Te azt akaraod mindenki szájába, fülébe és orrába rágni, hogy JHWH helyett JEHOVA nevet használtak?
A végén be ne bizonyítsd, hogy Ábrahám Charles Taze Russel őse és a zsidóság az ős jehovisták voltak.... :))))
Tényleg igaz ez az előírás nektek? "" "Ráháb módszer" lényege, hogy a gyülekezeti tag hazudhat, – sőt kötelessége hazudni – ha az Jehova, és szervezete érdekeit mozdítja elő. Ezt többek között a "teokratikus hadviselés" tanításuk motiválja melynek lényege, hogy ellenséghez tartozik a szervezeten kívüli világ. Ezért lehet ellenük -különleges ezközökkel- harolni. Pl a Ráháb módszerrel."" http://hu.wikipedia.org/wiki/Jehova_Tan%C3%BAi
Sajnos ki kell, hogy ábrándítsalak, a rossz gondolatokat a JT közmonti tutti-frutti makaróni fogyasztó társadalomra telepedő központotok határozza meg, míg a jó gondolatokat az Isten!
" Mert minden nép a maga istenének nevében jár, és mi is a mi Urunk Istenünk nevében járunk örökkön örökké. "
Nos Mikeás elmondhatta, hogy egy néphez tartozik, a zsidó néphez, akinek van egy Istene, akit úgy hívnak, hogy ÁBRAHÁM, IZSÁK és JÁKÓB ISTENE!!!!!!!!! Nem JHWH, hanem ÁBRAHÁM, IZSÁK és JÁKÓB ISTENE!!!!!!!!! Mikeás nem azt mondotta, hogy népe felveszi istene nevét és nevében jár, mint ahogy ti tetszelegtek magatoknak és fürdötök egy jamis névben...., hanem Mikeás arról beszél, hogy amit Isten akar, azt megteszik, hisz nevében járnak el, tehát Isten szerint és nem a maguk nevében!!!!!!!! Te ezt nem monhatod el magadról, sem a JT-sekről! Ami még szembe kellene hogy jőjjön veled, az nem más, mint az a bibliai tény, hogy 1 Isten van, aki élő, létező, míg a többi népeknek bálványistenei vannak...., ami ugye lehet szellemi faragvány is! De ne keseredj el, Isten mindenek felett ál, uraknak ura, isteneknek istene!, így a te istened is..... mégha lejehovázod is! tudod, ismered, hogy Isten nevét hiába fel ne vedd! Mást sem csinál egyházad, mint bohócot Istenből, de meg lesz az ára....!
JHWH.....? Mit jelent? És a COD? Jehova szó mit jelent?
A JHWH bibliai szabűszaitok szerint lehet minden második szó, akkor is hamissan használjátok......., éppen ezért a zsidóság mindig ügyelt arra, hogy ne ezt mossa össze, hanem helyette egy másik szóval illesse az Urat!
Ostobaságokat állít a te vallásideológiai szervezeted....!
Nos nézzük mit is mond egy illetékesnek tünő személy....
""" Jel 3,12 A ki győz, oszloppá teszem azt az én Istenemnek templomában, és többé onnét ki nem jő; és felírom ő reá az én Istenemnek nevét, és az én Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemét, a mely az égből száll alá az én Istenemtől, és az én új nevemet."""
Mégegyszer megkérdezem, hogy mi Istennek az új neve és mi Jézusnak az új neve, mert ennélkül bóhozat az egyházad JHWH-s produkciója, persze a dogmaisága még visszataszítóbb!
"Szerintem meg te vagy elvakítva, de ez persze nem érv, csak vélemény, mint a te állításaid nagy része is."
Szerintem a (tév)hagyományok tisztelete miatt nem látod a fától az erdőt........ Ez is egy vélemény............:)
"Ha Jézus maga mondja hogy "megismertettem a nevedet az emberekkel'" - Ez a név az Atya volt, mrt a JHVH nevet már jó ideje ismerték. (Az Atya pedig igenis név, ahogy a Fiú és a Szentlélek (Szent Szellem) is név.
Az Atya nem lehetett, mivel az Ézsaiás tekercsében a JHVH szerepel és ezt mondta ki Jézus, nem az Atyát. Nem indokolt a Jehovah mellőzése, mivel a JHVH-ra mondta Isten, hogy 'ez a nevem' nem az Atyára..........Ti pedig azt hozzátok előtérbe amit ritkábban használtak, a Nevet, mely majd' 7000-szer van a Bibliában azt meg görcsösen mellőzitek.............
"és a kéziratok és korai egyházatyák is állítják hogy ott volt a név" - Hol, ember? Az Újszövetségben? Mifélem egyházatyák? Bizonyításodban az Újszövetséggel foglalkozz.
Itt Nemokám: Jeromos, Origenész, Septuaginta
A 2. sz.-ban Akvila is készített görög fordítást a héber szövegekről, és minő érdekesség ott is használja a JHVH-t héber betűkkel................:)
Tehát még a 2. sz.-ban is használták a JHVH-t, kedvesem......................:)
"mivel az Úsz-ből már kivették a Nevet addigra, persze hogy ezt meg sem említik" - Csak Egyetlen árva JHVH-t tartalmazó újszövetségi kézirat milyen jól jönne JT-inak! És ez nem létezik, de még említése sincs a patrisztikában."
Ha pl a kat fordítás az Ószövetségből is kihagyja a tetragrammát, pedig ott benne volt, akkor mit vársz az Úsz. másolat másolatának másolatától, amikor abból megerőszakolva kivették a nevet..................:)
Jehova Tanúi az előzőekben felsorolt bizonyítékokra is alapozzák az Úsz-i Név használatát és viszaállítását, és Jézus Ézsaiás-idézetének megváltoztatása is nyomatékosítja igazukat.
"Ha hitelesen fordították volna legalább az Ószövetséget, akkor nem veszik ki a Nevet, mivel az ott van a héber szövegben." - És ez mit bizonyít az Újszövetségre nézve? Ne tereld el a vitát."
Te terelsz tereléssel. Ez azt bizonyítja, hogy még oda sem írták be a JHVH-t, ahol benne van. Akkor abba meg végképp nem írják bele, ahonnan a századok folyamán eltávolították....................:)
"ami azt bizonyítja, hogy keresztények is használták a JHVH-t" - Nem bizonyítja. De itt te többet állítottál: hogy az Újszövetségben is JHVH-ként jelent meg. Ezt meg végképp nem bizonyítja."
Már miért ne lehetne? Ha a prozelita Akvila is a görög szövegébe héber betűkkel írta a JHVH-t, akkor a 2. sz. ban is ismerték, és vígan használták a Jehovát..........
"Akkor ebből is látszik, hogy a róm. kat egyház is hiteltelen, veled együtt" - Nem erről volt szó, ne farolj ki a könnyebb irányba. Te azt mondtad, hogy Jeromos e téren is hitelreméltónak minősül r.k. szempontból, mert íme, szentté avatták. Én ezt cáfoltam meg ellenpéldáimmal. Te ezekre nem tudsz cáfolatot kinyögni, ezért idelöksz egy általános lózungot, amit fentebb olvashatunk."
Érdekes, hogy amikor úgy hozza a vita, akkor nektek szent ember volt Jeromos, de ha minket támaszt alá, akkor csak egy hencegő tévelygő..............:)
Szerintem meg sokkal inkább látható hogy szorul a hurok az elvakult apológusok állítása körül...............:)))))))))))))))
Szóval nem tudod megmásítani az igazságot, bármennyire is erőlködsz vele........:)
Az ószövetségben úton-útfélen használhatták azok a zsidók, akik semmit nem tudtak istenükről, akik viszont ismerték az írások lényegét és Istenüket, azok egyáltalán nem jehováztak!
Mindenkinek joga van használni a Jehova nevet-mint ahogy mindig is használták- és joga van különböző kifacsarodott elméletek alapján mellőzni ill. tagadni is........
Te csak ne rendelj el megkövezést........:)
Viszont számomra sokkal meggyőzőbb az, hogy az Ósz.-ben a hithű zsidók "úton-útfélen" használták a JHVH-t (ez is bizonyíték arra, hogy tévesen értelmezték a hitehagyottak a névvel kapcsolatos parancsolatot), és a korai keresztények is használták (Setptuaginta), csak az ezután következő korok hitehagyott keresztényei mellőzték. Ezért nem található meg a ma használatos másolatokban ( és sajnos a szellemi vakok erre építik állásfoglalásukat)
Legalább azt értékelhetnéd, hogy hétvégén továbbvittem a topicodat, és képviseltem a véleményedet e bűnös borivó népség előtt. Meghívhatnál egy sörre, vagy valami....
"Ki szereti a saját "logikáját" (?) viszontlátni" - Én pl. szeretem, s ezért is nem kívántam el soha egyetlen igényes ellenfelemet (beszélgetőpartneremet) sem a fórumról. Ilyen volt a r.k.-ok közül Fuly, Hal, Nan, Balázs, Satya, Attus, Lépcsőmászó, illetve a többiek közül... Ó, túl sokat kellene említenem.
Szerintem meg te vagy elvakítva, de ez persze nem érv, csak vélemény, mint a te állításaid nagy része is.
"Ha Jézus maga mondja hogy "megismertettem a nevedet az emberekkel'" - Ez a név az Atya volt, mrt a JHVH nevet már jó ideje ismerték. (Az Atya pedig igenis név, ahogy a Fiú és a Szentlélek (Szent Szellem) is név.
"és a kéziratok és korai egyházatyák is állítják hogy ott volt a név" - Hol, ember? Az Újszövetségben? Mifélem egyházatyák? Bizonyításodban az Újszövetséggel foglalkozz.
"mivel az Úsz-ből már kivették a Nevet addigra, persze hogy ezt meg sem említik" - Csak Egyetlen árva JHVH-t tartalmazó újszövetségi kézirat milyen jól jönne JT-inak! És ez nem létezik, de még említése sincs a patrisztikában.
"Ha hitelesen fordították volna legalább az Ószövetséget, akkor nem veszik ki a Nevet, mivel az ott van a héber szövegben." - És ez mit bizonyít az Újszövetségre nézve? Ne tereld el a vitát.
"ami azt bizonyítja, hogy keresztények is használták a JHVH-t" - Nem bizonyítja. De itt te többet állítottál: hogy az Újszövetségben is JHVH-ként jelent meg. Ezt meg végképp nem bizonyítja.
"Akkor ebből is látszik, hogy a róm. kat egyház is hiteltelen, veled együtt" - Nem erről volt szó, ne farolj ki a könnyebb irányba. Te azt mondtad, hogy Jeromos e téren is hitelreméltónak minősül r.k. szempontból, mert íme, szentté avatták. Én ezt cáfoltam meg ellenpéldáimmal. Te ezekre nem tudsz cáfolatot kinyögni, ezért idelöksz egy általános lózungot, amit fentebb olvashatunk.
Szóval nem vagy vitaképes, nekem meg nincs rád időm.
Te nagyon erőlteted a rossz gondolataidat.............:)
"nem az volt a lényeges közlési ok, hogy Istennek mi is volt a neve, mert ez az ok szempontjáből érdektelen, mert nem a név, hanem a mögötte lévő személy a lényeg!"
,,Mert minden nép a maga istenének nevében jár, mi pedig Jehovának, a mi Istenünknek nevében járunk időtlen időkig, sőt örökké." (Mikeás4:5)
Még hogy nem fontos a név....................:)
Ezt magyarázd meg Mikeásnak is.........:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Itt pont arról beszél, hogy az az egyik megkülönböztetés az igaz imádók és a hamis hitben lévők közt, hogy az igaz imádók Isten nevét kinyilvánítják, ezzel félreérthetetlenül nyilvánvaló lesz, hogy ki is az ő Istenük...............
"de a JHWH-nál nem tudjuk a valódi eredeti szavakat....."
Ez még nem zárja ki a használatot. Károli is megírta 6-szor is a nevet, sőt latinul is látni lehet kat templomokban is, pénzérméken, emléktáblákon (Iehova, Iehovae-Bourges, Fourvier,Strasbourg, Fehmarn........)
De ahogy elnézlek, te nem igazán tiszteled sem az Ó-, sem az Újszövetséget, sem JHVH-t..............Ez elég szomorú.
"A lényeg amit már írtam, hogy Isten azt kívánta Mózestől, hogy olyan néven szólítsák meg ami kiábrázolja az izraelhez fűzödő kapcsolat lényegét, így eképpen kellet, mint nevet megszólítani, avagy hivatkozni Rá...., hogy Ábrahám, Izsák és Jákób Istene......, ez az Ő neve örökké"
Te ostobaságokat írsz. Akkor számold össze, hogy a JHVH hányezerszer szerepel csak az Ószövetségben..........................:)))))))))))