Szia KTa!
Ezek közül mindegyik nagyon szép és elég sokáig virágoznak. Én még itthon nem vásároltam kiállitáson, mert 1-2 ezer forinttal drágábbak akkor, mint egyébként egy kertészetben. A Köbányai úton van egy Oázis virágkertészet, én ott szoktam megvenni az orchideáimat. A Magyar Orchidea Társaságot azért is kérdeztem, mert ha befizeted az éves tagdijat (2003-ra asszem hihetetlen 3000 Ft:-) ), akkor minden hónapban megkapod az újságjukat (mindig más orch.-ák leirásával és egy csomó érdekes dologgal) egy hónapban egyszer van "oktató" előadásuk, és kapsz egy tagsági kártyát, amivel az Oázis kertészetben 20% kedvezménnyel vásárolhatsz (tulképpen 2 cserép után bejön a tagsági dij ára). Szóval ezért ajánlottam. Bécsben nagyon érdekel a kiállitás, már egy pár hónapja spórolom rá a dugipénzemet, állitólag rengeten olyan fajta is van ott, amit itthon soha nem árulnak a kertészetekben.Csak arra figyelmeztettek, hogy vigyek magammal "repülősót", mert el fogok ájulni a megdöbbentö mennyiségű-szépségű virágoktól.Úgyhogy már nagyon be vagyok zsongva. Végülis kocsival 3-4 óra alatt simán odaérünk.
Szia: babydevil
Kedves babydevil !
Mesélj pár szót az angyaltrombitáról is. Tavaly aig volt virága.... Ősszel kiástam, most ott csücsül a garázsban, kb. 10-12 fokban, néha megöntöztem. Mit tegyek vele, hogy idén nyáron szép legyen?
Szia Géza!
Remélem, hogy ugyanarról a növényről beszélünk.
Neve: Bougainvillea (murvafürt, csodatölcsér-
félékhez tartozik. Szárm.hely: Dél-Amerika, virágzás: április-június.Erőteljesen nő 3-4 m magasra is akár, kúszócserje.Megdöbbentő mennyiségű virága van (a virágok kicsit a muskátlihoz hasonlitanak). Felhasználás: dézsás növény, télen télikertbe, nyáron a szabadban.
Tenyészhely: napos-meleg, nyáron szélvédett hely, télen hűvös 8-10 fok körüli hőmérséklete szeret. Gondozás:egyenletes nedvességet igényel, nyáron hetente tápoldatozást, télen hűvös helyet szeret és csaknem szárazon kell tartani.A fiatal növényeket évente, az idősebbeket 2-3 évente kell átültetni, Florasca B vagy Bioland B földbe, nem túl nagy cserépbe.Ekkor szükség szerint vissza is vághatók. A túl meleg helyen teleltetés nyáron a virágzás rovására megy. Szaporitás: fejdugványokkal, lehetőleg gyökereztetőszerrel (lehet kapni vegyszer ill. kertészboltokban kis dobozban mindenféle növényhez "gyökereztető hormont", ez egy nagyon jó por, tök könnyű vele szaporitani).Kártevők, betegségek: néha pajzstetvek jelennek meg rajta, a nyári levélhullás a túl szárazon tartás következménye, a téli levélhullás visztont természetes jelenség.
Ennyit találtam most a növeénykönyvemben, remélem ez is segit valamit.
szia: babydevil
Nalunk a postas szinte nap mint nap hozott valami levelet az ujev utani idoszakban, meg a nagy havazas napjaiban is, de az ominozus level valahol bolyongott jo masfel hetet. Rajta a debreceni postabelyegzo 9-ikei. Lehet h valami vonaton rostokolt a hofuvasban?
Nekem a HVG-t rendszeresen megdézsmálták, míg a céges címünkre jött. Nem győztem a kiadónál reklamálni, rendszeresen el is küldték a pótlást, de mire ideért, már a következő heti volt az aktuális.
Pár hónapja a kézbesítési cím át lett iratva a lakásra. Azóta gond nélkül ott pihen a postaládában.
Talán a postán úgy gondolták, cégtől könnyebb lenyúlni, kevésbé reklamálnak érte?
Posta: Anyam jan 9-n adott fel egy levelet nekem, 21-n erkezett meg. Debrecen-Erd: 12 nap. Ennyi ido alatt gyalog is ide er vele a postas...
Kerteszekhez kerdes: Hogy kell kezelni es mit kell csinalni a bugenvilia nevu novennyel? Nyaron Santorinin lattunk belole rengeteget, de a hazahozott hajtasok nem maradtak meg. Osszel vettunk ket szep kis tovet, de hamar leszortak a leveleik nagy reszet, azota csak vegetalnak. Neten sehol nem talalok rola semmit, kiveve par Hotel Bugenvilia-t. :(
Én meg attól tartók hogyha CD mellékletes újságot rendelek akkor:
a) lenyúlják
b) beletömi a 12 centi átmérőjű műanyagcsőbe ami a postaládánkként üzemel, mivel nehezen fér bele, kettéhajtja a dupla CD-t... :)
Szerintem melóhelyre fogom rendelni...
moonclown: nagy nehezen találtál ide mi? :))) be kellett írnia keresőbe: Érd. :)))
Szia babydevil!
A hatféle közül tulajdonképpen csak kettő az, ami nagyobb virágú. Egy Paphiopedilum maudiae és egy Phalaenopsis. A többi Oncidium variegatum változat és egy Epidendrum hibrid kicsi, 2 cm-es virágokkal. Régen voltam kiállításon. Utoljára a Füvészkertben. Én bizony csak könyvekből tudakolódtam, helyesebben egy könyvből, Dr. Makara György : Orchideák és broméliák c. könyvéből. Vásárolni lehet a XXII. Kerületben Bene Lászlótól. (Nem ismerősöm, hogy reklámozzam, csak nem tudok más helyet a közelben.) Már vásároltam nála kiállításon, de a kertészetében még nem voltam.
http://www.extra.hu/bene17
Hát, én pl.nem érzem magam kertésznek. Van egy pár fajta virág, ami nem bir engem. Van egy begóniafajta (spirálisan csavarodnak a levelei) amiből eddig 2 cseréppel már kipusztitottam, már a 3. is csak vegetál.Akárhogy is betartom a kertész-könyv utasitásait (páratartalom, viz mennyiség...)mégsem bir megmaradni.A férjem szerint a begóniák már biztos vérdijat tüztek ki a fejemre.
Viszont a mai öröm: megtalálták a postán azt a levelet, amit 14-én próbáltak meg kikézbesiteni. Szombaton nem adták oda, merthogy nem volt nálunk aláirási cimpld.. Amit pedig 3 év alatt 1x sem kértek el!.A cégünk (!!!) ajánlott leveleit simán odaadta a postás az anyósnak, vagy kiadták nekünk a postán, úgy, hogy csak személyi volt nálunk.Mindenfél céges papir nélkül...
Tegnap este majd egy órán keresztül keresték a levelet, nem találták. Ma délelött telefonáltam, még mindig nem volt meg. Délután hivtak vissza, hogy végre meglett. Még jó, hogy 20-ig kellett volna válaszolni az apeh-nek valamire.Bár gondolom, hogy ez sem a postát, sem az apehet (aki állitólag 6-án adta fel a levelet) nem fogja érdekelni.
De legalább meglett.
Az is érdekes, hogy egy barátom dec.27-én adott fel egy levelet nekem Pestem, ami megérkezett jan.7-én.Azaz 11 nap múlva.Megdöbbentö gyorsaság :-)))
babydevil
van persze egy kicsit lejjebb, de neha jol esik anyazni. ja utkozben van szolo is (inkabb osszel jatszik) meg egy kis tanya, allatok ilyesmi. egy kis erdo, ret. mintha nem is az urbanizacio kellos kozepen menne az ember.
Szia KTA!
Háááát én most rettentöen irigyellek.6 féle virágzik??? az valami meseszép lehet. Nálam a cymbin kivül a ludisiám virágzik. Most virágzott el a paphiloideumom (remélem jól irom a nevét) és a vandám.Igazából én is csak kicsiket tarthatnék a helyszűke miatt, de mivel nem birok ellenállni nekik, igy gyakorlatilag a szobánkat uralják a virágaink és a macska, mi pedig a maradék helyen próbálunk elférni. Viszont már a férjem is tud gyönyörködni az orchideáimban, most, hogy megterveztük az épitendö házunkat, a férjem ragaszkodott hozzá, hogy tervezzek bele egy mini télikertet a kényesebb virágaim miatt.Márc.1-töl lesz Bécsben egy nemzetközi kiállitás és vásár! Tudsz róla? A Magyar orchidea társaság gyűlésére-továbbképzésére jársz?Nekem azóta "élnek és virulnak" az orchideáim, amióta egy csomó okosságot megtudtam ott a tartásukról, egész addig könyv alapján próbáltam meg életben tartani öket.
A magnóliafámat (ami az elöszobában virágzik) sajnos ellepték a rózsáim tetvei, úgyhogy nem fotóztam le, mert éppen irtom róla a dögöket.
babydevil
Nálunk most 6 féle orhidea is nyílik a konyhában. A legtöbb persze nem olyan látványos, mint egy több tucatnyi virágot hozó cimbidium, de amikor lakótelepen laktunk csak kisebbeket tudtam tartani.
Az a körforgalom szerintem csak akkor működne, ha a két vasúti sorompó megszűnne. A bajok mindig sorompóleengedéskor (belóg a sor vége a körforgalomba) meg felhúzáskor (a sok autó megrohanja a körforgalmat egy irányból) vannak.
Igen, sajnos a Diósd felőli résznek hatalmas átok lesz ez. De legalább a városközpont már tehermentesül. Igaz, ott meg a kedvencem, a körforgalom növeli a füstöt.
Ez rendben van, viszont sok hétvégi autós nem fog matricát venni, hogy lemenjen a Balatonra. ezért tök mindegy merről jön is ki Bp-ről, Érden mindenképpen átmegy. Emlékszem nyaranta, mikor egy-egy alkalommal le volt zárva az M7 baleset miatt, mi uralkodott itt. Most valószínű nem lesz annyi kocsi, azok viszont állandó jelleggel.
Nem tudom, de aki annyira hülye, hogy kijön az M7-esen az osztyapenkótól, nyer vele fél km-t és 5 percet, majd bukik a városon át 5 km-t és 25 percet... Szóval azt nem a városból kellene kizárni, hanem a közlekedésből. :o))
Nem t'om, parszor voltunk a mostani bezart mekiben, sose volt egy orult forgalma. Tegnap este a masikban kajaltunk, ott is osszesen csak 3 tarsasag volt....