E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
"... nagy mellénnyel másokat leateistázól, nem vagy egty kissé elfogult?"
De. Sohasem állítottam, hogy hibátlan lennék. Viszont én nem erősködök az ateista topikokban, hogy igenis, de máris-azonnal mindenki térjen meg, mert mindenki gondolkodjon úgy, ahogyan én. Nem ti jöttetek ide egy vallásos topikba, hirdetni a saját gondolatvilágotokat? És még én vagyok az, aki gonoszul leszólja az agresszor vendégeket.
" Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12) 7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják... "
Te akkor hiszel egy vallásirodalmi istenségben, isteni háromasságban és nem vagy ateista a többit illetően?
Azért mert te (IS) hiszel úgymond "zsinatokon" megszavazott, vallásirodalmi istenekben, akit sohasem ismertél, nem szólt hozzád, azt sem tudod milyen is, de nagy mellénnyel másokat leateistázól, nem vagy egty kissé elfogult?
Mond Isten létezését te honnanveszed, hogy létezik?
Van sokféle emberek által reprzentált istenek, melyikre gondoltál?
Az egy igaz vallásorientált sokadik közül kiemeltre?
A biblia topik mióta isten topik, mióta kárhoztató topik, ez egy vallásirodalmi gyűjtemény ttopik, mint biblia, amit meg lehet vitatni igazság tekintetében, nem?
Szerinted nem vagyok felekezet mentes? Nem érdekel a Biblia?
Az "ateista" egy hívői kifejezés, arra aki nem hiszi Istenét. Te sem hiszed más kultúra Istenét, sőt még az eredeti zsidó Isten helyébe is a magad hitedét képzeled.
Attól, hogy számomra az emberi képzelet alkotta lény, még érdekelhet miként képzelitek.
Értelmesebb egy párbeszéd velem, mint valakivel aki ad hoc igehelyeket írogat ész nélkül.
Talán félelmeid vannak, hogy hitedben megingatlak?
:-O:-P
Ne aggódj! Az neked hosszú idő alatt alakult ki, pár sor, vagy más látásmód nem szed le arról, amibe érzelmeid ringattak.
Ám ha zavarlak, nem kell reagálnod!
Ahogy látom inkább dédelgetnéd az elképzeléseidet, mintsem gondolkoznál azon, egyáltalán mit is hiszel.
Gábriel kinyilatkoztatásának befejezése. 5 Ekkor én, Dániel, azt láttam, hogy két más valaki is áll ott: az egyik a folyó innenső partján, a másik pedig a folyó túlsó partján.
11 Attól az időtől kezdve, amint megszűnik a mindennapi áldozat, és felállítják a vészt hozó undokságot, ezerkétszázkilencven nap lesz.
12 Boldog, aki bízni tud, és megéri az ezerháromszázharmincötödik napot.
9 Így válaszolt: „Eredj, Dániel, mert el vannak zárva, és le vannak pecsételve ezek a szavak a végső időkig.de az értő szívűek meg fogják érteni.
FÜGGELÉK 13 Te meg menj és légy nyugodt! Amikor véget érnek a napok, te is fölkelsz a végső napon kijelölt sorsodra.” Dániel 12 fejezet : (Titok 5, 9, 11, 12, 13, )
Rövidítésként használom. A Biblia két külön részének elnevezésére a szövetség és a testamentum szavak egyaránt használatosak, bár nem szinonimái egymásnak.
Nekem a "szövi" is megfelel.
Tisztában vagyok vele, miként és minek alkották meg Istenüket a zsidók, és miként változtak az írásaik az évszázadok során, míg nem véglegesítették a Tanakh-ot.
Maga a olyamat ezer éven át zajlott! És héber nyelvű. A zsidók ezen szent könyve nem tartalmazza az Újszövit. Az ókeresztények számára is ez volt a "szent könyv" míg nem alkották meg a Jézus mítoszt.
Az Ószövetség első részét Mózes öt könyve alkotja, héber nevén a Tóra (vagyis „Törvény”). A hagyományos kereszténység úgy tartja, a Tóra törvényei Isten szava, de tagadják, hogy a mózesi könyvek minden törvénye vonatkozna rájuk, keresztényekre is:-)
A rabbik véleménye az, hogy a zsidóság és a kereszténység, bár vannak közös vonásaik, két különböző vallás. A Jézus-hit a keresztény egyházak dogmarendszerének része, nem a zsidó vallásé. A zsidóságban Jézus még prófétaként sem jelenik meg, egyáltalán semmilyen szerepet nem játszik.
És pont a zsidók állítják, Istenük felé semminemű közvetítő nem szükséges!
A keresztények ellenben már Jézust képzelik "teremtőnek" és állítják, csak általa érhető el az Isten.
"Egyetlenségébe vetett fundamentális és döntő fontosságú zsidó hitre: „Lássátok most, hogy Én, Én vagyok az, És nincs más isten mellettem”[32] és „az Örökkévaló, az Isten; nincs kívüle más”[33].A még azt is tiltja, hogy Istent „bármihez hasonlatosnak” képzeljék el. Az 5Mózes 4:15-19. és az 5Mózes 5:8-9. csupán néhány példa a számos bibliai hivatkozás közül, amelyek megtiltják a zsidóknak, hogy azt higgyék, Isten valamiféle fizikai formában lakozik, ellentétben azzal, amit az Újszövetség állít.A közbenjáróra vonatkozó tiltás a Maimonidész leírása szerint a bálványimádást tiltó második parancsolatban foglaltatik[34]. Ezért aztán az újszövetségi kijelentés[35]: „senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam [azaz Jézus által]”, a zsidók számára nem elfogadható. Még ha egy zsidó Isten részének tekint is valamit, azt nem használhatja közbenjáró gyanánt. A Tóra azt tanítja, hogy mindenki képes közvetlen kapcsolatot létesíteni Istennel.Ezek az ősi pogányságban gyökerező keresztény hiedelmek képezték az alapját annak az elutasításnak, amellyel a zsidók az elmúlt kétezer esztendőben akár halálbüntetés terhe mellett is ellenálltak a kereszténységnek. A zsidók mindig is érezték és értették, hogy az áttérés egyet jelentene Istenhez fűződő, a Tórában leírt kapcsolatuk felbontásával."
Ezt azért közelítem így, mivel hívő írja. Ha én írom le a kételyemeit, egyből átlépnek a hívők, mivel nem hiszem Isten létét.
/A linket elolvashatod, mert egy hívő gondolatai, legyen is bárminemű felekezet tagja, hite szerint okkal vannak kételyei, amit igehelyekkel támaszt alá.
"Ószövi" - "Újszövi". Szerintem tiszteletlenül viselkedsz a Bibliát tisztelő emberekkel. A gúnyolódásoddal önmagadat mutatod be.
Ha tudnád, hogy Isten mivel bízta meg a zsidó népet az Ószövetségben, akkor nem írnál "rátelepített mítoszról", hanem látnád, amint Isten bemutatta azt, hogy még egy kiválasztott nép sem tud segíteni a földi emberiségen, mert maguk a segítőknek kiválasztott emberek is megfertőződtek az önzéssel és a hatalomvággyal. Igen, a vérszerinti zsidóságról írok. Jókora részük ma már arra használja az évezredek alatt összegyűlt "előnyt", hogy eltapossanak mindenkit, aki útjában áll a hatalmi törekvéseiknek. Ezért jött létre egy új szövetség. Az új szövetségben nincs szükség emberi közvetítőre Isten és teremtmény között. Kivétel nélkül mindenki közvetlenül fordulhat a teremtője felé, és kérhet tőle segítséget bárhol és bármikor.
A linkedet nem néztem meg, mert nem tűnik "felekezet mentesnek", és ezért valószínűleg nem is igazodik a topikleíráshoz.
Mert az Ószövi, egy nép mitológiája, egy maguk számára kreált Isten, aki lokális és az ő "teremtőjük", törvénygyártójuk, identitást adójuk.
Az Újszövi az egy erre telepített mítosz, ahol már globálissá igyekeznek változtatni, mások által is követhetővé tenni, azok számára is akik nem zsidók.
És roppant mód változott a "morális mérce", ami némely komoly hívőt is elbizonytalanít, mennyire egyezik az "Atya és Fiú" amennyiben egyek...
Javaslom, hogy néha olvass bele az újszövetségi könyvekbe is.
Igen gyakran beleolvasok az ószövetségi könyvekbe is.
Sőt, sokszor kiolvastam azokat.
Ha van szándékod hozzá, akkor meg fogod érteni, hogy neked, személyre szabottan, mit üzen.
Van szándékom hozzá, így hát jól megértem, hogy nekem, személyre szabottan, valamint mindenki másnak mit is üzen.
Azt is üzeni (de mást is), hogy van benne téves istenkép is és téves világkép is. De van benne helyes istenkép is és helyes világkép is. Mind a négy van benne.
Az a gondom, hogy leragadtál az ószövetségi írásoknál, holott az elég sokszor "csak" egy olyan történelmi esemény leírása, amiből sokat okulhatna mindenki. Ráadásul a benne szereplő negatív dolgok nem erkölcsi iránytűként vannak beállítva, hanem azért, hogy tanuljunk elődjeink hibáiból. Javaslom, hogy néha olvass bele az újszövetségi könyvekbe is. Ha van szándékod hozzá, akkor meg fogod érteni, hogy neked, személyre szabottan, mit üzen.
Ezért egyre kevesebben vesznek elő tanulmányozni egy olyan könyvet, mint a Biblia, hiszen olvasása közben állandóan megfedve érzik magukat.
Ezért egyre kevesebben vesznek elő tanulmányozni egy olyan könyvet, mint a Biblia, hiszen olvasása közben állandóan megfeddik a Bibliát, mert az ótvarságot tart helyesnek.
De várj csak, várj csak. Nem arról van itt szó, hogy az emberek lejjebb akarták vinni a mércét, mert ha csak ez lenne, nem lenne baj.
Az a baj, hogy az állítólagosan Isten által felállított erkölcsi törvények közt van olyan, amit mi nem tartunk erkölcsösnek. Pl. bosszú, vagy ellenség gyerekeinek leölése. Netán ez azt jelenti, hogy Isten erkölcstelen? Vagy csak azt, hogy az, amit te az őáltala kinyilatkoztatott írásnak mondasz, az nem az.
Nem véletlenül vannak kettéválasztva a Bibliában összegyűjtött könyvek. Ószövetség - Újszövetség. Ha esetleg nem érted a különbséget a kettő között, akkor szerintem érdemes beszélni róla. Tény az, hogy a morális mérce nem változik a Biblia végső mondanivalója szerint, de az emberek, akik önmaguk erejéből nem tudnak neki megfelelni, ezt a mércét lejjebb akarják tolni, de nem sikerül nekik, mert "valahol" le van írva, hogy mi a jó, és mi a rossz. Így már csak két út maradt: 1. Vagy megkérem Istent, hogy segítsen jobbá válni, mert önerőből már nem megy. 2. Vagy hiteltelenné teszem azt a könyvet, aminek az erkölcsi ajánlásainak már nem tudok megfelelni.
Az első út keskeny, és nehezen járható a szeretettől eltávolodott önző és hiú jellemünk számára. De a másik út széles, és sokak által kitaposott. Ezért egyre kevesebben vesznek elő tanulmányozni egy olyan könyvet, mint a Biblia, hiszen olvasása közben állandóan megfedve érzik magukat.
1 Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek! 2 Amilyen ítélettel ti ítélkeztek, olyannal fognak majd fölöttetek is ítélkezni. Amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak majd nektek is visszamérni. 3 Miért látod meg a szálkát embertársad szemében, amikor a magadéban a gerendát sem veszed észre? 4 Hogy mondhatod embertársadnak, hogy hadd vegyem ki a szemedből a szálkát, amikor a magad szemében gerenda van? 5 Képmutató! Előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, s akkor hozzáláthatsz ahhoz, hogy kivedd a szálkát embertársad szeméből!