Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 1264
Jaigen, lemaradt az egyik lényeg: akkor éri meg, ha minden reggel salátázik az ember, mert vannak egyszeri költségek, ugye.

Amúgy meg mondtam én, hogy jófej vagyok, persze elvakított az ellenkezés lila köde :-)
Előzmény: Törölt nick (1263)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 1263
Mennyi?

Hát, 1 csomag oregánó (még van a tavaly nyáriból ...) 1 EUR. Fél liter olivaolaj olyan 3-4 ajró. Egy adat feta, amelyet egy hétig aprít az ember a salátába, olyan 3-4 euró körül van (30 dkg), az egész heti zöldség szerintem olyan 15 euró körül megúszható (paradicsom, hagyma, kígyóuborka). Péksüti 1 db olyan .20 euró, ebből kell mondjuk 10-12 db, azaz 2,5 euró. Padlizsánsaláta egy hétre adag olyan 5 euró.

Szumma: 1+4+4+15+3+5. Számoljunk hozzá váratlanul felmerülő költségként két üveg bort 6 euróért, öt liter tejet 8-ért, további 5ért mindenféle joghurtot, és 10 eurót gyümölcsre is kalkulálhatunk. Ez hét teljes nappal számolva 8,5 euró naponta, fejenként mondjuk 4.5 euró. Ez - akárhogy is nézzük, nem túl sok. Ehhez "tehetősebbek" esténként hozzácsapnak egy vacsorát (10 euró/fő), kevésbé tehetősek egy giroszt (2/fő), azaz a költekezés várható értéke naponta egy átlagos magyarnak olyan 10 euró. Ezt szorozzuk meg az 1.5-ös nyaralási faktorral, és 15 eurót kapunk. A szállás naponta 10 euró, azaz hét napra egy ember elköltekezik 175 eurót, azaz kemény 45 ezer forintot, meg persze utazást. Szerintem ez nem az a kategória, amelyre azt mondja bárki, hogy hú baszki, idén nyáron de nagy lábon éltünk, viszont van egy előnye: mediterrán diéta.

Előzmény: Törölt nick (1262)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 1261
Hát, ha költenének lámpaolajra, akkor látnák, hogy az eldöntendő kérdés nem a zacskósleves és az egy nap plusz között van :-)

Mondjuk gyakorlati tanácsként valóban nem rossz ötlet azt javasolni, hogy az ember menjen be - mondjuk odaúton - egy nagyobb boltba, és vásároljon ott. Vagy reggel, amikor a helyiek is, pl. Sartiban a "főtéren", ahol a buszok vannak. Sartiban egyébként vannak olyan helyek, ahol remek dolgokat lehet viszonylag olcsón vásárolni, pl. előre elkészített padlizsán-, tarama-, paprika-salátákat, meg tzatzikit, nomeg sajtokat. Mellette van a halas, ahol reggel az ember friss halakat tud vásárolni. Stb. Vannak éttermi trükkök is: érdemes paradicsom-uborka, vagy paradicsom-hagyma salátát kérni, meg külön tzatzikit, mert ez így összesen (3x akkora adag) nem kerül annyiba, mint egy horiatiki (görög- avagy paraszt-saláta). Érdemes helyi kimért borokat inni.

Érdemes frappékészítő-gépet vásárolni (motoros kiskanál), és "otthon" csinálni, vagy narancsot vásárolni, és kinyomni a levét, tehát nem azt mondom, hogy ne spóroljon az ember, de a zacskós leves helyett érdemes egy nagy horiatiki-salátát csinálni, leönteni vastagon olivolajjal, beszórni helyben vásárolt oregánoval, venni hozzá remek sajtot, padlizsánsalátát és olivás zsemléket, narancslevet és tejet inni hozzá, mert ez így igen olcsó, és egész napra rendben van.

Egy dolgot aláírok, hogy lehet vinni, mert Görögországban nincs jó: sört :-)
Előzmény: Törölt nick (1260)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 1259
Elolvastad, hogy mit írtam, cicavirág?
Előzmény: Törölt nick (1258)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 1258

Igy igaz !

Én se megyek felpakolva, de néhány dolgot valóban érdemes vinni mert ott igen drága. A pénztárcánk meg nem egyforma.....

Előzmény: Törölt nick (1256)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.24 0 0 1257
Szia,

Görögországban nem kell szalámit, kakaót, ilyeneket enni, vélhetőleg a görögök sem esznek ilyesmit, azért drága. Salátát kell, halat, frissensülteket, meg ottani tejtermékeket, gyümölcsleveket. Aki laktózmentes tejet iszik, az igyon helyette gyömölcslevet, abban is van kalcium, de egy csomó vegyianyagot megspórol a szervezetéből. Az emberek lehetőségeiktől távol, sötétségben élnek, el nem tudják képzelni, hogy másképpen is lehet csinálni dolgokat, ezért ha mondok valamit, akkor jó vastagon fog a ceruzám, mert különben nem megy át az ingerküszöbön.

Nem is beszélve arról, hogy a mediterrán diéta (=étkezési szokások), azon belül is a krétai harmincéves felmérés után a legegészségesebb a világon (mért országok: USA, Kréta, Olaszország, Finnország, Korfu, Németország, és még nem tudom). A legrosszabbak a finnek voltak. A mérést 65-ben kezdték, 45 év körüli kontrollcsoportokon, és 95-ben fejeződött be, a krétai csoport sokkal rosszabb orvosi infrastruktúra mellett 60%-ban élt, és ezek egészségesek voltak (főleg szív- és érrendszeri valamint rákos megbetegedések szempontjából), mint a a finnek, ahol a kontrollcsoport 90% _meghalt_.

Nyilván ehhez az élet sebessége, a napsütés, jó levegő, stb. mind belejátszik, de nagyrészt a mediterrán étrend. Sok gabonaféle, hüvelyesek, burgonya, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, olivaolaj és bor, ezeket naponta kellene enni; halat, szárnyasokat, tojást, édességeket maximum hetente; vörös húsokat még ritkábban, vagy hetente. És ezt Görögországban meg lehet valósítani, mert zamatosak a zöldségek, finom a tej, a péksütik (nem édesek!), mindenhol van elfogadható minőségű bor, olcsó az olivaolaj, frissek a halak, stb. legalább addig az egy, két, három hétig éljen az ember minőségi életet (ilyen szempontból is), nem kerül többe, és feltöltődik hónapokra.
Előzmény: Törölt nick (1256)
pumukli69 Creative Commons License 2005.05.23 0 0 1255

Üdvözlet a Sarti rajongóknak!

2005-06-27-én  a hajnali órákban  indulunk Dél-pest irányából autóval sarti-ba

ha valaki ebben az időpontban és irányban esetleg nem idegenkedik a konvojban utazástól akkor kérem jelezze felém.

köszi 

pumukli69 Creative Commons License 2005.05.23 0 0 1254

jó estét

Törölt nick Creative Commons License 2005.05.23 0 0 1253
Én nem (feltétlenül) a tavernázásról beszélek. Görög tej, tejtermékek, görög gyümölcs, saláták, péksütemények, stb. Amúgy körülbelül nagyjából ugyanannyiba kerül tavernázni, ott vásárolni és elkészíteni, vagy innen vinni konzervet, csak micsoda a különbség. Ezeket álságosnak tartom, hogy "örülnek, hogy néha megengedhetik". A boltok, stb. ugyanolyan drágák, mint Magyarországon, szóval a zacskós leves és tartós tej megérdemel egy nyilvános kövezést.
Előzmény: Nonamekata (1252)
Nonamekata Creative Commons License 2005.05.23 0 0 1252
Gondolj azokra is, akik örülnek, ha egyszer-kétszer igazi görög kaját engedhetnek meg maguknak. Mi is így voltunk tavaly. Egyébként is napi 3-szori étkezésbe belefér néha egy kis zacskós leves is, sőt én lecsót is főztem az ottani hozzávalókból. A mi családunk 6 főből áll és igaz, hogy ettünk párszor étteremben, de csak jól jött néha a hazai, arról nem is szólva, hogy szieszta idején nem volt kedvünk kimozdulni.
Előzmény: Törölt nick (1251)
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.23 0 0 1251
Szia, itt a szártizók között még mindig az megy, hogy bevásároltok szarokat, kajáljátok a tartósítószert, ahelyett, hogy ennétek az igen finom görög kajákat? Elég szánalmasok és kínosak vagytok...
Előzmény: gyuzso (1250)
gyuzso Creative Commons License 2005.05.22 0 0 1250

Köszi Nonamekata! Nagyon megköszönném a prospektust, ha elküldenéd, vagy add meg a netcímet, ahova felraktad.

Ma vásároltunk be Sartira (konzervek, zacskós levesek, gumimatrac stb.), egyre nagyobb az izgalom!

Előzmény: Nonamekata (1248)
cupom Creative Commons License 2005.05.22 0 0 1249

Sziasztok!

Mi tavaly a családdal busszal voltunk Sartiban. Idén azonban úgy döntöttünk, hogy

nekivágunk kocsival. Az autónk benzin-gáz üzemű. Azt szeretném kérdezni, hogy

Sarti környékén, ill. a Chalkidiki-félszigeten van-e olyen benzinkút, ahol gázt is

lehet tankolni? Ugyanis akkor nagyon sokat meg tudnánk spórolni.

Előre is köszönöm!

Ui.: Közületek volt már valaki, aki "gázos" autóval ment Görögországba?

Cup

Nonamekata Creative Commons License 2005.05.21 0 0 1248
Mi fejenként 10 EURO- ért szálltunk meg egy kis szállodában a Meteorákra való kilátással, nem Kalambakában, hanem közvetlenül a hegy lábánál levő faluban (most nem jut eszembe a neve). Autóval a kolostorok szájába lehet menni és már csak pár lépcsőt kell gyalogolni. Az út egy normál hazai szerpentinnek felel meg, semmi extra. A látvány viszont annál inkább! Mi július végén voltunk ott és túlkínálat volt szálláshelyekből, inkább egy napos kirándulásra mennek az emberek, pedig megéri maradni. Ha érdekel elő keresem a prospektust a szállásról, bár tavaly már feltettem a netre.
Előzmény: gyuzso (1247)
gyuzso Creative Commons License 2005.05.21 0 0 1247

Sziasztok!

A Meteoráknál szeretnénk megszállni egy éjszakára, tudtok nekünk szállási lehetőségeket írni a közelében, pl.:Kalambaka (camping is szóba jöhet)? Egyébként mennyi a belépő a kolostorokba? Egy 5 éves kisfiúnak nem lesz megerőltető feljutni oda (meg a feleségemnek, akinek leírhatatlan tériszonya van:))? Autóval mennénk oda is, a parkolás mennyire biztonságos ott, mert a csúcsról való lejutás eltarthat, hacsak nem egyenes vonalú, egyenletes mozgást nem végzek lefelé.

Jajj, már csak 15 nap és Sartin vagyunk.....!!! Mintha hosszabbak lennének a napok...

Nagyon várjuk!

Köszönöm előre a segítségeteket! Írjatok minél hamarabb!

gyuzso Creative Commons License 2005.05.10 0 0 1246
Jó,majd írok!
Törölt nick Creative Commons License 2005.05.09 0 0 1245

Üdv !

Majd a tapasztalatokat remélem megosztod velünk.

Mi Junius 30-án indulunk.

Istvan

Előzmény: gyuzso (1244)
gyuzso Creative Commons License 2005.05.06 0 0 1244
Csövi

Június07-21ig leszünk Sartin.Hárman megyünk,feleségem és a kisfiam.
Remélem találkozok ott valakivel közületek.
Amúgy kocsival indulunk Június 06.-án este hatkor Füzesgyarmatról.
Aki aznap indul azzal mehetnénk konvojban!

gyuzso Creative Commons License 2005.05.05 0 0 1243

Sziasztok!

csá Creative Commons License 2005.04.27 0 0 1242

off

Előzmény: csabáék (1241)
csabáék Creative Commons License 2005.04.26 0 0 1241

Sziasztok!

Eladó nyaralás Makrigialos-on!!!

2 fő részére csak szállás 7 éjszakára studióban, az időpont Június vagy Szeptember, ezt le kell egyeztetni.

Az Androméda Utazási Iroda (www.andromeda.hu) útja, és annyit kötnek ki, hogy velük kell utazni busszal vagy repülővel.

Helyileg Parália-tól 20 km északra, 40 km-re Thessaloniki-től.

Ára: 15 000 Ft 2 főnek    Tel:0630 4435533

Törölt nick Creative Commons License 2005.04.25 0 0 1240

Várjuk majd a beszámolót !

mbacsi Creative Commons License 2005.04.24 0 0 1239
Űdv mindenkinek. Az idén ismét SArtiban nyaralunk,nekűnk nagyon megtetszett,junius 2.-án indulunk .
Gyap Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1238

kleenex!

Elnézést a kiigazításért, bár amit írtál az teljesen jogos s pontos hiszen saját tapasztalatom szerint is a legjobb leírás ami megtalálható a neten... De maga a mester készített egy frissebb kiadást a napokban... talán mult hét elején...

s itt van az index forumában beírásként... bár lehet már ott is kijavította...:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9021260

Üdv: Gyapi

Előzmény: kleenex (1237)
kleenex Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1237

Mi Szekeres István útmutatóját vittük magunkkal kinyomtatva http://www.utirany.hu/bulgaria/fus75.html 

Tökéletesen bejött, még a szélvédőmosó gyerekek is. Mindenkinek ajánlom aki kocsival készül arrafelé, de szerintem csak azoknak új, akik most kezdenek a topik olvasásához.

Előzmény: vega19 (1234)
Törölt nick Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1236

Üdv !

Remélem tetszeni fog nektek Sarti !

Biztos vagyok benne !

Az autózástól nem kell félni. Én idén már harmadszor teszem meg ezt az utat.

Első alkalommal én is be voltam ilyedve. Akkor még Macedóniának mentünk, utána meg Bulgáriának.

Semmi gond nem, volt, de tény hogy a Bulgár 2 órával hosszabb volt.

Minden alkalmmal, egyéb utakra is mindig éjszaka megyek. Ez eddig még mindig bejött.

Nincs meleg, nincs forgalom, jól lehez haladni. Nektek is javaslom.

Kicsit ilyenkor több kávét iszok és még egy Red Bull.

Gondolom ez mindenkinél másképp van.

Szóval Hajrá !

Istvan

Dvmi Creative Commons License 2005.04.19 0 0 1235

Miki76!

Mi két éve Montenegroban (980 km), mely nagyon szép volt, tavaly Evia szigetén (1500 km) gyönyörű két hét volt, ugyanez a csapat (9 fő) három kocsival egy fenékkel. Mindig este 8-9 óra körül indultunk és másnap délután voltunk ott. Hajtottunk rendesen egyes helyeken, főleg a görögöknél a pályán 160-170-el is. Haladni kellett, hogy minél előbb vizszintbe kerüljünk. A fiuk vezettek, mi lányok navigáltunk, felváltva mentünk elöl.

Nem mondom, hogy minden gubanc nélkül, mert a szerbeknél is kiszedtek minket, 40-es táblánál 68-69-70 a három kocsi, de néhány perc alatt megoldódott a dolog.

A sebességkorlátozást a szerbeknél és bulgároknál (remélem az idén már MAcedónián lehet menni) figyelni kell, mert huncut helyen állnak. HAjnalra érünk át Bulgáriába, ott Szofia körül volt egy kis kalamajka, tábla hiány miatt.

Érdemes nekivágni.

Előzmény: Miki76 (1233)
vega19 Creative Commons License 2005.04.18 0 0 1234

Sziasztok!!!

Én most megyek idén először életemben görögbe, és azon belül Sartiba.

2 hét lesz és a párommal leszek ráadásul....szóval asszem nagyszerű nyárnak nézünk elébe.

Külön örülök annak hogy itt szinte mindenki pozitívat írt erről a helyről.

Paralia és Korfu között választottunk volna eredetileg, és amikor már majdnem korfu mellett döntöttünk akkor bejött a képbe Sarti és a végén ezt választottuk.

Meg is nézünk ott mindent amit lehet, meg bérlünk robogót is, megyünk fakultatívra és fürdünk ezerrel!!!

Szal várjuk nagyon!!!

Miki76 Creative Commons License 2005.04.18 0 0 1233
Mi is olyan 8 körülre gondoltunk.Debrecenből indulunk.Ez lesz az első görög utam autóval.Egy kicsit félek az úttól,a sok határátlépés,várakozás miatt.Tavaly dél-dalmáciába szinte megállás nélkül mentünk le.Ez sem lehet olyan kibírhatatlan...

Nagyon bízom a Macedón vízumkényszer megszűnésében,akkor talán nyugodtabb lennék.Voltatok már kocsival Görögországban?
Előzmény: Dvmi (1232)
Dvmi Creative Commons License 2005.04.18 0 0 1232

Szia Miki76!

Mi hétfőn este kb. 8-9 körül indulunk Dunavarsányból. Eddig legalábbis ez volt a szokás és három autoval egy fenékkel megyünk végig. Csak eü. szünetet tartunk.

Előzmény: Miki76 (1230)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!