Én azt javaslom, hogy csak annyit enzimezzél be amennyi egyszerre a présbe fér. A következőt meg mikor már látod, hogy 1-1,5 óra múlva végzel az előző préselésével.
Nem kell bátortalannak lenni az ilyen és hasonló szerek használatától. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy amit ráírnak adagolás az egy tol-ig határ. Minden évjárat különböző más mennyiségben kell adagolni és ezért nagyon fontos a gyakorlati tapasztalat.
Én is megfizettem a tanulópénzt mire kitapasztaltam, hogy melyik évjárat mekkora mennyiséget kíván.
A bakatort sajnos nem ismerem, de én idén úgy jártam, hogy a forrásomtól kaptam rossz fajtát (is, vegyesen a jóval), sőt, magam is adtam rosszakat is az oltványosnak, mert nem vettem észre, hogy keveredés van a saját tőkéim között. Szerencsére segítőkész, megjelölte a nem odavalókat. Szóval akár ilyen is elképzelhető nálad.
Egyébként ha a kép friss, akkor az ilyenkor hozott vitorla nem feltétlen néz ki pont úgy, mint a tavasszal hozott. A lisztessége, szőrössége megvan neki, ha jól látom, de a levél zárt. Javaslom, hogy menj el a forrásodhoz, nézd meg, mennyire változatos nála a levélzet, mert lehet, hogy környezeti hatások, alany befolyásolja. Esetleg tavasszal kérjél újra vesszőket, és gyökereztesd magadnak, próbáld utána összehasonlítani. És az is lehet, hogy a lenti vitorla képe pont nem a jellemző, hanem valamennyire elütő kép.
Köszönöm szépen! Hmm, eléggé elbátortalanodtam, gőzöm sincs hogy legyen a dolog. Szerinted, ha belerakom, és mondjuk háromnegyed óra múlva nekiállom préselni. Ha egy adag préselésével végzek, akkor a következő adaggal ugyan ez és így tovább és tovább?
Mivel én PX 5 használok így a P110L- ről nincs saját tapasztalatom, csak mások által elmondottak.
Azt mondják a 2 órás enzimes áztatás jól működik, de az enzim mennyiségével óvatosan kell bánni mert elég nagy roncsoló hatása(szinte elpépesíti) és akkor szinte lehetetlen kipréselni.
Én azt javaslom a 2 órába számold bele a préselést is és ha nem kemény bogyójú a szőlőd akkor inkább a 0,5-1 g/hl között adagold.
Az erős hajtásnövekedés valószínűsíti a hiánybetegséget.
Mivel a talajból korlátozott mértékben tudja felvenni a gyökérzet (vagy tényleges hiány, vagy antagonizmus miatt), ezért a korábban kifejlesztett részekből kerül át valamennyi az új hajtásokba. Vagy másként nézve, a szemek érés előtti duzzadása igényelne plusz anyagot, de a talajból felvehető mennyiség az új hajtásokba megy, így a növekvő fürtökben helyileg leesik a koncentráció.
Keserűsót kötött talajra ki lehet szórni ősszel, vagy csak tavasszal? (Gondolom, a bedolgozás majd ráér a következő talajműveléssel, nem illan el a hatóanyag, mint a nitrogén.)
1 kg hány m2-re való így?
Tudom, hogy levélre jobb lenne, mert talajból nem olyan jól veszi fel a szőlő, csak tegnap vettem egy liter folyékony Mg-ot, erre még aznap találtam itthon egy kg keserűsót. Mivel ilyen sokra nincs szükségem, így arra gondoltam, a keserűsót kiszórom, hogy adjon egy folyamatos alapot, aztán év közben még kap egy-két kombinált levéltrágyát, plusz egy-két folyékony Mg-ot.
A kb. 5 év óta fokozódó kocsánybénulás akadályozására tennék így próbát.
Nálam ezt a csemege szőlők produkálják, de itt sincs benne semmi logikus, h csak ez v az a fajta. Nálam is pár éve kezdődött. Ami érdekes, hogy a mellette lévő sorban lévő fekete rizling hiába idősebb, semmi baja. Én azt hallottam, hogy magnézium hiány okozza. Jövőre erre a pár tőkére rámegyek külön MG-vel lesz ami lesz alapon aztán meglássuk.
Azért írtam, hogy a különböző lombtrágyák meg műtrágyák annyit érnek mint halottnak a csók.
Márt csak azért se mert ez a "betegség" legnagyobb részben a zweigeltet tizedeli, utána az oportó. A többi fajtánál-kékfrankos, merlot, cabernet, stb..- nem fordul elő, vagy csak nagyon elvétve.
Pedig az elmúlt 10 évben kipróbáltunk sok mindent a zweigelten.
Én jobban hiszek abban, hogy korélettani oka van, meg, hogy a kocsánynál a hámszövetek eltömődnek és nem jut tápanyag a fürtbe.
Ezt(nálunk) tapasztaltuk is mivel kb: 15 éves koráig semmi gond nem volt vele. Csak az utóbbi 10 évben kezdett el fonnyadni savanyodni, ez idő alatt tán 2x volt, hogy csak minimális fonnyadás volt amúgy a kb: a termés 1/3 levagdaljuk a földre szüret előtt.( bár ez a tapasztalat nem mérvadó)
A másik amiről néha beszélnek, hogy az se mindegy ezeknél a fajtáknál, hogy milyen alanyra milyen nemest oltanak.
Az igazság az, hogy még ma se tudják az okát, de szerintem még egy jó ideig csak tippelgetni fognak.
Letudjátok adni a szőlőt?Hallottam,hogy hektáronként 160 mázsánál több nem lehet,mert nem veszik át.De,hogy ez fajtánként változó azt nem tudom.Meg azt sem,hogy mi van akkor ha ezt a mennyiséget túlhaladja.Nekünk z.veltelinink van,számoltam,51 mázsa lehet rajta.de ez csak egy közepes ,jó termés.
Ezek a hiánytünetek a tapasztalataim szerint csak lassan, évek alatt pótolhatók. Nem vagyok biológus de Rambó írása alapján nem feltétlen hiány, lehet valaminek a többlete okozza a hiánytünetet (antagonizmus).
A lombtrágya nálam állandóan használatban van, folyamatosan minden permetezésbe megy valami.
Ez a fürtfonnyadás nálunk is gyakran előfordul a zweigeltben. Az okát igazán senki nem tudja de már régóta arról írnak, hogy a kocsány hámszövete eltömődik és így elveszti a funkcióját és az összes tápanyag a hajtásba megy. De írják azt is, hogy korélettani okai vannak(amibe lehet valami mivel 10-15 éves koráig nem volt vele semmi baj).
Azt írják, hogy kálium magnézium kálcium pótlással orvosolható a probléma.
De saját tapasztalat, hogy annyit ér mint halottnak a csók.
Nincs nálunk terméskorlátozás. Ez most ennyit termett. Igaz van egy 5-10% hiány mivel ez egy 40 éves ültetvény, de így is a tavalyihoz képest is kb: 30q volt kevesebb, pedig se fagy se jégverés se betegség nem tizedelte a termést.
Az hogy ez észrevehető e a minőségen? Valamennyire biztos, csak az a kérdés, hogy el tudod e adni annyival drágábban a bort mint amennyivel kevesebbet szüreteltél. Évek óta 17,5-18,5 MMo és 7-7,5 savval szüretelünk.
Nekem tavaly és az idén is a Zweigelten jelentkezett ilyen, szerintem se nem peronoszpora se nem kocsánybénulás. A többi fajtán még nem láttam. Emiatt gyorsan le is kellett szednem h ne menjen rá a fél termés. Nem tudom mi lehet, a túlterhelésre gondoltam, nyomelemhiányra, (esetleg vmilyen rothadás?), úgy néz ki nagyjából akkor kezdődik amikor az érés is...
Ennyire erősen termés korlátoztok? Észrevehető bor minőség az alacsonyabb hozam? Felénk a szilvánik 150-200 mázsa körül teremnek, igaz eladásra megy mind.
Kerestem már többször, könyvekben és interneten is. Nem találtam, átsiklottam felette. Próbáltam utána kérdezni, de nem sikerült így sem. Már mióta terem 5-6 éve azóta foglalkoztat. :)
Otelló nem szereti ezt a meleget, ennyi az egész... s amikor nem érzi jól magát, akkor megbetegszik, akár mit csinálsz vele. Ültess jobbat. Ennél sokkal eészségesebb minden permetezés nélkül-nálam is van egy tő Otelló, s gyerekkortól ismerem- pl. a Néró, s amit még nem magyon ajánlottam, a Turán...
Ez a fonnyadás nálam is megjelent néhány korai fajtánál de szerintem nem kocsánybénulás.
Először azt hittem a vándorpoloska, de azt jobban megfigyelve arra jutottam, hogy az csak oda megy ahol már a darazsak kikezdték a szemeket, vagy kirepedtek.
Ahol ilyen fonnyadás volt ott sok a rosszul kötött, madárkás fürt.
Igaz ezek nem othello fajták.
Lehet peronoszpóra. Mondjuk nem néztem meg, de ha belül barnás a szövet akkor esélyes.
Otelló szőlőm van néhány tő, és most az érés folyamán egyes szemek ill. fürtrészek elfonnyadnak, és savanyú ízűek maradnak. Oly méretű a jelenség, hogy már a termés egynegyede elveszett ezáltal.
Tavaly ugyanígy jártam, azt mondták erre, hogy fürtkocsány bénulás, és a megoldás a keserűsóval való permetezés. Szorgosan permeteztem 10 naponta (esetleg 2 hetente az időjárástól függően) és nem változott semmi.
Peronoszpóra nem lehet, mert -mint látható július eleje óta- 2 hetente kékkővel permeteztem. (előtte felszívódó hatóanyagú permetszerrel)
Tud-e valaki erre tanácsot adni.
(Egyébként érdekes, hogy borzasztó intenzív a hajtás növekedése, és óriási fürtök jelentek meg a hajtásokon, persze nem kell ezeket meghagyni, úgysem érik be. Ilyennel még nem találkoztam, hogy ennyire hajtson)