Ideális körülmények között gyorsan nő, jól tűri a metszést és az alakítást, így erős növekedését tavasszal vagy nyár elején mérsékelhetjük. Bokorrá is nevelhető: ehhez minden ágát a harmadára vissza kell vágni. Ilyenkor, ha az egyéb feltételek (napfénymentes, de világos hely, tápkocka vagy tápoldat stb.) is biztosítottak, a metszéseken elágazik, és ezzel a hajtások száma megkétszereződik.
Február második felében a vékony hajtásokat visszavágjuk, az erősebbeket - amelyek a további növekedést biztosítják - körülbelül 20 cm-re metsszük le. Ennek hatására a növények gyors növekedésnek indulnak, amit a továbbiakban csak az átültetéssel biztosíthatunk. Ez három héttel kövesse a visszametszést
Tudom, hogy ezt így általánosságban kérdezni hülyeség, de mostanában több radikális metszésre is készülök (kényszerülök). ( F. benjamin, Passiflorak stb. Mikor van ennek az ideális, ill. a legkorábbi idöpontja?
Nincs közvetlen tapasztalatom evvel a növénnyel, de minthogy senki se válaszol, megpróbálom. Minthogy ezt a növényt rendszeresen zacsiban árulva látom, nyilván valami föld alatti vegetatív szaporítószervvel terjed. Így gondolom ép gyökérzet és gumó esetén visszahúzódást követöen is van esély rá, hogy kihajt. Ültesd kicsit jobb vízáteresztö közegbe, és amíg ki nem hajt, és nincs levele nagyon ügyelj a pangó víz elkerülésére.
Sziasztok, vízipálmám levelein friss hajtások jelentek meg, pedig nem tettem vízbe. Most mi lenne a teendőm? Erről szaporíthatom? Mibe ültessem, földbe vígy vízbe tegyem? Mikor vágjam le, most olyan 15 centisek.
A pIROS VIRÁGÚ fLAMINGÓ VIRÁGAIM TELJESEN TÖNKREMENTEK. Az összes levele elszáradt, le kellett vágjam. Most csak egy 5 centis tönk van. Megnéztem a gyökereket, aszittem teljesen rohadtak lesznek, de nem, ső, teljesen egészségesek! Most mit tegyek? Van remény, hogy kihajt? Nyáron a napot nem szerette, télen félárnyékba tettem, ott még rondább lett. Jó talajban van, nem öntöztem túl, tápoldatot is kapott néha, csak esővízzel locsoltam 2 hetente télen. Már nem tudom hogyan kedvezzek neki, mert nem szeret semmit... Bármit teszek, az rossz. Elkeserítő.
Szevasztok! :-) A szobafenyőm már 10 éves elmúlt, de mára kissé felkopaszodott. Lehet vele valamit kezdeni? Gondolok itt arra, hogy ösztönözhető-e a növény arra, hogy a szárán gyökérsarjat hozzon? Pl kéregbemetszéssel és a sérült részt körbe véve táptalajjal. Valakinek vannak ezirányú tapasztalatai?
Nem tudom láttál-e már ilyet élöben; egészen apró miniatúr rizomái vannak, amik ha jól érzik magukat, elég sebesen elszaporodnak és jól kiélik a földjüket, ezért érdemes volna osztani, vagy nagyobb helyre ültetni öket, mielött kihajtanak, mert nagyon törékeny a csírájuk. Elég hamar kezdenek hajtani, valószínüleg már januárban, de olyan picik, hogy jó ideig eltart, míg megjelennek a földfelszínen.
A mesevirágnak nem kellene már elkezdeni kihajtani? Nálam még meg se moccannak. Most van ilyenem először és türelmetlen vagyok. Én nem ültetem át őket, cserépbe ültettem őket ősszel, abban teleltek 15 fokos helyiségben és most várom a kihajtást.
A vitorlavirág a félárnyékot, árnyékot kedveli, nekem is van egy vitorlásvirágom és jó messze raktam az ablaktól, így virágzik nekem szépen.
ezt a neten találtam:
Helyezd a vitorlavirágot otthonod azon részére, ahol közepes vagy kevés fény éri. Jobban virágzik közepes erősségű fényben, de túléli azt is, ha kevés fény éri.
Vagy pedig, inkább a túlöntözés miatt kialakult gyökérrothadás miatt szárad a levele. Az kvázi kiszáradás, mivel elhalnak a hajszálgyökerek és a növény nem tudja felvenni a vizet. Télen könnyen kialakul a kevesebb napsütéses órák száma miatt, kevesebbet is kell öntözni, ezért könnyű túlöntözni a növényt.
Valaki meg tudja mondani mi baja lehet ennek a csíkos sárkányfának: elkezdtek feketedni, száradni? a levelei. egyre terjed. a földje vizes ezért nem hiszem, hogy száradna. esetleg húzatot kaphatott? az erkélyajtó és a radiátor mellett volt, de elraktam már onnan. de a levelek feketedése nem állt meg.
Nos hátha találkozott már valaki ezzel a hatalmas levelű növénnyel. Nem kimondottan szobanövény, inkább trópusi éghajlatra való de úgy ahogy eléldegél a lakásban is. Ismeri valaki ?
Plussz egy egy éve ültetett licsi. Kicsit későn hoztam be kintről és megcsípte a levelét a hideg, de azért szépen növöget.
Ez nagyon szép ennyi virággal. Az enyém egy ajándékozott sarj, amit négy éve nevelgetek. Azóta hozott újabb sarjat, ami még nem virágzott, de szétültettem rögtön a második évben. Aztán az anya hozott egy újabb sarjat, ami még ugyanott van, vagyis együtt a család, és az idén télen már virágzott. Lehet, hogy tényleg érvényesül már itt, hogy ha zsúfoltabban vannak, többet virágoznak. Ami vicces, az anya idén még nem hozott virágot, lehet, most a sarj váltotta fel.