Nem feltétlenül azok. Egyrészt, nem csak gyilkoláshoz használnak gyújtószerkezeteket, másrészt elég sokat használnak el belőlük a világon évente ahhoz, hogy érdemes legyen minél környezetkímélőbbé tenni őket.
Mivel épp a harci-izéknél tartunk, bár Darwin-díj nem adható érte, (mert nem a kitalálói és nem a saját gyagyaságuk, ügyetlenségük, rossz gondolkodásuk miatt ér/het halál valakiket) de azért minimum cinikusnak találom a következő hír alapján a fejlesztőket:
"Környezetbarát gyutacson dolgoznak az amerikai kutatók
április 10. hétfő 13:18
[MTI]
Amerikai hadiipari kutatók olyan környezetbarát anyagot dolgoztak ki, amellyel ki lehetne váltani a gyújtószerkezetekben négyszáz éve használt higany vagy ólomtartalmú vegyületeket. Az új anyagok negatív töltésű fémrészecskékből vizes oldatban előállított komplex vegyületek, por, kristályok vagy vegyület formában egyaránt biztonságosan gyárthatók, és csak víz, só és egyéb ártalmatlan anyag marad utánuk."
Persze! A Múzeumban.És még azokból a" kerekekből" is volt olyan hogy éppen hogy csak parázslott a gyújtózsinór a kilövés után,megozdították aztán bumm levitte a fejét az illetőnek. A lőszer nem játék, hanem gyilkoló eszköz.
Nem, azért azt tudom, hogy az éles nem azért éles, mert nyissz... :-) Annyira szőke nem vagyok! :-)
De ha ránézetre pl. hegyes, mint egy jó nagy puskalőszer, akkor az éles. Jól gondolom? Mert ha már kilőtték és el nem sült állapotban valahová leesik, akkor "hegyes" marad, gondolom.
Ha meg asztaldíszt akar az ember, akkor csak olyat "szabad" összeszedni, ami "talpas" és üres a belseje.
Nem azért éles mert elvágja a praclid, hanem azért mert egyszer már kilőték és nem robbant fel pedig kelett volna neki.Így instabil állapotban van a lőszer,elméletileg még a szélfúvásra is detonálhat,(robbanhat tudod,bummm!)nemhogy ha hozzácsapkodják az asztalhoz mert arra szált egy légy.
Lehet, hogy én egy értelmetlen vagyok, de miből kell látsszék, hogy éles? :-o Abból, hogy hegyes? Továbbra is fenntartva, hogy gyanús fémtárgyakhoz én azért nem nyúlogatnék. Na meg lőtér környékén sem nagyon járok.
Univerzális légvédelmi gépágyúlőszer,nem csak hajókon.A 2vh.ban a magyar Nimród páncélvadász és légv.gpu.n is ilyen volt.De az orosz nehezebb tankok ellen már nem igazán volt hatékony.Mint ahogy a brit Crusadernek is ez volt a főfegyvere,szintén nem bizonyult elégségesnek a német tankok ellen. Viszont légi célok ellen kiváló volt.(Azért egy röpülőre nem lehet annyi páncélt rápakolni mint egy tankra) Egy hadgyakorlaton ezrével szokás kilőni,persze van amelyik nem robban fel. Nade iyet íróasztalon tartani,meg legyet csapdosni vele elég nagyfokú gyengeelméjűségre utal.Azér még a hülye is látja hogy éles lőszer.
Gondolom, a hadsereg veszíti el gyakorlatok során.
Itt azt állítják, a hajók légvédelmi gépágyújában használtak ekkorákat, máshol azt, h. tankokra is szereltek ilyeneket használó fegyvert. Ezt pedig hamutartóvá alakították: http://www.militariacollecting.com/index.php?showtopic=16511
A 40mm az már nagy kaliber a javából, klasszikus légvéd gépágyú méret, a svédek fejlesztették ki a harmincas években a Bofors válallatnál. nálunk 1936M néven gyártották licence alapján, de az amerikaiak is megvették a jogokat, mert nagyon fain kis fegyver. Ha ez az, képzelj el egy négy centis alapátmérőjű, 25-30 cm magas rézhengert. Édesanyám talált egy ilyen töltényhüvelyt vmikor gyerekkorában, mi szépen kisuvickolva vázának használjuk.
Nem mintha én hozzá mernék nyúlni egy ilyen izéhez, de mégis mekkora és milyen formája van? :-o Mint egy puskalövedék? Gondolom, az a 44 mm nem a hosszát jelenti, átmérő? És akkor milyen hosszú? És ki veszít el egy ilyet? :-oo
Egy kaliforniani tanar talalt egy 40mms lovedeket vadaszat kozben es papirnehezeknek hasznalta, majd amikor agyon akart csapni vele egy bogarat az asztalon, az felrobbant, leszedve a jobb kezet.
"Egy buszsofőr nyilatkozott, akivel a következő eset történt: Megy az Ikarusszal, vasútifelüljárón halad épp keresztül. Szembe jön egy Lada, ami megcsúszik. Sofőrünk félrekapja a kormányt, és nekicsapódik a szallagkorlátnak. Fejével áttörte a szélvédőt és kirepült, átrepült a nagyfeszültségű vezetékek között, rá a sinekre, persze jó magasból. Jött a vonat. A mozdony épp akkor volt szervízben, és valamiért nem rakták rá vissza a hótoló lapátot. A faszi megúszta annyival, hogy a vonat alján valami lelógott és a combjából kinyesett egy darabot. Igen, ez benne volt az Auto-motor c. lapban meg anno a 80s evekben. Zuhanas kozben beakadt a labfeje a nagyfesz. vezetekben ez lassitotta a zuhanasat es elosegitette hogy ne a fejere essen hanem a hatara. Pont a sinpar koze esett, utana meg atment felette egy villanymozdony.
Egyebkent a Lada vezetoje az eletet vesztette."
Budaörsön voltam katona, ahol ez az eset történt.
Leszerelésünkkor vonult be a hadseregparancsnok gépkocsivezetőjének a fia.
Apuka elintézte, hogy egy Lada kombit vezessen a gyerek. Béke poraira.
A repülőtér-laktanyától egy kb. 2 km-es út vezet a 70-es útra.
Szegény gyerek az első alkalommal, amikor önállóan vezethette az autót,
megküldte...
Annyira, hogy beszált a 70-es út kereszteződésébe, ahol ütközött egy munkásokat szállító ROBUR busszal.
A kereszteződés alatt megy a vonat Bécs felé.
A ROBUR az ütközés hatására balra sodródott, és kiütötte a vasúti felüljáró
korlátját, két első kerekével belógott a vasút fölé.
A lendülettől a gépkocsivezető kizuhant a buszból, átrepült a villamosított vasút
felső vezetékei között, beesett a sinek közé.
Ekkor jött a vonat, ami átszáguldott felette.
Mérsékelt sérülésekkel megúszta. Felépült a balesetből.
Volt katonatársaim beszámolójából és az újságból merítettem információimat.
Ez olyan eset, amikor a valóság durvább, mint a belőle szőtt legenda.
Ha az illető 2001 decembere óta nem írt a fórumba, akkor a válaszom nem.
Egy jászberényi férfi fejest ugrott egy vízzel éppenhogy megtöltött medencébe a bogácsi strandon. Beverte a fejét, elvesztette az eszméletét és aztán feltehetőleg megfulladt.
Meghalt az fiatalember, aki nyolcvan centiméteres vízbe ugrott fejest a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bogács fürdőjének egyik medencéjében, tájékoztatta a rendőrség az MTI-t hétfőn.
A 26 éves jászberényi fiatalember barátaival szórakozott, akikkel együtt hajnali 3-4 óra körül fürödni indult a bogácsi strandra.
A társaság többi tagja egy medencében ült, míg a fiatalember egy másik medencéhez ment, s fejest ugrott annak nyolcvan centiméteres vizébe. A fejét beütötte a medence aljába, elvesztette az eszméletét, majd vélhetően megfulladt, közölte Kompoltiné Jakab Ilona, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.
A haláleset körülményeit vizsgálják, a strand illetékesei nem akartak nyilatkozni.
Érdekes, én ilyesmit még sohasem hallottam. Csak azt, hogy minden állomáson és megállóhelyen megáll. Vagy esetleg csak Sásd, Godisa, Abaliget állomásokon áll meg.