Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Hol áll a talajvized? Ha a gyökér egy része belelóg és megfullad, ugyanannyi ágat elszáraszt (általában az ellenkező oldalon) a fa. Ültess kis fákat, ha ez a bibi. (Ott a szomszéd felől még van hely.)
A meggy nem a legjobb, de a mentésre alkalmas. Legközelebb nyáron, ha már elég nagyok (érettek) az uj hajtások, rügyek, akkor olthatsz is, szemezhetsz is hajtóra. Ha nem sikerül akkor ősszel alvóra. (Van időd addig utána olvasni! Nézz videót is az oltásról, szemzésről, az sokat segít, ha kezdő vagy.)
Kérdésem lenne. Van egy öreg cseresznyefám, ami isteni finom vörös gyümölcsöket hoz minden évben, de látom rajta, hogy lassan lejár az ideje. Szeretném megmenteni, hogy két három év múlva elültethessem az új fakezdeményt. Nekiálltam olvasgatni az oltással kapcsolatos dolgokat, de nem mondanám, hogy akár 50 százalékig is megértettem.
Va itthol egy meggyfám, egy szilvafám, diófám, almafám, ezek közül a meggy a rokona a cseresznyének, tehát ebbe lehetne oltani. Most május elseje van, a cseresznye már levirágzott, már kis gyümölcsei vannak.
1.) Mikor lenne a legjobb csinálni az oltást?
2.) Melyik módszerrel kellene csinálnom?
3.) Olvastam pár módszert, azt nem értem, hogy miután megtörtént az "összeforradás", hogy lesz ebből külön fa, hogy lesznek gyökerei, mert ezt sok helyen nem írják le. Leírná ezt nekem valaki kicsit szájbarágósan, ha nem túl nagy kérés?
Ali-bá, kora tavasszal még biztattál, milyen jó, hogy megmaradt a cseresznye fám, meg van most is, de nem legszebb képét mutatja, a mellette lévő meggyfát viszont kivágtam, épp ma. A fele levele teljesen összeesett. A cseresznyém most jó kontrasztos, baloldala teljesen jónak mutatkozik, mig a jobb igencsak halovány, sőt száraz ágak is vannak benne. viszont jól kötött, és a fagy sem károsította, szomszédján a germesdorfin jóval kevesebb a termés.
Na ezt elkiabáltam. Néhány szemzésem meg 2 oltásom kezd elszáradni és mind Szomolyai Fekete. Ez érdekes. A másik fajta meg él és virul. Még jó,hogy a legelső szomolyai oltásom sikerült így legalább lessz szaporítóanyagom.
T. Ali bá, a tavaly ültetett kis G-3-asom törzse két helyen is megrepedt (talán a fagyoktól), és a leveleit is eléggé lógatja; érdemes vele próbálkozni vagy inkább most ültessek újat a felesleges szenvedés helyett?
A kis, zöld cseresznyét nem bántja a cseresznyelégy. Majd, ha kezd világosodni, sárgulni, akkor lesd. (A képét láthatod itt a fórumon a 380. és a 443. hozzzászólásban.)
A cseresznyénk alakulgat. Tavaly nyár végén költöztünk ide, így most ismerkedünk a fákkal. Úgy látom késői fajta lesz, most kezdenek rajta itt-ott a kis cseresznyék megjelenni, de még sok a teljes virág is. Viszont körülötte döngicsélnek legyek. Elég gyorsan repkednek, így elég nehezen tudtam kivenni, de teljesen feketének tűnnek, nem olyannak, mint cseresznyelégyről a neten talált képek (azok olyanok, mintha a legyet kerezsteztük volna a méhhel). Lehetséges, hogy azok? Hogyan és mikor kellene védekezni ellenük? Elég vegyes infokat találtam a neten.
Bárcsak tudnék képet felrakni,de sajnos telórol fórumozok,ez meg nem dob ki képfeltöltési funkciót.7 szemzést csináltam vastag meggyágakba,6 t-szemzés,1 rügylapozás. 2 oltást idösebb meggy függőleges csonkolt ágába(kb. 2 méter magasan),7 oltást sarjmeggy gyökérnyakba és picivel a föld fölött. Őszi átültetésnél úgy is lentebb ültetem.
Szia gerqerg. A cserkóiddal mi újság? Nálam gyönyörűek a meggybe oltott és szemzett cserkóim amit a tölled kapott vesszőkböl csináltam. Igaz van 1-2 ami még nem indult meg,de az is él.
Sajnos a szilva rügye, hasonlóan a cseresznyéhez és meggyhez, nem vegyes rügy. Ha virágzott nem fog kihajtani, legjobb esetben megtudod, hogy milyen szilvát oltottál.
Mit gondolsz a szilva szemzés is hoz hajtásrügyet,ha az eredetileg virágrügyet megindító szemet lepiszkálom /mármint csak magát a virágot/.Az Althannból 3-ból 2 virágnak indult...még jó,hogy a 3-ik nem :))