Keresés

Részletes keresés

apeeng Creative Commons License 2018.08.13 0 0 3079

jó kérdés...a poloskára még nincs igazán hatásos szer(a boltban).   házilag nikotinnal, és szappannal szoktam permetezni, de még virágzás előtt.  mire érne a málna, több a poloska, mint volt...ugyanis a szomszédból átjönnek. ő semmit nem permetez, mert az a korszerű.

a ribizlin, egresen, őszibarackon is mérhetetlen sok van.

Előzmény: C20NE (3071)
CBNora Creative Commons License 2018.08.13 0 0 3078

Én csak ritkán érzem a szagukat a gyümölcsön. Néha előfordul, de engem olyan nagyon nem zavar. Igaz, hogy én elfogult vagyok velük...

Előzmény: beetee (3076)
CBNora Creative Commons License 2018.08.13 0 0 3077

Én is kaptam már be, szerencsére eddig csak egyszer. Az tényleg nem jó.

Udvariasan odébb szoktam teregetni a poloskákat, mielőtt leszedem a málnát, nehogy megijedjenek és büdösítsenek. Főleg közönséges karimáspoloskák vannak rajta, még most, hogy megjelent a két új invazív faj. Ezekből a karimásokból a málnán, sóskán, rebarbarán mindig is sok volt, és mindig is természetesnek vettem, hogy ott vannak.

A közönséges karimáspoloska szaga egyébként a mersterséges zöldalma illatra emlékeztet, csak túlzott töménységben.

Sokkal nagyobb gond a pettyesszárnyú muslica, a löttyedt, kukacos szemeket én se eszem meg.

Előzmény: 55judit (3072)
beetee Creative Commons License 2018.08.13 0 0 3076

Az a baj, hogy de bűzösítenek... én érzem a málnán, ha bejárták. Lehet, hogy a kicsik, vagy ha hancúroznak, vagy ha valami ellenségükkel találkoznak, de hagynak szagnyomokat.

A tavaszi málnán szerencsére nincs.

Ráadásul ha a paradicsomot szívogatják, akkor az ott az enzimjeik miatt elkezd romlani. Csúnya, kör alakú poshadós foltokkal.

Az érő őszibarackon is van egy csomó. Szerencsére az én barackjaim még a hagyományos szőrösek, azokat annyira nem kezdik ki.

De a héjon ejtett lyukon bejut a monília...

Szerencsére elég 1-2 kezelés, hogy kordába legyenek tartva.

Előzmény: Deryan (3074)
beetee Creative Commons License 2018.08.13 0 0 3075

Akkor pl. a paradicsomot júniustól kerüljük el permetezővel?...

Ha kell, mert enni is szeretnék róla, akkor permetezem. De olyan szerrel és úgy, ahogy az elő van írva.

Málnát is, amíg még van folytonérősöm.

Pl. Karate kontakt rovarölővel napnyugta előtti egy órától 11 óráig befejezve a méheket kímélve elég jól le lehet söpörni a poloskákat a bokrokról.

Mivel a kicsitől a nagyig mindent visz, elég sok idő eltelik, míg máshonnan betelepülnek.

Én nagyon utálom, és rendkívül érzékeny vagyok rá, mikor behajolva a málnásba már jön a poloskaszag, sőt kiérzem egyes bogyókról is evés közben, hogy azt megmászta pár éppen szagmintát hagyó példány...

A Karate kiszórás után pár órával már lebomlik. Virágba nem dúsul. Másnap nem nyírja ki a méheket. ÉVI-je 3 nap.

Előzmény: Deryan (3073)
Deryan Creative Commons License 2018.08.13 0 0 3074

A mi málnánkon is bőven van poloska. Arrább pöccintem ha útban vannak, de maguktól is tovább állnak amikor szedni kezdjük a gyümölcsöt.

Ha véletlenül a szedő tálba/vödörbe esnek. Komótosan kisegítjük egy levéllel s így nem is bűzösítenek.

Kár ezt a finom gyümölcsöt nem hasznosítani.

Ha a feleséged írtózik a szedéstől a poloskák miatt, szedd le neki! :)

Nálunk mindig van behűtött málna a hűtőben és gyakran készítünk a szezonban fagylaltot.

Előzmény: apeeng (3070)
Deryan Creative Commons License 2018.08.13 0 1 3073

Permetezni virágzó és érési szakaszban semmit sem szabad.

Előzmény: érdeklődő 49 (3069)
55judit Creative Commons License 2018.08.13 0 0 3072

A probléma valóban apró ahhoz képest, amilyen értékes gyümölcs a málna. És itt elsősorban nem az áráról beszélek, ami szintén nem elhanyagolandó.

Málnával poloskát én is kaptam már be. A következő pillanatban meg is lepődtem azon, hogy mekkorát tudok köpni. Ráadásul egymás után többször is. Elmúlt. Kész. Iskola volt. Azóta még  jobban megnézem mit rakok a számba. Kegyetlen élmény, de túl kell rajta lépni. A málna rendkívül gazdag az egészségre jótékonyan ható anyagokkal, nem érdemes lemondani róla egyetlen rossz élmény miatt. Ezt üzenem a feleségednek.

Sajnálom hogy a szedést is nehezíti a poloskák hancúrozása, de arrébb lehet őket pöckölni. Tudom hogy időigényes, de szerintem megérné. Ha nektek még nem, akkor olvasgassatok a málna fogyasztás jótékony hatásairól. Én összeteszem a két kezem, amiért ez a gyümölcs is lehet a kertemben. Itt is adódnak nehézségek. Hol ilyen, hol olyan. legalább olyan élmény megoldani őket, mint maga a termesztés.

C20NE Creative Commons License 2018.08.12 0 0 3071

Permetezés?

apeeng Creative Commons License 2018.08.12 0 0 3070

Nagyon szép a málnásom. Három sor van, kulturáltan felfuttatva, bőségesen locsolva. Végeredményben elégedett vagyok. Egy apró problémám azért akad...minden szép szem málnán legalább három poloska üzekedik, ezért senki nem akarja leszedni. ....mindenesetre a málnásom gyönyörű...amióta a nejem málnával együtt bekapott egy poloskát is, azóta nem szabad  a málna szót kiejteni, de még utalni sem..én az idén nem is ettem málnát...csak locsolom, kötözöm, metszem..de hogy miért, foggalmam sincs..

érdeklődő 49 Creative Commons License 2018.08.09 0 0 3069

Köszönöm mindenkinek a segítséget ,most először én is megpróbálom árnyékolni . Permetezni nem szeretném most az érési szakaszban .

55judit Creative Commons License 2018.08.09 0 1 3068

Nálam a szeder járt így. Rashel hálót húztam a déli oldalra, és a szűrt napsütésben már nem égett meg.

Előzmény: Deryan (3067)
Deryan Creative Commons License 2018.08.08 0 1 3067

Sajnos létezik napégés. Nálam is megjelent a naposabb részeken. A nap valósággal megfőzi a szemeket a szemeken belül. Nem a teljes szem fő meg hanem egyes pontjai a szemnek, ahol a nap sugara erőteljesebben éri.

Előzmény: érdeklődő 49 (3064)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 3066

Többnyire a napon vannak a beteg szemek ( déli oldal ) és mint ahogy írod ""elcefrésíti a gyümölcshúst."

Van egy másik fajtám az kisebb kerekebb szemű az nem beteg igaz az nem déli oldalon van .

Előzmény: beetee (3065)
beetee Creative Commons License 2018.08.08 0 0 3065

Van.

De csak a napozott szemek ilyenek, vagy olyan is, ami levelek által takarva van? Mert az kizárná, hogy megfőttek a napon...

Lehet gomba, de annak be kell jutnia egy nyíláson, amit valami szívogató csinál...

Van pár olyan faj, ami a szívogatás közben valamilyen enzimet juttat be, ami elfolyósítja, elcefrésíti a gyümölcshúst.

Én olyasmit látok bele... nem kell látni a szívogatás helyét... nagyon kicsi a szívóka.

Előzmény: érdeklődő 49 (3064)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 3064

Köszönöm a cikket elolvastam . Az én gyümölcsömön semmilyen nyoma nincs a kártevő lárvának ,inkább gomba betegségre hasonlít . Az egyik szomszéd azt mondta hogy ez "" napégés "".

Van ilyen hogy napégés ???

Előzmény: Deryan (3063)
Deryan Creative Commons License 2018.08.08 0 0 3063

https://kertesz.blog.hu/2013/02/20/vadonatuj_gyumolcsrem

Ebben minden lényeges kérdésre megtalálod a választ.

Előzmény: érdeklődő 49 (3062)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 3062

Lehet permetezéssel védekezni ???  És milyen szerrel  ??

Előzmény: beetee (3060)
CBNora Creative Commons License 2018.08.08 0 0 3061

Szerintem inkább az utóbbi, ha a muslica teszi tönkre, érettebb. Látszólag szép, érett szemek puhára vannak rohadva, és szétbontva meg lehet benne találni a kukacot. A málnában is, sajnos idén már meg is jelent. Magát a muslicát még nem láttam, de a sötétre érett málnaszemek majdnem mind löttyedtek...

Előzmény: beetee (3060)
beetee Creative Commons License 2018.08.08 0 0 3060

Keress rá a foltosszárnyú muslincára és kártételére.

Arra hasonlít.

Vagy bármilyen szívogató, ami után befertőződik a bogyó.

Előzmény: érdeklődő 49 (3059)
érdeklődő 49 Creative Commons License 2018.08.08 0 0 3059

Nem találtam külön fórumot a fekete szedernek azért itt kérdezem . Hátha tud valaki segíteni .

Mi lehet a baja a szeder termésének ha ilyenek a bogyói ??

Az első éréssel nem volt semmi baj ,azok szépek egészségesek voltak .

ZsuR Creative Commons License 2018.08.07 0 0 3058

:)) Hat elhiszem :))

Előzmény: BAttila1964 (3057)
BAttila1964 Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3057

Az mind semmi, én lótrágyát használok, ha valami, akkor az valóban gyomosít... :(

Előzmény: ZsuR (3056)
ZsuR Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3056

Bizony - es halas erte, no de nagyon... :((

Előzmény: Deryan (3055)
Deryan Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3055

A gaz is a napos, tápdús talajt szereti :(

Előzmény: ZsuR (3054)
ZsuR Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3054

A kertem nagy resze arnyekos - kedvezo a bokroknak, hostaknak, parfranyoknak es a hasonlo arnyek turo novenyeknek.  ha az ozek es a mormotak nem legelik le, akkor szinte semmi gyomlalas nincs arrafele...  

A kis epres es malnas a napos kert.  No ott no a gaz rendesen... 

Előzmény: Deryan (3053)
Deryan Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3053

A 10-20 cm-es hajtásokat a nedves földből kézzel is ki lehet húzni. Ha nincs idő, kaszálni, sarlózni s amikor az idő engedi saraboló kapálással a földdel egyenlővé tenni.

A kertet érdemes a mennél egyszerűbb művelési szempontokat figyelembe véve kialakítani, különben nem a kert szolgál engem hanem én a kertet látástól vakulásig.

Előzmény: ZsuR (3052)
ZsuR Creative Commons License 2018.08.06 0 0 3052

Az az igazsag, hogy elszabadult a pokol tavaly - nem voltam itthon eleg sokaig es tele lettem malna hajtassal....iden sem sokkal jobb a helyzet - oruletesen sok volt az eso - meg most is az, es ugye tele vagyok kerti munkaval... gyom mindenhol... pedig igyekszem ugy alakitani a kertet, hogy ne legyen benne sok tennivalo.

Előzmény: Deryan (3051)
Deryan Creative Commons License 2018.08.05 0 0 3051

Ha a három szál egy bokorban van és a következő bokor 50-70 cm-re, akkor nem hiszem. Árnyékos helyen szétszórtan se nő magasra.

A mi telepítés utáni málnabokraink között egy bő lépéstávolság volt s a növény 100-140 cm-nél nem nőtt magasabbra. Ma már nincsenek bokrok. Több mint 50 cm széles sáv van. A málna helyenként 160 cm magas, de lehajlik/meghajlik.

Előzmény: ZsuR (3050)
ZsuR Creative Commons License 2018.08.05 0 0 3050

Ha harom szal van akkor is... es nem eros vesszok, hajladoznak szepen...

Előzmény: Deryan (3049)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!