Nálunk is ugyanez a helyzet. Szokatlanul meleg van, s egyelőre nem is ígérnek változást. Ezeket a képeket ma készítettem. A halak fent úszkálnak a felszín közelében, s nyílik a rózsa is, valamint a sziklakerti virágok.(szegfű, mézvirág) Lehet még kemény a tél, de hosszú már biztosan nem lesz, hiszen a december lassan odavan. A wagnerianust nem takartam még be, szerintem majd csak januárban.
Bármilyen furcsán hangzik is, de a karácsonyi kaktusz fiatal leveleinek ráncosodása, hullása a túlöntözés, illetve az ennek következtében fellépő gyökérpusztulás következménye. Ritkán, kevés vízzel kell öntözni, éppen csak nyirkos legyen a földje, s semmiképpen sem álljon az alátét tálkájában víz.
Kérlek segítsetek!!!! Vettem egy viszonylag nagy karácsonyi kaktuszt, amin már 2 bimbó látszik is. De úgy látom, hogy mióta nálam van (kb 1 hónapja) az ágain végén található "tagok" (nem tudom minek nevezzem őket...) mintha fonnyadnának, aztán ma le is esett egy. Mit csináljak vele, hogy ne nyírjam ki máris??? Nagyon el vagyok keseredve :(
Ezzel én is így vagyok, most van itt a tervezés ideje, egy új kertrészt terveze a növendék jukkáimnak, mivel eddig kötött talajban voltak, ezért télire felszedtem őket, jövőre bő homokkal dúsított talajba kerülnek, ott már kint hagyom őket télire is.
Nem irigyellek az egyre nehezebb takarási munkákért, a csodaszép, hatalmas pálmákért annál inkább:-)) Az én nagy kenderpálmám Gádoroson 2012-ben sajnos kifagyott. Itt Fábiánsebestyénben van egy nagyon szép wagneriánusom, de az még csak alig több, mint egy méter magas.
Nálunk is esik, ám ha eláll, akkor az európai pálmák fölé csak felrakom a polikarbonát házikót, mert ők nem szeretik ezt a rengeteg csapadékot. A kínai kenderpálmával még várok, annak jobb szabadon, bár a hosszú távú előrejelzés karácsony környékére már -10 fokot ígér.-5-6 foknál annak is megcsinálom a téliesítését, illetve a levelek összekötésénél kifogok egy fagypont feletti napot, mert a fagyott levelek kötözés közben sérülékenyek.
Ha tényleg bejön az előrejelzés, miszerint egy hónapon belül nem kell- 4-5 fokosnál hidegebbre számítani, akkor felesleges a takarás, s a csapadékvédelem is, hiszen nem fagy oda a csapadék tartósan a szívlevelekhez. Én karácsony körül tervezem a téliesítést, de éberen figyelem az előrejelzést.
A pálmák csapadékvédelmét mikor érdemes megcsinálni?
Eddig még szabadon vannak, egy kis lehullott falevél van a tövüknél, a komolyabb fagyok beállta előtt még nem szeretném takarni őket, szerinted lehet-e így gond?
Mediterrán növény, érzékeny a téli csapadékra. Össze kell kötni, tövét avarral takarni, s még arra is célszerű valamilyen védőréteget tenni, hogy szárazon maradjon. A japán füveket viszont elég csak összekötni.