Pénteken indulok Makarskára,Bosznia felé szeretnénk menni,de most vettem észre,hogy lejárt az útlevelem.A személyim a régi típusú,az a kérdésem,lehet -e problémám a bosnyákoknál,vagy átengednek?Segítsetek,akik már megjártátok erre az utat régi személyivel!Itt-ott beleolvastam a topikba,de szűkös az időm.
Júli 20-án indulunk Bosznián át Montenegroba. Páromnak nincs útlevele és mivel olvastuk a külügy honlapján, hogy jó a kártyás személyi, nem is csináltattunk. 2 nap is indulunk, biztos ami sicher, felhívtuk a bosnyák nagykövetséget. Ott közölték, hogy a szmélyinek három hónapig érvényesnek kell lennie. Puff...csak szeptember közepéig érvényes. Vissza a külügyhöz. Nincs három hónap kitétel, csak érvényes személyi kell. Felhívom őket, nem tudnak három hónapos korlátról. Telefonálok a szarajevói konzulátusra, a főkonzul állítja, nincs a megállapodásban három hónapos kitétel. Visszahívom a bosnyákokat, de igen kell három hónapos érvényesség. Kész vagyok, muszáj Bosznián keresztül menni, van ott is program, szálás, nem hagyhatjuk ki. Most komolyan van ilyen szabály? Nem elég, hogy érvényes egy dokumentum, az is kel, hogy meddig az? Betojás....
Kicsit OFF, mert Kamenjak-i fotók (kicsit üldögéltem a déli végén a szikláknál és készítettem egy halom képet még a jó öreg K20D-vel), de imádom az ilyen elkapott pillanatokat...
Segítséget szeretnék kérni a bosnyák E 661-es úttal kapcsolatban. Neten nem nagyon találok róla semmit, az egyik az itteni hozzászólás volt. 3 éve voltunl Ploce mellett, Kalocsáról, Mohácson át Bosanski Samac, Sarajevo, Mostar útvonalon. Sajnos tele van sebességkorlátozással, ezért keresek alternatív útvonalat. Az E661-esről kinek mi a véleménye ?
Nos igen, számomra nagyon izgalmas, hogy azon rövid idő alatt amíg azon a helyen vagyok mit sodor elém a sors látványilag.
Az ídő akkor is rövid ha néhány óráról van szó, hiszen látni kellene azt a valamit reggel este télen nyáron esőben napsütésben.
Amellett a képek nem érnek semmit ha nincsenek rajta emberek, akik miatt olyan szivesen nézegetjük a régi idők fotóit is.
Mostarban épp elsétáltam a hidtól egy más látószöget keresve, mikor az általános ricsajon át a hátam mögött azt hallom
agyííín dvaaaaa trííííí.
Mire kapcsoltam és megfordulva előkaptam a gépet már késő volt.
belenagyítva ilyen, az ugró előtt egy fecske repúl éppen, olyan mintha kiállna valami a vízből.
Tehát erről lemaradtam, nem volt meg az a bizonyos szerencse.
Nagyon jó olyasmit találni, mint Jajcében a rituális fürdő oszlopára erősített óra, amin aztán el lehet gondolkodni, miképp került pont oda a new yorki nyugati pályaudvarról.
Köszönöm szépen, időközben találtam egy (angol nyelvű) oldalat, ahol az összes boszniai rádió fel van sorolva, a műsorok jellegének említésével, frekvenciákkal. Bár, arra utalást, hogy pl. angol/német nyelven is elmondanák az utinfókat, nem leltem. Majd empirikus úton próbálom útközben. :)
Én átnéztem az összes Bosnyák lehetőséget kérdéseddel kapcsolatban, de szerintem a legjobb és legpontosabb felvilágositást a Bihamk oldalon fogod megtalálni, napra és órára pontosan, csak azzal a különbséggel, hogy Bosnyák nyelven, amit a googli lefordít számodra. Az más kérdés, hogy ezzel a fordítással nem sokra mész.
Gyönyörű képek! :-) Pupnatska Luka valóban meseszép, talán számomra a zalavaticai öböl hasonlóan megkapó még... Nem beszélve a Zalavaticai étteremről, amelynek a tengeröböl felöli teraszán ebédelni felejthetetlen marad a számunkra... :-)