Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Gear: Az AM még csak az 1.2-es verziónál tart a többi még fapados (aza tesztpados) ámbár épp most olvastam végig Stephens Hopkins: "A Brief History of Time" című művét, így nem teljesen aktualitás nélküli a kérdés: "Tudsz valamit az AeroMap jövőjéről" :) ??? Na szóval térképek azt hiszem azért léteznek és az AeroMap térkép adatbázisát legkevésbé sorolnám ide, bár az igaz, hogy kifejezetten kisgépes/navigációs céllal készült.
Ge.
- Szvsz. szepnek, erdekesnek erdekes de nemlatom ertelmet egy ilyen 3D-s terkepnek.., amolyan marketingszaga van. :)
- Szerintetek mire lehet hasznalni?
Én az USA-ban vettem néhány éve a Garmin GPS III +-t. Nagyon jó alaptérkép van benne. (Amerikáról)
Ezt persze Európában nem tudom használni. (A térképre gondolok nem a GPS-re) De ha sokat jársz az USA-ban, akkor biztos hasznát veszed. Itthon a Navigate Kft-től vettem meg a letölthető térképet. Ez nagyon jól használható. Az AeroMap COMPAQ iPAQ-en fut, azt a térképet nem tudod a GPS-be tölteni.
Mielőtt vki félreértené a frisst és a térképészt, nem nagyarcúskodni akartam, hanem arra vonatkozott hogy a technológiát elég jól ismerem, viszont a készülékek mo.-i használhatóságát és a szoftverellátottságot nemnagyon. Azt sem tudom, hogy az amerikai készülékek különböznek-e a gyárilag feltöltött térképeken kívül másban is az európai kiadásúaktól?
Elsősorban kutatási pontok azonosításához, későbbi visszakereséséhez kell, de szeretném autóban is használni majd, ezért lennének fontosak a feltölthető térképek. A jövőre gondolva gondoltam hogy egy WAAS/EGNOS kompatibilis készülék lenne jó.
Magyarországról eddig 2 térképes adatbázisról tudok:
Aeromap 1.3 és a Magyarorszag 2.0 (a Topolisz-os térképes)
Melyiket érdemesebb beszerezni?
Eléggé friss vagyok a témában ezért bármilyen tanácsot szívesen fogadok. Térképész vagyok - szakmailag is érdekelnek a készülékek lehetőségei és korlátai, de nem tervezem komolyabb felhasználását a készülékeknek.
Tanácsotokat szeretném kérni.
GPS vásárlás előtt állok. Az USA-ból szeretnék hozatni egy Garmin eTrex Vista-t, vagy egy Magellan Meridian Platinumot (ott jóval olcsóbb: www.gps4fun.com)
Nem tudom melyik lenne a jobb megoldás:
Meridian - bővíthető memória, EU CD, viszont Mo. térkép nem tudom található-e hozzá, magyar képviselet megszűnt (legalábbis a honlapjuk nem működik már)...
eTrex - mo.-i képviselet, viszont csak országonként vehetek MetroGuide-ot, fix 24MB memória...
Ha valaki tudna érdemben tanácsot adni, nagyon megköszönném.
Csak úgy győződhetsz meg a dologról 100%-os biztossággal, ha kipróbálod. Veszel egy eMap-et és ha nem akar műxeni akkor veszel hozzá külső antennát.
sui
Én eddig gond nélkül használtam emap-ot külső antenna nélkül! Magas házak között néha kieshet néhány pillanat, de egyébként jól használható! A hővédő üveg valóban gáz én eddig két esetben szívtam vele Opelekkel! (Astra, Zafira) Ilyenkor is látja a holdakat, de hajlandó pozíciót mutatni!
Sziasztok!
Szeretnek venni egy eMap-et es foleg autoban hasznalnam. Ha valakinek van tapasztalata, hogy kulso antenna nelkul mennyire hasznalhato, legyen szives irja meg! Feleslegesen nem szeretnek kulso antennara kolteni, de ugy tudom, hogy hovedo folias szelvedon nem lat ki. :-(
Barmilyen egyeb eszrevetelt/tapasztalatot is szivesen veszek, pro es kontra.
Koszi, Gabor
- Gondolom APRS-hez akarja hasznalni, en inkabb egy olyat javasolnek ami ugy nez mint egy eger, ugyan ugy kijon belole egy madzag RS232-ben vegzodve, adsz neki tapot, azt kiloki az NMEA adatot..
- Ez a legegyszerubb legkompaktabb stb. A panellal meg aza problema, hogy az meg serulekeny, dobozolni kell es lehet, hogy az RS232-es interface-ja nem a szabvany jelszinten muxik, hanem TTL-en es ezt meg egy kiegeszito aramkorrel illeszteni kell ha neked hagyomanyos RS232 jelszintu kimenetre van szukseged, stb.
Egy radioamator kollegam szeretne egy ilyet venni.
es tolem kert tanacsot.. oszinten szolva halvany lila gozom sincs az ugyben..
ti mit javasolnatok neki?? thx: gyugyu
Sziasztok!
Most kacérkodom a geocachinggal, és ehhez keresek GPS-t, azaz nekem a térkép nem feltétlenül létkérdés. Az eTrex Summit az ami nekem legszimpatikusabb, mert hegyibringához még magasságot is mér.
Tudtok esetleg ilyen tudású olcsóbb készüléket?
70-80000-ért még nem kapsz térképes GPS-t, tehát ha autós navigációra is akarod használni a készüléket, akkor még tegyél hozzá. 120eFt körül van az eTrex Legend, 140e az eMap, nézd meg a www.garmin.hu oldalt.
A geocaching-hez és egyéb szabadtéri sportokhoz viszont nem kell térkép, 60e-től kezdődnek ezek a modellek.
Teljesen kezdőként kérnék tanácsot tőletek és előre is bocsi, hogy csak az első oldalát olvastam végig a fórumnak. (A teljeset szerintem képtelenség is volna).
Szóval nekem nagyon megtetszett ez a GPS dolog és szeretnék venni egyet magamnak. Sajnos a környezetemben senki még csak nem is hallott erről, ezért nem tudok segítséget kérni senkitől.
Szeretném kipróbálni a geocachinget, és szeretném az utazások során is használni navigációra. Ha jól értettem vannak olyanok, amik feltölthető térkép segítségével mindig meg tudnák mondani, hogy hol vagyok és merre kelle menni és ki is rajzolják a térképet. (plusz még megmondják, hogy merre vannak a benzinkutak meg ilyesmik, nem?) Összegyűjtöttem egy kis pénzt és az idei sielésen szeretném kipróbálni, de NEM TUDOM MILYET VEGYEK!!! Kb 70-80000 Ft-ért (vagy egy kicsivel többért) milyen készüléket érdemes venni?
Nem érlek el benneteket emillel! Sem a lapotokról inditott emillel, sem egy direkt neked cimzettel)Ilyeneket mond a postamesterünk (már egy napja, de régebben is csinálta ezt):
Your message
To: info@webhu.hu
Subject: egy újabb progi.
Sent: 1/10/02 10:50:31 AM
is still queued at the Internet Mail Service (EUR-NL-MSXIMS). This message will continue to be retried until the configured maximum timeout period,and if delivery cannot be completed by then, your message will be returned to you.
Aztán egy idő után megunja :)) és visszaküldi nekem.
Nincs egy másik cimed?
(egy újabb progit küldtem Neked, felraktam az FTP-re és a hozzá tartozó dumát küldtem (volna) mailben)
Sajnos ezek a rendszerek nem kompatibilisek, tehát ha Blaupunkt rendszerhez van egy CD-d, az nem lesz jó egy Passathoz ( tudomásom szerint abban nem az van ). Tehát a CD a beépített rendszerrel függ össze, nem az autó márkájával. A nálunk kapható Magyarország térkép nem jó az autós navigációhoz, teljesen más a formátum, illetve a protokoll.Ez csak a GARMIN navigációhoz jó. Nem nagyon akarlak elkeseríteni, de a cég aki gyártja ezeket a térképeket, most éppen a Közel kelet országait csinálja, ami min. 2-3 év..még ha rögtön utána mi jönnénk ( ami nem túl valószínű ) akkor is évekbe tellik mire lesz a beépített navigációhoz térkép.
Lenne egy lamer kérdésem az itteni profikhoz. Lehet-e Mo. térképet kapni gyári - eredetileg beszerelt - autós GPS-ekbe? (pl. Fiat Stilo, Alfa 166, Skoda Octavia stb.) A Navigate Kft-nél kapható CD jó ezekbe? Egyáltalán a gyári autós GPS-ekbe való térképek kompatibilisek egymással és a különböző gyári készülékekkel (értsd: ha a CD-t átteszem a Fiatból a Skodába, működik-e). Bocs a tudatlan kérdésekért, nagyon outsider vagyok...
mert tájékozódni vagy látás után kell, vagy pedig elegendő a GPS koordináta és a légterek viszonya.
Látás után repülni annyit jelent, hogy összeveted az eléd táruló látványt a térképpel. De az nem mindegy, hogy a térkép betölti-e pilótafülkét, vagy folyton hajtogatni kell, vagy rá kell nézni egy ergomániás képernyőre. (Nyilván erre van az AeroMap is). Egyszer már elsütöttem ezt a poént, most idézem önmagamat, a GPS a VFR térkép mellett arra kell, hogy biztos legyél abban, hogy az elötted levő falu, út, stb. az-e amire gondolsz, és meggyöződj róla, hogy a szél nem fújt le a kurzusról.
Ha egy térkép csak utakat, folyókat, városkontúrokat tartalmaz, akkor azon elférnek még a légtérhatár-vonalak is. A kettő együtt kell.
Muanyag:
A "légterek és a GPS koordináták viszonyának" a kérdését ne is feszegessük, mert nem is értem mire gondolsz, egyébként semmi jelentősége.
Igaza van BadGe-nek, mert mivel a légtérhatár nincs felfestve a látott tájra, tehát tudnod kell, mikor lépsz bele. Ez annyira fontos, hogy az igazi repülös programok jelzik is, ha a közelükbe mégy, mert abban nem lehet bizni, hogy a pilcsi fejben tartja, hogy a Budapest TMA Abonynál kezdödik és észre is veszi. Van ilyen területfigyelö szolgáltatása a Win_Lognak? Hogy teszed be a magyar légtereket?
BadGe
Hidd el nem akarok vitát nyitni, hogy egy vitorlázó vagy egy kisgépes repülőnek mi jó és mi nem egy valós időben mozgó térképen. Tájékozódni valóban látás után kell, de nem légtereket látsz, hanem utakat, településeket, vizeket, pont azokat a dolgokat és pont űgy, ahogyan a kezedben lévő, papír alapű térképen is szerepelnek. Van azonban egy nagyon lényeges különbség: a földön nincs semmire odaírva, hogy mi az, ellentétben a térképen !!! Vagyis, ha egy kézi számítógép képernyőjén folyamatosan a térkép felett mozog a légijármű jele, akkor ez valóban egy komoly navigáció eszköz. A "légterek és a GPS koordináták viszonyának" a kérdését ne is feszegessük, mert nem is értem mire gondolsz, egyébként semmi jelentősége. A sebességgel nincs semmi gond, teljesen OK.
Szerintem egy légi navigációs progiba nem érdemes utakat rakni, mert tájékozódni vagy látás után kell, vagy pedig elegendő a GPS koordináta és a légterek viszonya. (Gondolom) Azon túl, megnéztem a progit és szerintem hacsak nem nagyon sematikus az ábrázolás, akkor _nagyon lassú_ szóval szerintem a légterek fontosabbak, amelyekre egyben én is igényt tartok ha vannak :)))
egyébként tényleg jó sok szolgáltatása van.
kérdés: a CPQ-ban rengeteget vitatkoztunk egy vitorlázó sráccak, hogy a WinPilot vajon hogy számol szélirányt pusztán csak a GPS adatokból. Végül is arra jutottam, hogy a spiráloknak van egy globális iránya ami jellemzően megegyezik a széliránnyal. Szóval nem esélytelen. Ha tényleg létezik ilyen módszer annak érdekelne az irodalma.
inkább nekem kell elnézést kérnem!
Én értettem félre a dolgot. Első olvasatra arra gondoltam hogy a komplett program/rendszer az amit fejlesztesz és az az ingyenes.
(Itt a fórumon már elég sokat "veséztük" ezt a kérdést - és a konkluzió valami olyasmi hogy még egy ilyen kicsi országra is mint a miénk egy komplet, jó digitális térképet létrehozni nem kismiska feladat és főleg a finanszírozása nem megoldott. Ezért adtam hangot meglepetésemnek, csodálkozásomnak hogy vannak még olyan bátor emberek akik ilyen kemény fába vágják fejszéjüket és ráadásul úgy hogy az eredmény ingyenesen terjeszthető lesz...)
szóval: sorry!
Nekem speciel semmi bajom az ingyenes progikkal. Sőt...legyen minnél több belőlük!(Röhejesnek és egyben pofátlanságnak tartom hogy pldul egy ismert szoftver termék -nem akarom megmondani hogy az MS Officeról beszélek :)) egy hazai átlagfizunak a többszöröse...
Sui-t meg (erthető okokból) tán azért kerülgeti a harctéri, mert hogy ő a pult másik oldalán áll.
(Én sem örülnék ha mondjuk pék lennék aztán valaki bejelentené hogy ő meg holnaptól ingyen adja a kenyeret :))
El kell fogadni hogy vannak hobbisták, akik szeretetből(!), érdeklődésből vagy eccerűen mert olyanjuk van készítenek (esetenként minőségileg igen jó!) dolgokat, másrészt meg van az üzlet. És az is igaz ha valaki (egy csomót) dolgozik, akkor keressen is vele - ha van a termékére kereslet.