Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Nem a térkép pontosságának (az ismeretlen) hanem a felbontásának (resolution) arányában ábrázolja a kör a GPS pontosságát. Józan paraszti ésszel is belátható, hogyha a teljes 160 pixel (vagy mennyi, nincs eTrexem) képernyo 3km-t mutat, akkor 4 méteres sugaru kör nem látszana, ezért nem egyenes arány van, hanem valamilyen eltolt arányosítás.
A pontossági kör a GPS mérés és a térkép pontosságának "eredőjét" mutatja. A számítási algoritmus nem publikált. A Vista leírásának 18. oldaláról idézem:
In many instances the map will display an 'Accuracy Circle' surrounding the 'Position Icon'. The eTrex Vista uses both map resulotion and GPS accuracy in defining your location to a point within the circle.
Két kérdésem van az új eTrex Venture-ömmel kapcsolatban:
1. A térkép módban látható és a pozícióm körül látható kör ugyebár a pontosságot (accuracy) hívatott jelölni. Viszont ez a kör sokkal nagyobb sugarú, mint a GPS által jelzett pontosság. Ha az utóbbi mondjuk 5 méter, akkor a kör még mindig kb. 30-40 méter sugarú. Ez vajon hiba, vagy én vagyok béna?
2. Létezik-e olyan Venture-re feltölthető adatbázis, ami kis hazánkkal kapcsolatos? Vagy csak sok pénzért és amerikai adathalmazt lehet kapni?
Garminosok,
Sui, Burvinyek...
Feltettem egy kényes kérdést, és senkise nem válaszolt nekem:
Hogy kerülnek be a POI adatok? Fizeni kell érte,
vagy aki megadja berakjátok?
Igen bosszantó, hogy az ember orrba-szájba megy el a kutak mellett, és a GPSen semmi. Csak a shell. (Ez itt a reklám helye), de én oda be nem állok. ATMből asszem csak az OTP, de a KHB biztosan nem. Szóval hogy van ez? Éttermekből is egy vagon hiányzik. Jobbak is.
Megköszönném, ha megvilágosítanátok...
Megint a saját káromon tanultam valamit. Garmin eTrex Vista nem dokumentált "részlete":
Elautóztunk Budapestről Tatára és vissza, majd itthon a ház előtt az aktív Track log-ot lementettem a 10 rendelkezésre álló egyik szabad helyre és letöröltem az aktív logot.
Letöltöttem ExpertGPS-el a tracket, és csak 229 leg-ből áll. Előzőleg a városban pár kilométeren sikerült ilyen leg-számú útvonalakat bejárnom, tehát mindjárt gyanús lett. megnéztem a térképen, és akkor láttam, hogy teljesen le van egyszerűsítve az útvonal. Néhol egész kilométereket helyettesít egy vonallal.
Még nem látom teljesen bizonyítottnak szörnyű sejtésemet, de ezek után a végére fogok járni: szerintem a log mentésekor leegyszerűsíti az útvonalat. Mivel a leírás szerint 3000 pontból álló tracket képes tárolni és hazafelé 50-60%-nál járt, ezért úgy sejtem, hogy 1500-1800 pontot rögzített már, amelyet most nagyrészt elbuktam.
Tanulság: nem szabad lementeni a GPS-ben, hanem le kell szippantani gépre az "Active log"-ot.
Használd a Vistát:)) Mit jelöl ki dátumnak?Ha hibás dátumot mutat, vidd be a Guards rt.hez, mert Y2 hibája van. Elvileg kéne nekik megoldást adni rá. Ha viszont ezt nem tudják orvosolni, akkor sajna legfeljebb a gyereknek lesz jó játszani:( Már ha van:)
Adott egy Magellan GPS 2000, még a múlt századból(1996). Bekapcsolva mutat "csillagokat" az égen (így jelzi, hogy szerinte hol vannak a műholdak, egyébként hibásan), egyik-másik néha "számmá" is változik (ilyenkor érzékeli az adott holdat, a jelerősséget mutatja a szám 0 és 9 között), viszont nem lát többet 1-2 holdnál és így nem mond koordinátát sem. Nem lesz jobb a helyzet akkor sem, ha jó sokáig várok. Ugyanakkor, ugyanott a Garmin eTrex Vista már gyönyörűen lát 5-6 holdat is.
Gyanús, hogy talán a 1024/0. heti ugrást nem tudja jól kezelni a szoftvere, a Magellan honlapja szerint erre a régi típusra nem garantálják a Y2k és EOW rollover kompatibilitást.
A típus nem rendelkezik PC kapcsolati felülettel, semmiféle csatlakozó nincs rajta. Emiatt házilagos firmware update nem jöhet szóba.
Létezik megoldás a készülék újraélesztésére? Mit javasoltok, mit próbáljak?
címen a Serial I/O alatt találtam néhány garmin meg egyéb GPS bekötést. Egyébként az egész site úgy ahogy van szerintem nagyon hasznos tud lenne, ha valaki HW infót keres.
Repülögépen ablaknál müködik a GPS, hacsak nincs szerencsétlen konstelláció, amikor az összes mühód átment a tuloldalra. A vászonboritás néhány merevitöbordával nem ellenség, AN-2-ben sokszor használtam GPS-t.
Szoba közepén nagy szerencse kell, de már nekem is volt szerencsém, hogy a 12-esem az ablaktól 2 méterre az iróasztalon müködött. Ilyen volt a konstelláció, 30*30° látószögben volt min. 3 mühód.
MÁS: PIACKUTATÁS:
ELADÓ DELL 486/DX50-os szines SFT notebook, 16M RAM, 540 MB HD + COMPUMAP Navigátor program az összes térképpel. Irányár 80.000 Ft. Számla is lehet. Nem bóvli, csak elöre szeretnénk lépni és van egy kis pénzem a pótlásra.
A repülős verzió tényleg működik. Egyszer Budapest és Bécs között egy kis légcsavaros Dash-en próbáltam, utána egy B767-esen valahol Ázsiában. Kell idő, míg betájolja magát, de miután megtalálta a holdakat, elég jó. Igaz, a légikísértet kisasszonyok elől bújtatnom kellett, és a végén így is lebuktam vele. Jobb nem vitázni velük ebben a témában, hiába magyaráznám, hogy ez csak egy vevő. Apropó, olvasta valaki a Westeles Találkozások újság egyik nemrégi számában, hogy mit nyilatkozott egy Maléves pilóta mobil-ügyben? Szánalmas hazugságokkal próbálják rávenni az utasokat a mobiluk kikapcsolására. Állítása szerint van Mobilefinder készülékük, ami jelzi a bekapcsolt telefonokat. Én nem vagyok műszaki szaki, de ez a gsm minimális ismeretében is elég valószínűtlennek tűnik.
Ez elég érdekes.
Nekem meg pont az volt a gondom, hogy antennát az ablak belső párkányára téve sem jött semmi...
(Családi ház, b30-as blokktéglából a falak.)
Ami számomra szintén rejtély, hogy néhány lappal lejebb P.ISTI kollégánk is arról számolt be hogy repülön (igaz ablaknál ülve) de remekül jöttek a holdak. (a repcsi meg ugyi alu-ból van)
Szóval, én nemtom mi a franc van ezekkel a nyamvadt rádiójelekkel....
(lehet hogy van akit szeretnek és van akit nem...)
Hogyan láthat az eTrex Vista 4-5 műholdat a szobában?
Nem a "Demo mode" van bekapcsolva, nincs a GPS az ablak előtt (sőt: olyan laposan látszik a két ablak, hogy nem látni ki rajta), nem papírból van a fal (legalább 40 centi vastag tégla) és még reális koordinátát is ad, akár 10-15 méteres pontossággal. A műholdak jelszintje sem különösebben alacsony, csaknem mintha szabad ég alatt lennék. Alattunk 3 szint, fölöttünk még három. A szoba a ház sarkában van, a sarok nyugat felé néz; az egyik házfal ÉNY, a másik DNY felé, ezen a két falon van 1-1 ablak. Az ÉNY-i ablak már másik szobához tartozik, és a tömör faajtót hiába csukom be, akkor is látja a csaknem északon levő műholdat (27-es, a horizont közelében van).
Aki nem hiszi, magánban szívesen küldök mérési eredményeket, helyszínrajzot, fényképet, stb.
Visszaverődik a belső falakon az ablakon beeső rádiójel és nem gyengül le? Vagy a téglafalon jön át?
Topolisz rote plannerrel tervezve, g7towinnel Streetpilotra letöltve, gátlástalanul áthúzza a Balatonon keresztbe az utat. A route planneren még jó, a SP-ben az első magyar térkép.
Sejti valaki az okát?
info
Találtam még egy (sokadik :-)) site-ot ahol nagyon sok hasznos info található GPS ügyben
(föleg azoknak, akik a dolog mögé szeretnének kicsit látni)
Annak idején a Psion Magyarország forgalmazta. Miután egy lemezen van az EPOC WINCE PALM program, valószínűleg most is megkapható náluk. Én most közvetlenül a TomTom-tól ( www.tomtom.com ) rendeltem meg. 39.99 GBP (16 000 Ft.)+ szállítás.
Így gyorsabban megjött. Egyébként nem egy rossz ár, ha figyelembe veszed, hogy ezért 100000 város térképét kapod meg. Sajnos csak Hegyeshalomtól nyugatra.
Egyébként október 16-án rendeltem a Rout Planerrel együtt, aminek november 17-én jött ki az újabb verziója. Ezt egy levélben jeleztem nekik, és ingyen elküldték az új verziót.
Eladó egy egyszer használt Garmin 12 XL GPS !
Ára 58 ezer Forint Uj ára 105.000 Ft .
A www.garmin.hu n a terméklistában szerepel komplett leírással egyebekkel fotóval együtt.
Érdeklődni a kochattila@matavnet.hu emilen tudtok .
A DEMO-t letöltöttem,kipróbáltam.
Ebben nincs LAT/LON (vagy én találom) igy pontosságról nem tudok nyilatkozni.
Úgy egyébként szép, elég gyorsan lehet zoomolni is stb.
Ahogy elnézem, az ország-város váltás (legalább is ebben a demóban) kézi (vagyis nekem kell kiválasztanom hogy mit akarok látni)
Ennyi úgy első ránézésre.
Sajnos az árat én még mindig elég magasnak tartom.
(Bár azt irják hogy "a papir térképekhez hasonló áron...", na de ez azért nem igazándiból messze nem annyi! (Egy MO Autóatlaszt 2600 Ft-ért lehet venni, valami ilyen ár lenne az igazi :-))
Szeretném eladni újszerű állaptú Németországban vásárolt eTrex Summit típusú (garancia nélküli) készülékemet. Ha érdekel valakit írjatok!
Előre is köszi.
Be kell valljam, hogy 1999-ben vettem meg a Street Planner illetve Route Planner akkori változatát, és azóta is folyamatosan frissítem. Most éppen a novemberben megjelent verziót vettem meg. Először Psion-on, most Compaq-on használom. A Cpmpaq-ot kifejezetten az AeroMap miatt vettem meg. Be is építettem az szerkezet a kocsimba GPS-szel tartóval mindennel együtt.
Az AeroMap-pel kapcsolatban elég vegyes vélemény alakult ki bennem, és az újabb verzió letöltése után sem vagyok teljesen elégedett. Ennek két oka lehet.
1. Sokat használtam az előző két programot, amik közül különösen a Street Planner nagyon jól bevált, és ehhez hasonlítom az AeroMap-t.
2. Sok éve foglalkozok játékprogramok fejlesztésével, és ezért az olyan dolgokat, amik mások számára nem jelentenek problémát, túlságosan felfújok.
A kérdésnek az volt a célja, hogy előzetes befolyásolás nélkül megtudjam mások véleményét, és szerencsére úgy tűnik, hogy én voltam túl szigorú.
Az előbb voltam bent a az új térképért, amit GPS III+-ba töltöttél le. Eléggé el nem ítélhető módon nem mutatkoztam be. Ezúton kérek elnézést, és köszönöm a térképet.