Azt eddig is tudtuk hogy időnként mondott néhány zöldséget, semmi újdonság nincs ebben.
Viszont ha ezt az idézetet értelmezzük akkor ez nem azt jelenti hogy mindenki úgy tudja használni a fénykardot mint a Jedik.
És valóban miért ne használhatná bárki. Legrosszabb esetben úgy jár mint amikor valaki kést visz egy pisztolypárbajba, mert Erőhasználat nélkül nem tud vele lézerlövést blokkolni. Viszont közelharchoz jó, és egy képzett harcművész egész jól el tud vele boldogulni. Nem úgy mint a néger bohóc rohamosztagos, hanem úgy mint a mantrázós Chirrut Irwe a Rogue One-ból, vagy mint Mary Sue Rey addig a pontig míg szembekerül egy Erőhasználatban képzett ellenféllel, ahol semmi esélye.
Az egy mondat ami problémás az az utolsó mondat: "The Force is really a way of feeling; it’s a way of being with life. It really has nothing to do with weapons."
Ez ellent mond azzal amit 1976-ban már leforgatott. "This is the weapon of a Jedi knight."
És azért mert ők úgy tudják használni ahogy mások nem, illetve ez nem olyan támadó fegyver mint egy pisztoly, azaz a Jedi filozófia mentén a fénykardot önvédelemre használják és nem támadásra: "A Jedi uses the Force for knowledge and defense, never for attack." Tehát az Erőnek nagyon is sok köze van a fegyverválasztáshoz abból a szempontból hogy a Jedik milyen fegyvert választottak. Viszont mások választhatnak akármit is.
De ha már OWK, akkor töröljük ki ezt a sorozatot a kánonból, és írjunk újat. Pár dolog megmaradhat, pl. az inkvizítorok tornya, meg egy-két apróság, ami utal a Kiterjesztett Univerzumra.
“The Force really doesn’t have anything to do with the lightsaber. Anybody can have a lightsaber. It’s just a weapon like a pistol, and Leia could use the lightsaber as well as anyone else. But she really hasn’t had any training with a lightsaber because she doesn’t really like them; she prefers pistols. The Force is really a way of feeling; it’s a way of being with life. It really has nothing to do with weapons."
Ha már politikai kurzus, tudtommal Lucas + Spielberg, Scorsese, Coppola és Brian de Palma, a mozi fenegyerekei, mivel 40 éves koruk előtt lettek igazán világhírűek és létrehozták Új-Hollywoodot sosem voltak republikánusok vagy jobboldaliak, de Palma a legbaloldalibb közülük, a többiek ismert demokrata párti szimpatizánsok.
Nyilván ez filmjeikben is megnyilvánul, a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia védelme és az igazságtalanság elleni harc mindannyiuknál kulcsmotívumok.
Lucas SW hexalógiája sem kivétel ez alól, a barátság és az apafigura (Vader-Luke), lovagiasság és a jungiánus archetípusok (legfőképpen az Árnyék) jönnek hozzá, mint hangsúlyos elemek.
Tehát Lucas és fenegyerek barátai: Spielberg stb. is valaha ill. mindmáig ezt a demokrata/liberális/balos kurzust képviselték, csak nem annyira öncélúan, másokat befolyásolni akaró módon, mint Kennedy és egyes jelenkori demokrata szélsőségesen liberális/baloldali filmes vezérek teszik.
És bár a demokrata párt fő kurzusa ettől a szélsőséges irányvonaltól elfordult az elmúlt 2-3 évben, mindez Kennedyt és más hasonszőrű keményvonalas feministákat és liberálisokat mélyen hidegen hagyja.
Off: Mindenhol ez van. Nekem van egy amerikai ügyfelem, stratégiai játékához programozok, de 7 éve csak szöveges chat-en beszélünk, sose láttam/hallottam. Persze azért akikkel dolgozom, a többség még távmunkánál is szereti, ha van kamerás/élő meeting is, de az sem ugyanaz mint régebben a melóhelyen a céges kávézások-beszélgetések (most coffee-break chat channel van :)), esti kocsmázások kollégákkal. Persze utóbbiból már kiöregedtem :D
A minap ugye elhunyt Robert Watts. Már meg sem hatott, mert ez az év folyamatosan a SW-veteránok halálával telik: kábé minden hónapban meghal valaki idén.
Ma viszont a faszbuk elémrakott egy fotót, ami 5 órával ezelőtt készült: Randy Ottenberg, Paul Huston és Lorne Peterson közösen vacsoráznak az udvaron. Mindenki mosolyog, vidáman töltik az idejüket.
Ők is már mind idősek, tehát várhatóan hamarosan elhunynak, és majd abból is gyászhír lesz a SW rajongóknak (bár legtöbbjüknek meg kell magyarázni, hogy kik is ezek az emberek).
Ők ugyebár a régi, eredeti trilógia idején lettek az ILM alkalmazottai, és lám, a mai napig tartják a kapcsolatot egymással. Több mint 40 éves barátságok köttettek ott Van Nuysban. Ez tök király.
Na most ehhez képest az ILM-nek van már londoni divíziója, meg szingapúri divíziója, már magyarok is dolgoznak az ILM-nek. Vajon a mai fiatal ILM tagok is összejárnak majd 2064-ben vacsorázni? Ismeri a szingapúri srác a londonit? Az ő nevüket tudja-e bárki is egyáltalán? Ha ők meghalnak, azt számon tarja majd valaki a SW rajongók közül? Nem lett az egész egy személytelen globális trükkgyár?
Részben egyet kell értenem, mert tényleg nem lehet tudni milyen Whiteslaver jön esetleg. De ha nem távozik akkor arra van meglehetősen nagy garancia csak, hogy minden ilyen borzalmas marad. Azt meg semmiképpen nem akarjuk.
A Rey/Waititi/RJ filmeknek örülök, hogy nem lesznek, nagyon nem az az irány, amit én szeretek.
Mando filmet/Mando 4-et, Ahsoka 2-őt azért megnézem, ha elkészülnek. Bár őszintén szólva, amerre az Ahsoka ment, az se annyira az én világom (ezek az EU istenek, Mortis vagy micsoda nekem már nem SW), de a karaktereket szerettem.
Andor 2-nek örülök, Skeleton Crew-t meglátjuk, talán Jude Law személye okot adhat reményre, bár ezt gondoltam az Acolyte-nál is, hogy Carrie-Moss nem fog sz.rban szerepelni, aztán mégis.
Olyan szempontból örül Vincent a pesszimistább fórumtársakkal szemben, hogy hátha jobb kezekbe kerül a franchise. A Zsivány Egyes is a Disney érában készült, szóval biztos lehet jobb rendezőt, szakembert találni a feladatra.
KK-nak októberben lejár a szerződése, a következő hónapok érdekesek lesznek.
erről hoztam egy cikket korábban, ami arról szólt van valami kiskapu a szerződésében, amivel még közel 1 évig maradhat, legkésőbb jövő júniusban köszönhet le.