Keresés

Részletes keresés

alminar Creative Commons License 2009.08.12 0 0 5542
Jön valaki?????????????

A Gödöllői Királyi Kastély nagy sikerű Gróf Andrássy Gyula - A lángoló zseni című időszaki kiállítás kapcsán Nyitott Estre várja az érdeklődőket 2009. augusztus 29-én!

A 19 órakor kezdődő rendezvényen előadást tart
Dr. Csorba László történész a gróf emigrációs éveiről,
valamint válogatást hallhatnak Erzsébet királyné és Andrássy Gyula leveleiből SZABÓ DÓRA színésznő - az Erzsébet királyné hasonmásverseny győztese - és Szervét Tibor színész előadásában.

Az idáig szinte ismeretlen levelekből összeállított műsort zenerészletek teszik még érdekesebbé:
felhangzanak majd az Andrássy-induló és a Kék Duna keringő dallamai. Közreműködik Kaján Katalin énekművész és Pribelszki Viktor zongoraművész.Az Est folyamán a résztvevők szakvezetéssel tekinthetik meg a kiállítást!
Belépőjegyek az Információs Irodában válthatók
felnőtt: 1500 Ft, diák: 800 Ft

A kiállítás csak 2009. szeptember 27-ig látogatható!

(Én most vidéken vagyok, de lehet, hogy ezért otthagynám a Balaton-partot..)
ColinCrazy Creative Commons License 2009.08.11 0 0 5541

nem hittem a szememnek, amikor a megjelenő dvd-k közt megláttam az Anconai szerelmeseket (2009. szept. 17.). :o :D

vajon melyik előadáson készült a felvétel?

http://www.dvdfutar.hu/termek.php?shopSID=f667a8bf413fc2ec7614781cf0887034&id=11095

alminar Creative Commons License 2009.07.17 0 0 5540
Nagyon jó a kép!!! :)
Előzmény: oe (5539)
oe Creative Commons License 2009.07.17 0 0 5539
ColinCrazy Creative Commons License 2009.06.25 0 0 5538
igen, őt is szeressük. :) ez a fotó a háttérkép a mobilomban. :)
Előzmény: oldadore (5530)
oldadore Creative Commons License 2009.06.24 0 0 5537

Senkivel és semmivel nem szeretném szembeállítani a vígszínházi előadást hiszen nem láttam, de el tudom képzelni a nagyon meggyőző IV. Henrik-alakítást.

Mégis nem tudom nem leírni, hogy a radnótiszínházas IV. Henrik előadás örökre felejthetetlen a számomra:

a sejtelmes függönyök és stílusos jelmezek atmoszférájával,

az együtt lélegző színészekkel,

és nem utolsó sorban az őrültségében is hihetetlenül józan és megkapóan emberi IV. Henrikkel.

Előzmény: oldadore (5536)
oldadore Creative Commons License 2009.06.24 0 0 5536

A Latinovitsot, mint Pirandello címszereplőjét ábrázoló faroslemezre festett (előző) kép a Vígszínház IV. Henrik előadásának a díszleteleme volt.

Adatot  arról, hogy ki festette, sajnos nem találtam. Lehet, hogy ezt az adatot ki tudná valaki egészíteni?;)

A kiállításon látható még egy díszletelem, amelyet a Gorkij: Kispolgárok saját rendezéséhez Latinovits maga festett Veszprémben, Molnár Péter közreműködésével, 1973-ban, íme:
oldadore Creative Commons License 2009.06.23 0 0 5535

Egy majdnem életnagyságú faliképen

Latinovits Zoltán - IV. Henrik látható

(ha holnap sikerül megtudnom a készítésének történetét, akkor azt is hozom:))
Előzmény: oldadore (5534)
oldadore Creative Commons License 2009.06.23 0 0 5534

Képek az előadásról

Ezek a képek valószínűleg anno az Új Tükör c. lapban jelentek meg.

Most a kiállításon láthatók július 11-ig a Moszkva tér közelében:

I. Batthyány u. 67., K-P: 11-18h

A "Gyászunk a színészkirályért" kiállításon megtekinthető

a Duna TV 30 perces film-összeállítása is

(Sírás után, r.: Szigethy Gábor), amit feltétlenül nézzetek meg.

... életéről, gondolatairól vall, verseket mond... torokszorító...
Előzmény: oldadore (5533)
oldadore Creative Commons License 2009.06.23 0 0 5533

IV. Henrik - Latinovits Zoltán

A Vígszínházban 1970. szeptember 11-én mutatták be a darabot

Várkonyi Zoltán rendezésében.

Képek a próbáról

és Latinovits Zoltán szövegkönyv "példánya".
alminar Creative Commons License 2009.06.22 0 0 5532
Örülök, hogy neki, hogy te is szereted Őt.

Vérzett a szívem , mikor átalakult a Szindbád-mozi, ott volt Latinovits-terem...
oldadore Creative Commons License 2009.06.22 0 0 5531

A Duna TV oldalán

erre a képre kattintva

még 11 kép látható a kiállításról
oldadore Creative Commons License 2009.06.22 0 0 5530

ott a helyem mostazonnal :)

de jó, hogy beírtad Alminar, miazhogy ide tartozik!

Végre valami nyom, emlék Latinovitsról

és még a IV. Henrikjéről is :)))

Remélem a radnótis előadás kép-, szöveg-, hang- és videó-anyaga sem süllyed el a szokásos színházi kohó titkolózó rutinjában...
alminar Creative Commons License 2009.06.21 0 0 5529
Tudom, hogy ez SzT-topik, és ez csak a IV. Henrik kapcsán kapcsolódik, de azért beírom:

http://www.dunatv.hu/kultura/latinovits_kiallitas_varnegyed_galeria.html

"A Vígszínház 1971-es IV. Henrik előadásának díszletelemét is kiállították, Latinovits mint Pirandello címszereplője látható a képen. "
oldadore Creative Commons License 2009.06.16 0 0 5528
Simarafoto

itt is lehet POSZTÁR gála-képeket látni:

http://poszt.com/  -  Fotóalbumok, június 13.
Előzmény: alminar (5524)
oldadore Creative Commons License 2009.06.16 0 0 5527

Kiegészítem egy (5523-as) poént mert lehet, hogy félreérthetően írtam:

Balikó Tamásnak, a Pécsi NSz igazgatójának

a szelid, szívhezszóló gitározgatása után

a dal fenyegető;) címe  

a pécsieknek címezve volt poén

- díjazták is nagy derültséggel.
oldadore Creative Commons License 2009.06.16 0 0 5526

meg aztán képeket is készíthettem a gáláról

és az utána látható lézershow-ról
oldadore Creative Commons License 2009.06.16 0 0 5525

igen:))

a Nemzetibe volt ugyan jegyem a Férfi és nő c. előadásra

amit most simán kihagytam  

és nem bántam meg,

mert a pécsi egy jó hangulatú, élő program volt.
alminar Creative Commons License 2009.06.16 0 0 5524
Szóval akkor te ott voltál?? De jó! :)
Előzmény: oldadore (5523)
oldadore Creative Commons License 2009.06.16 0 0 5523

"Szervét Tibor és Katona Ágnes színesen és színvonalasan vezette a POSZT-gálát, és a közönség teljes egyetértésével hirdették ki a győzteseket.

A nézők egyébként ezúttal a válogatást is egységesen dicsérték."

(Mészáros B. Endre: Pécsi siker a POSZT-on: az Istenítélet a legjobb darab = Dunántúli Napló, 2009.06.13.)

Rég hallottam már díjkiosztón ilyen tomboló örömöt, mint ezen a (leginkább pécsiekkel) zsúfolt nézőtéren.  

...és igen, a Házigazdának megvolt az eseményhez illő komolysága - ám nem lett volna ő SzT, ha nem küld mégis :) kis ragyogó, összekacsintó, bensőséges mosolyokat a nézőtér felé.

Látnotok kellett volna a huncutan-szigorú arckifejezését Balikó Tamás bensőséges, 'csehtamásos' dala után, amikor ezt mondta: "A dal címe: Látni fogtok még engem..." :).

Végül pedig nem rendítette ki a nyugalmából az a váratlan helyzet sem, amikor a polgármester elköszönt a rendezvénytől - ám szó szerint a Házigazda számára kiírt szöveggel. Bejött, és kedves mosollyal csak annyit mondott, hogy "igen, mi is pontosan ezt akartuk mondani..." - a nézőtér elégedett derültségére. :)))

Előzmény: oldadore (5514)
alminar Creative Commons License 2009.06.15 0 0 5522
Köszi, igen arra vonatkozott, csak nem találtam otthon az Idegen szavak szótárát...
Még az id est olyan kifejezés, amit mindig meg szoktam nézni. :)
Előzmény: oldadore (5521)
oldadore Creative Commons License 2009.06.15 0 0 5521
A (sic!) jelentése pedig (ha a kérdésed netán erre vonatkozott volna:)): utalás, figyelmeztetés arra, hogy a szövegben ez nem igaz, nem helyes, csúsztatás.

Az én esetemben egy "ez a hazugság már aztán igazán sok" felháborodást is jelentett... Még szerencse, hogy Szervét Tibor nem attól nagy, hogy mások kicsik!

Előzmény: alminar (5517)
oldadore Creative Commons License 2009.06.13 0 0 5520

...addig is olvasható itt  néhány spontán olvasói vélemény a díjazásról

Előzmény: oldadore (5519)
oldadore Creative Commons License 2009.06.13 0 0 5519
... igen, az pirulhat, aki úgy gondolja, hogy a közönség is CsS-t díjazta!  

ha még 1 ilyen cikket találok, bizisten idegyűjtöm az évad css-kritikáit... §:(

Előzmény: alminar (5517)
oldadore Creative Commons License 2009.06.12 0 0 5518
Fotó: A Budapesti Pinceszínház archívuma

Bárány János: Föld alatti alagútban is játszott. Szervét Tibor szereti a színházi varázslatot = LOOK magazin, 2009/6. p.42-43. (Részlet az interjúból)

"Szervét Tibor: - Megható és felemelő érzés, hogy hatodik éve a nézői szavazatok alapján a Radnóti Színház közönségdíjasa lehetek. Végtelenül szeretem a nézőkkel való együttműködést, az együtt játszást. Minden színpadon dolgozó ember fejében van ilyen-olyan ügyosztály.

Nekem egy nagy hadseregem figyel oda, hogy a nézők hogy érzik magukat előadás közben. Hogy jönnek-e velünk, érzik-e az előadást, Szervét Tibor szereti a színházi varázslatot úgy dobban-e a szívük, mint a miénk. Amikor az első rendezésembe kezdtem, azzal a mércével mértem, vajon a magyanyámnak teszene-e.

Bárány János: - Legutóbbi rendezésénél, Szép Ernő Vőlegény című színművénél is ez volt a mérce?

Szervét Tibor: - Igen, ráadásul megpróbákoztam azzal, hogy varázslatok történjenek a színpadon. Szép Ernő, mint szerző maga javasolja ezt. Erős, expresszív képeket ír és kér az instrukcióiban. Ha majd még rendezhetek, szeretném, hogy sikerüljön a gondolkodásmódomat a varázslós, mesélős, igazi érzelmekkel operáló színház felé fordítani.

Bárány János: - Színészként friss premierje az Apacsok című darab, aminek nem éppen szívderítő a története.

Szervét Tibor: - Az én szerepem kiváltképp nem szívderítő, mert a legszörnyűségesebb alakot játszom Jágó óta. Egy tartótisztet alakítok, aki beszervezi a főhőst, és aljas módon manipulálja.

Olyan erős motivációja van arra, hogy ezt tegye, mint a főhősnek arra, hogy főhős legyen. A főhős ellenállhatott volna, de a szerzők úgy gondolták, hogy nem áll ellent. A hatvanas évek eleje, amikor a cselekmény játszódik, nagyon nehéz lehetett az akkor élő felnőttek számára, mert könyörtelenül ki voltak szolgáltatva a nyúlós-nyálas hatalomnak, amely mindenhová bedugta a csápjait. Az egyik ilyen csápot játszom. Az embert, aki beszervez, ügynököt mozgat, és akinek kellőképpen hiányzik mindenfajta morális gátlása ahhoz, hogy azt tegye, amit tesz, hiszen ha nem tenné, saját magát találná egy kihallgatószékben."
alminar Creative Commons License 2009.06.12 0 0 5517
Egyetértek a zárójelekkel...
A sic egyébként mit jelent (pirul) ?
Előzmény: oldadore (5516)
oldadore Creative Commons License 2009.06.12 0 0 5516
Cikkek a Radnóti díj Közönségdíjáról:

"TV24.hu:

Csányi Sándor lett az év színésze. A Radnóti Színházban kapta a díjat a művész, aki kollégái és a közönség (szerk.: sic!) szavazata alapján lett a legjobb.

Végre nem csak a csábító külseje miatt szólnak a hírek Csányi Sándorról, a színművészt ugyanis az év színészének választották a Radnóti Miklós Színházban. A szavazás eredménye a kollégák és a nézők együttes véleményét (szerk.: sic!) tükrözi. A legjobb színésznő Szávai Viki lett, a közönségdíjat pedig Szervét Tibor kapta."

"Bors - Velvet.hu:

„Nem ez az első közönség-díjam, ennek ellenére szívből tudok örülni minden elismerésnek. Minden tiszteletem a közönségé, hogy újra nekem szavaztak bizalmat" - mondta Szervét Tibor."

http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2009/06/10/csanyi_sandor_lett_az_ev_szinesze_a_radnotiban/

alminar Creative Commons License 2009.06.12 0 0 5515
De jó, már csak magánhelikopter kéne, és repülnék is oda... :))
Bár jelenleg örülök, hogy végre kicsit itthon vagyok, teljesen kiszívott aggyal....
Előzmény: oldadore (5514)
oldadore Creative Commons License 2009.06.12 0 0 5514
Díjkiosztó Gálaest a 2009. évi POSZT nyertesei és a közönség tiszteletére a Pécsi Nemzeti Színházban: 2009. június 13. (szombat) 20:00
Házigazda: Szervét Tibor és Katona Ágnes
http://www.bama.hu/programajanlo/program/egyeb/17566
alminar Creative Commons License 2009.06.10 0 0 5513
Ez a görög darab biztos jó lesz!!!!!
Előzmény: oldadore (5512)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!