Minden, ami navigációs eszközökkel, és azokra telepített jogtiszta navigációs szoftverekkel kapcsolatos.
A warezolásnak, nem jogtiszta szoftverekre vonatkozó hozzászólásoknak ebben a topikban tiltás a következménye.
Segítsetek lécci ! Hogyan lehet bármely PC-s térképkezelő szoftverben a térképet a trackhez kalibrálni? És hogy lehet a térképen fordítani ha az nem pont észak fele mutat?
GARMIN etrex Vista GPS (az etrex sorozat csúcsmodellje), rengeteg funkcióval, autós tartóval, és egy MapSource MetroGuide Austria CD- vel (minden múzeum, látványosság, szálloda, benzinkút, kemping, összes út, nagyobb városok utcaszintű térképe). A készülék teljesen karcmentes, kb 3szor használtam.
ára 170e Ft
GARMIN etrex Vista GPS (az etrex sorozat csúcsmodellje), rengeteg funkcióval, autós tartóval, és egy MapSource MetroGuide Austria CD- vel (minden múzeum, látványosság, szálloda, benzinkút, kemping, összes út, nagyobb városok utcaszintű térképe). A készülék teljesen karcmentes, kb 3szor használtam.
Emberek, láttátok már a Street Pilot III-at?
Esetleg valakinek a kezében is volt? (Van olyan ember Magyarországon? Meséljetek...Milyen érzés?)
Akinem az goto Garmin.hu és lehet csócsálni.
A módszer müködik. Viszont rögtön új kérdéseim születtek:
Ha a kártyámon van még üres hely akkor fel tudok oda tölteni valamit, a teljes tartalom törlése nélkül? Egyrészt jó volna vigyázni a megvásárolt térképre, másrészt viszont pazarlásnak érzem a memoria többi részét üresen hagyni?
Illetve ha én felraktam egy csomó térképet majd még egy szelettel ki akarom egésziteni azaz pl felirtam 10Mb térkepet és ki akarom egészíteni még 300Kb-nyi szelettel akkor az egészet újra kell írni. Brrrr hiszen az legalább egy óra !
Nincs valami felhasználóbarát program erre a célra?
Összedugod PC-vel, elindítod a MapSource-ot és az 'Open from Device' ikonnal letöltöd a kártyán lévő térképszelvények nevét és méretét. A szofverben a bal alsó sarokban fogod látni a kártyán lévő adatmennyiséget.
Igen, ezt tudom. De az egy flashkártyáa készülék, avval már van tapasztalat. De fixmemóriással nincs. Ezért nem merem biztosan állítzani. Mert aztán jön az amcsi Vista tulajdonos, és letépi a fejem, hogy mért bactam át..én meg magyarázhatok, úgyis mindig mi vagyunk a hülyék..:)
"
[..]
- a Magyarország valószínűleg futni fog rajta, de mivel nincs Amerikai készülékünk, ezért ezt biztosra nem tudjuk mondani
[..]
"
- Nekem amcsi eMap-em van es megy szepen az uj magyar terkeppel!.
Torban:)
A kinti Vista:
- nincs rá gari, ami ha nem romlik el akkor nem gond, ha igen akkor ciki
- nincs benne Európára semmilyen térkép, tehát érdemes venni hozzá WorldMapet minimum, vagy a Nyugat-európa CD-t, csak abból elég kevés fér rá egyszerre.
- a Magyarország valószínűleg futni fog rajta, de mivel nincs Amerikai készülékünk, ezért ezt biztosra nem tudjuk mondani
Amúgy igen, olcsóbbkint, vegye meg ott.
Amerikából kaptam ezt a levelet, legyenszíves valaki segítsen ki a válasszal.
"Vennék egy Garmin eTrex Vista-t az USA-ban, mivel jóval olcsóbb 350 $ (kb. 100000 Ft) szemben az itthoni 170000 ft-al.
Kérdés csak az, hogy származik -e valami hátrány az Európán kivüli vásárlásból vagy sem, azaz rátölthetőek -e a magyar és európai ország térképek?"
Már többször volt szó a fórumon arról, hogy mit, miért nem szabad a nagy vizen túl megvenni, de nincs idegem a topicot végignyálazni. Most a garanciát hagyjuk. bocs
és Kösz
Gearguy
Én amikor (már elég régen) helyszinelni voltam a Cartographianak az összes utcát be kellett járnunk, sőt még a telefonfülkéket és buszmegállókat is fel kellett tüntetni... az más kérdés, hogy ezeket ráteszik-e a térképre
Ma ezt mar nemigen csinálják, tisztelet a kivételnek. Megvannak az amúgy jó minőségű légifelvételek, amikről a lényeges utcákat le lehet ellenőrizni, az általam reklamált finom részleteket viszont nem. Az utak szélén és az épületek között levő fák pedig sok mindent elfednek. Megpróbálom egyébként megszerezni Debrecen ezen részének a légifelvételét, hogy látni lehessen, hogyan születnek a nemlétező utcák.
Amugy a terképkiadók tényleg nem tudnak minden métert bejárni, de a helyi önkormányzatok, akiknek a rendelkezésére állnak a helyszint jól ismerő közterületfelügyelők meg a részletes müszaki rajzok, saját érdekükben, hogy ne jelenjen meg róluk hibás anyag, ellenszolgáltatás nélkül is leellenőrizhetnék a térképeket.
Te ugye Debrecenben laksz? Van róla _jó_ térképed?
Elkuldtem neked a te terkeped kijavitott valtozatat.Nem nezted meg a level mellekletet. De felteszem ide is, hogy latni lehessen, mi a bajom a zsakutcakkal
Azt nem allitom, hogy tokeltes, mert GPS-sel sem lehetne pontosabbat felvenni, foldmereshez meg sem eszkozom, se tudasom. De a lenyeg, hogy hol nincs utca, es hany soros a parkoló, az latszik.
Én amikor (már elég régen) helyszinelni voltam a Cartographianak az összes utcát be kellett járnunk, sőt még a telefonfülkéket és buszmegállókat is fel kellett tüntetni... az más kérdés, hogy ezeket ráteszik-e a térképre. Ha valaki helyszinelést végez, akkor már "...mint csillag megy az égen..." :) Persze az is kérdés milyen gyakran végzik a helyszineléseket - naprakész térképet kiadni elég drága "mulatság" ilyen kis piacon. Az viszont elgondolkodtató amikor több mint ötven éve történt változások nem szerepelnek a térképen.
Hát akkor ez most akkor segítség vagy "ugye megmondtam" tipusú szivatás? Te ugye Debrecenben laksz? Van róla _jó_ térképed? Én a lakóhelyemről csináltam közel tökéletes térképet, de talán a legjobbat ami magyarországon elérhető róla.
Azt hittem, azt fogod reklamálni, hogy nem tudod elhelyezni a térképrészletet, mert nem irtam meg a koordinátát. (Hja, én tudom fejbol :-) Nem véletlenül nem látod egyébként, hogy mi a helyzet. Egyszeruen hiányzik egy 10 méteres darab, ami miatt két zsákutca van és nem egy átvezeto út. A baloldali részen pedig nincs annyi utca, mint a térképetekn, van viszont egy nagy parkos játszótér. Azt hittem, hogy a bitképet, ami a te térképed darabja, egyszerüen alásimítod a vektoros képnek, és rögtön látszik a különbség. Ilyen kis helyen, pláne nemlét dokumentálására a track sajnos nem megoldást, a nemlétezo útdarab kissebb, mint a GPS hibája.
És egyetemes probléma a térképalapotokban, a Hiszimap-pal együtt, hogy a lakótelepeken levo, légifotón útkinézetu parkolókat és járdákat semmi sem különbözteti meg az igazi utaktól.
Gyuri, kösz a mailt megkaptam, de abból ugyanúgy nem derül ki, hogy mi is a helyzet. Mindenesetre debrecenről van jóadag fel nem dolgozott trakkunk majd összenézem.
Sajnos térképészetben _mindenki_ téved, még a kartográfia is. Legutóbb Dunaharasztit helyszineltül és volt egy két durva út ami ugyan a térképen szerepel, mindössze annyi volt elnézve rajta, hogy főút helyett egy "preludebesüllyedasárbaésaligtudomkivakarnionnan" tipusú földút volt :)
Időnként persze a mi felhasználóink is anyáznak (már persze nem ilyen durván, mert meglehetősen türelmesek) de annyi szerencse azért van a szerencsétlenségben, hogy ilyenkor érkezik mellé egy kellően hosszú és sűrű trakkfájl is, aztán ezek előbb utóbb rámigrálódnak a térképre.
Aki látta már a térképszerverünket az esetleg ismét elkezdhet gondolkodni a már elég régen felvetett "gyüjtsük a trakkokat közösen" c. "lássuk, hogy mink van eddig egy szerveren" folytatású, sokfelvonásos ösznépi "ereszd el a hajamat" játékon.
Sajnos ezt összehozni még mindíg nem egyszerű, de display engine már van legalább.
Pontosan úgy készítik a térképeket ahogy mondod: scan -> CorelDraw -> átrajzolás/szinezés -> nyomda.
A NyirKarta még jár helyesbiteni, de amit ök elrontanak, azt már senki sem javitja és a várostérképeknek ők a legnagyobb forrásai az országban. Márpedig az általam jelzett hiba pl. csak akkor lenne észrevehető, ha mindenhova bemászkálnának, annyi idö meg nincs. A katonák és a Cartographia légifelvételek alapján helyesbitenek, ami nagy hiba esetén jó megoldás. De ha például az én esetemben két zsákutca parkolót csak egy kb. 10 méter széles gyalogjárda választ el egymástól, az a légifoton nem látszik és mivel a parkolónak és az utcának azonos a szine, ezért lett belőle egy új utca. Általában ha épületek közötti parkosított területen elég széles gyalogjárda van, azt könnyen útnak nézik. Ezért a lakótelepes-parkos részekről csinált utcatérképek igen-igen illuzórikusak, valami kicsit segit, ha ezeken a helyeken a háztömbkörvonal is látszik, meg az, hogy az így "keletkezett" utcának nincs neve.
Pontosan úgy készítik a térképeket ahogy mondod: scan -> CorelDraw -> átrajzolás/szinezés -> nyomda.
A NyirKarta még jár helyesbiteni, de amit ök elrontanak, azt már senki sem javitja és a várostérképeknek ők a legnagyobb forrásai az országban. Márpedig az általam jelzett hiba pl. csak akkor lenne észrevehető, ha mindenhova bemászkálnának, annyi idö meg nincs. A katonák és a Cartographia légifelvételek alapján helyesbitenek, ami nagy hiba esetén jó megoldás. De ha például az én esetemben két zsákutca parkolót csak egy kb. 10 méter széles gyalogjárda választ el egymástól, az a légifoton nem látszik és mivel a parkolónak és az utcának azonos a szine, ezért lett belőle egy új utca. Általában ha épületek közötti parkosított területen elég széles gyalogjárda van, azt könnyen útnak nézik. Ezért a lakótelepes-parkos részekről csinált utcatérképek igen-igen illuzórikusak, valami kicsit segit, ha ezeken a helyeken a háztömbkörvonal is látszik, meg az, hogy az így "keletkezett" utcának nincs neve.
Jól látod Gyuri, sajnos kevés a hiteles térképkiadó Mo.-n. Volt egy-két szomorú tapasztalat a cégekkel. Ha már leírtad, akkor konkrétan a NyírKartával és a Sollunnal...
Pontosan úgy készítik a térképeket ahogy mondod: scan -> CorelDraw -> átrajzolás/szinezés -> nyomda. (Többször ki lehet aztán adni a térképet egy kis szinkorrekcioval + csicsa)
Konkrétan a Sollunnál voltunk egyszer látogatáson. Szekszárd térképnél szóltam, hogy hibás mert ismerem a környéket. Nagyon szépen megköszönték az észrevételt, sőt megkértek, hogy rajzoljam be, hogy jó... aztán pár hónap múlva kijött a térkép az eredeti hibával.
Egyedül a Cartographia-nál tudom, hogy vannak(?)/voltak helyszinelések, meg a katonákról feltételezem... Csak tőlük vásárolok, bár tökéletes térkép nincs, mint tudjuk :)