Szerintem ne tedd kapszliba, különösen a sós muffikat.. Kend ki a formádat egy kis vajjal és lisztezd ki, úgy ki fog jönni...remélhetőleg, mert ha egy kicsit visszaolvasol, látod, hogy vannak ilyen-olyan minőségek a teflonban is... De remélem nem lesz gond, majd legközelebb írd meg, bevált-e, ok?:O)
Elloptam a sajtos sonkás hagymás recepted hát isteni finom. Én most kaptam egy muffin sütőt a férjemtől,és nagyon nagy sikere volt a receptnek.Teflonos a sütőm de adtak mellé papír formát is én abba tettem a tésztátés úgy a muffin sütőbe kicsit a papír rá ragadt de azért elfogyott.Nem tudom ha papír nélkül sütöm akkor is ki fog jönni a formából? Vagy olajozzam előtte ki? Várom a válaszod!!!!!
Zitka, mielőtt szilikonos formám volt, kipróbáltam egy pár teflonos formát.....egyik a másik után repült a kukába, mert mindbe beleragadt a muffin előbb-utóbb.....
Az egyetlen teflon muffinforma, amibe viszont soha az Tefal termék volt.... A Giardini pld első alkalom után úgy felidegesített, hogy már tettem is ki a szűrét!:O))
Egyébként vanegy kekszsütő formám is, az is Tefal, abba sem ragad bele semmi....érdekes..
Ezt nem a tefalban sütöttem, ez ....na várj felteszem! Tehát az első a mini muffinos forma, az Tefal, a bordó. Ez a 2. pedig, a normál muffinméretű ez nem Tefal, ezt itt vettem Svédo-ban...de nagyon szuper!
Igen, ugyanabban sütök, soha nem lehetett érezni a "másik" illatát, ízét. Hála Istennek!:O) Úgyhogy ez tényleg nem gond.
Sziasztok! Ez az első levelem és nagyon tetszik a virslis muffin biztosan ki fogom próbálni . Én is küldök egy kikisérletezett receptet. Nálunk bevált.
Sajtos muffin
10 dkg margarin
2 tojás
csapott kávéskanál só
10 dkg liszt
kávéskanál sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
1 púpos evőkanálnyi reszelt sajt, /a füstölt nagyon finom/
Az első hármat keverőgépben összekeverem, a tojásokat egyenként teszem bele és mindegyikkel összekeverem. Ez különösen akkor fontos ha többszörözöm az adagot.
A lisztben elkeverem a sütőport és a szódabikarbónát. Majd a keverőtálba teszem két részletben és a géppel összekevertetem. Utóljára a sajtot is jól belekeverem.
Szinte mindent a géppel csináltatok. Azt tudni kell, hogy a margarint egy kicsit felolvasztom a mikróban. Ha az állaga nem elég laza 1-2 evőkanál tejjel lazitom.
Az én muffin sütőm teflon, most kaptam karácsonyra, elég sokat használom, hol édeset hol sósat sütök benne. szeretem mert gyorsan és finomakat lehet benne sütni. A Stahl Judit müsorából kaptam kedvet hozzá.
Van nekem szilikonosom is, de az egyik nagy lyukú (azaz nem normál közepes), a másik meg nem elég mini - de ezt már nem akarom itt nagyon ragozni, mert, iegyszer ezt már itt kitárgyaltuk (mármint a méretet).
A méret és belevaló recept-arányokon kivül nincs is vele semmi baj, de nálam nincs olyan gyakran igénybe véve mint pl. Zitkánál vagy Latsiánál, akik szorgalmasan sütnek, igy az én véleményem nem sokat számit.
Az enyémeknek csokoládés illatuk van, mivel leginkább csokist sütöttem benne és nem akarom nagyon vegyszerezni. Ezért vacilálok a hagymás muffinokkal (mármimt szilikonban). Kell a hagymáshoz külön szilikon tepsikét venni?
Az az egészben a vicc, hogy valakinek a kérésére sütöttem -" mutasd már meg milyen is a muffin, mert csak hallottunk róla" felszólitására, és akkor szép volt. Bezzeg ha a másodikat látták volna! Általában ez forditva szokott lenni.
A tepsit még tavaly vettem, már nem emlékszem, hogy 1szer vagy 2szer sütöttem benne, akkor rendben volt.
Most hosszú idő után kétszer sütöttem (de nem egy napon) és bizony,(a második után) olyan ragacsos lett, hogy áztattni kellett. Igen, olyan mint a tiéd.
Van Tefalos szilokonosom (azért is kérdeztem Latsiát), de ezt ilyen pici lyukúban akartam. Hááát, most elment az önbizalmam.
Tereza, neked is olyan "ragacsos" maradt a tepsi, ahogy az én lenti képemen látszik? :-( Nem akarom egyértelműen a droetkert szidni, de én is hasonlóan jártam anno. Lehet, hogy nem rögtön a második próbálkozásnál, de egy ideje nemhogy nem gátolja a tapadást, de inkább elősegíti. :-) Azóta ebben csak kapszliban sütök. De sajnos a sósak finomabbak meztelenül, úgyhogy erre a célra vettem egy új minis tepsit, vmi holland gyártmány, KIKA-ban 1990 volt.
Nemrég csináltam a Zitka (873 hsz) féle sajtos-sonkás muffint (köszi a jó receptet) az 5-keres 24-es miniben. Nagyon szép és finom volt, szépen jött ki a formából.
Egy hét múlva megismételtem, és bizony csak darabokban jött ki. Valahogy köszönő viszonyban sem volt az előbbivel.
Mindkét esetben kiolajoztam a lyukakat. Igaz, hogy a sajt és a sonka (vagyis én tarja kockákat használtam) mennyiségét kicsit szabadon kezelem, nem ragazkodom a 0,6 dl-hez. Hőfok 190 C volt.
elnézést, ha tévednék, de nekem úgy rémlik, hogy Tefal szilikonosod van. Abban sütötted ezt? Azért kérdezem, mert az olyan nagy mélyedésű és 6db-os, azaz ezt 2 tepsiben kellett sütni. Jól gondolom?
Még egy kérdés: Ugyanabban a szilikonosban szoktál sütni hol hagymásat, hol édeset? Lehet ezt igy, nem veszi át a szilikon a hagyma, vagy a csoki illatát?
Zitka, muszáj lesz beszerezned egy szilikon formát simán kicsusszannak belőle a muffkók! Nem, nem lette a virsli mellett rés....nem tudom miért..
Így csináltam:
SONKÁS-HAGYMÁS-SAJTOS MUFFIN
12 db
2 dl joghurt 1/2 dl olaj 2 tojás 1 tk só 10 dkg reszelt sajt 1 kis fej hagyma apróra vágva 2 ek póréhagyma zöldje apróra vágva 20 dkg liszt (benne egy csomag, vagy 2 kk. sütőporral) 1,5 pár azaz 3 db virsli
Az első 4 összetevőt összekeverni, majd bele a reszelt sajt, a hagymák és a sütőporos liszt. A muffinformába adagolni és a közepükbe - az eredeti recept szerint - minivirslit nyomni, de én a snassz virslit daraboltam fel és ezt tettem bele.
Latsia: - karakteres sajt kell bele, én füstöltet tettem
Én minivirslivel csináltam, a kerek végük kb. fél cm-re kiállt a muflikból még sütés után is. Sokan röhögtek rajta, meg különféle asszociációik támadtak. :-DDDDDDDDDDD
A kihűlés után nem lettek "üregek" a virslik körül? Az enyémek ilyenek lettek. De kitaláltuk, hogy kifejezetten jó, oda lehet belenyomni esetleg egy kis mustárt, ketchupot. Megpróbálok kivágni a "nagy" képből egy kisebbet, amin látszik (nemcsak az agyonragadt tepsi :-( )
Hozzávalók: 100 g teljes kiőrlésű liszt, 60 g finomliszt, 1, 5 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál diétás margarin, 1 ek. cukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, fél tk. fahéj, 150 ml fölözött tej, 150 g kis szemű szőlő. Elkészítése: A lisztet elkeverni a sütőporral. Habosra keverni a margarint, cukrot, tojást, vaniliás cukrot, fahajat és a tejet. A szőlőt és lisztet hozzáadni, elkeverni. 190°C-os sütőben 20-25 percig sütni.
fogalmam nincs, mi az a diétás margarin :-) ezt egyszer már csináltam tk tönkölyliszttel, mintha nem lett volna elég édes, és a túl sok tk liszt miatt nem jött föl eléggé. de jó volt.