Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az idén ...mint ahogy sokszor ... a nyugati országrész előrébb tartott és jobban érintette a szállított hideg mert nem volt előny a jó fekvés hanem pont hátrány . Ahol addig hideg volt ott jobb most a helyzet .
Ma egy nagyon gyors teszt, kb nagyrészt hulla...igaz minden fajtát és fát nem volt időm megnézni /munkaidőben kerültem egyet arra.../ , az ősziket még nem tudom megítélni...amúgy az egy Kioto látszott normálisnak, ami csak azért úszta meg a kivágást , mert gyökeresen kellett volna kiszedni, hogy tudjak a helyére ültetni, de arra meg nem volt időm....asszem lesz helye az idei alma meg körteoltásaimnak...:(
Hétfőn nálunk -4°C volt, éjféltől végig fagyott. Fagy ellen nem volt védekezés, viszont szerintem nem fagyott el (vagyis remélem..). Egy virágot levettem, de a kezdemény szép zöld volt, nem látszott fagyás. Szerintetek miben reménykedhetek?
Nem lesz derült éjszakánk ...úgy néz ki . tegnap is majdnem ekkora hó volt 0 környékén ment át egész éjjel . Talán déli délkeleti áramlás van már az nem hoz nagyon hideget . Amúgy az éjszakai és a nappali hőmérséklet nem sokat változik a napokban .
Megfigyelésem szerint az utóbbi években mint vmi rendelésre,jan-febr. túl jó idő,a rügyeket kicsalja,aztán mikor ideje lenne egy normális tavaszi időnek,jön a feketeleves.
Nem akartam megörökíteni a mostani állapotot de aztán mégis .
Most nem néztem végig csak az első Tsunamit és 5-6 fagyott után találtam ezt ... egyelőre bizakodok hogy 4-5 % talán megmarad azzal megelégednék . A későbbi fajták talán jobban viselték , majd ha leolvad a hó akkor átnézem .
Az idén biztosan nem lesz kajszidömping és az egyéb körülmények miatt az import is nagyon kérdéses .... a pálinkafőzés elmarad nálunk legalább is .
Ma reggel megnéztem az előrejelzéseket és baromi ideges lettem, mert kb. 1 hét múlva újra hidegbetörés várható. Úgy nézem, hogy még nem tisztázódott le, hogy milyen erősségű lesz, de félő hogy ismét nehéz helyzetbe kerülhetünk a gyümölcsfákkal... Szánalmas..