Keresés

Részletes keresés

beetee Creative Commons License 2023.08.02 0 0 27016

:) Szerintem mindkettő B.R. 

Felvágva vannak átmeneti színek a pirostól a zöldig a sárgán át.

Előzmény: CBNora (27014)
55judit Creative Commons License 2023.08.02 0 0 27015

Hú, de gyönyörűséges szépségesek!!! Nóra drága ezekből szeretnék, nem abból amiből kértem, mert az csúcs rothadásos. Hatalmas az a batyus. Én nem bánnám azt se nálam nem nőne ekkorára, az számít inkább hogy gyönyörű és biztos hogy édes mert nálad csak olyan lehet. 😀

Nálam most a lucullus típusúak produkálnak jól. Rengeteg van a Kecskemétin is, még csak 1 szemet ettem róla, de nagy csalódás. Savanyú. Ebből csak akkor főzök be ha az édesebbekből nem lesz elég. Nagyon nem jó. Pedig hordtam rá a sok vizet míg nem volt eső, és káliummal is permeteztem. Bánom hogy költöttem arra is.

Előzmény: CBNora (27014)
CBNora Creative Commons License 2023.08.02 0 0 27014

Végre dőzsölhetünk.

A legnagyobb Batyus:

Két narancsos, talán a valamikor régen beeteetől kapott Big Rainbow, ezek zömmel nagyjából ekkorák:

Volt egy ismeretlen narancssárga fajtám is, elvileg az egyik az, de a kettő gyanúsan teljesen egyforma és inkább a Big Rainbowra hasonlít. Az a narancssárga egyszínű volt.

A nagyok közül ez a kedvencem, édes, nagyon bő levű, rengeteget be lehet falni belőle. Ezt a két nagyot egyetlen sajtos zsömléhez megettem vacsorára.

Elég megbízhatóan köt, a magasabban lévő fürtökön is, a Batyuson most lent sok van, de fönt lett néhány üres fürt.

Az Ausztrál alul bőven kötött, de fönt alig és rengeteg a csúcsrothadásos bogyó. Idén nem annyira lett jó.

A Rugby nálam is bevált, az minden szinten rendesen köt és az íze is jó. Az első szem még nem annyira ízlett, a héja nagyon vastag volt, de a későbbiek már finomak. A tövön is jó eláll. Nálam is lesz jövőre, hogy rendelek-e magot, az attól függ, hogy az ismerősöknek is bevált-e. Még van 6 szem magom, nekünk elég.

1realista Creative Commons License 2023.07.29 0 0 27013

A most érő paradicsom permetezése nem eredményezi a csúcs rothadás megszűnését de a folyton jövő paradicsomon virágok is vannak. Talán a későbbi termésen lehet javulás. 

cosomega Creative Commons License 2023.07.28 0 0 27012

A peronoszpóra és a csúcsrothadásnak nem ugyanaz a tünete.

Amikor már kialakult a csúcsrothadás kár ellene permetezni.

Előzmény: 1realista (27010)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2023.07.23 0 0 27011

Amikor a szőlőt permeteztem peronoszpóra (általános, réztartalmú szerrel) ellen, kapott a paradicsom és a paprika is mindig, sőt, még a szeder is.

Előzmény: 1realista (27010)
1realista Creative Commons License 2023.07.23 0 0 27010

Az idén is jelentkezett a csúcsrothadás vagy másképp

Nnevezve foltosodás.

Állítólag ca hiány de már 2x permeteztem

ca lombtrágyával. 

Ma láttam képet a neten és ott perneszpórát írták. 

Lehet ugyanaz a tünet.

Köszönöm a gyors választ. 

55judit Creative Commons License 2023.07.23 0 0 27009

Tegnap elkezdődött a befőzés, mert már nem győzöm a parit megenni. Nem nagy mennyiségek, csak ahogy érik, tegnap 2 üveggel tettem el.

szabojozsi1964 Creative Commons License 2023.07.22 0 0 27008

Rendben, koszönöm azért. :)
Azért gondoltam, hogy valaki ismerni fogja, mert nagyon jellegzetes, teljesen más, mint az eddig látott bokrok. Ma pl. néztem, és sztem 100-120 cm magas már, és sem nem hajlik, sem nem kókadozik, áll, mint a cövek :) 
Még egyszer, köszönöm, hogy válaszra méltattad a hsz.-omat.

Előzmény: TINTUS (27007)
TINTUS Creative Commons License 2023.07.22 0 0 27007

ebben nem fogunk tudni segíteni..... rengeteg fajta van.

Előzmény: szabojozsi1964 (26999)
platz Creative Commons License 2023.07.22 0 0 27006

Kedves vinik táltos és eeddie! Köszönet nektek a válaszokért. Nálam jelenleg szép nagy szemekből álló fürtöket termel, de még zöldek. Olvasva a véleményeteket a pariról, azt hiszem, hogy paradicsomléhez lesznek majd adalékok a korábban elképzelt eszegetésük helyett. Tavaly a forróság miatt kicsit gyengébb volt a második virágok kötődése, így elég szűkösen sikerült a paradicsom lé eltevése. Az idén ha valami nem jön közbe, akkor talán ezzel az elültetett három tővel termő parival fel tudom szaporítani a mennyiséget.

Előzmény: vinik táltos (27005)
vinik táltos Creative Commons License 2023.07.22 0 0 27005

A Lugas F1

Előzmény: eeddie (27003)
eeddie Creative Commons License 2023.07.21 0 0 27004

Nem szoktam ültetni de idén van 2 tő. Sok van rajta az biztos, ez pozitívum. Az íze átlagos, mint a bolti paradicsom. Majd még meggondolom, hogy teszek e jövőre is. 

Előzmény: platz (26998)
eeddie Creative Commons License 2023.07.21 0 0 27003

Márhogy melyik F1? 

Előzmény: vinik táltos (27000)
C20NE Creative Commons License 2023.07.21 0 0 27002

Egy évet kivéve mindig rommá repedt, elég volt egy kisebb eső, én sem ültetem a Cherrola-t évek óta.

Előzmény: öreg_néne_b (27001)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.07.21 0 0 27001

csak kevés vizzel locsold inkább kis adagokkal sűrűbben.

Ezt az esővel is meg kell beszélni. ;)
Nekem az íze sem kiemelkedő, ezért én már nem ültetem.

Előzmény: TINTUS (26996)
vinik táltos Creative Commons License 2023.07.21 -1 0 27000

Meglehetősen megoszlanak a vélemények az F1-ről.

Attól függ, mire szeretnéd felhasználni. Legkevésbé étkezésre alkalmas, mert gyenge paradicsom íze van és kemény a héja.

Sokat terem, paradicsomlének stb  írják itt a kollégák

Nálam Hatvanban, Fóliában terem két tő, de utoljára. Már három méter fölött jár, sok zöld van rajta, érik is folyamatosan, de én étkezésre termelem a parit. Próbára vettem, nekem nem vált be.

Előzmény: platz (26998)
szabojozsi1964 Creative Commons License 2023.07.21 0 0 26999

Sziasztok! 
A palánták elültetésekor hozott a piacról az idős édesapám két palántát (beültettem a  Mobil és a Kecskeméti mellé, ha már fizetett érte :D), de nem tudta megmondani, milyen fajta.
Erős, magas, kifejezetten nagy növésű, masszív bokor, de még csak nem is hasonlít a levele, színe az általam eddig ismert fajtákhoz. Nem túl nagyszemű, bőséges termés van rajta, nagyon vitális kis növény, betegség sem érinti (hála az égnek, a többi bokrot sem).
Ha valaki felismeri a fajtát, legyen kedves, írja már meg nekem, mi lehet. :)
Köszönöm szépen a válaszokat!

platz Creative Commons License 2023.07.20 0 0 26998

Sajnos az én tapasztalatom is ugyan ez a Sherolla F1 -gyel. Makacs kitartásom révén három évig próbálkoztam vele szabad kertben. Az idén már nem ültettem. Helyette a Lugas F1 -gyel próbálkozok az idén. Szépen mutatkozik, de majd kiderül. Esetleg valakinek van tapasztalata vele kapcsolatban?

Előzmény: eeddie (26994)
piro para Creative Commons License 2023.07.19 0 0 26997

Köszi az infót! :) 

Előzmény: beetee (26993)
TINTUS Creative Commons License 2023.07.18 0 0 26996

Már mondtam, hogy az. Akár 70-80 centis is lehet a fűrt de csak kevés vizzel locsold inkább kis adagokkal sűrűbben.

Előzmény: Capricornus. (26989)
vinik táltos Creative Commons License 2023.07.18 0 0 26995

Bizony, igazad van.

Ebben az évben a szabadba palántáztam a tavalyi magokból, a mi nem túl sokat termett, de teremgetett.

Idénre vettem "Szatmár 1" magokat a fóliába, 8 tőből 5 hímvirágú, nincs is rajta ubi, csak a sok virág. Véletlen lehet?

Üdv.

Előzmény: beetee (26993)
eeddie Creative Commons License 2023.07.18 0 2 26994

Hát szerintem a Cherolla semmire se jó. Egyszer volt nálam, soha többet. Egyetlen ép szem nem volt rajta, alig tudtuk megkóstolni a repedtekből kivágva. Amúgy nagyon látványos.

Előzmény: Capricornus. (26989)
beetee Creative Commons License 2023.07.18 0 1 26993

Hivatalosan a vetőmag-előállításnak megvannak a szabályai. 

Pl minden növényfajnak vannak védőtávolságai, amin beül nem lehet ugyanolyan faj más fajtájának egyede . Ez néha több száz méter.

Hibridet meg úgy állítanak elő, hogy a hibrid nőivarú vektorának egyedeiről sziszifuszi módon eltávolítanak érés előtt minden portokot, hogy ne legyen saját virágpora.

A mellé ültetett hímivarú vektorrol természetesen nem. 

Úgyhogy elvben csak az termékenyítheti meg a bibét. És jön létre az F1-es generáció a két szülőtől. Annak magjait értékesítik, és ezt minden évban eljátszák.

Az persze a nagy számok törvénye alapján lehetséges, hogy mégis odakeveredik egy más fajta vagy annak virágpora egy nagyobb szél miatt egy méhecskével, vagy bárhogy máshogy.

Megbízható vetőmaggyártóknál ritkán, kevésbé megbízhatóknál annál kicsit többször.

Előzmény: piro para (26991)
beetee Creative Commons License 2023.07.18 0 1 26992

nem túl "gazdaságos" paradicsom. 

Látványos, de nem ad mennyiséget. 

Meg majd rájössz, milyen az, mikor reped...

Előzmény: Capricornus. (26986)
piro para Creative Commons License 2023.07.18 0 0 26991

Ez egy jó kérdés, kíváncsi lennék egy szakértő véleményére :)  hogy Ők miként állítják elő az F1 magot?

Mert ha mi itthon elültetünk egy F1-es magot, szép erős palántát nevelünk, majd a termésből magot fogunk,

és jövőre abból nevelünk palántát, már elviekben nem lesz ugyan az a növény, szétesik azokra a fajokra amikből nemesítették,

illetve betegségekre is fogékonyabb lesz.

Vajon a nagyüzem miként állítja elő az F1-es magokat, hogy mindig ugyan azt a megbízható termést produkálják?

Hogyan nyerik a vetőmagot?

De ha van fölös kertrészed, és szeretsz kísérletezni, próbáld ki, hogy mit produkál az általad fogott mag jövőre?

Én egy boltban vett mini san marzanoval léptem meg (a friss mag ültetést) pár éve, és ősszel kikerekedett szemmel néztem,

hogy a 12 palántám szinte mindegyik más, és mini egy sem volt közötte. Na Ő F1 volt:))

csak ezt a frissen csomagolt bolti parira nem írják rá, hogy f1-es magból van, sőt sok esetben a nevét sem.

De azért ehető paradicsomjaim lettek:) és egy kísérletet megért.

Most egy uborkám van amit 2 éve vettem, mini balkon uborkának, de nem mini, és nem is balkonba való,

viszont nagyon jófajta. Ha sikerül fogok róla magot, és jövőre elültetem, kíváncsi leszek mit fog produkálni.

Előzmény: Capricornus. (26988)
homerx Creative Commons License 2023.07.18 0 1 26990

jaj, ez ugye nem volt komoly kerdes.

Capricornus. Creative Commons License 2023.07.18 0 0 26989

Megtaláltam a tasakját: Cherrola f1 a neve. 

Bespájzolok belőle.

Capricornus. Creative Commons License 2023.07.18 0 0 26988

De a hibrid magját nem a terméséből nyerik ki? 

Előzmény: homerx (26987)
homerx Creative Commons License 2023.07.18 0 0 26987

eleg nagy valoszinuseggel valami hibrid. ne szaporitsd, nem eri meg. inkabb spajzolj be vetomagbol.

Előzmény: Capricornus. (26986)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!