Az egyik fogyókúrázó rokonom ette a korpát paradicsomlével. Iszonyú volt. Ő is rosszul lett tőle. Lehet, hogy igazad van, hogy aszalt gyümölccsel és vízzel nem rossz. De a korpa+forró víz mégiscsak a klasszikus moslék, amivel hagyományosan disznókat etetnek. (Bocsánat, de tényleg így van.) Be kell látnom, hogy jókora adag előítélet van bennem.
Nagyon szívesen. Egy héten egyszer megcsinálsz egy adagot, és egész hétre bőven megvan a kenyered. (Persze több kisebb kenyérkére is oszthatod a tésztát, nem muszáj négyre, csak én valamiért így szoktam meg. Tizenvalahány éve nem ettem bolti kenyeret. De nem is vágyom rá. A szaga is borzasztó.) És persze pizzát is süthetsz ugyanebből a tésztából. Jó sok zöldséggel és sajttal.
abszolut nem undorító, próbáld ki egyszer:) Ha valami édesítőszert tesz bele az ember és forró vízzel önti fel még ízre is hasonlít a tejbegrízhez!!! (én anno aszalt meggyel ettem és mézzel a melóban reggelire... hát úgy állat jó volt:)
Sikerült elérnem őket és 30 g lett a reggeli, viszont mivel a tízórai 20 g ch-os almám 6 alatt szokott lenni, ezért a kieső 10-et ehhez hozzá kell vennem ehhez.
Rendesek voltak, kérdeztem, hogy mi van ha így sem lesz jó, erre azt mondták, hogy így jó lesz :D
Például ott, azon a linken, amit beírtam, megrendelheted. Bioboltokban lehet még kapni. És a legtöbb biobolt úgy működik, hogy ha nincs is éppen náluk az a termék, amit venni akarsz, szólsz, hogy kell, és hoznak neked néhány napon belül.
Az én legegyszerűbb receptem annyi, hogy 1 kiló teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 kocka élesztő, langyos víz és az élesztő felfuttatáshoz egy kávéskanál cukor (amit úgyis megesz az élesztő). Az élesztőt felfuttatom a cukorral két deci langyos vízben. A lisztet egy tálba öntöm, bele az élesztős vizet. Elkezdem összegyúrni úgy, hogy annyi langyos vizet öntök hozzá apránként, hogy összeálljon tésztává. Én nem szórakozom vele sokat, nem dagasztgatom több órán keresztül. Csak annyira gyúrom össze, hogy szépen összeálljon, és sima, az edénytől kicsit elváló tészta legyen (5 perc). Utána addig kelesztem letakarva, amíg vagy háromszorosára nő. Beolajozott kézzel négy cipót formálok belőle, tepsibe rakom. Bevágom két-három helyen a tetejüket. A tepsin is hagyom még vagy tíz percet kelni. Aztán be a sütőbe, és barnára sütöm. Amikor barna a tetejük, kiveszem, megvárom, amíg kihűlnek, a négyből hármat zacskóba rakok, és be a fagyasztóba. Ha másnapra friss kenyér kell, este kiveszek egyet a fagyasztóból, kiteszem a konyhaasztalra (úgy, a zacskóban, amiben fagyasztva volt, nem szabad kibontani), és másnap reggelre kiolvad, pont olyan lesz, mint a teljesen friss. Úgy emlékszem, egy ilyen kenyér tartalmazott 120 g körüli szénhidrátot. Lehet legalább 15 szeletet vágni belőle. Ráadásul csupa egészséges anyagból készül és még finom is. (Természetesen kenyérsütőgépben is megsüthető. De ez a kézi módszer is nagyon egyszerű, és egyáltalán nem munkaigényes. Annyi a munka vele, hogy 5 perc alatt összegyúrod a tésztát, aztán 2 perc alatt cipókat formálsz belőle.) Ha az embernek a kalóriák nem annyira számítanak, akkor lehet mindenféle reszelt sajtot keverni bele. Füstölt sajttal például nagyon finom. De aszalt paradicsommal is nagyon jó. Mehet bele szezámmag is vagy búzacsíra, mindenféle korpa...
nyugodtan szóljál, hogy a 40CH-t kicsit soknak találtad, önkényesen levitted 30-ra. Ha emellett már jók az eredményeid és a vizelet is OK lesz akkor egy kukkot se szólnak majd... ha meg rossz lesz a vizelet akkor így is, úgy is inzulin... (ha nem csinál az ember hülyeséget akkor nem morognak ilyenek miatt)
Nem, vinnem kell a kaját. Ne szóljak, hogy kevesebbet eszem? Igazából önmagam nem verem át, mert itthon úgyis jól csinálom. Szerintem ilyen értékek mellett, nálam bőven elég lenne a 170 gramm ch is, az tuti, hogy a reggelinél elhagyok 10-et és úgy már nagyjából okés lesz.
Jobb lett volna beszélni velük előbb, de az istennek se lehet őket elérni...
(attól persze még simán lehet, hogy inzulin lesz belőle, nincs is azzal semmi gond, akkor legalább megszűnik a stressz a diéta miatt (tényleg!) csak nem értem, hogy miért nem mondták, hogy ha nem javul a cukor akkor vidd lejjebb a 40-et... egy 180-as diétából simán lehet 170-est csinálni ha ettől nem kezdesz el éhezni...
ha így felviszi a cukrod tényleg rentgeteg az a 40... nálam alapból 30CH-val indítottak és a (privát) dietetikus is megerősítette, hogy 30 fölé nagyon ritkán szoktak csak menni (vagy esetleg inzulinnál)
izééééé.... nem olvastad, hogy ne vigyél be reggel 40CH-t? A Tiédnél sokkal jobb cukornál se szoktak olyan sokat engedni... max!!!! 30 (vagy inkább 25 ha a 30 is sok).... Max. pótolod uzsonnánál vagy kajálásonként hozzácsapsz plusz 2-3 CH-t...
ja... s persze lehet kísérletezni... pl. kipróbálni zabkorpával pótolni a liszt egy részét, hajdinaliszttel és kicsit több folyadékkal stb. Lehet, hogy lesz 1-2 kidobandó kenyér de kisebb mennyiségekkel próbálkozva azért ne olyan vészes:) (ha valaki kitalálja a nyerő kenyeret légyszi ossza majd meg velünk:)
270 ml víz 225g tönkölybúza liszt (TK) - mi frissen őröljük (van a robotgépünkhöz egy kiegészítő kütyü amivel itthon is tudunk gabonát őrölni - teljesen más az íze a frissen őröltből készült cuccoknak! - a legdurvább fokozaton őröljük úgy finomabb is és a GI-je is jobb lesz!) 225g rozsliszt - mi frissen őröljük (u.a.) 2-3 ek olaj 1 kk méz (ez kell... az édesítőszert nem eszi meg az élesztőgomba, neki KAJA kell:) 1-1,5 kk só 1/4 kocka friss élesztő 3 EK sikér köménymag + amit akartok bele (fú... a dióskenyér az pl. valami mesés:)
gépben sütve: folyadék az aljára, szilárd a tetejére aztán mindent bele
kézzel sütve: összegyúrni a tésztát, keleszted 1 órát, megint összegyúrni, megint keleszteni, megformázni, még keleszteni, be a sütőbe: 225 fokra felmelegíteni a sütőt, berakni a sütőbe a kenyeret, azonnal letekerni 200-ra, kb. 40 perc sütés
(pizzatészta u.ez de abba mi csak tönkölyt pakolunk - van egy gránitlapunk, azt szoktuk olyankor berakni a sütőbe, a sütővel együtt kell felmelegíteni aztán arra pakolni a cuccot -a kenyeret is!- olyan lesz mintha kemencében sült volna:)
és ha tegyük fel lisztérzékeny lennél?:) Bebizonyították, hogy ha a mai ember egy az egyben elhagyná ezeket a termesztett gabonaféléket akkor nem létezne cukorbetegség:)
Én simán azt csinálom, hogy ezerszer ritkábban eszek kenyeret akkor viszont jót...
Mindjárt keresek egy kenyérreceptet (férjem titkos és copyright receptje... bár már lehet, hogy korábban beírtam ide:)))))) Nem tudom mennyire viszi fel a cukrot de 100% TK így legalább egészséges:)
Éppen indulóban vagyok, de ma még jövök, akkor írok recepteket. Addig is, ami nagyon egyszerű: lehet diabetikus kenyérlisztkeverékeket kapni. Ugyan háromszor annyiba kerül, mint a normál liszt, de a norbikenyérnél még mindig olcsóbb, és csupa normális összetevőből áll.
Nézd meg ezt: http://www.diabettrade.hu/index.php?menu=2120
Itt szerepelnek a diabetikus lisztfajták és az összetevőik is. A sima kenényérliszté például búzaliszt, gluténliszt, rozsliszt, só, porított kovász, C-vitamin.
Nem amiatt a pár hét miatt, ami Dorottyának még hátravan a szülésig, hanem hosszútávon jó befektetés, ha a vegyszeres műkenyerek helyett vesz az ember inkább egy kenyérsütőgépet, és süt magának kenyeret úgy, hogy maga dönti el, mit tesz bele. Remek, viszonylag alacsony szénhidráttartalmú korpás, tönkölylisztes kenyeret lehet sütni otthon, aminél az ember ki tudja számolni, hogy ha mondjuk húsz egyforma szeletre felvágja, mennyi szénhidrát jut egy szeletre. És nem boltban vett mérgeket eszik. Úgy gondolom, nem lenne butaság, ha Dorottya is sütne magának inkább saját kenyeret, ha ragaszkodik a kenyérhez.