Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
Igen, fehérjét bontott le és az megnövelte az értéket. Én pl. CT előtt szoktam egy kicsit "csalni", vérvétel előtt a megelőző három napban kétszer annyi vizet iszom, nem eszem egy csöpp fehérjét sem, csak zöldséget, gyümölcsöt, kevés szénhidrátot és szinte teljesen sótlan, amit eszem. 106 értéknél nem adtak kontraszt anyagot, hát levittem 98-ra:)
Ez megint jó hír, ezen lehet könnyen segíteni. Nem vicceltem a nassolással, ha bírod. Legfeljebb a cukorszinted lesz magasabb:)
Beszéltem a kreatinin tekintetében egy gasztroenterológussal és egy nefrológussal is.
Utóbbi szerint a 137-es érték önmagában nem gond, ha az urobilinogén értéke egyébként nulla. Nálam az, mert nem volt a vizeletmintában mérhető. A gasztroenterológus ennek függvényében az mondta, hogy azért volt a kreatinin ilyen magas a vizeletben, mert az 1500 Kcal értékű kajamennyiség kevés volt, azért fogytam úgy, hogy izmot bontott le a szervezetem, ami ugye megnövelte a kreatinin szintet. Most, hogy megemeltem napi 2200-ra, a következő - 11.-én készülő mintában már alacsonyabbnak kell lennie az értékének.
Mert a régebbi számítások szerint 180 alatt csak enyhe veseelégtelenségnek számított. Sok orvosban él még ez, és tulajdonképpen igaz is. A 800 már gázos lenne. Az eGFR is elmegy 30-ig, alatta már dialízis kell.
Nekem üregrendszeri daganat miatt kivették az egyik vesémet, azóta a kreatinin értékeim 150 és 176 között vannak. Erre az urológus azt mondta, hogy ezek jó értéknek számjtanak, amit nem értek, hogy miért.
Nem jó a vese értéked, de ha ez vígasztal, az enyém sem sokkal jobb. Viszont a fehérjedús étkezés ezen tovább fog rontani!!!!!! Ezt gondold végig. Gondolom nem vagy cukorbeteg, a nassolás(nápolyi, keksz stb) viszi fel a kilókat, de ott is nézd meg, mennyi benne a fehérje. És a gyümölcsök is minden ellenkező híresztelés ellenére hízlalnak. Próbálj meg egy okos kompromisszumot kötni amit szabad és amit nem. A vörösvértest a vizeletben már kevésbé jó, de ennek valami oka van, gyulladást, vagy nyálkahártya sérülést egy urológiai vizsgálat gyorsan megmond. A szervezetedet egy kicsit becsaphatod, ha sok májat, spenótot, céklát eszel, ez emeli a vörösvértest, hemoglobin értéket. Olcsóbb, mint a gyógyszer:)
Megvolt a konzultáció az onkológussal. Egyelőre kemoterápiás kezelést kapok, mivel a vaszkulitisz miatt nem meri bevállalni a Kapecitabine terápiát. Helyette De Gramont kezelés kapok, de az alapesetben ajánlott hat hónap és 12 kezelés helyett, csak három hónap és hat kezelés, aztán ismét PET-CT. Aztán meglátjuk.
Viszont. Sajnos a vaszkulitisz valószínűleg szétcseszte a vesémet, mert bár a PET-CT szerint jól választja ki a vizeletet és az üregek is rendben vannak - az egy darab más ismert kehelykő mellett is -, de a korábban két hétig tartó barna vizelet, és a tegnapi eGFR eredménye 49, a kreatinin 137, és 70 vörösvértest a vizeletben nem túl jó ómen.
Szerintem át kell térnem egy komolyabb fehérjedús étrendre is, mert 78 kiló vagyok, ami 10 kilogramm veszteség két hónap alatt, és ez sok. 1500 Kcal volt eddig a bevitt kalória, de ez kevésnek bizonyult, így növelnem kell 2200 Kcal-ra.
A vérképem esetében a vörösvérsejt, a hematokrit és a hemoglobin is alacsony, de még nem éri el azt a szintet, hogy epopoetrint kapjak. Meg aztán baszott drága a készítmény és én már nem érek annyit, hogy a TB kiosszon néhány adagot. Ez van. Cserébe megyek a Tüdőgondozóba, hogy megbeszéljük a valószínűsíthető emfizémás tüdő kezelésének protokollját. Gondolom előtte lesz egy spirometriás mérés.
Szokatlan kérdéssel fordulok hozzátok, de ezt is meg kell próbálnom.
Anyut felköltöztetjük hozzánk Pestre, mert bárhogy tisztelem az önálló életterét, nincs tovább, nem maradhat egyedül. Többször elesett, már egyáltalán nem tud gondoskodni magáról, és a wc-re kijutás is nehezére esik. Én ezt így nem tudom tovább nézni. Nem akarok mást, csak tiszta ruhát adni neki, naponta finom ételt, segítséget, nyugalmat és egy minőségibb életteret, amiben méltóképp élheti meg, ami még hátra van.
Úgy néz ki, hogy most már beadja a derekát, bár mióta kitűztük a költözés dátumát (már csak a jövő héten lesz egyedül), "jobban van", ezt mondogatja.
Megígértem, hogy ha felerősödik hazamehet, ami egy megnyugtató mentsvár neki, bár szerintem mindketten tudjuk, hogy ez csak egy szép gondolat...
Szeretnék neki beszerezni, egy olyan éjjeliszekrényt, vagy hasonlót, mint ami a kórházakban van, tehát, hogy van felnyitható asztalka része is.
Az esélytelenség tudatával, de gondoltam itt is megkérdezem, hogy nincs-e valakinek, valahol egy ilyen használaton kívül. Természetesen fizetnék érte, csak még a hírdetőoldalakon is 50 és 150 ezer ft közötti az ára, és az az én pénztárcámnak sajnos nem elérhető.
Kádszékünk már van, (még a gerincműtétem idejéből), meg járókeret is, rollátor is, szóval amit tudtunk beszereztünk, de ezt még nem sikerült.
Köszönöm, hogy meghallgattok, és ígérem hamarosan visszaolvasgatlak titeket, csak most tényleg nem volt időm.
Az nem világos, hogy először mellhártyadaganatra tippeltek, majd később kis sejtes-, majd nem kis sejtes tüdőrákra.
Mondjuk sajnos nem mindegy, hogy milyen radiológus és/vagy onkológus az orvos, ezt már itt a topikon néhányszor kiveséztük. Ha háromhetente kapja az immunterápiát, akkor gondolom Kapecitabine-t kap.
Sajnos a IV-es stádium tüdőrák ez esetben nem ad okot optimizmusra, de az jó jel, hogy legalább nem progrediál.
Szerintem jobb esélyt ad az immunterápia, legalábbis eddig akivel beszéltem erről (orvos, beteg), mindenki pozitív véleménnyel van róla. Igaz, még csak néhány éve rendszeresítették, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyobb az 5 éves túlélési arány, mint a sima kemoterápiás kezeléseknél. Persze ez mindig függ az egyébtől, az orvostól és az egyéb körülményektől is. Én is kaptam Kapecitabine terápiát, és nálam eltüntette a hasnyálmirigy daganatot, pedig már egy centiméteres volt a fejrészen. Négy kezelést kaptam - meg kellett szakítani, mert közben kaptam egy vaszkulitiszt, bár ez a mai napig nem bizonyított -, és aztán volt egy PET-CT, ahol már nem találták.
A mellékvese daganat esetében, mondanám, hogy keressétek fel a SOTE Onkológia Osztályát, mert nekem is ott szedték ki az áttétet, de mivel Nálatok többszörös áttét van, és még a primer daganat fajtája sem egyértelmű, így semmi értelme, mert nem fogják megműteni. Sajnos ez van.
Viszont. Az immunterápia az nagyon jó! Ne engedd, hogy megszakítsák - ha csak nincs orvosi oka -, vigyétek végig, és utána megint legyen PET-CT! Remélem, még jobb lesz a helyzet!
Köszönöm,hogy írtál, 2020.ősz nyaki ct,vagy MR már nem emlékszem.(hátha valami meszesedés) mert fájt a karja már tavasz óta . Addig már voltunk kardiológia, reumatológia...Innen szóltak, hogy látnak valamit a mellkasban. Tüdőgondozó: mivel 40 évvel ezelőtt Lőrincin lakott(azbeszt) azt mondták mellhártya daganat. Mátraháza-Kocsis Ákos dr.Pest (Ő műtött egy ismerőst, kivette a bordáját is)-Kékgolyó.
IV. bordán térfoglalás, azért fáj a karja.Először mellhártya, utána kissejtes tüdő, most nem kissejtes ??????tüdő az elsődleges. Decemberben PET ct.-mellékvese áttét.Mátraházán kivett szövettan kevés volt ahhoz, hogy megmondják milyen fajta.Azt mondták e mellékvesében ugynolyan összetételű a daganat, majd azt vizsgálják. Kékgolyóban kivették márciusban. Molekuláris genetikai vizsgálat után voltunk ,ha jól emlékszem Nagy Judit vagy Ildikó dr-nőnél a Kékgolyóban az onkológián.Ott majdnem bekerült valami kisérleti programba, de a vérkép miatt nem sikerült. Itt mondták, hogy immun terápiát fog kapni és ezzel vége. Kapott már hármat, három hetente. Anyu is rákos volt, de Neki 3 havonta kontroll mindenféle vizsgálattal, nekünk nem kell menni sehová, gyógyszert nem adta. Én, amit vettem Avemart, Flavilt, kalciumot szed, de semmi rák gyógyszer. 3 hetente kapja a kezelést. Lehet, kicsit zagyván írta, bocsi. Szóval azt mondják IV.stádium tüdőrák, mellékvese és csont áttéttel. Köszönöm
Másodszor a kérdésedre csak úgy lehet válaszolni, ha részletesebben leírod, hogy hány éves a férjed, milyen stádiumú a primer daganat, és milyen a szekunder? Hány áttét van? Van e nyirokcsomó érintettség? Milyen immunterápiát indítanának? Volt e előtte KRAS és/vagy EGFR mutációs vizsgálat? Milyen fizikális és mentális állapotban van?
Sziasztok, most regisztráltam a férjem miatt. Tüdőrák mellékvese áttéttel. Azt szeretném megkérdezni, hogy az immunterápia jobb, vagy a kemó. Neki az előbbit adják. Van erről vélemény? Köszönöm
Neked a legutóbbi kemo is sokat segített, ez a legközelebbi még azt is eltünteti, ami még nincs:) Csak azt nem tudom, utána mit fogsz csinálni, unatkozni?:DDDDDDDDD Viccet félre, örülök, hogy ez is megoldódik.
Közben mélyebben beleástam magam a témába. A nyirokcsomót kiszedni azért nem lehet,
mert az 5-ös régióban - ahová az AP is ablak tartozik - olyan sok nyirokcsomó csoportosulás van, hogy ténylegesen szinte lehetetlen megtalálni azt az egyet, amely daganatsejtekkel érintett. Ráadásul a sugárkezelés sem játszik, mert emfizámiás tüdő esetében kontraindukált, azaz súlyosabbá tenné a nehézlégzést, illetve a tüdőtágulatot.
Így marad a kemoterápia, ami azért több a semminél. Úgyhogy harcra fel!
Beszéltem az onkológussal. Szerinte az egy darab nyirokcsomót kiműteni szinte lehetetlen, mert nem találják meg. Ezt mondjuk nem értem, ha a PET-CT megtalálta az AP ablakban, akkor egy sebész miért nem találná meg? Talán mert túl sok nyirokcsomó van ott? Ki érti ezt? Viszont cserébe marad a kemoterápia, aminek a fajtájáról még fogalma sincs. Előtte egy nappal (27.-én) vérkép és vizelet. Úgyhogy ez van.
Annak tűnt. Érdekes, hogy a februári sima CT-n még mindkét tüdőben láttak áttétet, aztán a márciusi PET-CT esetében már csak egy 6 mm-es opcionális áttét a jobb tüdő csúcsában, majd a vaszkulitisz során csinált sima r mellkas röntgen megint több áttétet is látott a jobb tüdőben, erre itt a friss PET-CT.
Mint olvasható, a jobb tüdőben van egy jelenleg aktivitást nem mutató nyirokcsomó (SUV 4.4), míg az AP ablakban van egy aktív nyirokcsomó, és az onkológia szerint ez áttétnek minősül. Azaz perpillanat egyetlen áttétes nyirokcsomóm van.
Hogy erre mi lesz az onkológus kezelési protokollja, szerdán délelőtt derül ki, mert akkor kell felhívnom.
Valószínűleg kemoterápia, bár én szorgalmazom a sugárkezelést vagy a műtétet. Hiszen egy darab nyirokcsomót kivenni a mellhártya ezen részéről rutinmunka. És tutira jobban járnék, mint a negyvenhetedik kemoterápiás módozat esetén.
Lehet, hogy a nolpaza nem jó! vagy ha 20 mg-t szedsz, akkor kevés. Nekem pl. az Esomeprasol nem jó. De egy konzultációt biztosan megér. Örülök, hogy egyébként jól vagy, maradj is így:DDDDD
Fizikailag és lelkileg is jól vagyok, leszámítva a köhögést, mert az - talán COPD vagy emfizémia -, fokozódik és alkalomszerűen, de öklendezéssé fajul. Ilyenkor vagy jön fel fehér váladék, vagy nem, illetve sok gyomorsav távozik.
Pedig rendszeresen szedem a Nolpaza-t. De a jövő héten beszélek az onkológussal, és rákérdezek, hogy érdemes-e egy, a Korányiba történő konzultációra való bejelentkezés? Mert azt gondolom, az az egy darab nyirokcsomó, ami a tüdőben van, az nem igazolja az állandó köhögést. Szóba jöhet még a reflux is, de a Nolpaza éppen ezt hivatott csökkenteni. És eddig nem nagyon használ. Meglátjuk.
De hát ez nagyon jó! Jó volt a kezelés, szinte minden változatlan, vagy kisebb. Szuper, maradjon is így! Milyen leletet vársz még? És hogy állsz a kezelésekkel? És valójában hogy vagy? Mindenféle lelet nélkül?
Borzasztó úgy látni Anyukádat, ahogy egyre kevesebb lesz és szenved. Az én Anyukám ugyan nem beteg, de öt éve fekszik egy otthonban és ez nagyon fáj nekem. Èletvidám, örökmozgó, nagyon szép asszony volt, most pedig....Ezért el tudom képzelni, mit érzel és nagyon sajnállak.