En ugyan meg nem vagyok Erdi, de remelem, hogy nemsokara az leszek. Viszont a telekvasarlas elotti donteshez szuksegem lenne egy infora:
mennyire igaz a hir, hogy Erd nyugati felen epulni fog meg egy autopalyakihajto az M7-esen? (A völgy utan a csardanal...)
Mert azok a nagyon kinti telkek a sok földut miatt szinte megközelithetetlenek most. De hallottam valakitol, hogy a tavasszal lesz lehajto...
Erositse meg valaki a hirt, pls!
Nem tudom, érdemes-e, nekünk bevált. A tervezési nem volt egy nagy összeg a kivitelezéshez képest, és nagy segítség volt a beültetési terv. némely növény nagyon ritkának tűnt beültetéskor, és most, hároméves korában látszik, hogy ha sűrűbben ültetek, baj lett volna. rengeteg jó ötletet kaptunk, (pl. a csüngő eperfa a bejárat mellett már-már a kert dísze, pedig csak három éves ), és több növényről lebeszélt minket, amik a mi talajunkban nem éltek volna meg, ill. csak talajcserével lehetett volna (pl. tulipánfa).
Gyep : mi felástuk, és kigazoltuk a területet februárban. Augusztusig kapáltuk, gyomtalanítottuk, akkor megint felástuk, trágyáztuk, és kb. 10 cm friss termőréteget terítettünk el rajta. Hengereztük, vetettünk, és szép lett. Viszont azóta is mechanikus módszerrel kell írtani benne a gyomokat. Szakirodalom a gyephez :
T. G. Hessayon : Pázsit és gyep
Nekem nagyon bejott a gyomirtozas, igaz ipari fugyomirtoval. Asszem 1x teljesen, es 1x reszlegesen kellett permetezni. Friss telepitest nem szabad, lagalabb egy eves funek kell lennie.
Tényleg érdemes kerttervezőt megbízni??? Tudom, hogy azt mondják, hogy ahogy házat kell tervezni, úgy kertet is, meghát van benne ráció: kis hazánk specifikus éghajlata - szóval hajlok én rá, de aztán jön a kisördög, hogy minek?
Persze ha tudtok megbízható kerttervezőt, aki nemcsak a lovét akarja kihúzni az amber zsebéből, aki tegyétek közzé, szerintem más is szívesen fogadja.
Amihez biztos segítség kell az a füvesítés: egyenlőre tarackos fűvel van tele a kert, gyomirtózni nem akarok, mert azt nem tanácsolták, kérdés megcsinálhatom magam is, vagy ahhoz is kell valaki aki ért hozzá. Mint mindenki szép pázsitfüvet szeretnénk. Mit kell csinálni ennek érdekében?
Szia KTa!
Orchidea Társaság:
nem havonta (rosszul tudtam), hanem negyedévente jelenik meg a kiadványuk.
telefonszámuk: 06-30-515-7941 Smirer Ferenc
06-30-515-7942 Sipos Katalin
06-30-5157943 annál van, aki éppen ráér azon a héten.
Hivd fel valamelyik számot, nagyon segitőkészek.
babydevil
Hétvégén én is megvizsgáltam a daturát, nálunk is van rajta pár pici hajtás. Gondolom, nem gond...
Öntözés :Én a kertben a fű alá lefektettem mindenféle csöveket, automata öntözőrendszer nincs, de a kert bármely pontján rá bírom csatlakoztatni valamelyik szórófejet. A forrás két helyről jöhet: Van egy fúrt kút, ez a máaodlagos vízforrás. Az elsődleges pedig a volt emésztőnk, amelyik a - csatornázásnak hála - már két éve csak a tetőről összegyűjtött csapadékvizet tárolja. Nyár közepéig ki szokott benne tartani az esővíz.
New Garden: Tényleg szuper a hely. Mi minőségi vásárlásra használtuk, néhány szolitert vettünk, és onnan származik egy jól fejlett trombitafolyondár is, ami a pergolát már a vásárlás évében félig betakarta. Az idei lesz az első teljes éve, remélem fotózhatom a virágait :-)
Mennyiségi vásárlásra nekünk a Berkenye jött be ( Batta felé vannak a DI-FER mellett ), kedvező áron ajánlottak kerttervezőt ( ezt szakemberre bíztuk ), és a növények vásárlásakor 10 % kedvezményt és díjtalan házhoz szállítást kaptunk. A terv alapján a beültetést magunk csináltuk, 99 %-os sikerrel. Csak pár növényt kellett cserélni.
örülök, hogy átmentünk kertészetbe, inkább ez mint a ku....va poltika b....ák meg:))))))
Ha az emberfia kiköltözik a büdös Pestről legalább egy szép kertet csináljon magának. Az mondjuk elég szívás, hogyha melletted egy telek tele van parlagfűvel. Én a nyáron egy kaszával az utcán is irtottam, mert rajtam kívül senkinek sem jut eszébe. Mint általában semmi.
Naszóval, nekünk van egy kétméteres bougainvillaink, most télire bevittük a pincébe ahol átlagban 5 fok van, 3 hetente kap egy kis vizet, viszont ledobálta az összes levelét. Ez normális???
Ugyanakkor a datura meg kis hajtásokat hozott.
Egyébként meg mindenkinek gratulálok a kertjéhez, gyönyőrűek, mi még csak most fogunk hozzáfogni az "építéshez" bár már 2 éve csak túrjuk a földet, most már a szép része következik.
Nincsen valamelyikőtöknek öntözőrendszere is, vagy magatok locsoltok?
És még egy: ha még nem voltatok a New gardenben feltétlenül menjetek el, bár én azt ajánlom, hogy inkább már április körül, mert akkor sokkal szebb minden mint most. Szóval az egyik legnagyobb kertészet (ha nem a legnagyobb) Magyarországon, iszonyú sok növényük van, kicsiktől a több méteres fákig, nagyon profin vannak összeválogatva (a kedvencem: a 2,5m-es bonsai 2,5milláért). A növények egy 20%-kal drágábbak mint máshol, de ötleteket és egyebeket lehet lopni. és nincs is messze, ha a Törökbálinti úton elindultok, át Bálinton, nem elmenni az Auchan felé, hanem balra lekanyarodni a Kamarerdő felé, ott megtaláljátok.
www.newgarden.hu
(nem vagyok érdekelt csak tetszik amit csináltak.)
Akkor próbáljátokmeg itt: http://rrroka.freeweb.hu/htmlkod.doc. Ha nem megy a link akkor a http-től ctrl-c ctrl-vzzétek be a címsorba. nekem mentmost próbáltam,de a régi valóban nem,kitudja miért...
moon: most már tavaszodik, lassan lehet fotózni. medence upgrade felőlem mehet,de akkor márakkorára hogy pancsolni is lehessen benne :)
Nagyon szép a kerted. Nem kevés munka lehet ilyen szépen tartani. Én még csak most fogok hozzá a kertépítéshez. Tavaly a vadrózsát és az akácot irtottam. Nagyon jó a bogrács alá. Parlagfűből több volt, mint fűből. Terméskövet viszont nem kellett vennem, de még hoznom sem. Helyben bányásztam. Sajnos nincs megfelelő fényképezőgépem, csak amolyan turistáknak való nagy látószögű de majd kölcsönkérek.
Nikon, szuper vagy!
Masodik lecke: szovegformazas alapjai:
tudsz olyat csinalni, hogy a szoveg vastag betus legyen, ezt ugy ered el, hogy a kivastagitando szoveg ele egy [b], moge egy [/b] szoveget teszel. Ugyanez letezik dolt beture, [i] es [/i] szimbolumokkal (asszem).
Na szóval:
Angyaltrombita, más nevein: datura, brugmansia
Akár 50 cm-t is elérő trombitaalakú virágjairól kapta nevét.2-3 méter magasra-szélesre is megnőhet. Kapható egynyári,lágyszárú fajta is belőle. valamennyi faja erősen mérgező. nyáron napos-félárnyékos hely kell neki a szabadban, télen sötét 4-10 fokos. Nyáron bőségesen kell öntözni, hetente tápoldatozni. Föld: Florasca C vagy Bioland-C tipusú. Az elvirágzott részeket távolitsuk el. A nagyobb egyedeket összel erősen vágjuk vissza, a teljes visszavágás sem árt ennek az életerős növénynek (ekkor azonban később virágzik). Szaporitás: dugványokkal ajánlott, mert könnyen meggyökeresedik és már ez első évben virágzik. Magvetéssel csak 2-3 év múlva hoz virágot. Kártevői: levélpoloska, ormányos bogarak, üvegházi molytetű. Felhasználás: Dézsás szoliter növények, nyáron akár besüllyesztve is tarthatók a kertben.
babydevil
Szia KTa!
Otthon fel van irva a számuk, mejd megnézem neked.
Honlapjuk nem elérhető, mert nem birják fenntartani (ilyen kevés tagdij mellet nem csodálkozom).
babydevil
Szép nagy kertnek néz ki!
Én is gyártottam nyáron havernál sziklakerte, amjd dobok egy fotót róla. jé dehát írt már ide a srác! moonclown,fotózz már egyet a szikláról! :)
Kövtkező haditerv hogy majd nálam is lesz vmi akert fele ugyis gyárilag köves. bár nemtom ebem hogy reagálna azonkívül hogy jól lecsurizza... :))
Sziklákért egyébként Érden ne adjatok pénzt semmiképpen hiszen kb fél óra kocsikázással be lehet szerzni elég jó köveket, ami még egy csomagtartóba is elfér,pl Biána gomba sziklánál, vagy Sóskútona barlangoknál, vagy Budaőrsöna kopasz hegyeknél. Szép nagy mészkövek mind!
Nem, a trombitafolyondár az más, olyanunk van, azzal semmi gond, szépen befutotta a pergolát.
Télen-nyáron kint lehet, kúszónövény.
Az angyaltrombitát viszont télire be kell vinni, és cak tavasszal ültethető ki újra.
Csináltam régen egy cimbimnek alap html kódok leírását word-be ez innen letölthető. Van benne helyesírási hiba bőven, de ez ne zavarjon senkit, a html kódok jók! :) van benne betű vastagítás, döntés, linkelés, képbeillszetés, háttérzene berakás. És egy oldal az egész.