Kedvenc cukrászdánk folyamatosan cukrászokat, pultosokat keres, nyáron meg megjelent egy olyan hirdetés is, hogy "Hétvégi kisegítők, nyàri munkások és olyanok jelentkezését is várjuk, akik csak pár napot tudnak dolgozni!"
Azaz úgy tűnik, hogy már tökmindegy, ki jön dolgozni, látott-e már közelről egy krémest, ha van két keze és két lába, jöhet...(a krémest azért írom, mert amikor azt kértünk az ifjú pultostól, nekem kellett neki megmutatni, melyik az, mert neki fingja sem volt....)
Kíváncsi vagyok ebből mi lesz, mert jómagam is hallottam a nyáron egy vidéki étteremben két pincérgyerek beszélgetését, aminek a lényege az volt, hogy a tulaj vagy rátesz neki havi 200 ezer nettót a pénzére, vagy dobbant "németbe", a tulaj meg szívjon a seggére vérhólyagot...(igen, ezt a vendégek előtt ilyen stílusban beszélték meg..:) )
A Liftreklámban olvasom min. 2 hónapja, hogy az általunk is kedvelt dunabogdányi Forgó étterem szakácsot és felszolgálót keres. Ehhez passzol a mai Kisalföld cikk (is)
Szombaton ebédre teszteltünk a Vizafogó Éttermet Baján. Az étterem a Petőfi-szigetnek a Pandúr-sziget felőli végén van, közvetlenül a Sugovica partján. Egy sátortető alatt volt az asztalunk, és a kánikula ellenére kellemes volt a klíma, köszönhetően a víz közelségének és az enyhe szélnek.
A bajai halas kajáldákról begyűjtött vélemények elég vegyesek, de egy helyi rokonon egyértelműen ezt ajánlotta. "Természetesen" mindenki bajai halászlével indított, ami nagy tálakban érkezett, benne az elmaradhatatlan házi készítésű tésztával (a szálak nem egyenletes alakja is jelezte, hogy nem gépi tésztáról van szó). A ponty szeletek külön tálban érkeztek. Nos, nyugodtam állíthatom, hogy eddigi életem legfinomabb halászléjét ettem! A tűzpiros lé valami fenomenális volt, mind ízben, mint megjelenésben. A rokontól megtudtam, hogy a bajaiak közül sokan már nem kalocsai paprikát használnak a halászléhez, hanem Bezdánból hozatják, mivel annak sokkal élénkebb a színe...
Második körben egészben sült süllőt kértem fűszeres hasábburgonyával és uborkasalátával, ha hal kiválóan fűszerezve, ropogósan érkezett, de mivel elég nagy volt (kb. 60 dekás), ezért ketten ettük. A többiek harcsapörköltet túrós csuszával, illetve fogasfilét Orly módra. Mindenki maradéktalanul elégedett volt, mind a minőséggel, mint a mennyiséggel.
A desszertre sajnos nem maradt kapacitás, pedig erősen kacérkodtam, a mákos palacsintájukkal :-)
A fentiekkel, valamint üdítőkkel, 2 capuccinoval 7000/főre jött ki a számla, amihez tisztességes borravalót adtam. Meg kell említeni, hogy a bajai halászlé 2490 pénz, de ez bőven két adagnyi mennyiséget jelent, a felét így is el kellett csomagoltatni, ami vacsorára el is fogyott :-)
A pincér egy kellemes modorú idősebb úr volt, (csipetnyi humorral, de nem bratyizva szolgált fel) mindig akkor jött, amikor szükség volt rá.
Egyszóval erősen ajánlott a hely, én legalábbis biztosan visszatérek :-)
Halászlé egyféle van aztán a halszeleten múlik, minek nevezik. Négyezer forintért már simán kap harcsafilét, beletesz húsz dekát egy tányérba az 800 forintjába fáj és így adja kétezerrel drágábban a halászlét.
Ez mindig az "attól függ" kategória. Amíg van elég ember, aki megfizeti, addig a piac szabályoz. A vállalkozó a profit maximalizálásában érdekelt, nem az én jólétemben, csak ezen kersztül próbálja elérni. Ha úgy nézem, hogy ez 13-14 euro, akkor nem is vészes, ha a minőség, az adag, a hely színvonala, valamint a pincér és a szakács bére követi az árat. Kár, hogy a fizetésem már biztos nem követi, de hát minden nem lehet tökéletes. :-)
az mar a tenyleg felhaborito kategoria. raadasulbugy, hogy odacrengetegen mennek. nem feletlen nincs hely sosem. kozben eszembe jutott, hogy mi kis adsgot szoktunk rendelni, hogy a sultnek is legyen hely.nigy viszont meg mindig azv1700-es kategoriaban vagyunk. nem is azt erzem problemanak, hogy tul draga, yanem talan az, hogy a venregek szamara ellenorizhetetlen, honnan ezarmazik achal. korabban egyszeru volt, vagy tisza, vagy bslaton, duna. ma mar ezt nem tudod. ez nekem nagyonbfaj.
Az előzőhöz: az adagok pedig olyanok, hogy jól laksz.
Nemrég még voltunk az Fehértói Halászcsárdában Szegeden. Amikor megláttam az étlapon, mennyibe kerül a halászlé (vegyes hallal, 3700 Ft), majdnem felálltam és kijöttem, de éhes voltam egy hosszú út után. Nem bántam meg, majdnem annyira jó volt, mint amilyet csinálok bográcsban, de lehet hogy csak a büszkeség miatt nem volt jobb. :) A csusza is igazi volt utána, persze majd kipukkadtam a végére. Kicsit túlárazottnak érzem ennek ellenére, de persze csordultig volt emberrel szombat délután.
A Mi a kőben ettünk Köveskálon, elsőrangú volt minden. A báránycsülök hibátlan, a dödölle újragondolt, a lecsó igazi, a süllő fogas volt és bőrrel sütve, a tökfőzelékben a tök spagetti hosszúra gyalulva ahogyan kell, a kovászos uborka házi és hideg, a szörpök rostosak és finomak, a kiszolgálás közepesen gyors de kedves, az ár értékarányosan jó. nagyon ajánlom.
Mindszentkállán a Kő fagyi? nevű egységben pedig Közép-Európa egyik legjobb pisztáciáját mérik 500 Ft gombócáron, ami elsőre sok, utána ingyen tűnik. Talán utoljára Rómában ettem megközelítőleg hasonló pisztáciafagylaltot. Képes leszek csak ezért leautózni máskor.
...altalaban panaszkodni szoktam, hogy a tepertos turoscsuszan nincs eleg teperto. nos, ez itt elegendo volt, sot egy picit talan tobb is. raadasul meg egy kis zsir is jutott hozza pluszban...
Hát igen, az "á point" állapotot nehéz megtalálni, de végül is ez minősíti a jó szakácsot.
ott az iden nem voltunk. mondanek viszont ket apro negativumot es egy kis kellemest is.
altalaban panaszkodni szoktam, hogy a tepertos turoscsuszan nincs eleg teperto. nos, ez itt elegendo volt, sot egy picit talan tobb is. raadasul meg egy kis zsir is jutott hozza pluszban. picit kevesebb kellene belole. en befaltam az egeszet, de ha valakit ez zavar, a nagy reszet ott fogja hagyni, pedig kar erte, az a tejfol nagyon finom volt.
a masik a gongyolt oldalasnal a szosz. nyilvan a sult pecsenyelet suritettek be, amitol viszont sos lett, ez vegig is vitte az izvilagot. persze, egy viszonylag zsiros husnal sok sot fognak ratenni, de ha a szaftot besuritik, az ott koncentralodni fog. ezt kellene valahogy ellensulyozni, mert a redukciotol sos lesz.
a harmadik viszont a csokitortahoz adott sos karamellontet. valami csodas izt adott az amugy nagyon suru csokitortanak, aminek ott reszleteztek az elkeszitesi modjat. akik ismernek, tudjak, hogy nem eszek edesseget, de ez ott volt a szeren.
szomszed kertje, csopak: zsido lecso tukortojassal. nagyon finom izesitese volt, erdekes fuszerek voltak benne. tokhal grillezve, balzsamecetes zoldsegekkel. almaspite, csokitorta.
Hirtelen ezeket a kiadó vendéglátóhelyeket találtam Bpesten ugyanazért a bérleti díjért, amennyiért Vp belvárosában hirdettek egy 110 m2-es éttermet. De van ugyanott 74 m2 közel annyiért. Veszprém az egyik legdrágább (ha nem a leg-) vidéki város. Tudom, fél évszázadot húztam le ott :)
Adalék: a veszprémi 65 éves, erősen felújítandó házunk áráért (némi +-szal) a nyugati határ közelében, Szhely kertvárosának tartott (már szinte összeépült, és ingatlanárak szempontjából ua.) faluban 19 éves, kifogástalan állapotú házat vettünk. Úgy, hogy az eladás és vétel közben eltelt egy évben őrült módon szabadultak el az ingatlan árak.
Pedig az így szokott lenni, a hasonló méretű városok vendéglői olcsóbbak az azonos kategóriájú pestieknél. Gyulán és Esztergomben voltam az utóbbi időben, és így volt továbbra is. (Persze nem a helyben létező legturistásab egységek.)
De a csodálkozást azért nem szoktam érteni, mert miért is lenne olcsóbb az élet vidéken? Az alapanyag, a közterhek, az energia ugyanannyiba kerülnek itt is, a minőségi vendéglátás nem kerül kevesebbe, sőt...