Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
A fok egészrésze nem változik.
A maradékot megszorzom 60-al (mert 60 perc van egy fokban):
0.22790 * 60 = 13.6740
0.61403 * 60 = 36.8418
H DD° MM.MMMM'
N 47° 13.6740'
E 16° 36.8418'
A perceket másodpercbe pontosan ugyanígy kell átváltani. A fok és a perc egészrésze nem változik, a maradékot szorozzuk 60-al.
0.6740 * 60 = 40.44
0.8418 * 60 = 50.51
H DD° MM' SS.SS"
N 47° 13' 40.44"
E 16° 36' 50.51"
A formátum-betűk magyarázata:
H hemisphere (félgömb)
D degree (fok, °)
M minute (perc, ')
S second (másodperc, ")
Egyébként a Windows Calculatora is át tud számolni DD.DDDDD°-ből DD° MM' SS.SS"-be és vissza: View / Scientific (Nézet / Tudományos lehet magyarul), majd beírod az egész fokban megadott DD.DDDDD-t, majd megnyomod a DMS gombot, ilyenkor DD.MMSSSS formátumra váltja, vagy fordítva, csak akkor a visszaváltáshoz be kell kapcsolni az Inv (inverz művelet) kapcsolót.
Nekemm is kellene a koordináta, de ha lehet, akkor a gyakorlatban használt fok/perc/másodperc bontásban, aztán ha lehet, akkor a gyakorlatban használt fok/perc/másodperc.tizedmásodperc formában is. De biztos van még néhány gyakorlatban használt formátum.
Találtam egy rendkívül hasznos programocskát Psion-ra.
Kb azt tudja, mint az OziE.
Saját scannelt térképet lehet betölteni a pici masinába, kalibrálni, összedugni a GPS-el és már mutatja is merre megyek.
Hegymászáshoz nem kell laptopot cipelni, kabátzsebben is elfér.
Egy gond van, nincs kábelem.
Hol lehet Psion5 - eTrex összekötőt venni??
Ave!
A Tisza-tóról gyüjtenék térkép adatokat Fugawi alá, Poroszlótól Abádig, legfőképp térképeket, nagyon régitől a nagyon újig.( a mai tömeg- kereskedelmi tipusok kíméljenek!)
Hálául odavaló, Garminfejbe tölthető hasznos útpontokat tudnék kikotyogni...
köszi!
Néhány napja kérdeztem egy levélbe ágyazva Toled, hogy létezik-e Nálatok a GarminIII készülékhez csatlakozóaljzat-védodugó. Tudod, az a kis muanyag dugó, ami meggátolja, hogy piszok kerüljön a kábelcsatlakozóhoz.
Most külön is megkérdezem, mert elég macerás állandóan zsebrevágni, persze amíg nem vesztem el. :-)
Kérdésem: milyen garanciális problémák fordulhatnak elô (vagy egyáltalán milyen problémák) az eTrex modelleknél.
Hoznék egy kütyüt Kanadából, de nem szeretnék visszajárni javíttatni, ha valami gond van vele.
Az eTrex Venture modellt néztem ki. Van esetleg valakinek tapasztalata a géppel?
Eleg regota olvasgatom a hozzaszolasokat,es igen sok hasznos dolgot talaltam mar az altalatok leirtakban, igy gondoltam, en is osszeszedem, es leirom tapasztalataimat, hatha valakit erdekel, hatha valakinek segit.
En elsosorban autoban hasznalom a GPS-t, PC-vel, vagy PPC-vel, terkepken, navigalasra. Az ezzel kapcsolatos dolgokat irtam le, csak olyanokat, amiket magam is kiprobaltam. Mivel nem vagyok a tema szakertoje, ezert a leirtak meglehetosen egyszeruek, es inkabb gyakorlatiasak, mintsem tudomanyosak :-)
Lehet, hogy tobb dolog pontatlanul van megfogalmazva, ezert barkitol szivesen veszek barmilyen kijavitast. Ha masnak is vannak tapasztalatai es azt kozzetenne, szivesen felteszem a tobbi melle!
A magyar honvédség pár évvel ezelött, még a NATO tagsagunk elött vett néhány GPS-t, különböző tipusokat, hogy kiválasszák a legjobbat. Ezek nem speci un. P-kodos kütyük, hanem sima hülyitett masinák, de abból a jobb fajták. Néhány tipus:
Trimble Transpak 2 (jónevü cég, de a sima navigációs GPS gyártásról leszokott, mert tul nagy volt a konkurrencia
Garmin 150: Müszerfalba épithető repülő GPS, jól birja kiképzést de jó drága is. Legfontosabb tulajdonsága hogy az un. Arinc 429(?) speciális protokollt is ismeri, ami a repülőgép fedélzeti műszerek, robotpilóták közös "nyelve" az NMEA 0183 mellett. Érdekesség, hogy ezeket (kb 15 db) a romániából vásárolt Jak 52 kiképzőgépekkel kapták, de kivették és elosztották.
Bendix-King KLN-95 stb.: Ez a GPS ipar Rolls Royce-a, nagyon megbizható, drága, de nem tud különleges kunsztokat.
Ezek a repülöcsapatoknál kipróbált GPS-ek, a földi csapatoknál nem tudom milyenekkel kisérleteztek, de félfüllel hallottam régebbi Trimble Pathfinder és Rockwell Ranger (utóbbi közelharcban ütöfegyvernek is jó) kütyükről, az MH Elektronikai Igazgatóság KHT pedig különböző modul GPS-ekkel kisérletezik.
A repülőknél hivatalosan rendszeresitett, engedélyezett készülék leginkább nincs, csak a DRG által a VIP MI-8-asokba hatóságilag (jó pénzért) beépített Garmin-150-ek. A többi kisérleti célokra volt csak kiadva az ezredekhez. Emellett a pilóták saját zsebükből is vettek és használtak kommersz GPS-eket, ezt most igen szigoruan megtiltották, mert a tavalyelotti 2xMI-24 baleset egyik (vélt?) oka az volt, hogy a pilota a GPS programozásával foglalkozott. (Ez nemhivatalos háttérinformáció, a verebek csiripelik) Jelenleg minden kisérletet, ha jól tudom az IFOR/SFOR/kutató-mentő helikopterek GPS-használata is le van állítva.
Az orosz Glonassz rendszert nhálunk sosem használták, mert amikor még VSZ-tagok voltunk, akkor ez akkora titok volt, hogy csak a távolsági bombázó navigátorok kiegészítő kiképzésén tanították és jobbára rakéta vezérlésre használták Ivánék.
Spéci amerikai müholdrendszer eddig nem volt (most lesz) a spéci katonai ún. dekóderes GPS-ek le tudták venni a köznépnek szóló spéci hülyítést (SA) de ez 2000 május 2-től a világ legtöbb részére megszünt, most a kommersz felhasználók és a nem spéci katonák is a normál 15 méteres dinamikus pontosságú L1 és L2 rendszerrel dolgoznak, ehhez jönnek (főleg a jövőben) a 2-3 méterig pontosító és részben nyilvános, részben titkos un. DGPS (differenciál) javítóeszközök, de ezeknek navigációban nincs jelentőségük.
Ennyi volt ma az újaknak szánt népnevelés, a régi topiclakók ezt többször lerágták.
Nagy figyelemmel kísérem mire jutsz, mert hasonló gondok foglalkoztatnak engem is. Venni az USA-ban, vagy nem venni...?
Légyszí' írd meg mire jutottál!
Dánkesőn
Szerintem gyorsan vidd vissza ha tudod, mert azt nem fogod tudni használni Európában. A City Select CD, amit kaptál hozzá csak az USA-ban használható, az európai CD-t meg nem lehet külön megvenni csak készülékkel együtt. Így oldotta meg a Garmin az európai piac védelmét.
Honolulubol irok (Norwegian Star crew), vettem egy Garmin GPS V-t.
Azt hiszem hulyeseg volt, mert csak Amerika terkepet tartalmazza, Europarol szinte semmit sem tud (csak orszaghatarok, fovarosok)
Az ara 499 dolcsi volt, ez eleg jo vetelnek szamitott, de kerdezni szeretnem, hogy tudok-e talalni Mo-n feltoltheto Europa ill Mo terkepet hozza vagy sem?
Van alapbol Eu verzios GPS V is vagy nincs meg, mert itt nem tudnak semmi felvilagositast adni (iqbajnok amcsik)
Szoval megtartsam, vagy vigyem vissza es vegyek
otthon dupla aron:( ?
Please, sotetitsen fel valaki!
helion: a seregben használnak gps-t, vagyis egy-két nato felajánlású Mi-8-as helikopterre raktak, de hogy milyet azt sajna nem tudom megmondani. a műholdakról meg annyit, hogy biztos "varázs" műholdakat használnak, hisz egy katonai bevetésen ugye a pontosság sem elhanyagolandó:)
üdv
Figusz
ui:gondolom a nato miatt semmi orosz műhold... bár teljesen tudatlan vagyok ezen a téren (is)! :)
Nem tudjátok véletlenül,hogy a magyar honvédség milyen gps-t használ???(ha használ egyáltalán)
Ha használnak,akkor vajon ugyanazt a műholdrendszert használja-e,mint a garminok,vagy esetleg a ruszkikét?
És vajon be lehet-e szerezni valahol ilyen katonai kütyüt?
Tök jó, ezen 5 perce röhögök, már az elso kérdésnél is furcsáltam, de azt gndoltam addig rájösztök! :-)))))))))
De a 2100 is igaz!!!!
Majd a másiknál az 1000!!! (Geo...)
Hali