Utánaérdeklődtem, Hende tényleg szabin van, úgyhogy nemtudni, hogy ez hogyan került az Origóhoz. Lehet, hogy ez a provokáció! Szóval mindenki legyen türelemmel...
Bizony iszonyatosan nagy a manifeszt mellett a latens homofobok aránya.
Tanulságos ha végig követed ebben a topicban a NICK-el való beszélgetésemet. Szegénynek tőlem kellett megtudnia, hogy ő az.
offtopic
Szándékosan kikerülted a kérdést:
Ha nincs hierarchia, akkor mi akadályozhatja meg a közösséget abban, hogy bárkit -ha igy akarja- rabbinak válasszon?
Szoval, mégiscsak van hierachia.
offtopic
Ezt nem értem: ha egy közösségnek nincs joga bárkit rabbinak kinevezni és alkalmazni, akkor mégiscsak létezik valami szankcionáló hierarchia, amelyik seggbe rugja a közösséget.
A rabbikat rabbiképzőben (ma egyetemi rangú műintézet) képzik (az orthodox rabbikat jesivában). A végén rabbivizsgát tesznek (diploma), és csak ennek birtokában működhetnek.
offtopic
Elfelejtettem betenni ide a klaszikus viccet:
Meghal a moszkvai förabbi és Brzsnyev elé teszik a három utodjelölt paramétereit.
A nem jo. Miért? Nem végzett rabbiképzőt.
B nem jo. Miért? Nem végzett pártfőiskolát.
C végzett mindkettőt de ő sem jó. Miért? Mert zsidó.
Kedves Gala,
köszönöm a terminológiai pontositást, magam is tudom, hogy nincs zsidó egyház, ha megnézed, én "hivatalos zsidó állaáspontot" irtam, az egyház szó idézet volt acontre. olvtárstól. A tizpaparncsolat alapján álló összes vallás el kellene, hogy itélje a homoszexualitást. Ennek ellenére, pölö Amerikában, különösen annak nyugati felén, számos homoszexuális zsidó közösség van (rabbistúl, hivestül). Szóval a dolog megitélése, illetve a kérdés addresszálása távolról semm ilyen egyszerű. A magyar zsidó hitközség konzervativ alapon áll, a szó minden tekintetében (OK: van egy kislétszámú orthodox közösség, most velük nem foglalkozom), és ezt a kérdést nagy ivben elkerülték a vallási vezetők, azaz a rabbik.
Egyébként, pusztán statisztikai alapon, miért lenne kevesebb meleg a rabbik, papok, mint pl. a kötéltáncosok között?
Szerintem sem több, sem kevesebb. Csakhogy a hivatásuknál fogva sokkal nagyobb a publicitás.
"...a zsidó egyház is homofób hivatalosan"
Bocsáss meg, ezt a kijelentésedet mire alapozod? Nem ismerek semmiféle (pro/con) hivatalos zsidó állásfoglalást e kérdésben.
Ha a Hit-re gondolsz, ők már tavaly is MSZP-sek voltak. Egyébként a katolikus, a református és a zsidó egyház is homofób hivatalosan, noha mindegyikben sok a meleg pap (rabbi).