Miből gondolod, hogy az indulás előtti 2 napon adták el a jegyek 70%-át? Az ülőhelyek számából? Annak a nagy része az utolsó 48 órában indul meg, akkor osszák ki az ülőhelyeket azoknak akik nem akarnak külön fizetni érte.
Az UB mostanában tényleg nagyon zsúfolt, ennek egyik oda a megemelkedett utasforgalom. Tavaly +3000 utassal volt több minden nap, idén újabb +3000 utas / nap, a terminál és az UB kapacitás már nagyon a kezelhetőség határán van. Iszonyat sokan vannak már most januárban, mint ha nyár lenne, erre a nap minden szakában számítani kell. Előfordul a 40-45 perces sorban állás is.
Megszokhatuk hogy a hideg téli időben a repülőjegy árakat is összehúzza a hideg ! A csökkenő utazási kedvet,csökkenő jegyárakkal próbálják kompenzálni a légitársaságok.Igy esett a választásom Lisszabonra ami nyáridőben csak horror áron elérhető.A rövid kint tartózkodás nem tette lehetővé hogy Sintra-ba és Cascais-ba lemenjek , de Belém és Algés belefért.
január 12 : A 07 óra 31 perckor induló személy vonattal felvonatoztam Debrecenből Ferihegyig (Az elektronikus jegyek 2017 december 15.-től 10%-kal csökkentek )A repülőgép indulásáig a várakozást a mastercard lounge-ban töltöttem.(wizz hk tulajdonosoknak ingyenes )A biztonsági ellenőrzésnél az A és B oldalon is soha nem látott hosszú sor állt, ami a terminál végéig ért ! A gépem 16 óra 20-kor indult W6 2393 6090 wizz pont Airbus a321 .Sokáig azt hittem majdnem üres gép lesz, az indulás előtti 2 napon adták el a jegyek 70%-át.ülőhelyet nem vásároltam ezért a boarding pass-t csak 2 nappal korábban tudtam letölteni,de úgy esett jutott ablak melletti hely ( 21a ).Gyönyörű volt a megérkezés az ereszkedő gép elment az óceánig és onnan fordult a leszálló pálya felé .Végig repülve a kivilágított várost. Pontos érkezés után buszoztatás T1-re.Az épület előtti metróban megvettem a 24 órás napijegyet+ kártya (6,8 euro) árustól ,mert ott csak 2 fő állt sorban .Első utam a Marques de Pombal térre vezetett ahol a 20 óra 29-es 753-as Carris busszal átbuszoztam a Tejo feletti Április 25 hídon.Innen már jól látható volt a kivillágított Christo Rei (A járat hétvégén nem üzemel,ezért kellett még péntek este ezzel kezdeni)Portagem-nél leszálltam és a visszafelé busszal visszatértem a Pombal térre.A szállásomat itt foglaltam 400 méterre a metrótól Braamcamp Sublime Hostel 8 ágyas dorm 5 euro/éj + 1 euro city tax (leakciózták az el nem adott szállásokat, ezért átfoglaltam a drágább, de lemondható szállásomat erre.)Nem volt "sublime" de tiszta volt,alvásra tökéletes,jó helyen.Nem voltam álmos ezért metróval elmentem a Praca do Comercio-ra és végig sétáltam a Rue Agusta-n.Csaptam egy fél kört a 28-as villamossal ismerkedve az Alfamai éjszakai élettel. Martim Moniznál szálltam át a villamosról a metróra.A szálláson egy gyors zuhany után reggelig aludtam.
január 13 : 06 óra 15-kor amikor elindultam a szállásról elállt az addig ömlő eső. 06 óra 30-kor indult az első metró amivel elmentem Cais Sodre-ig itt átszálltam a 15E jelű villamosra amivel a végállomásig Algés(Jardim) megállóig mentem.A vasúti síneken átbukdácsolva,az óceán és a Tejo torkolatához értve a nap is felkelt. 2 éve jártam már az óceánnál ,de akkor a túlsó oldalán. A 15E villamossal vissza felé a Pastais de Belém cukrászdánál szálltam le.Korán volt még nem voltak sokan.A cukrászda kis muzeum is a korabeli eszközökből és látvány pékség is .A sütit (muffinformában készitett krémes 1,1 euro) megkóstoltam.(A városban kapható "nata" egy kicsit édesebb volt) Innen a szemben található Padrao dos Descobrimentos a felfedezők emlékművéhez mentem majd végig a Tejo partján A Belém toronyig.Kellemesen sütött a nap a Jeromosok kolostorához 9 óra 40-re értem,már tartott bent a mise.A templom belső és Vasco de Gamma sírjának megtekintése után villamossal vissza mentem a Cais Sodre megállóig. Itt megnéztem a halpiacot és a TimeOut éttermet.Itt kezdett szemerkélni az eső ,de amíg a Pingo Doce-ban vásároltam abba is maradt.A belváros felé vettem az irányt.Baixa Chiado-nál szálltam le ahonnan rövid séta volt (lefelé) a Santa Justa lift amivel felmentem a Carmo templomig.Rengeteg remek kilátó van a belvárosban ez is egy volt a sok közül.Innen a Rue Agusta-ra mentem nappali fényekben, utcazenészekkel még hangulatosabb volt mint este.A "pitta" épülete előtt lefotóztam magam, mint amikor Jeremy Irons jön ki a boltból az Éjféli gyors Lisszabonba című filmben. A főutcából nyilik a Rue de Victoria aminek a végében lévő épületben ingyen lift megy fel a Szt György várba (Elevador Castelo ) a 3.-ik emeleten miután kiszállunk egy utcával arrébb egy Pingo Doce-ban folytatódik a liftezés itt a 7.-ik emeletet kell választani.Egy nagyon szép kilátóban találjuk magunkat.Nem volt kedvem a várig gyalogolni (mert még volt innen távolság ) ezért a kilátó után lifttel ugyanezen az útvonalon lefelé indultam.A Sé katedrálishoz sétáltam ami nem volt messze,amíg bent pihenttem , kint volt egy gyors zápor.A katedrális előtt áll meg a 28E villamos ezzel mentem a Santa Lucia kilátóig, onnan egy megállónyira van Portas de Sol kilátó Innen pár megállóra és egy kis sétára volt Shenora do Monte kilátó ami az összes közül a leg lélegzetelállítóbb volt.Remek rálátással a várra.Metróval a Rossio-ra mentem ahol az egyik hires Ginjihna boltban vettem ( hoztam haza szuvenirnek is kis zárható üvegben ) a nemzeti meggy likörükből(1,4 euro/ pohár).(az íze olyan mint a konyakos meggynek)Leültem a Praca da Figuera-n és napközben látott "Castello " 737-es számozással közlekedő mikrobuszra kerestem a neten ,hogy honnan közlekedik,akkor begurult elém, ott volt a megállója.Saját erőből már nem tudtam volna felmenni,de így nem volt gond. A vár előtti részen sétálgattam,de nem mentem be.Itt is remek utcazenészek voltak.(láttam már sok hasonló várfalat belülről,legutóbb Szkopje-ban ingyen)A 737-el vissza a metróig és onnan Oriente. Az Orientén először a Vasco de Gamma bevásárló központot néztem meg, majd a Tejo partra lesétálva már látszott a 17,5 km hosszú Vasco de Gamma híd.Gyalog kényelmes sétával elindultam a Vasco de Gamma toronyig.Majd innen a Moscavide metró állomásra ami kivitt a reptérre ekkor már 17 óra 30 volt az idő. 20 órakor indult a gépem Bergamoba (Ryanair FR2086 25.50 euro ) 23óra 50kor érkezett meg a teljes utat végig aludtam a felszállástól a leszállásig. Debrecenbe január 14-én 18 óra 10 kor érkeztem meg W6 7874 járattal (3150 wizz pont ) Nagyon jó volt, remélem egy Portoi kör is összejön valamikor !
Amiket írtam, azokat onnan érdemes (mondom: szerintem, ezek szubjektív dolgok persze), én is ott szálltam meg. A blogomon írtam is róla valamivel részletesebben, esetleg nézd meg ott, hátha megnyerő lesz mégis (katt a nevemre, ott találod az oldal címét).
Köszi, elkezdem majd megnézegetni... egyelőre csak a képeket néztem a térképen, a tengerpartok lenyűgöznek. Nagyon szeretem a tengert, főleg ott ahol fürdésre alkalmatlan mert szeles-sziklás és nincs napágy :-D
Még egy olyan verzióban gondolkozunk hogy Lisszabonból egyből lemegyünk Faro-ra, ott eltöltünk pár éjszakát és csillagtúrázunk (autóval leginkább) erre-arra, majd visszamegyünk Estoral-ba az utolsó 2 éjszakára és kicsit újra körülnézünk Sintra környékén. Nagyon szeretünk autózni, a távolság nem akadály ha érdekesek az utak és van látnivaló út közben.
Segítséget kérnék, többszöri nekifutásra is tanácstalan vagyok :)
A márciusi hosszú hétvégén megyünk a férjemmel Lisszabonba. Autó megvan. A gondom hogy fogalmam sincs merre induljunk... voltunk többször Lisszabonban (privát és cégesen is), alaposan bejártuk az egész várost, és voltunk Portoban egy hetet + a Duoro völgyben is kirándultunk. Belém, Cascais, Cabo di Roca, Sintra, Estorial megvoltak szintén de oda szívesen visszamegyünk mert csak egy rövid kirándulás volt Lisszabonból. Ez mind tetszett, bármikor szívesen visszamegyünk de most szeretnénk valami mást látni.
Merre érdemes szerintetek indulni, mi az ami pluszt ad ha a fentieket már láttuk? Amiket nézegettem a Tripadvisoron vagy mind itt vannak vagy Madeirán oda meg nem mennénk.. menjünk északra, vagy érdemes inkább lemenni délre, esetleg menjünk csillagtúra-szerűen Lisszabonból egy nem belvárosi, parkolós szállásról hol északra hol délre?
Ez nagyon szuper leírás köszönjük, aki ezek után eltéved az meg is érdemli. :) Az honlapon olvasható hogy árak kicsit emelkedtek azóta, már a 72 órás jegy se annyiba kerül és a Porto - Braga vonatjegyet se kapni már sajnos €6,20-ért. Az általános része viszont nagyon hasznos információk a tömegközlekedőknek.
Mi sajnos csak 4 napra megyünk és nem akarjuk a rövid rendelkezésre álló időnket utazással és buszra várakozásokkal tölteni pályaudvarokon, átszállni, csatlakozni. Szerencsére nagyon olcsó az autó bérlés is ami nagyobb mozgásteret és szabadságot is ad, a szállástól az kinézett célpontig is gyorsabban jutunk el akkor amikor mi akarunk és nem kell előre jegyeket vásárolni sem.
Portóban három történelmi villamos van, a leglátványosabb és leghosszabb talán az 1-es, ami végigmegy a folyóparton az óceánpartig a torkolat mentén.
"Mivel mostanában a Wizz egész "olcsón" utaztat Portoba, egyre többen szánják rá magukat az utazásra. Kerestem a neten a praktikus utazási tanácsokat és mivel nem találtam, leírom tapasztalatainkat, mert ugyan létezik egy hivatalos honlap, de semmi nem úgy van, ahogy az ott leírva vagyon. Portóba a rep.térről a belvárosba jutás valóban nagyon könnyű és szerintem egész Európában a legolcsóbb. Amikor a poggy. megragadása után kijöttök a kijáraton, azonnal jobbra, majd balra kell fordulni, mozgólépcsővel vagy lifttel lemenni 2 szintet. Végig táblák jelzik M-mel a metrót. Egy aránylag nagy aluljáróban az automatánál kell megvenni a jegyeket, rendszerint van ott egy hiv.egyén, aki beszél angolul, segít a megvételnél. A városba Z4-es jegy kell, ennek ára 1.85+0.60€ = 2.45€ (1óra20percig utazhatsz vele). Az automata portugálul és angolul beszél, nyomkodni kell, majd pénzt bedobni, alul a jegyet kiadja. Nagy pénzt is elfogad, visszaad. Amikor a jegyet magadhoz vetted, fel kell menni a lépcsőn és máris a (lila színű) E jelzésű metrónál vagy. A jegyet a jegyellenőrző automatánál érvényesíteni kell. No és akkor jön a csavar: ezt a jegyet el ne hagyd!!!!!. Ugyanis mi ellenőrrel ugyan egyszer sem találkoztunk, DE: ez a jegy (mint papír) a 0.60€ A továbbiakban, ha még akarsz közlekedni, vagy a reptérre újra kimenni akkor már csak 1.85€, ezt a jegyet kell feltöltened, ha nincs meg, újat kell venned.
Viszont vigyázz: ha napi, több napi bérletet veszel, ez a jegy azzal nem tölthető fel, arra újat ad és számol fel. Az 24 órás bérlet ára 4.15, a 48 órás: 8.30 + 0.60€. Mi három napos bérletet vetünk, ami így nekünk: 13.05€ volt. A nap, az első érvényesítéstől indul, a jegyellenőrző automata mindig kiírja, hogy mennyi időd van még az érvényességből. A napoknak nem kell egymást követniük, lehetnek kihagyások, mindig 24 órára engedélyezi az utazást. Tehát a 19.00-kor érvényesített napi bérlet másnap este 18.59-ig érvényes bármilyen metró+buszra. Csak a városban közlekedésre lehet sima jegyet is feltölteni (pl. a rep.jegyesre) ennek ára 1.20€ és 80 percig érvényes bármire, bármilyen irányban. Az összes látnivaló a városban Z2 és Z4 körzet, de
leginkább a lábbusz az igazi.
Ha Portoból elutaztok, ugyanez a rendszer, ezt a vasútállomáson lehet megvenni, szintén automatából, de vannak pénztárak is. Guimaraesbe, Bragaba oda-vissza: 6.20€.
Bragaban, a vasútáll-tól indul a 2 busz, ami felvisz a Bom Jesushoz 1.65€/irányonként (kihagyhatatlan)
A városi sikló az Eiffel híd mellől indul: 2.50€ (Irtó gyors, élvezetes, csak nagyon rövid) A "budai" oldalon lévő "libegő" 7€ (Ez nem igazán éri meg, gyönyörű, hasonló képeket lehet csinálni a gyönyörűséges hídról) A nosztalgia 2 villamos (kimegy az óceán partjára) 2.50€ persze irányonként. (Ez fantasztikus!!!) "
A fentieket kiegészítve, kérdésedre a felelet: nem kell megmondani, melyik vonattal fogsz visszajönni, bármelyik Portoba jövő vonatra felülhetsz. (mint itthon)
A Bom J-hoz, az állomás elől ind. a kettes busz, óránként jön-megy, a jegyet a sofőrnél tudsz venni. A busz ott tesz ki,ahonnan egy kisebb fogaskerekű visz fel a templomhoz, lefelé is le lehet jönni vele, de inkább gyalog érdemesebb, mert gyönyörű.
Lekérdeztem a vonatjegyet egy adott időpontra max 29 euro oda----vissza 2 főre, előre vásárlással sokkal olcsóbb ,persze van benne rizikó.
Outward: 2018-03-10
Porto - Sao Bento
Braga
Inward: 2018-03-10
Braga
Porto - Sao Bento
U 15521 | AP 131
09:30
10:25
00h55
€ 14.50
€ 9.00
AP 134 | U 15544
18:07
19:00
00h53
€ 14.50
€ 6.00
The special offer prices are available for purchases that are made 5, 8 or more days in advance and they are subject to seat availability during the purchase process. These tickets can be reissued but cannot be refunded.
Köszönöm a válaszokat! A drón számomra nem jelent fényképezést. A fotózás az az, amikor fogom a gépet, és a saját lábamon állva kézzel állítom be a paramétereket, és látom a kompozíció lényegét, nem egy távirányítós szarral bohóckodom.
Meg kellene nézni irányban a másik tetejéről, mert én csak ezen az oldalon jártam, fák közt kb. ennyi amit egyszerűbben ki lehet hozni és ott már domb sem volt:
Kétlem hogy eltérne a vonat jegy vásárlás a többi EU országokétól, esetleg a promo jegy árak miatt érdemes 1-2 hónappal előre megvenni.
Sajnos számolni kell azzal is, hogy ha esetlegesen törlik vagy módosítják a (Wizzair) járatod akkor minden előre kifizetett dolgot bukni fogsz. Legyen az szállás, vonatjegy, Andante Tour kártya stb. Szállást előre kell foglalni, de érdemes az ingyenes lemondásra figyelni.
Csak egy tipp, aztán persze lehet nem jól látom, de...
oda-vissza két főnek a vonat €55-60. Az állomásról Bagából a Bom Jesus gyalog 6km, vagy onnan busszal ki tudja van-e és ha igen akkor mikor megy és mennyibe kerül.
Egy kis autó 3 napra €20-ból megvan a reptéren és megspórolod kapásból a két Andante kártyát és a vonatjegyeket. Még teljes biztosítással is megvan az autó €60-ból plusz az üzemanyag legyen 250km-re számolva €10-12, az 72, a jegyeket meg €90 alatt nem úszod meg csak ha előrendeled ami kockázatos és szerintem értelmetlen. Nem leszel időhöz kötve, akkor indulsz és arra mész amerre akarsz, vissza Guimarães se nagy kerülő és vétek kihagyni (esetleg Póvoa de Varzim aréna, vagy egy jó fürdőzés a strandon).
Egy kérdéssel fordulok azokhoz, akik voltak már a Pena Palotánál: az épület együttesről honnan lehet fotót készíteni, hogy az egész rendesen látszódjon? A kérdésem lényege, hogy a képeslapfotókhoz hasonló beállítás elérhető egy turistának, vagy azok többnyire légifotók? Köszönöm előre is az infókat!