Ők is nagyon szépek. Nekem sárga epidendrum van, szerintem nemsokára bimbós lesz. Nálam már csak néhány phala virágzik, és 2 nobile. Viszont a lila cattleya ismét új bulbát növeszt és ha szerencsém lesz nyáron virágzik újra.
Meg annyi, hogy eddig lakasban laktunk, most van eloszor kert, terasz. A terasz csodas, es nyaron arnyekos, de nem sotet, siman ki tudnam telepiteni a novenyeket, de tavaly mikor kiraktam az avokadot, egy het alatt megtetvesedett. Ugyhogy felek kirakni oket. Van valami tudnivalo, vagy ha megtetvesedik akkor kezeljem le es ennyi?
Koszonom szepen, elmentem a hozzaszolasodat es megprobalom kovetni. Csodasak a viragaid, szentirasnak veszem amit mondasz.
Annyira zavaro, hogy tegnap egesz este arrol olvastam mi kene nekik, De ahany forras, annyi fele informacio. Es sokszor ellentmondanak egymasnak ezert nehez eldonteni, hogy tulajdonkeppen mi az igazsag.
Elegge kokadtak. Legalabbis nem olyan eros a turgor a levelekben, mint a phalaknal. Meg sapadtak. Lehet bajuk is van, elkulonitettem oket. De tenyleg megsajnaltam oket, es csak 500 ft volt darabja.
viragzas; altalaban tavasszal. Virag szarat visszavagni, kb 10 hétig hűvösebb helyen pihentetni, de nem kiszárítani ! Kevesebb esővíz, műtrágya nélkül.
homerseklet : 20-25 C fok, éjjel hűvösebb et kivan. Nyáron szabadba, kert vagy balkon, de ARNYEKBA!
ontozes; esővízzel, telen hetente, nyaron gyakrabban. Nem kivan száraz periódust, ezert mindig nedvesen kell tartani. Lehetőleg kora reggel locsolni, hogy éjszakára kicsit megszikkadjon.
tragyazas; kéthetente az ajánlott mennyiség 1/2-et. Arany 25:10:10, v., ehez hasonló, de a magasabb nitrogén fontos.
atultetes; évente, de legkésőbb kétévente, ugyan olyan méretű cserépbe, mint volt, kéreg, ill. a szokásos orchidea föld.
Ossze tudna valaki foglalni a miltoniakkal hogy kell banni? Vettem kettot a mentos polcrol. Nincs ilyenem. Egyelore bedugtam nekik 1-1 taprudat.
Egy eve koltoztunk ebbe a hazba. Sokat pakolgattam a novenyeimet, kerestem a helyuket. Ezt nem szerettek. Telen se birtam homersekletet es parat tartani nekik. Valoszinuleg ennek az egesz hercehurcanak a folyomanya, vagy a sok mentvenynek( ezeket mindig kulonteszem mondjuk) hogy osszel megtamadtak a takacsatkak, most meg terjednek a tripszek. Lassan egy allvany kivetel az osszes novenyemet megtamadtak. Jol tudom irtani oket, de most mar nagyon unom es el is vagyok kenodve. Egy evvel ezelottig soha semmi baj nem volt. Raadasul a gyokerrothadt orchideam is feladta. szeretnem ha a miltoniak osszeszednek magukat nalam. De felek a bulbasoktol, nem ertek hozzajuk.
Manocska köszönöm! Ez tiszta véletlen, mert általában vagy virág nélkül vagy fehér színben láttam eddig mentős polcon. A múlt héten sikerült még egy lila virágút is találnom, haza is vittem.
Mindegyik nagyon szép! Gratulálok. Én ma egy kertészetben a mentős polcon találtam ezt a nobilét és nem tudtam otthagyni. 7 cm-es virágai vannak és a száron virág helyett van 3 db sarj is.