Nézd meg a http://www.sartimania.hu/start.html honlapot. Nagyon sok hasznos információt találsz rajta, többek között térképet az apartmanok elhelyezkedéséről, és náhány apartmanról (köztük a Salatas) leírást és fotót is.
Mi idén, július közepén megyünk először Sartira! Már rengeteg infót találtam a neten, hogy hova menjünk, mit nézzünk meg, de még 2 dolog van, ami érdekelne!
- Az egyik, hogy milyen árak vannak ott? Pl kb mennyibe kerül egy napra kerékpár-kölcsönzés?
- A másik, hogy az Apollon Travell-el utazunk és a Salatas apartman-ban lesz a szállásunk. Volt már ott valaki, vagy hallottatok róla? Milyen?
Ha mondjuk júli 29-én vasárnap este érnék Sartiba mindenféle foglalás nélkül, akkor szerintetek van esélyem, hogy találok normális helyet 12 éjszakára??
Másik kérdés, hogy ha vinnék 4 bringát, akkor azt el tudom valami normális helyen tárolni??
Szerintem csakis kp-t. Automatakat gorogos tempoban ( :) ) toltik, es altalaban sokan is varnak elotte. Egyebkent is azt hiszem csak 2 automata van a faluban.
Hát, 1 csomag oregánó (még van a tavaly nyáriból ...) 1 EUR. Fél liter olivaolaj olyan 3-4 ajró. Egy adat feta, amelyet egy hétig aprít az ember a salátába, olyan 3-4 euró körül van (30 dkg), az egész heti zöldség szerintem olyan 15 euró körül megúszható (paradicsom, hagyma, kígyóuborka). Péksüti 1 db olyan .20 euró, ebből kell mondjuk 10-12 db, azaz 2,5 euró. Padlizsánsaláta egy hétre adag olyan 5 euró.
Szumma: 1+4+4+15+3+5. Számoljunk hozzá váratlanul felmerülő költségként két üveg bort 6 euróért, öt liter tejet 8-ért, további 5ért mindenféle joghurtot, és 10 eurót gyümölcsre is kalkulálhatunk. Ez hét teljes nappal számolva 8,5 euró naponta, fejenként mondjuk 4.5 euró. Ez - akárhogy is nézzük, nem túl sok. Ehhez "tehetősebbek" esténként hozzácsapnak egy vacsorát (10 euró/fő), kevésbé tehetősek egy giroszt (2/fő), azaz a költekezés várható értéke naponta egy átlagos magyarnak olyan 10 euró. Ezt szorozzuk meg az 1.5-ös nyaralási faktorral, és 15 eurót kapunk. A szállás naponta 10 euró, azaz hét napra egy ember elköltekezik 175 eurót, azaz kemény 45 ezer forintot, meg persze utazást. Szerintem ez nem az a kategória, amelyre azt mondja bárki, hogy hú baszki, idén nyáron de nagy lábon éltünk, viszont van egy előnye: mediterrán diéta.
Hát, ha költenének lámpaolajra, akkor látnák, hogy az eldöntendő kérdés nem a zacskósleves és az egy nap plusz között van :-)
Mondjuk gyakorlati tanácsként valóban nem rossz ötlet azt javasolni, hogy az ember menjen be - mondjuk odaúton - egy nagyobb boltba, és vásároljon ott. Vagy reggel, amikor a helyiek is, pl. Sartiban a "főtéren", ahol a buszok vannak. Sartiban egyébként vannak olyan helyek, ahol remek dolgokat lehet viszonylag olcsón vásárolni, pl. előre elkészített padlizsán-, tarama-, paprika-salátákat, meg tzatzikit, nomeg sajtokat. Mellette van a halas, ahol reggel az ember friss halakat tud vásárolni. Stb. Vannak éttermi trükkök is: érdemes paradicsom-uborka, vagy paradicsom-hagyma salátát kérni, meg külön tzatzikit, mert ez így összesen (3x akkora adag) nem kerül annyiba, mint egy horiatiki (görög- avagy paraszt-saláta). Érdemes helyi kimért borokat inni.
Érdemes frappékészítő-gépet vásárolni (motoros kiskanál), és "otthon" csinálni, vagy narancsot vásárolni, és kinyomni a levét, tehát nem azt mondom, hogy ne spóroljon az ember, de a zacskós leves helyett érdemes egy nagy horiatiki-salátát csinálni, leönteni vastagon olivolajjal, beszórni helyben vásárolt oregánoval, venni hozzá remek sajtot, padlizsánsalátát és olivás zsemléket, narancslevet és tejet inni hozzá, mert ez így igen olcsó, és egész napra rendben van.
Egy dolgot aláírok, hogy lehet vinni, mert Görögországban nincs jó: sört :-)
Görögországban nem kell szalámit, kakaót, ilyeneket enni, vélhetőleg a görögök sem esznek ilyesmit, azért drága. Salátát kell, halat, frissensülteket, meg ottani tejtermékeket, gyümölcsleveket. Aki laktózmentes tejet iszik, az igyon helyette gyömölcslevet, abban is van kalcium, de egy csomó vegyianyagot megspórol a szervezetéből. Az emberek lehetőségeiktől távol, sötétségben élnek, el nem tudják képzelni, hogy másképpen is lehet csinálni dolgokat, ezért ha mondok valamit, akkor jó vastagon fog a ceruzám, mert különben nem megy át az ingerküszöbön.
Nem is beszélve arról, hogy a mediterrán diéta (=étkezési szokások), azon belül is a krétai harmincéves felmérés után a legegészségesebb a világon (mért országok: USA, Kréta, Olaszország, Finnország, Korfu, Németország, és még nem tudom). A legrosszabbak a finnek voltak. A mérést 65-ben kezdték, 45 év körüli kontrollcsoportokon, és 95-ben fejeződött be, a krétai csoport sokkal rosszabb orvosi infrastruktúra mellett 60%-ban élt, és ezek egészségesek voltak (főleg szív- és érrendszeri valamint rákos megbetegedések szempontjából), mint a a finnek, ahol a kontrollcsoport 90% _meghalt_.
Nyilván ehhez az élet sebessége, a napsütés, jó levegő, stb. mind belejátszik, de nagyrészt a mediterrán étrend. Sok gabonaféle, hüvelyesek, burgonya, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, olivaolaj és bor, ezeket naponta kellene enni; halat, szárnyasokat, tojást, édességeket maximum hetente; vörös húsokat még ritkábban, vagy hetente. És ezt Görögországban meg lehet valósítani, mert zamatosak a zöldségek, finom a tej, a péksütik (nem édesek!), mindenhol van elfogadható minőségű bor, olcsó az olivaolaj, frissek a halak, stb. legalább addig az egy, két, három hétig éljen az ember minőségi életet (ilyen szempontból is), nem kerül többe, és feltöltődik hónapokra.
Én nem (feltétlenül) a tavernázásról beszélek. Görög tej, tejtermékek, görög gyümölcs, saláták, péksütemények, stb. Amúgy körülbelül nagyjából ugyanannyiba kerül tavernázni, ott vásárolni és elkészíteni, vagy innen vinni konzervet, csak micsoda a különbség. Ezeket álságosnak tartom, hogy "örülnek, hogy néha megengedhetik". A boltok, stb. ugyanolyan drágák, mint Magyarországon, szóval a zacskós leves és tartós tej megérdemel egy nyilvános kövezést.
Gondolj azokra is, akik örülnek, ha egyszer-kétszer igazi görög kaját engedhetnek meg maguknak. Mi is így voltunk tavaly. Egyébként is napi 3-szori étkezésbe belefér néha egy kis zacskós leves is, sőt én lecsót is főztem az ottani hozzávalókból. A mi családunk 6 főből áll és igaz, hogy ettünk párszor étteremben, de csak jól jött néha a hazai, arról nem is szólva, hogy szieszta idején nem volt kedvünk kimozdulni.
Szia, itt a szártizók között még mindig az megy, hogy bevásároltok szarokat, kajáljátok a tartósítószert, ahelyett, hogy ennétek az igen finom görög kajákat? Elég szánalmasok és kínosak vagytok...
Mi fejenként 10 EURO- ért szálltunk meg egy kis szállodában a Meteorákra való kilátással, nem Kalambakában, hanem közvetlenül a hegy lábánál levő faluban (most nem jut eszembe a neve). Autóval a kolostorok szájába lehet menni és már csak pár lépcsőt kell gyalogolni. Az út egy normál hazai szerpentinnek felel meg, semmi extra. A látvány viszont annál inkább! Mi július végén voltunk ott és túlkínálat volt szálláshelyekből, inkább egy napos kirándulásra mennek az emberek, pedig megéri maradni. Ha érdekel elő keresem a prospektust a szállásról, bár tavaly már feltettem a netre.
A Meteoráknál szeretnénk megszállni egy éjszakára, tudtok nekünk szállási lehetőségeket írni a közelében, pl.:Kalambaka (camping is szóba jöhet)? Egyébként mennyi a belépő a kolostorokba? Egy 5 éves kisfiúnak nem lesz megerőltető feljutni oda (meg a feleségemnek, akinek leírhatatlan tériszonya van:))? Autóval mennénk oda is, a parkolás mennyire biztonságos ott, mert a csúcsról való lejutás eltarthat, hacsak nem egyenes vonalú, egyenletes mozgást nem végzek lefelé.
Jajj, már csak 15 nap és Sartin vagyunk.....!!! Mintha hosszabbak lennének a napok...
Nagyon várjuk!
Köszönöm előre a segítségeteket! Írjatok minél hamarabb!