Örülök, hogy az érdi netes társadalom már az Index fórumain is "dübörög".
Mivel el- és lekötelezettje vagyok az on-line típusú demokráciának, hasznosnak tartom, hogy kihasználjuk a világ leghatékonyabb kommunikációs rendszerében rejlő lehetőségeket a helyi közéleti problémák kibeszélésére.
Szűkös időmhöz mérten igyexem követni a fórum hozzászólásait.
Várom a felső-parkvárosiakat az M7-esen túl élőket összefogó részönkormányzat alakuló fórumán április 7-én, 18.30-kor, a Teleki Általános Iskolában.
Boldogan :-))) A többit mail-ben (hétfőn, mert most már menni kell innen, tavaszi nagytaki lesz). Hétvégén úgyis rengeteg kivitelező jön, már nagyon unom őket. Árajánlat sehol :-(((
Hallgatok Rád! Van valami szakirodalom erre a szivattyús kiszívásra? Kell neki valami tartószerkezet? Tudsz esetleg netán rajzot készíteni és mail-ben elküldeni? Bocs, ha túl sokat kérek.
Az eredeti feladat egy ciszternából való locsolás. Itt szerintem előnyösebb a vizet kiszívni, ráadásul a tetejéről a tisztát, mint búvárt küldeni bele, és az aljáról nyomatni, ahol ráadásul a búvárszivattyú rezgése felvarja az alját, és a koszos víz tönkreteheti a szivattyút. Ha meg belógatod a tetejére, akkor folyton vacakolni kell a zsinór hosszával.
Ez nem így van… A búvárszivattyú is terhelhető. Egyébként nem is tudna nyomni. Ha tíz méter magasra nyom „szabadkifolyással” akkor is van a szivattyúnál 1 bar nyomás….. Az más kérdés, hogy a kereskedelemben kapható kb. 10 k-ba kerülő 2-300 wattos 6-7 m3/óra szállítóteljesítményű „búvárszivattyúkkal” nem lehet porlasztva locsolni, (legfeljebb elárasztani) mert nagyon kicsi nyomást képesek produkálni. Mellesleg minél nagyobb a nyomás, (a szállítómagasság) annál kevesebb a folyadékszállítás. Locsoláshoz legalább 2 bar kell, de jobb, ha 4 bar van.
Vannak olyan búvárok is, amik akár 60-80 méterről is felnyomják a vizet. Egyébként 10,3 méternél mélyebbről a vizet nem lehet szívni, ennél mélyebb kutaknál csak a búvár jöhet szóba. A mindenki által közismert membrános orosz búvár (Lásd érdi piac:-))) kb. 4 bart képes nyomni. Amíg működik.
Már hogyne lenne benne !!!! Ne nézz engem amatőrnek, Géza :-))
Valószínű, ereszt kicsit, de annyira nem mélyedtem a problémába, mert "szezonban" ritka, hogy egy hétig ne használnánk, tehát nincs vele gond. Szezon elején meg amúgy sem árt kicsit megpucolgatni.
A "trükk" azért nem működik, mert az egész rendszer be van építve a föld alá, fedő zárja le (gyerkőc miatt lakattal ) és csak a nyomócsonk vége áll ki egy gyorscsatlakozóval. Villany is a föld alatt megy neki.
a lakótelepen lakom, de igazából teljesen mindegy, hol, mert akárhány érdivel találkozom, elkezdi sorolni a bajokat, függetlenül attól, hol lakik ...
Konkrétan a lakótelepen: a tavalyi túrás óta az eddig is lehangoló lakótelepi park ugarrá változott, esőben mintha egy sártenger lenne. Az origós topikon ajánlotta bagarol,hogy csapjak az asztalra a képviselőnél vagy a műszaki osztályon, hogy füvesítsenek, de az a nagy helyzet, elegem van abból, hogy azok, akiknek ez lett volna a dolguk, nem csinálták meg normálisan...
Húúúúúúúúúúúúúúúú, most jól kijött :))) Meg persze ezeken kívül is vannak problémák Érden, de egy napra ennyi elég :)))))
Elereszt a labszelep? Egyaltalan van benne labszelep? (egyebkent van ra trukk: a locsolocso veget bele kell tenni vizbe, h ha visszaereszti a vizet, akkor ne levegot szivjon a csobe)
Amikor Neked megfelel :-)))) Milyen ága???? Na jó, úgy tűnik, ehhez teljesen tehetségtelen vagyok. Aszittem, csak belelököm azt a búvárt és kész (igaz, foglalkoztatott a gondolat, hogy hogy fogom kivenni belőle). Most úgyis jön az eső meg a hó :-((((
A búvárszivattyú azért nem tűnik jó megoldásnak, mert annak a nyomó oldala (elvileg) nem terhelhető. Ott a víznek szabad kifolyást kell biztosítani, márpedig egy locsolófej, az terhel. No meg nálam a szivattyú nem lóg a vízben, tehát karbantartani is könnyebb. Egyetlen hátránya van csak, hosszabb szünet esetén légteleníteni kell. Ez a gyakorlatban vízzel való feltöltést jelent kb egy hétnél hosszabb szünet esetén.
Mikor tartsak bemutatót?
új vagyok a topikon, üdvözlök mindenkit.
Magamról annyit, 31 éves nő vagyok, 3 és fél éve élek Érden, Óbudáról költöztem ki.
Nagyon szeretek itt lakni a rengeteg probléma ellenére is és szeretném, ha Érd minél lakhatóbb, kellemesebb város lenne.
Remélem, előbb-utóbb hozzá tudok majd szólni a témához, addig meg figyelek.
Mindenkinek kellemes napsütéses hétvégét kívánok,
Alessia
Jóóóóóóóó, köszi!!!! Nem világos. El nem tudom képzelni, de komolyan! Aszonta valaki, vegyek búvárszivattyút, azt csak bele kell lógatni. Egyébként az enyém sem büdös már, de kb. fél éve szórom bele bőszen a porokat, s azóta csak az esővíz megy oda. Lehet, hogy túlzásba is vittem a porszórást (?). Igazság szerint még sosem láttam közelről szivattyút (lehet, hogy röhej). Tudod, én amolyan "jogász" vagyok :-))))
Nincs mellette semmi csak a kerites es hagymas korai viragok. Maguk a bokrok sem tul nagyok meg.
Van viszont egy gyonyoru bokrunk, sarga a levele egesz evben, kis lila viragai vannak, csodaszep suru, strapabiro, a szarazsagot is jol turi. Sajnos a nevet nem t'om.
Nálunkegy évig üzemelt emésztőként, aztán jött a csatorna. Már építkezéskor szempont volt, hogy megtartsa jól a vizet, ezért az alja tiszta beton, és zsalukövekből van felrakva. Nem is engedi a vizet el. Amikor átkötöttünk a csatornára, belekötöttem a tetőről a lefolyókat. Hívtam egy szippantóst, aki totál kiürítette. Aztán megtöltöttem vízzel, szórtam bele bőven a porból, aztán kb. egy hét múlva megint kiürítettem. Ekkor már nem kellett szippantós, mert ugye ott volt a csatorna :-) A következő esők után már elkezdtem belőle locsolni. eleinte csak a fűre, ekkor még volt egy icipici szaga, de csak egész közelről volt észrevehető. Azóta már többször megtelt-kiürült, és színtelen-szagtalan tiszta víz jön belőle. Mindenre használom, nagynyomású mosóra kötve ezzel a vízzel mostam le a garázsbejáróról a téli szutykot.
A szivattyú egy mezei Al-KO, aminek a szívóága lóg bele a (volt) emésztőbe, mégpedig oly módon, hogy egy hungarocell-tábla úszik a víz tetején, és ezen van a szívócsonk. Így mindig a tetejéről szedi le a tiszta vizet, az esetleges koszok meg leülepedve az emésztő alján vannak. A szivattyú nyomó ága meg nyugodtan terhelhető bármilyen locsolófejjel, ill. fejekkel, mert akár két billegető locsolót is el bír látni.
Ha estleg nem világos valami, szívesen megmutatom.
A cserszömörcének nagyon nagy hely kell, sajna, mert az enyéim is viszonylag kezdők, de úgy másfél méternyin belül nem ültethetek mellé. Imádom a piros levelű bokrokat!!! A Berkenye közelebb van, köszi a tanácsot.
Nekem is sokminden van a Berkenyebol, de egy reszevel nem vagyok 100%ig elegedett. Hoztam 2 cserszomorcebokrot, az egyik csodalatosan szep, a masiknak feleakkora a levele es pondorodik ossze. Ja, es nem szinesedik (pedig osszel vettuk, a kerteszetben mar szines volt) a levele. Lehet h rossz helyen van (egymas mellett vannak teljesen). A diszcseresznye nem no, a tulifa nem viragzik (igaz nincs meg egy eve h elultettuk, hatha az iden mar hajlando lenne), viszont ez utobbi szepen hajtott es sokat erosodott egy szezon alatt.
Jaj, de jó, hogy erről írsz.... Én is bekötöttem néhány esővíz-levezetőt az emésztőbe. Meg beleszórtam a port, hogy minden szennyvíz-maradvány kipucolódjon. Emiatt a (volt) emésztő falának zsírosodása kissé fellazult, azaz szivárog ki belőle a víz, de azért van benne még hólé. Hogy kell abból locsolni? Mit csináljak, hogy a víz ott is maradjon? Milyen szivattyú kellene és azt hogyan kéne használni?