Rengeteget olvastam Szardíniáról, összeírtam jópár oldalnyi látnivalót, majd két hete le is foglaltuk Július 1-től Július 8-ig Budoni településre az Il Castello nevű hotelbe. Repülővel megyünk Münchenből. Egy dologról nem találtam semmit egy fórumon sem, az pedig a kis kitelepített "vízi sportosok". Ezalatt azokat a standokat értem, ahol lehet pl Jet Ski-zni, banana, és hasonlók. Konkrétan minket az érdekelne, amikor egy motorcsónakra felszállunk, felgyorsítanak, minket közben felszerelnek mindenféle biztosító kötéllel, kiengednek egy hőlégballonra hasonlító ponyvát, majd amikor jó a sebesség, "felszállunk" és egy kötéllel húznak minket a csónak után. Elnézést, elég nehezen fogalmaztam meg, őszintén fogalmam sincs hogyan hívják ezt. :D Ha minden igaz, sikerült feltöltenem egy képet, így könnyebben be lehet azonosítani. :)
Először zakynthoson találkoztunk ilyennel két éve, kipróbáltuk, és nagyon tetszett. Tavaly Fuerteventurán sehol nem találtunk ilyet. :(
Ezért érdeklődnék, találkozott-e valaki ilyesmivel bármelyik strandon.
Bérelni szeretnénk autót, ezekről is jó sokat olvastam, most épp tervezem az autós kirándulásokat, ezért ha valaki biztosra meg tudná mondani nekem, hogy találok-e ilyet a szigeten, és hol, akkor be is tudnám szervezni. :)
Olaszország nagyon messze van Görögországtól autóbérlésileg. Míg előbbiben rendre a kis helyi cégek fedik le a piacot, utóbbiban csak kiegészítő szerepük van. De vannak azért, itt a fórumban is ajánlgattak már ilyeneket.
Mindenesetre, a zárolás, legalábbis a komoly zárolás elkerülhető, bárhol is kötsz; csak sajnos nem olcsón. Jellemzően 15-25 eur/nap árért tudsz kötni helyben, a bérbeadónál önrészmentesítőt. Ha ezt megteszed, akkor nem fognak zárolni, vagy max. egy tank üzemanyag árát, de többet nem.
Hát, azok alapján amit leírtál nagyon nem tudsz mellé lőni Szardínián, a tenger, a természet mindenütt szép. Ha 2 hétre mentek akkor én mindenképp megosztanám észak és dél között az 1-1 hetet. Mondjuk 1 hét Gallura és 1 hét valahol Cala Gonone és Tertenia között, vagy akár Villasimius környékén.
Amit nem hagynék ki északon: Castelsardo, Costa Paradiso, Capo testa és az alatta lévő kis öblök, Costa Smeralda stradjai, (mondanám még a Maddalena szigeteket de az már június végén is zsúfolt...)
Délebbre: Orosei csak hajóval vagy gyalogtúrával megközelíthető öblei (Cala Gonone és Baunei között) ,Marina di Gairo vörös sziklás partszakasza (a sok "fehérhomok" után üdítő kontraszt) , ha szerettek hegyekben túrázni: Gennargentu nemzeti park
Az időpont választás miatt viszont lehetnek gondjaitok, augusztusban konkrétan 150 százalékon üzemel a sziget... a tömeg és az árak tekintetében is!
Deposit: Elvileg van olyan cég ahol van lehetőség mellőzni, gyakorlatban tőlünk mindig befoglaltak pár száz eurot. Ha interneten foglalsz előre akkor nagy valószínűség szerint nem fogod megúszni viszont ha augusztusban mentek én nem kockáztatnám hogy majd a helyszínen bérlünk.
Sziasztok! Idén augusztusban párommal 2 hétre szeretnénk Szardinia szigetén nyaralni. Nyaralás kiválasztásakor álltalában tisztában vagyok vele, hogy mi az, amit szeretnék megnézni, vagy mi az, ami érdekel, de itt megmondom őszintén, lövésem sincs. Alapjába véve nyugisabb nyaralást szeretjük, tehát nem vagyunk bulisak, inkább a természeti látnivalók, hegyek, strandok esetleg jó éttermek érdekelnek, de Szardiniáról igazából nem találtam olyan leírást, vagy támpontot, ami alapján el tudnék indulni, hogy mégis melyik részén bérelnénk apartmant. Ezért kérdem, hogy első látogatásként hol, lenne érdemes, illetve a másik, hogy autóbérlésnél mindenképp számoljak-e deposittal? Korábban Montenegróban, Görögországban béreltem autót és sehol sem kértek depositot, a bérleti árban mindig volt biztosítás.
Novemberben voltunk, gyakorlatilag csak Cagliari-ban volt nagy menekültsereg, igaz, ott elég rendesen gyűltek.... amőgy semmit se tapasztaultunk, bár november utószezon után van rendesen...
Április 5.-től 9.-ig utazunk barátaimmal 5-en Algheroba egy pár napos kikapcsolódásra. Szeretnénk túrázni. Tud esetleg valaki ajánlani gyalogtúrákat, amik a sziget északi részén vannak? Bérlünk autót, de nem szeretnénk túl hosszú autókázásokat, inkább a környéken maradnánk. Ha van valakinek tapasztalata, ötlete, szívesen fogadnám.
Hát ha Rómába érkezik a repülőtök akkor valószínűleg egyszerűbb és olcsóbb is onnan a ryanairrel továbbutazni a szigetre mint átbuszozni a kikötőbe és kompozni....
hajókirándulásra felesleges előre foglalni bármit is, Palauból tudtok menni a Maddalena szigetekre, egy csomó hajó indul a kikötőből minden reggel. Cala Gononéból ill. La Caletta kikötőjéből pedig a Golfo di Orosei öbleit tudjátok megnézni, de oda sem kell foglalni előre.
Autóbérlés nélkül nagyon nagyon limitáltan tudtok mozogni, én nem ajánlom, hogy a nélkül legyetek. www.autoeurope.it oldalon nézzétek meg az ajánlatokat.
Hol lesz a szállásotok? Északon a hajózás miatt érdemes a Sardinia Emotions-ékkel felvenni a kapcsolatot, ők szerveznek. Cala Gonone-ből pedig nem kell előre lefoglalni, ott lesz hajó vagy hajótaxi.
A kabinra esett a választás, szimpatikusabbnak tűnik, mint a többi lehetőség. ☺ Meg csomagok terén nem vagyunk túl szabadjára engedve, repülővel érkezünk Rómába.
Azt terveztem, hogy bérelünk autót a szigeten, de elég horror árak vannak, főként ami a kauciót illeti, bár 0-ás önrésszel még elviselhető.
Kerestem volna hajókázást is, mert sok szép helyet csak vízen lehet elérni, de semmi használhatót nem találtam. Vagy ezt csak a helyszínen lehet lefoglalni?
Szia, párszor utaztam kompon a szigetre (Moby, Sardinia Ferries) kabinnal és kabinmentesen, sajnos a Tirreniával nincs tapasztalat.
Ami biztos, hogy az ülés opcióért felesleges fizetni, az egy nagy terem és benne 30-50 szék, sok horkoló emberkével és szinte alig dönthető üléssel. Ennél jobb a folyosói alvás fekvő helyzetben, aránylag nyugiban.
Kabin a legkényelmesebb egyértelműen, zuhanyzó/WC mindegyikhez van, ágynemű/törölköző is. De drága.
Ha kabinmentes az utazás, akkor lehet találni (ha gyors vagy) hosszú fekvőpadokat, azon simán lehet aludni.
De ha viszel matracot/polifoamot és hálózsákot, akkor lényegében bárhol a folyosókon.
Fedélzeten is aludtam, vagyis próbáltam aludni, az azért neccesebb. Hideg lehet, eső lehet, ha nagy a szél akkor simán agyoncsap a vízpermet a tengerből. Végül inkább fedett folyosó lett ebből, abból van rengeteg a hajón :)
Mobynál biztosan vannak szabadon használható zuhanyzók (a székes terem mellett), Sardinia Ferries kapcsán ezt nem tudom garantálni.
Szóval ha belefér a keretbe, akkor kabin. Ha nem fér bele, akkor készüljetek kis kempingező felszereléssel fekhely tekintetében.
Nem tudom, hogy autóval mentek-e, de ha igen, arra figyeljetek, hogy menet közben a parkolási szintek le lesznek zárva, az autóhoz nem tudtok visszamenni, tehát úgy készüljetek a kompos cuccaitokkal.
Mi oktôberben jöttünk vissza Tirrenia-val Olbiàbôl Genovàba. Mi foglaltunk kabint, mert 3 gyerekkel voltunk. A kabinhoz tartozott tusolô, ès WC. Maga a kabin tàgasabb volt mint a Moby-n, a zuhanyzônk az elment. Hogy kint a folyôsôn vannak e ilyenek, azt nem tudom, azt nem hasznàltuk. De igazàbôl nem làttam senkit tusôlôs cuccokkal közlekedni, de nem tudom elképzelni. Bàr aztàn lehet. Nekünk is volt egy ülésünk foglalva, de azt nem hasznàltuk. Az emberek éjszaka simàn elaludtak a bàrban, lépcsö alatt, fedélzeten felàllìtott sàtorban, meg a felsö emeleten volt a jàtszôhàz melett egy üres tér, ott aludtak hàlôzsàkokban.
Szardíniára a Tirrenia nevű komppal érkeznénk, ami éjszaka közlekedik. Nem tudom, hogy kabint foglaljak-e, vagy csak egy ülést.
A kérdésem az lenne, hogy van-e a kompon zuhanyzási lehetőség, tartozik-e a kabinokhoz zuhanyzó? Amennyiben a kabinon kívül is van zuhanyzási lehetőség, úgy azt igénybe lehet venni olyan jeggyel, ami csak egy ülésre szól?
Köszönöm, Szofi, a válaszod! Én is abban reménykedem, hogy a menekültáradat nem olyan mértékű, hogy emiatt el kelljen kerülni a szigetet. Szívesen kipróbálnánk a déli részt, jártunk már mindenfele (na, nem azt mondom, hogy meg is ismertük minden szegletét), de dél eddig kimaradt. San Teodoro- ban már május végén is sokan voltak, szerintem...kinek mi a sok, persze.
Addig is olvasgatom a korábbi hozzászólásokat és várom az újakat.... Lassan vége a télnek, szerintem ébredezik az utazási vágy minden Szardínia- rajongóban.
Mi is 3x voltunk mar a szigeten, egyszer junius második felében, nem érzékeltem tumultust sehol, egyedül a Maddalena szigeteki kiránduláson voltak sokan. Ha eddig csak eszakon voltatok, akkor irány dél! Villasimius környéke 2 kisgyerekkel nagyon jo választás lehet. Rengeteg gyönyörű öböl van arra, az én személyes kedvenceim, Porto Giunco, Timi Ama, Porto sa Ruxi, Cala Pira.... itt junius végén még tuti találtok nyugodt partokat! Mi innen kirándultunk a hegyekbe is, elmentünk S.M. Navarreseig.
Migráns ügyben gondolom egy helyinek kéne nyilatkozni. Bár a szír áradat, kiegészülve irakiakkal, afgánokkal...stb Szardíniát nem érintheti a földrajzi helyzete miatt. A fekete afrikaiak meg már évek óta jönnek, csak a média nem kapta fel ennyire amíg Európát nem érintte. A többségük egyébként is Lampedusán meg Szicílián köt ki, Szóval szerintem pont azt fogjátok érzékelni amit eddig, a strandokon ott mászkálnak és árulják a portékáikat....
Mi május 31től leszünk a szigeten egy hétig, utána tudok ez ügyben hiteles infoval szolgálni!
Sziasztok! Eddig háromszor jártunk Szardínián, tehát nem vagyunk teljesen ismeretlenek a szigeten. Ennek ellenére mindig merülnek fel kérdések:-). Eddig mindig az elő-, vagy utószezont favorizáltuk, szeretjük elkerülni a tömeget. Idén viszont már az iskolához vagyunk kötve, így marad a június vége. Ki mit tapasztalt, mekkora akkortájt a tumultus? Tudnátok olyan helyet, partot ajánlani, ahol mégis nyugit találunk.
Mit tapasztaltatok migráns- ügyben, mennyire észlelhető a menekültáradat?
Kinek mi a kedvenc bázisa?
Nekünk eddig San Teodoro volt az Olbiához való közelsége miatt, mi ui. kompozunk:-). De kíváncsi vagyok, mit ajánlanátok szívesen egy két kisgyerekkel utazó családnak.
Eddig 2x béreltünk autót Szardínián, de 650 euronál magasabb összeget nem foglaltak be a kártyán és nem volt semmilyen extra biztosításunk. (kis autó esetén). Nézd meg a fenti oldalt milyen árat ad ki aztán nézd meg máshol is kártyás verzióval, szerintem sokkal jobban jössz ki ha igényelsz a számlához egy dombornyomott kártyát!
Szerintem a dombornyomott kártyához nem kell nyitni semmit, csak kártyát cserélsz. Ez éves szintem kb. 2-3ezer forintos többletet jelent. Viszont ezzel nem korlátozod a saját lehetőségeidet.
Ha az €1500 sok, akkor olyan megoldást kell keresned ahol ennél kevesebbet zárolnak -€400-500 körül már van ilyen, esetleg megkötöd a napi biztosítást -€25- ami csökkenti a letétet.
Azt hiszem valaki ajánlott már itt kp-s kölcsönzőt, de nem találtam meg a bejegyzést.
Most ahogy böngészem az autóbérlési lehetőségeket felmerült bennem egy kérdés.
Mégpedig a bérléshez mindenféleképpen szükség van dombornyomott kártyára, hogy tudjanak pénzt zárolni? Készpénzben nem lehet fizetni sehol? Mivel nincs ilyen dombornyomott csak sima Mastercardos bankkártyám csak ezért nem szeretnék nyitni. Eddig csak Görögországban jártunk ott nem is kellett kauciót fizetni soha. Egyszer voltunk Tossa De Mar-ban ott kp-ban kellett fizetni talán 300 Eu-t. Mert az a 1500 Eu az nagyon sok számunkra.
Tavalyi túránk rövid videója, aki nem motoros, annak a gyönyörű drónfelvételek miatt érdemes megnézni (Cala Gonone, Orosei öböl, Castelsardo, SS125). Kedvcsinálónak.
Szia, tehát kb. 1300EUR-ba kerülne egy kempingben mobilházakban egy hétre?... Ennél vannak sokkal kedvezőbbek, homelidays-en (olasz változaton) nézz körül. Május közepén-végén ennél olcsóbban tengerparti 5szobás házat szoktam kivenni Cala Gononéban minden plusz költséggel együtt (takarítás, ágynemű stb.). De ha északi oldal, akkor Kirirgu-val vegyétek fel a kapcsolatot ;)
Jövőre, 2015 június közepén tervezünk egy szardíniai nyaralást a barátainkkal. Több mint valószínű, hogy a "repülő + bérelt autó" kombinációt választjuk a "saját autó + komp" helyett. Nagy kérdés még a szállás.
Mobilházas kempingben találtunk kb. 19Euró/fő/éj összegért szállást (az északi oldalon).
Kérdésem az lenne, hogy ebben az időszakban, ezért az összegért található-e apartman (10 főre kellene)?
2015.08.25-én repültünk Pozsonyból a Ryanairrel Alghero-ba. Néztünk járatokat Bécsből és közvetlen Budapestről is, de ez volt a legjobb áron, még így is, hogy 2 nagy bőrönddel utaztunk (snorkeling felszerelés és fotós kellékek, sok egyéb holmi). A jegyeket februárban vettük meg. Saját autót a reptéren lehetett volna hagyni bizonyos összegért, de meg tudtuk oldani, hogy kivittek minket és értünk is jöttek, így erre nem volt szükség.
Mivel Genovából indul komp a szigetre, ezért megfordult a fejünkbe, hogy saját autóval vágunk neki az útnak, 1 éve már voltunk Genova környékén autóval, de most a kényelem és a rövidebb utazási idő mellett döntöttünk.
Áprilisban foglaltunk autót is a Rentalcaron keresztül a Firefly Car Rentalnál, ez elég egyszerűen ment, közepes kategóriában egy szinte új, full extrás (a városi mód jól jött a meredek szerpentineken), tiszta Lancia ypsilon-t kaptunk. 1500 €-t zároltak a hitelkártyán, kis noszogatással 13 munkanap után oldották fel.
A szállásokat is ebben az időben foglaltuk a Bookingon, az első 4 nap északon Sennoriban szálltunk meg (B&b funtana noa), a belvárosban. Ez egy többszintes ház, nagyon ízlésesen berendezve, szuperkedves házvezetővel (Paola). Egy szobát béreltünk, ebből nyíló fürdőszobával és fenséges reggelivel.
Innen kirándultunk Castelsardóba, Stintinoba és minden napra kiválasztottunk egy területet, elsősorban a partszakasz szépsége alapján: Costa Paradiso, Isola Rossa, Stintino híres standja.
A bevásárlásokat Sassariban az Auchanban vagy kisebb boltokban intéztük pl.: Zizzone. Itt található Decathlon és MediaMarkt is, nekünk mindkettőre szükségünk volt egy otthon felejtett laptop adapter és egy szélsátor miatt.
Ezután délnek vettük az irányt, az egyik legszebb útvonalon (Alghero-Bosa) keresztül, célunk Is Arutas volt, amiről ódákat zengtek a parton található apró gyöngyök miatt, hát ezek annyira aprók, hogy szinte homok :) - nekünk ez a partszakasz csalódás volt, egyszerűbb lett volna Bosa után egyenesen a következő szállásunkra mennünk, Dorgaliba, rövidebb úton átszelve a szigetet. Szinte egész nap úton voltuk, fáradtan érkeztünk meg Dorgali mellett található eldugott szálláshelyünkre (Rezidenza di Campagna Dolmen Motorra). Ingyen használható sztráda és jó minőségű, minimális a forgalom és Dorgalihoz közeledve nagyon sok a meredek szerpentin a felhők között. Szállásunk egy csendes környezetben található kétszintes családi ház, melynek az alsó részében béreltünk egy külön bejáratú szobát, fürdővel és kértünk reggelit is. A tulajdonos nagyon segítőkész, a reggeli is finom és bőséges volt. Dorgali és part (Cala Gonone) között hatalmas hegy meredezik, a felső részében egy alagút, azon át lehet közlekedni, 1-2 nap után, főleg egész napos snorkeling után ez elég fáraszó volt a fel-le kocsikázás, de a kilátás pazar.
Dorgaliban csak kisebb üzletek találhatóak, de alapélelmiszerek beszerzésére teljesen alkalmasak.
Cala Gonone-ből aszfaltozott úton lehet eljutni Cala Fuili-re, ez egy nagyon szép strand, igaz kicsit sokat kell lépcsőzni az útról a vízhez. Egyik nap itt a többi napokon az ide vezető úton álltunk meg, ott ahol autókat láttunk parkolni. Mindegyik "starnd", csendes és extra tiszta vízű :) Motorcsónakot Cala Gonone-ban béreltünk, célszerű előre lefoglalni, nekünk szerencsénk volt, hogy az egyik cégnek pont volt egy szabad csónakja. ~150 € volt üzemanyaggal együtt egy 40 LE-s, nagyobb csónak egész napra. Mi egészen lementünk az Orosei öböl déli részéig, sok helyen megálltunk, barlangokba óvatosan be tudtunk menni. Vittünk egész napra élelmet, mert ezen a partszakaszon nincs semmilyen kiszolgálóegység. Talán az egyik legjobb napunk volt :) Csodaszép eldugott öblök és hihetetlen nagyságú és formájú sziklák találkozása.
Szeptember 5-én 14 órakor indult vissza a gépünk Algheroból Pozsonyba, biztosra akartunk menni az autóleadás és az ismeretlen út miatt, ezért időben elindultunk. Az autóleadás összesen 5 perc volt, ellenőrizték az autó állapotát és a tankot (tele kellett visszavinnünk) és már mehettünk is a váróba.
A táj (növényzet) nem különösen szép, a sok napsütés és kevés eső miatt az örökzöldeken kívül minden száraz, de szárd tornyok hangulata, az emberek nyugodtsága és meseszép tengerpartok miatt tökéletes hely minden korosztály számára. Mi elsődlegesen olyan helyet kerestünk, ami repülővel 1-2 óra alatt megközelíthető, kristálytiszta és meleg a tenger, ezen kívül nem akartunk turistaáradatot, tudatosan kerültük a hoteleket, a szállásainkat ár, közeli tengerpart, berendezés alapján választottuk. Sajnos az internetelérés az ígéretek ellenére sem a megszokott színvonalat hozza, ezzel minden helyszínen probléma volt.
Mellékelek 1-2 fotót az útról, kérdésekre szívesen válaszolok.
Visszaérkeztünk két hetes Szardìniai kiruccanàsunkròl. Mivel indulàs elött én is sok infòt szereztem az oldalròl, ìgy gondoltam megdoblak titeket egy kis élménybeszàmolòval, tapasztalatokkal, persze ha valaki még egyàltalàn olvassa az oldalt.
Kicsiny csalàdommal (férj + 3 gyerek) oktòber 3-àn este indultunk hajòval Genovàbòl-Olbiàba. Ez volt az elsö ilyen hosszabb hajòùtunk, de mindenki nagyon élvezte, senki nem lett tengeribeteg. Olbiàba 24 fok volt reggel mikor elhagytuk a hajòt, ùgyhogy elég jòl indult a nyaralàs. Olbiàbôl jò 4 òràs kocsikàzàs utàn, megérkeztünk az elsö szàllàsunkra Muraveraba. Az ùt elég jò volt, érdekesség, hogy Nourotòl lefelé nagyon sok tehenet és birkàt làttunk, és nem egyszer az utakon! Simàn sétàlgatnak keresztül kasul. Muraveraban egy kempingben laktunk, ami nagyon szuper volt, bàtran ajànlom gyerekes csalàdoknak. Az elsö héten szuper idönk volt, minden nap strandoltunk, egy nap esett az esö, de hideg egyàltalàn nem volt. Muraveraban a strand homokjàt, csak levakarni lehet, ùgy ràszàrad ez ember làbàra hogy csak na. Nem tudod leporolni, mint az adriai homokot:). Egy nap kiràndultunk a Costa Rei-re. Nagyon szép volt. Mi Sant Elmo-ban parkoltunk le a kocsival, a parttôl 3 perc sétàra. Elöször a kocsitòl balra mentünk egyet strandolni, de nem tudom hogy hìvtàk, elég szép volt a vìz, de ez volt csak a bevezetö! Aztàn felcuccoltunk, és a parti ösvényen elindultunk jobbra a Cala di Sinzias felé. Igazàbòl ez volt az ùticélunk, az itteni beszàmolòk alapjàn, csak nem talàltuk meg elsöre. Helyette talàltunk egy helyiek àltal làtogatott strandot, ami annyira szép volt hogy csak na, gondoltam csak ez lehet a Sinzias. De Ràkérdeztem a büfés sràcnàl, és ez nem az volt, az még egy dombocskàval arrébb volt. Azért itt strandoltunk egy hatalmasat, ettünk finom ebédet, aztàn iràny vissza a kocsihoz, mert màr senki nem akart gyalogolni. Végre megtalàltuk a reggeli ùticélt, ami nekem egy hatalmas csalòdàs volt! Semmi extra, azon kìvül, hogy egy nagyon nagy strand volt.
Egy esö utàni borùs nap, tettünk egy làtogatàst Villasimus-ba. Nagyon hangulatos vàroska, sok bolttal, rendes fagyizòval, jô éttermekkel.
Egy napos kiràndulàs volt az Orosei öböl, a nyaralàs csùcspontja!!! Mindenkinek ajànlom. Santa Maria di Navarreseben béreltünk hajòt egy napra 100 euròért + üzemanyag. A sràc azt mondta 40 perc alatt érhetjük el a Cala Goloritzet, nekünk egy òra kellett. De tény hogy elötte több barlangnàl megàlltunk, és az elején lassan mentünk, mivel akkor vezettünk elöször ilyen csònakot, de aztàn mindenki nagyon jôl belejött. Cala Goloritze és Mariolu fantasztikus, még életünkben nem làttunk ilyen szép, tiszta vizet. Valami fantasztikus, mint a poszetereken.
Orosei öbölhöz a hozzàfüzni valòm, aminek én is örültem volna:
---Mi az öböl déli részéröl mentünk északra, itt a Cala Sisine strandig, az összes strand a szikla aljàn van. Mi fél kettökor hagytuk el a Goloriztét, és akkor màr a többi strandhoz nem süt oda a nap. Nekünk a Cala Sisine volt az utolsò amit megnéztünk, az jò volt, szép napsütés,szintén gyönyörü vìz, de ez nem sziklàval hatàros strand. Valòszìnüleg nyàron jobb a helyzet, mikor magasabban van a nap, szôval aki még mostanàban megy, az ezzel szàmoljon.
--a màsik, hogy visszafelé délutàn 4 òrakor ahogy elhagytuk az öblöt, olyan hullàmok voltak, hogy csak na,ilyen halàlfélelmem még sosem volt! Erre nem készìtett fel bennünket senki. Azt az egy òràt nem kìvànom senkinek, egyedül a tengeren, senkit nem làttunk. Bàr az utolsô 15 percben jött a hajòs cégtöl egy ember, hogy minden ok-s e, de elötte szörnyü volt!
--tanulsàgunk, hogy legközelebb inkàbb Cala Gonone-ban bérelünk hajòt, és akkor végig az öbölben tudunk maradni, hullàmok nélkül.
--ja és vigyetek valami cipöt, mert a kövek eléggé felvàgjàk a talpaidat
A déli részen màshol nem voltunk, egy hét utàn cuccoltunk fel Cannigioneba, egy màsik kempingbe. A kemping egy félszigeten volt, kb 8 strandja volt, jôkat lehetett bùvàrkodni is. Az egy hét alatt itt is volt egy egy napig tartò esö, amûgy jô volt az idö, de màr hüvösebb, mint délen, itt màr pulcsi is kellett esténként.
Palauban voltunk, megnéztük a Rocca dell Orso-t és ellàtogattunk Porto Cervoba. La Maddalena szigetcsoportra akartunk àthajòzni, de sajnos kétszer lemondtàk, az erös szél miatt nem engedték ki a csònakokat, ùgyhogy az kimaradt.
Különbsögek észak és DK között:
-- délen:--- nagyon sok helyen csak földùt van, amit az esö jôl el tud mosni
---egyetlen egy helyi jàratot sem làttunk, csak àllatokat
---senki nem beszélt németül, angolul is csak azt amit muszàly, extra kérdésre màr nem tud angolul felelni
--- a sziget összességében nem dràga, de a déli rész jòval olcsòbb
--észak: ---napi kettö helyi jàratos busszal talàlkoztunk
---mindenki nyomja németül
---dràgàbb a kaja, és nem olyan jò mint a DK-i részen
---nekem szeles volt, de ezt mindenki maga vàlogatja
---mindenhol van aszfalt ùt
---egyetlen egy àllatott sem làttunk, kivéve 2 macskàt a kempingben
---Olbia egy szuper vàros, minden van ami kell:)
Ha legközelebb megyünk akkor csakis DéL!
Oktòber 17-én este percre pontosan indult a Tirrenia hajô Olbiàbôl, és percre pontosan reggel 8-kor kötött ki Genovaban. Odafelé Mobyval mentünk, de ez a hajô semmivel sem volt rosszabb, söt nekem inkàbb jobban tetszett mint a màsik. Mondjuk a kiszàllàs az kicsit kaotikus volt, nem irànyìtotta senki az embereket, az mondjuk a Mobynàl ment.
Akkor üdv mindenkinek és jò utazàst akik még most mennek.
Szeptemberben béreltünk egy Fiat 500-ast 8 napra a Firefly-nál, ami a Hertzhez tartozik. Eddigi legjobb tapasztalatunk volt, pedig már sokszor béreltünk Olaszországban. Ez egyszer nem kértünk rá extra biztosítást, mert Szardínia azért nem olyan veszélyes, mint mondjuk Szicília, inkább kockáztattunk. Így viszont 1522 eurót zároltak a számlánkon, amit előre tudtunk, mert benne volt a szerződésben. Érdemes hitelkártyát vinni erre a célra, hogy a betéti kártyán lévő pénzt ne kelljen nélkülöznünk, amíg felszabadul. Nekem egy héttel a hazautazásunk után már fel volt szabadítva. 8 napra a teljes bérlési költség 133 euró volt, ami nem rossz, szerintem.
Én a Hertzet ajánlom, általában kicsit drágább de én is pont a magas depositok miatt tértem át hozzájuk. Egy hete jöttük vissza Toscanából és 5 napra bérelt Fiat 500-asnál 200 eurót foglaltak be a kártyámon. Semmilyen extra biztosítás nem volt kötve. Tavaly Szicílián egy hétre 300 euro körül volt ugyanez.
Sehol sem kell ekkora összeget "ott hagynod", HA átvételkor kötsz egy biztosítást az önrész kiváltására. Részletesebben ITT vagy ITT a biztosításokról. Ez a biztosítás még kb. napi €25-val emeli a bérlésedet majd.