Csak hogy milyen világos hónapunk volt a január, 9 év negatív rekordját hozta a napelemeken, nálunk. Ettől máshol más lehetett, az Alföldön több napsütés volt, itt alig.
Akkor most: azt várom, hogy kocsival ki tudjak járni, elolvadjon az éjszakai ónos trutyi alkotta jég. Erős, időnként viharos szél, viszi az etetőkről a szotyit madarakkal együtt. Egyébként tényleg klassz idő van. Aki ezt szereti annak.
Pár pihe itt is esett és látszik a földön. Ezek a telek már csak olyanok, hogy vagy valami felmás csapadék esik, havaseső, ónoseső, vagy vizes hó, ha meg normális hó esik, az nem bírja ki egy napnál tovább. Furcsa időjárás ez, és idén is tipikusan ilyen eddig. Hideg időszak alig van, és ennek ellnére a tavasz meg hűvös. Félő, hogy idén is ez lesz.
Nagyon érdekes! Az az 1886-os sok csapadék nagy kérdés, hogy mennyi lehetett abban a hó. OMSZ berkekben sem tudják, próbáltam érdeklődni. Idén a DNy-ÉK átló kapott sokat és szokatlanul Bp is kiemelkedik országosan is, míg Sopron, ami egyébként csapadékos, átlag alattit kapott. Veszprém eddig 95 mm, volt egy 15 centis havunk, élt egy napot. Most szárazabb időszak jön. Nem is baj. Nulla körüli hőmérsékletekkel.
Nem kívántam, de esett egy csomó ma reggelre. Volt vele melóm egész nap, mert tapadt, ragadt, alig lehetett letolni. Holnapra 10 fokot mondanak és keddre is, még eső is jöhet rá, el fog menni mind. De akkor mi a francnak jött? Az utóbbi években hányszor volt már ilyen, hogy esik egy vizes hó és azonnal megy is el!? Emiatt van az is, hogy dőltek a fák a hegyekben, le kellett zárni az utakat. Pedig milyen klassz lenne, ha esne egy porhó és megmaradna jó ideig, alul lassan olvadva tényleg be tudna szivárogni a talajba. Ez hiányzik szerintem a talaj mélyebb rétegeiből. Egy nap 90 mm elfolyik, nem tud beszivárogni.
Ott jó helyen van. Most ide is megint mutatnak valami télies jelenséget a köv. napokra, de a messzesége miatt nem érdemes még mondani semmit. Egy biztos, nem lesz aszályos a következő hét. Mint ahogy az előző medi ciklon is letett ide 40+ mm-t, de a bakonybéli 90-hez képest ez sovány, de épp elég volt. Eddig rettentő meleg tél, abnormális. Pl. alig van pár madár az etetőkön. A fű zöld.
Mi még szerencsések vagyunk mert csak 10-14 fok volt a környéken. Bár találkoztam kék fadongóval 7 pettyes katicával és egy tégla alatt ledermedt de élő darzsakkal...Bizonyos fák már a rügypikelyt ledobták szinte. Orgona, dió amit néztem...
Ez még akkor is igen magas érték, ha a kocsid méri, ami nem is nagyon szokott rossz lenni tapasztalat szerint nálam! Beindulnak a gombák is erre már? :)
Buék! Vajszlón 18,7 Nem lenne baj ez a tél ha ilyen laza de sosem állja meg hogy kifutna így.(0 +5° környékére gondolok) Mostanság majd a Január-február-március lesz a hideg hónap, decembert meg oda lehet tolni őszi hónapnak :/
Hű maradt az időjárás önmagához, olyan enyhe évfordulónk lesz, mint ritkán. Hó nézés itthon kizárva, max. ahol hóágyúznak.
Félő, hogy ebből az immár szokásos késői tavaszodás lesz, mert ugye a kutya nem eszi meg a telet, valami hideg csak lecsorog majd ide is, és majd csak későn, mikor a tavaszt várjuk már. Az amcsik most nyakukba kapták az áldást rendesen.
Apropó a napelemek 9 év 2. negatív rekordját döntötték decemberben a sok köd miatt, csak 2020 volt a szinte egész hónapos köd miatt ennél rosszabb. Viszont az év 2017 után a 2. legtöbb áramot adta, köszönhetően a nyári sok napsütésnek. Június volt a rekord hónap, mint 9-ből eddig 4-szer, a negatív pedig a december, 9-ből 8-szor. Hosszabbodnak a nappalok, ami öröm.