hó. Azóta nincs penész, függetlenül attól h valakinek eszébe jut e szellőztetni v sem.
Mint mindig, az okát kell megszüntetni, a neki roppant kedvező életfeltételeket.
A hideg házfalon lecsapódik a lakótérben keletkező pára, ami önmagában még nem lenne gond, ha pl. full üvegből lenne amin nem tud megtapadni a gomba. A fal lehűlését külső szigeteléssel, a falvizesedést vízszigeteléssel, a tápanyagforrást (cellulóz, házipor) tapéta levakarással, padlószőnyeg kidobásával lehet kezelni a legkönnyebben. Helyette parketta, pvc, padlólap illetve könnyen kiszedhető, udvaron kiporolható szőnyeg. Szekrényeket elhúzni 10 centire a faltól. És persze szellőztetés, szellőztetés, ami amúgy is kell, bár leginkább a kilélegzett CO2 miatt. Sokkal sokkal egészségesebb lesz a lakás. A páralecsapató hurcolászása csak átmenetileg jó, és leginkább annak segítene aki a magas páratartalmat, mint olyat nem bírja például a fürdőszobában, konyhában. Ha a szobában teregetnek, mert nem tudnak máshol, akkor külön gratuláció, és sürgősen ajánlott egy szárítógép beszerzése. Sokkal kevesebb helyet foglal el mint a szanaszét rakosgatott ruhaszárítók és a bugyik sincsenek szanaszét. A penészes falakat pedig penészgomba-irtóval is kezelni kell, az ecet se rossz, de a direkte penészgombairtó ami beszívódik a falba, ahol a konkrét gombafonál él, az még jobb, és hát ezerszer büdösebb is. (amit látni a falon az a penészgomba spóravetői, a kalapja)
Az okokat megszüntetni persze sokkal több pénzbe kerül, mint elfedni a bajt, ahogy az egészségügyben is szokás.
Szia, bocs, most kerültem ide. Trotec TTK 75E. Lakás 65m2, 3,2 belm. Viszem egyik szobából a másikba, mert nem lenne elég. De így 50-55 % a rel.páratartalom a lakásban. Előtte szörnyű volt. Régi kism. téglás ház és nincs se fennt, se lennt, se oldalt szomszéd. Rengeteget küzdöttünk a párával, penésszel. Már nem. Időnként kicsit 1 sarokban előjön, de akkor lecsapok :) Jobb, tisztább a levegő
Kertes házban nincs probléma, létezik direkt külső fali elszívómotor. Éttermeknél ezt rühellik a fentebb lakók :) Kertes házban a padlásra, vagy afölé történő pára és budiszag elszívás is simán megoldható.
Hamár így megy az ötletelés, a konyhai páraelszívót nem lehetne úgy megtuningolni, hogy a hangos ventilátorát áthelyezzük a kifúvónyíláshoz a faláttörtéshez?
Szerencsés esetben ez lehet a spájzban, zárt ajtó mögött. Zaj szempontjából biztos jó lenne, nade tudna olyan távolról is légáramot generálni a ventilátor?