Keresés

Részletes keresés

Vgyuri Creative Commons License 2002.02.18 0 0 2224
Te ugye Debrecenben laksz? Van róla _jó_ térképed?

Elkuldtem neked a te terkeped kijavitott valtozatat.Nem nezted meg a level mellekletet. De felteszem ide is, hogy latni lehessen, mi a bajom a zsakutcakkal

Azt nem allitom, hogy tokeltes, mert GPS-sel sem lehetne pontosabbat felvenni, foldmereshez meg sem eszkozom, se tudasom. De a lenyeg, hogy hol nincs utca, es hany soros a parkoló, az latszik.

Előzmény: BadGe (2222)
Gearguy Creative Commons License 2002.02.18 0 0 2223
Háát nem tudom,

Én amikor (már elég régen) helyszinelni voltam a Cartographianak az összes utcát be kellett járnunk, sőt még a telefonfülkéket és buszmegállókat is fel kellett tüntetni... az más kérdés, hogy ezeket ráteszik-e a térképre. Ha valaki helyszinelést végez, akkor már "...mint csillag megy az égen..." :) Persze az is kérdés milyen gyakran végzik a helyszineléseket - naprakész térképet kiadni elég drága "mulatság" ilyen kis piacon. Az viszont elgondolkodtató amikor több mint ötven éve történt változások nem szerepelnek a térképen.

Előzmény: Vgyuri (2214)
BadGe Creative Commons License 2002.02.17 0 0 2222
Hát akkor ez most akkor segítség vagy "ugye megmondtam" tipusú szivatás? Te ugye Debrecenben laksz? Van róla _jó_ térképed? Én a lakóhelyemről csináltam közel tökéletes térképet, de talán a legjobbat ami magyarországon elérhető róla.

Ge.

Előzmény: Vgyuri (2221)
Vgyuri Creative Commons License 2002.02.17 0 0 2221
Azt hittem, azt fogod reklamálni, hogy nem tudod elhelyezni a térképrészletet, mert nem irtam meg a koordinátát. (Hja, én tudom fejbol :-) Nem véletlenül nem látod egyébként, hogy mi a helyzet. Egyszeruen hiányzik egy 10 méteres darab, ami miatt két zsákutca van és nem egy átvezeto út. A baloldali részen pedig nincs annyi utca, mint a térképetekn, van viszont egy nagy parkos játszótér. Azt hittem, hogy a bitképet, ami a te térképed darabja, egyszerüen alásimítod a vektoros képnek, és rögtön látszik a különbség. Ilyen kis helyen, pláne nemlét dokumentálására a track sajnos nem megoldást, a nemlétezo útdarab kissebb, mint a GPS hibája.
És egyetemes probléma a térképalapotokban, a Hiszimap-pal együtt, hogy a lakótelepeken levo, légifotón útkinézetu parkolókat és járdákat semmi sem különbözteti meg az igazi utaktól.
Előzmény: BadGe (2216)
BadGe Creative Commons License 2002.02.17 0 0 2220
nem müxik sajnos bár mintha én is emlékeznék egy olyan mapserver demóra aminél a nézegetés közben a skineket is lehetett váltani.
Előzmény: sui (2219)
sui Creative Commons License 2002.02.16 0 0 2219
BadGe:

A nagyoktól lehet ötleteket lopni. Itt egy ESRI site jópofa mapserver skinekkel:
http://routemap.esri.com/rmims/examples.html

Előzmény: BadGe (2201)
sui Creative Commons License 2002.02.16 0 0 2218
Gearguy:

A MetroGuide Germany CD tartalma 86 MB.
Ez csak 128-as kártyára fér rá, az pedig 114.900 Ft.

Forrás: garmin.h :)

Előzmény: Gearguy (2212)
BadGe Creative Commons License 2002.02.16 0 0 2217
Akit érdekel esetleg, a FUGAWI TRK fájlok felépítése:

struct FUGAWI_TRACK_HEADER
{
char header[8];
long marker;
long count;
char unknown[20];
};

struct FUGAWI_TRACK_RECORD
{
char unknown1[24];
double Lat;
double Long;
char unknown2[8];
};

sajnos még vannak nem megismert részek, de a koordináták már szépen kinyerhetőek.

Ge.

BadGe Creative Commons License 2002.02.15 0 0 2216
Gyuri, kösz a mailt megkaptam, de abból ugyanúgy nem derül ki, hogy mi is a helyzet. Mindenesetre debrecenről van jóadag fel nem dolgozott trakkunk majd összenézem.

Sajnos térképészetben _mindenki_ téved, még a kartográfia is. Legutóbb Dunaharasztit helyszineltül és volt egy két durva út ami ugyan a térképen szerepel, mindössze annyi volt elnézve rajta, hogy főút helyett egy "preludebesüllyedasárbaésaligtudomkivakarnionnan" tipusú földút volt :)

Időnként persze a mi felhasználóink is anyáznak (már persze nem ilyen durván, mert meglehetősen türelmesek) de annyi szerencse azért van a szerencsétlenségben, hogy ilyenkor érkezik mellé egy kellően hosszú és sűrű trakkfájl is, aztán ezek előbb utóbb rámigrálódnak a térképre.

Aki látta már a térképszerverünket az esetleg ismét elkezdhet gondolkodni a már elég régen felvetett "gyüjtsük a trakkokat közösen" c. "lássuk, hogy mink van eddig egy szerveren" folytatású, sokfelvonásos ösznépi "ereszd el a hajamat" játékon.

Sajnos ezt összehozni még mindíg nem egyszerű, de display engine már van legalább.

Ge.

BadGe Creative Commons License 2002.02.15 0 0 2215
Nademajdmiezenszépen változtatun nemdebár :)

Szükségem lenne olyan progira ami Fugawi bináris TRK fájlokat valami emészthetőbb formátumba konverál. (csak ne a fugawi legyen mert azom nincs)

valaki?

Ge.

Vgyuri Creative Commons License 2002.02.15 0 0 2214
Gearguy

Pontosan úgy készítik a térképeket ahogy mondod: scan -> CorelDraw -> átrajzolás/szinezés -> nyomda.

A NyirKarta még jár helyesbiteni, de amit ök elrontanak, azt már senki sem javitja és a várostérképeknek ők a legnagyobb forrásai az országban. Márpedig az általam jelzett hiba pl. csak akkor lenne észrevehető, ha mindenhova bemászkálnának, annyi idö meg nincs. A katonák és a Cartographia légifelvételek alapján helyesbitenek, ami nagy hiba esetén jó megoldás. De ha például az én esetemben két zsákutca parkolót csak egy kb. 10 méter széles gyalogjárda választ el egymástól, az a légifoton nem látszik és mivel a parkolónak és az utcának azonos a szine, ezért lett belőle egy új utca. Általában ha épületek közötti parkosított területen elég széles gyalogjárda van, azt könnyen útnak nézik. Ezért a lakótelepes-parkos részekről csinált utcatérképek igen-igen illuzórikusak, valami kicsit segit, ha ezeken a helyeken a háztömbkörvonal is látszik, meg az, hogy az így "keletkezett" utcának nincs neve.

Vgyuri Creative Commons License 2002.02.15 0 0 2213

Gearguy

Pontosan úgy készítik a térképeket ahogy mondod: scan -> CorelDraw -> átrajzolás/szinezés -> nyomda.

A NyirKarta még jár helyesbiteni, de amit ök elrontanak, azt már senki sem javitja és a várostérképeknek ők a legnagyobb forrásai az országban. Márpedig az általam jelzett hiba pl. csak akkor lenne észrevehető, ha mindenhova bemászkálnának, annyi idö meg nincs. A katonák és a Cartographia légifelvételek alapján helyesbitenek, ami nagy hiba esetén jó megoldás. De ha például az én esetemben két zsákutca parkolót csak egy kb. 10 méter széles gyalogjárda választ el egymástól, az a légifoton nem látszik és mivel a parkolónak és az utcának azonos a szine, ezért lett belőle egy új utca. Általában ha épületek közötti parkosított területen elég széles gyalogjárda van, azt könnyen útnak nézik. Ezért a lakótelepes-parkos részekről csinált utcatérképek igen-igen illuzórikusak, valami kicsit segit, ha ezeken a helyeken a háztömbkörvonal is látszik, meg az, hogy az így "keletkezett" utcának nincs neve.

Előzmény: Gearguy (2211)
Gearguy Creative Commons License 2002.02.15 0 0 2212
Sziasztok,

Kérdés: Mekkora memória kellene a MetroGuide CD teljes Németo. feltöltéséhez.
Ja, és a Garminnál mennyibe kerülne ez a memória?
Köszi

Gearguy Creative Commons License 2002.02.15 0 0 2211
Jól látod Gyuri, sajnos kevés a hiteles térképkiadó Mo.-n. Volt egy-két szomorú tapasztalat a cégekkel. Ha már leírtad, akkor konkrétan a NyírKartával és a Sollunnal...
Pontosan úgy készítik a térképeket ahogy mondod: scan -> CorelDraw -> átrajzolás/szinezés -> nyomda. (Többször ki lehet aztán adni a térképet egy kis szinkorrekcioval + csicsa)
Konkrétan a Sollunnál voltunk egyszer látogatáson. Szekszárd térképnél szóltam, hogy hibás mert ismerem a környéket. Nagyon szépen megköszönték az észrevételt, sőt megkértek, hogy rajzoljam be, hogy jó... aztán pár hónap múlva kijött a térkép az eredeti hibával.
Egyedül a Cartographia-nál tudom, hogy vannak(?)/voltak helyszinelések, meg a katonákról feltételezem... Csak tőlük vásárolok, bár tökéletes térkép nincs, mint tudjuk :)
Előzmény: Vgyuri (2205)
P.ISTI Creative Commons License 2002.02.15 0 0 2210
Köszi az útjelzéseket.
Ha már angyalka, legalább kicsi legyeeeen. :-)
Vagy mondjuk a térkép mellett, na?
P.Isti
Előzmény: BadGe (2208)
BadGe Creative Commons License 2002.02.14 0 0 2209
Tami,
ez egyelőre egy teszt site, nem érdemes rá hivatkozni mert nem végheleg és például ebben a szent pillanatban sem üzemel (15:30). Nemsokára ráköltözünk valami rendesebb szerverre.

Azért egy AeroMap-os linket dobhatsz :)

Ge.

Előzmény: TamiBT (2203)
BadGe Creative Commons License 2002.02.14 0 0 2208
VGyuri, ha bármi hibát találsz a térképeken (bármelyiken) akkor légyszíves küld el, leginkább privátban aeromap@navisys.hu "térképhiba" subject-el.

P.Isti, az angyalkát pedig ti kértétrk.

Városban:

pirosasnarancsárga átmenő út
Sárga Főút
Kék Fontos út
Szürke Aszfalt út
Zöld földút
rózsaszín sétálóutca

Ge.

Előzmény: Vgyuri (2205)
P.ISTI Creative Commons License 2002.02.14 0 0 2207
BadGe:
Ja, és a zöld színu utca jelentésére még mindig nem jöttem rá.
P.Isti
P.ISTI Creative Commons License 2002.02.14 0 0 2206
BadGe:
Ez az angyalka szerintem nem kéne'. Budapest belvárosában a legjobb nagyításban pl. egy csomó utcarészletet eltakar.
P.Isti
Előzmény: BadGe (2202)
Vgyuri Creative Commons License 2002.02.14 0 0 2205
BadGe:

Ha sikerül megoldani a dinamikus hajo ábrázolást, csak folyón alkalmazd a folyásirány kijelzésére. Az állóvizen álljanak:-)

Természetesen én is megnéztem a lakóhelyem jól ismert környékét és megállapította, hogy a program igen ügyesen teszi a dolgát, viszont a térképek benne olyanok, amilyenek. A hülyeség pl. frankón terjed. A Debrecene várostérképet te a Hiszimaptól vetted(?), aki a NyirKartától vette, aki az FM szkennelt térképét rajzolta át. Legalábis a NyirKarta várostérképén ugyanolyan hibás a Hunyadi utca-Thaly Kálmán utca közti rész, ahol egy nemlétező átjárót rajzoltak be. (bár meglenne, mert akkor egy nagy kerülöt és 2 lámpát lehetne kikerülni:-). Ez egy lényegtelen részlet, jobb lett volna üresen hagyni, mint az 50 000-es topotérképen, ahol a tönbök viszonylag korrekten vannak berajzolva a belső parkoló/zsákutca meg nincs kirajzolva sehogy. Mig így is jobb, mint átjárhatóvá tenni az átjárhatatlant. Ha ilyen piszlicsáré javitásokkal is foglalkozol, elküldöm neked a helyes képet.

TamiBT Creative Commons License 2002.02.14 0 0 2204
Szia BadGe!

Eszrevetelek:

- Meglehetne oldani, hogy a hivatkozott koordinatat valamilyen modon megjeloli? ('X')

- Ha ez menne, akkor tovabblepve: tobb koordinatat megava kvazi utvonalat lehetne vele kirajzoltatni :-))

- "8192" - (kisebb) erteku nagyitas eseten az autopalyak neve kicsit tul nagy es csunya igy a terkep:

http://195.38.125.13/cgi-bin/ampcl.exe?47.46233&18.81550&8192&400&300

- Meg lehetne jeleniteni a "Zoom In" felirat alatt a zold savban a beirt koordinatak ertekeit.

- Egyenlore ennyi :)

Tami

TamiBT Creative Commons License 2002.02.14 0 0 2203
Szia BadGe!

- Tuti franko! Tetszik nagyon..., megengeded, hogy a honlapomon hivatkozzak ra??

Tami

BadGe Creative Commons License 2002.02.14 0 0 2202
íme :) feltettem egy angyalkát az egyik sarokba. sajnos az engine nincs olyan jól előkészítve, hogy a vízre hajókat is tegyek dinamikusan, de majd gondolkodom rajta.

aki koordináta szinten keres valamit az ezt is beírhatja (ha esetleg a HTML-ből nem derült volna ki)

http://195.38.125.13/cgi-bin/ampcl.exe?47.5&19.05&448&400&300

az első kettő a koordináta, utána a zoom level majd az x,y felbontás ami egyelőre konstans!

Zoom level:
64< utca szintű
<512 minden kis utca látszik még vonalként
>=1024 domborzat bekapcs.
>8192 már az országos utak is csak vonalaknak látszódnak.
max 50000, utána leszabályoz

Ge.

Előzmény: Gearguy (2200)
BadGe Creative Commons License 2002.02.13 0 0 2201
Aki csinosítani szeretné a map-ot az küldhet 64x64-es bitmapokat :) aztán a skineket majd akár választani is lehet.
Ge.
Előzmény: Gearguy (2200)
Gearguy Creative Commons License 2002.02.13 0 0 2200
Én meg azt mondom legyünk egy kicsit retrók és legyenek a térképen a halakon kívül különböző viziszörnyek (esetleg a portolánokhoz hasonlóan irányokat is jelölhetnél), a szárazföldön meg igenis legyenek rajta a nagylábúak és társaik :))
Ja, és a szélén az uralkodó szelek...
Na, bocsi a sok hülyeség miatt.
Előzmény: Vgyuri (2199)
Vgyuri Creative Commons License 2002.02.13 0 0 2199
BadGe, Rugo!
Mielött összevesznétek a vizfestésen, kompromisszumként emlékeztetnék a festett térképészetben bevett megoldásra, miszerint a tó vagy nagyobb folyó felülete raszteres kék-fehér (Hajrá MTK:-) A széle meg fix kék szokott lenni, ami egy vektoros rendszerben nem okozhat problémát.
Előzmény: BadGe (2198)
BadGe Creative Commons License 2002.02.12 0 0 2198
;) na köszönöm. Te rugó, a víz azért lett ilyen ocsmány tapéta szerű hogy látszódjon rajta, hogy ez nem sima kék. sima kéket mindenki tud csinálni. különben meg 64x64-es bitmapokat használok a polygonfillhez, rajzoló kedvűek esetleg postolhatnak egy-két mintás vizte. (úgy képzeld el, hogy a teszt verziókban halacskák voltak :)

Ami a megjelenő adatokat meg a megjelenés módját illeti, természetesen változni fog, ahogy írtam ez csak egy gyenge beta. Akit érdekel egy majdani komoly web-térkép felépítése az nézzen bele egy kicsit a letöltött oldal HTML forrásába. Az úgy van össszeállítva, hogy akárki áttervezheti, tehet bele minden földi jót és eglszen máshogy fog működni mint a mostani. Egyébként a letöltött HTML forrásból nagyon sok földrajzi infó is kiderül az aktuális képről. (Tipp :)

kösz a visszajelzéseket!

Ge.

Előzmény: rugo- (2197)
rugo- Creative Commons License 2002.02.12 0 0 2197
BadGe,

még1 észrevétel:
szerintem ezek a víz-imitáló hullámos kék szinek (a vizek jelölésére) ocsmányak. Miért nem lehet az sima kék? (hullámozni úgysem fog :))
Szóval én sima kékre csinálnám... na de persze izlések és pofonok...

üdv
rugo

Előzmény: P.ISTI (2196)
P.ISTI Creative Commons License 2002.02.12 0 0 2196
BadGe:
Megnéztem a térképészo oldalt. NAGYON BABA!
Azért rugo-hoz hasonlóan én is észrevételezek egy kicsit, hátha megfogadod:
1. A keresés egy kicsit felgyorsítható, ha a mostani fel-le, jobbra-balra (illetve North-South...) gombokat kiegészíted a sarkokban átlós mozgatással. Ezen kívül pl. ha a képre kattintok, egybol zoomolhatna is egy kicsit azon kívül, hogy a pont a kép közepére ugrik.
2. Láttam néhány ikont is a képen. Ez is elérheto lesz a weben (mármint a hozzájuk tartozó infó) vagy az csak az AeroMap-felhasználók kiváltsága lesz? :-))
3. Láttam egyéb színnel jelölt utcákat is (a kékre rájöttem, asszem azok a fobb utak, a pirosszeruek meg a felüljárók). A halványzöld utakra nem tudtam rájönni. Elárulod vagy gondolkozzak rajta még egy kicsit? :-))
4. A koordináta megadással kapcsolatban egy kicsit rugos leszek (bocs rugo :-)) ). Igazán feltehetnél az egér kis nyilacskája helyett egy szálkeresztet, aminek a pozícióját lehetne kiírni a kép alatti kis ablakocskákba. Még annyi hely van ezen a képernyon mindenféle információ megjelenítésére. :-)))
5. Ja, és még egy észrevétel. Sajna én is a lakóhelyemet kezdtem eloször keresni. Nem találtam meg :-( Mailben elküldöm majd az utca koordinátáit.
Összességében egyébként tuti. Remélem, hasznodra válnak az 5letek.
P.Isti
Előzmény: BadGe (2182)
AiR Creative Commons License 2002.02.11 0 0 2195
Tiszteletem!

Nem tudom ki mennyire olvas szakfolyóiratokat, de remélem, hogy Valaki tud segíteni a szakdolgozatom megírásában!

Szóval valamilyen (lehetőleg angol vagy magyar nyelvű) anyag kéne GPS monitoringgal kapcsolatban.

(Már van 1 elég kicsi anyagom a Bering gleccser felméréséről GPS technikával, ha valaki valami ilyesmit tudna adni, akkor kifejezetten örvendeznék =:))))))

Előre is köszönöm mindenkinek:

Berényi Attila
air@freemail.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!