De mint írtam jövő év tavaszán belekezdünk a bővítésbe! Szerencsére igen jutányos áron jutottunk hőszigetelt üveghez, igy az anyagiak "nagyobb része" könnydén megoldódott.
Na aztán jövő évtől lehet új növényeket szerezni..
Bár szerintem a mostani mennyiség is elég lenne, főleg, hogy amióta rendessen tápozok hihetetlenűl beindúltak a növények!
Hálistennek az enyhe idönek egyenlőre jol szuperál.Alapjáratban megy a fütés és nem volt 10 fok alatt,igy még a máskor kényes orchideáik is kinyiltak eddig idén.
Most jön a lehülés,ettől jobban félek,mert akkor feljebb kell tekerni a fütést,és ekkor szokott minden nemkinyilni,elpusztulni stb.Néhány magoncom pusztult csak eddig el,meg ugy 10-15 hibiscuspalánta eddig valami hirtelen jött gombátol,ami amikor már megjelent akkor semmilyen permetezéssel nem lehetett segiteni:((
Valamiért most a frissen kapott magok sem nagyon kellnek az idén,nem tudom mi van.Most nem is nagyon rendeltem csak néhányat.
Ujdonság?Talán az hogy összel sikerült beszereznem egy fahéjfát és egy kenyérfát( a mangosztin megérkezés után két héttell kipurcant,pedig oltott volt)
A fahéj stagnál,de leveles, a kenyérfa már hozott két uj levelet meg hajtást(mindkettöt a suliban tartom,tavaszig nem merem hazahozni)
Más ujdonság nagyon nincs,most helyhiányom van tehát nagyon meggondolom vegyek-e olyasmit amit 2-3 év mulva is megvehetek.
Én pont azért nem ültettem nagyobb edénybe, mert akkor még jobban megnő, helyem meg igencsak korlátozott. Így viszont nem terem.
Továbbra is a hirdetés nevű varázslatot ajánlom. Nincs az a növény, amit Budapesten baráti áron el ne lehetne adni. (Nálunk, kisvárosban persze kicsit komplikáltabb.) A növényeladás szezonja tavasszal van igazán, most mindenki azzal van megszédülve, hogy a rengeteg már meglévőt hol teleltesse. De ha sürgős, most is meg lehet vele próbálkozni.
Anyukámnak egész ültetvénye van! Télikertben a legegyszerűbb. Új hajtásokat szedsz a tetejéről (mint a muskátlinak) elduggatod friss földbe és kész az új növény. Ha nem rendelkezel télikerttel, akkor egy világosabb pince is megfelel.
Tanácsot, segítséget kérek! Még a májusi ballagáson, egy csokorban díszananászt kapott a fiam. Nosza, rajta! Gondoltam. Földbe, zacsi alá és türelem. Mostanra minden bizonnyal gyökeret eresztett, mert új leveleket is kezd növeszteni. De még mindig a zacsi alatt van, sőt kint az udvaron. Ha leveszem a zacsit, mi a teendő, és egyáltalán van-e esély, hogy életben tartsam télikert, üvegház nélkül, egyszerű szobai körülmények között?
Szerintem alaposan vissza kell metszeni, ha helyhiány a probléma. Egyébként hűvös pincében, vagy a lakásban is áttelel. Én kb. felére visszavágom majd behordáskor ezt a futó-tüskés gyönyörűséget, majd egy nagy ablak elé helyezem, hogy télen is gyönyörködhessünk a virágzásában.
Van valamilyen Solanumom. Nem tudom honnan, valószínüleg valahol (pl.Görögország) szedtem a magját. Nem ismerem a faj nevét, a karélyos leveleken alul-felül tüskék vannak. Közeleg a tél, nem tudom hova tegyem?
Magyar oldalt sajnos nem ismerek a témában. Tavasszal vettük, még nem ültettem át, sajnos nem virágzott még, talán jövőre majd megmutatja magát, jó lenne! :)
Rappaiéknak új honlapja van http://www.rappaikerteszet.hu/ ezt idén csinálták, itt is utána tudsz nézni a dolgoknak. Sok mindenük van, de azért nincs minden amit ott hirdetnek. Jönnek az őszi kiállítások és akkor felhozzák a megbeszélt növényeket Budapestre.
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Sajnos nem tudok angolul, ha tudnál esetleg magyar oldalt ezzel kapcsolatban, megköszönném. Milyen földbe ültetted el? Mikor vetted? Nálad virágzott már? Találtam Rappainak honlapját, de sajna az 1998-1999-es. Postai úton lehet rendelni?Mégegyszer köszönöm a segítséget!
A pisztácia hüvös teleltetésnél lombhullató ergo nem kell neki fény télen, teleltetni 0-10 fok között kitünően lehet. Nem hiszem hogy a trópusi részen teleltetnék a füvészkertben inkább a szubtrópusiban.
Jól vissza olvasgattam és arra jutottam, hogy sok emberkének vannak különleges növényei. Nekem is van pár, nem biztos, hogy érdekel bennetek, de beírom ide:
Helló Legslie és mindenki ! A pistáciáról nem sokat tudok, de az biztos, hogy télen is nagyon világos helyet igényel és inkább 10-20 celsiust. Én nem próbálkozom vele mert termő méretig felnevelni nagyon nehéz. A füvészkertnek van egy és télen a trópusi üvegházban tartják. Szentjánoskenyérfa: télen 1-2 C,alig öntözni, nyáron tüző nap, laza, tápdús föld(tőzeg, fekete föld, homok, marhatrágy 20%)a földkeverékhez 10%-nál több homokot semminek nem adok, mert a növény gyorsan öregedő hajszálgyökereket növeszt, homok helyett, vagy mellett a perlit a király.