Keresés

Részletes keresés

Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20524

Én vöröshöz a PX 5 használnám.

Vagy rozét csináltok belőle? Akkor jó a P 110.

Én azt javaslom, hogy csak annyit enzimezzél be amennyi egyszerre a présbe fér. A következőt meg mikor már látod, hogy 1-1,5 óra múlva végzel az előző préselésével.

 

Nem kell bátortalannak lenni az ilyen és hasonló szerek használatától. Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy amit ráírnak adagolás az egy tol-ig határ. Minden évjárat különböző más mennyiségben kell adagolni és ezért nagyon fontos a gyakorlati tapasztalat.

 

Én is megfizettem a tanulópénzt mire kitapasztaltam, hogy melyik évjárat mekkora mennyiséget kíván.

 

Úgyhogy csak bátran.

Előzmény: JelenikD (20522)
bakatorro Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20523

sajnos nekem nincs meg a Németh féle könyv. Küldenél képet róla, már ha van benne? Köszi szépen.

közben bekérek a forrásomtól képeket az őszi friss hajtásokról ...

bíztató, hogy a másik déli fajta, a kadarka is hasonló változatosságot mutat.

 

Előzmény: Maci_P (20521)
JelenikD Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20522

Haverom otellóját, mindig panaszkodik hogy kocsonyás. Végülis igaza van

Előzmény: saja75 (20519)
Maci_P Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20521

A bakatort sajnos nem ismerem, de én idén úgy jártam, hogy a forrásomtól kaptam rossz fajtát (is, vegyesen a jóval), sőt, magam is adtam rosszakat is az oltványosnak, mert nem vettem észre, hogy keveredés van a saját tőkéim között. Szerencsére segítőkész, megjelölte a nem odavalókat. Szóval akár ilyen is elképzelhető nálad.

Egyébként ha a kép friss, akkor az ilyenkor hozott vitorla nem feltétlen néz ki pont úgy, mint a tavasszal hozott. A lisztessége, szőrössége megvan neki, ha jól látom, de a levél zárt. Javaslom, hogy menj el a forrásodhoz, nézd meg, mennyire változatos nála a levélzet, mert lehet, hogy környezeti hatások, alany befolyásolja. Esetleg tavasszal kérjél újra vesszőket, és gyökereztesd magadnak, próbáld utána összehasonlítani. És az is lehet, hogy a lenti vitorla képe pont nem a jellemző, hanem valamennyire elütő kép.

Németh Márton könyveit nézted már, mit ír róla?

 

Előzmény: bakatorro (20520)
bakatorro Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20520

T. Fórumozók!

sürgős segítségre lenne szükségem:

tavasszal leadtam tüdőszínű bakator nemest az oltványosnak, most nézem és ez a vitorla, ill. levelek nagyon nem bakatorra emlékeztetnek:

 

ehhez képest:

 

mit gondoltok? 

csak kifejlett tőkén ismerhető fel könnyen a fajtajelleg vagy ... (át akarnak b*ni)?

 

előre is köszönöm a segítséget.

saja75 Creative Commons License 2016.09.21 0 0 20519

Üdv,

mit pektinbontózol? Milyen szőlőt, és miért?

 

Előzmény: JelenikD (20516)
JelenikD Creative Commons License 2016.09.20 0 0 20518

Köszönöm szépen! 
Hmm, eléggé elbátortalanodtam, gőzöm sincs hogy legyen a dolog. Szerinted, ha belerakom, és mondjuk háromnegyed óra múlva nekiállom préselni. Ha egy adag préselésével végzek, akkor a következő adaggal ugyan ez és így tovább és tovább? 

Előzmény: Tigris0704 (20517)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.20 0 0 20517

Szia!

 

Mivel én PX 5 használok így a P110L- ről nincs saját tapasztalatom, csak mások által elmondottak.

Azt mondják a 2 órás enzimes áztatás jól működik, de az enzim mennyiségével óvatosan kell bánni mert elég nagy roncsoló hatása(szinte elpépesíti) és akkor szinte lehetetlen kipréselni.

 

Én azt javaslom a 2 órába számold bele a préselést is és ha nem kemény bogyójú a szőlőd akkor inkább a 0,5-1 g/hl között adagold.

Előzmény: JelenikD (20516)
JelenikD Creative Commons License 2016.09.20 0 0 20516

Üdv a tagságnak! 

 

Kérdésem lenne, hogy használt e már valaki közületek ZIMOPEC P 110L pektinbontó enzimet? 

Valóban elég maximum 2 órával a préselés előtt a cefréhez adni? Sosem használtam még, de kevésnek tűnik, viszont hülyeséget nem akarok csinálni :) 

 

 

Trauthman Creative Commons License 2016.09.19 0 0 20515

Tiszteletem! Szőlős felszámolásából megmaradt vegyszerek eladók

1.5kg signum

3 l  spotlight

3 l  vivando

2 l  talentum

20 l  teldor

45kg  folpan

1 l talendo extra

10 l karathane star

2016 os lisftaár feléért csak egyben eladó

Flanell Creative Commons License 2016.09.18 0 1 20514

Az erős hajtásnövekedés valószínűsíti a hiánybetegséget.

Mivel a talajból korlátozott mértékben tudja felvenni a gyökérzet (vagy tényleges hiány, vagy antagonizmus miatt), ezért a korábban kifejlesztett részekből kerül át valamennyi az új hajtásokba. Vagy másként nézve, a szemek érés előtti duzzadása igényelne plusz anyagot, de a talajból felvehető mennyiség az új hajtásokba megy, így a növekvő fürtökben helyileg leesik a koncentráció.

Előzmény: GIII-1994 (20497)
Flanell Creative Commons License 2016.09.18 0 0 20513

Keserűsót kötött talajra ki lehet szórni ősszel, vagy csak tavasszal? (Gondolom, a bedolgozás majd ráér a következő talajműveléssel, nem illan el a hatóanyag, mint a nitrogén.)

1 kg hány m2-re való így?

 

Tudom, hogy levélre jobb lenne, mert talajból nem olyan jól veszi fel a szőlő, csak tegnap vettem egy liter folyékony Mg-ot, erre még aznap találtam itthon egy kg keserűsót. Mivel ilyen sokra nincs szükségem, így arra gondoltam, a keserűsót kiszórom, hogy adjon egy folyamatos alapot, aztán év közben még kap egy-két kombinált levéltrágyát, plusz egy-két folyékony Mg-ot.

A kb. 5 év óta fokozódó kocsánybénulás akadályozására tennék így próbát.

juhosttt Creative Commons License 2016.09.16 0 0 20512

Nálam ezt a csemege szőlők produkálják, de itt sincs benne semmi logikus, h csak ez v az a fajta. Nálam is pár éve kezdődött. Ami érdekes, hogy a mellette lévő sorban lévő fekete rizling hiába idősebb, semmi baja. Én azt hallottam, hogy magnézium hiány okozza. Jövőre erre a pár tőkére rámegyek külön MG-vel lesz ami lesz alapon aztán meglássuk. 

Előzmény: Tigris0704 (20511)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.15 0 0 20511

Azért írtam, hogy a különböző lombtrágyák meg műtrágyák annyit érnek mint halottnak a csók.

Márt csak azért se mert ez a "betegség" legnagyobb részben a zweigeltet tizedeli, utána az oportó. A többi fajtánál-kékfrankos, merlot, cabernet, stb..- nem fordul elő, vagy csak nagyon elvétve.

Pedig az elmúlt 10 évben kipróbáltunk sok mindent a zweigelten.

 

Én jobban hiszek abban, hogy korélettani oka van, meg, hogy a kocsánynál a hámszövetek eltömődnek és nem jut tápanyag a fürtbe.

Ezt(nálunk) tapasztaltuk is mivel kb: 15 éves koráig semmi gond nem volt vele. Csak az utóbbi 10 évben kezdett el fonnyadni savanyodni, ez idő alatt tán 2x volt, hogy csak minimális fonnyadás volt amúgy a kb: a termés 1/3 levagdaljuk a földre szüret előtt.( bár ez a tapasztalat nem mérvadó)

 

A másik amiről néha beszélnek, hogy az se mindegy ezeknél a fajtáknál, hogy milyen alanyra milyen nemest oltanak.

 

Az igazság az, hogy még ma se tudják az okát, de szerintem még egy jó ideig csak tippelgetni fognak.

Előzmény: granov (20509)
zsebpiszok0510 Creative Commons License 2016.09.15 0 0 20510

Letudjátok adni a szőlőt?Hallottam,hogy hektáronként 160 mázsánál több nem lehet,mert nem veszik át.De,hogy ez fajtánként változó azt nem tudom.Meg azt sem,hogy mi van akkor ha ezt a mennyiséget túlhaladja.Nekünk z.veltelinink van,számoltam,51 mázsa lehet rajta.de ez csak egy közepes ,jó termés.

Előzmény: Ggeri89 (20504)
granov Creative Commons License 2016.09.15 0 0 20509

Ez így ebben a formában szerintem nem igaz.

Ezek a hiánytünetek a tapasztalataim szerint csak lassan, évek alatt pótolhatók. Nem vagyok biológus de Rambó írása alapján nem feltétlen hiány, lehet valaminek a többlete okozza a hiánytünetet (antagonizmus).

A lombtrágya nálam állandóan használatban van, folyamatosan minden permetezésbe megy valami.

Előzmény: Tigris0704 (20507)
Jani71 Creative Commons License 2016.09.15 0 0 20508

Nem lehet, hogy egyszerűen a klímaváltozás okozza?

Akkor pedig fújhatod... Vagy inkább takarhatod. ;-)

Nem vagyok szaki, csak egy tipp, mert hasonlít a jelenség a fenti filmben látottakra.

Hátha ilyen egyszerű.

Előzmény: Tigris0704 (20507)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.13 0 0 20507

Ez a fürtfonnyadás nálunk is gyakran előfordul a zweigeltben. Az okát igazán senki nem tudja de már régóta arról írnak, hogy a kocsány hámszövete eltömődik és így elveszti a funkcióját és az összes tápanyag a hajtásba megy. De írják azt is, hogy korélettani okai vannak(amibe lehet valami mivel 10-15 éves koráig nem volt vele semmi baj).

 

Azt írják, hogy kálium magnézium kálcium pótlással orvosolható a probléma.

De saját tapasztalat, hogy annyit ér mint halottnak a csók.

Előzmény: GIII-1994 (20497)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.13 0 0 20506

Nincs nálunk terméskorlátozás. Ez most ennyit termett. Igaz van egy 5-10% hiány mivel ez egy 40 éves ültetvény, de így is a tavalyihoz képest is kb: 30q volt kevesebb, pedig  se fagy se jégverés se betegség nem tizedelte a termést. 

 

Az hogy ez észrevehető e a minőségen? Valamennyire biztos, csak az a kérdés, hogy el tudod e adni annyival drágábban a bort mint amennyivel kevesebbet szüreteltél. Évek óta 17,5-18,5 MMés 7-7,5 savval szüretelünk. 

Előzmény: Ggeri89 (20504)
cippur Creative Commons License 2016.09.13 0 0 20505

Üdv!

 

Nekem tavaly és az idén is a Zweigelten jelentkezett ilyen, szerintem se nem peronoszpora se nem kocsánybénulás. A többi fajtán még nem láttam. Emiatt gyorsan le is kellett szednem h ne menjen rá a fél termés. Nem tudom mi lehet, a túlterhelésre gondoltam, nyomelemhiányra, (esetleg vmilyen rothadás?), úgy néz ki nagyjából akkor kezdődik amikor az érés is... 

Előzmény: GIII-1994 (20497)
Ggeri89 Creative Commons License 2016.09.12 0 0 20504

Ennyire erősen termés korlátoztok? Észrevehető bor minőség az alacsonyabb hozam? Felénk a szilvánik 150-200 mázsa körül teremnek, igaz eladásra megy mind.

Előzmény: Tigris0704 (20503)
Tigris0704 Creative Commons License 2016.09.12 0 1 20503

Hétvégén leszedtük a rizlingszilvánit. 70q/ha lett és 18-18,5 MMlett a mustfoka. Mára megindult az erjedés is.

vlacko Creative Commons License 2016.09.12 0 0 20502

Ugyanezt tapasztalom. Idén nem csináltam fürtválogatást, én ennek tulajdonítom. Túlterheltük a tőkét.

Előzmény: GIII-1994 (20497)
Ned868 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20501

Köszönöm szépen!

Olvastam pár leírást és tényleg bianka lesz az.

Kerestem már többször, könyvekben és interneten is. Nem találtam, átsiklottam felette. Próbáltam utána kérdezni, de nem sikerült így sem. Már mióta terem 5-6 éve azóta foglalkoztat. :)

Előzmény: apus61 (20495)
Falusi1 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20500

Nekem is van néhány tő Biankám, valóban igen jól viseli a megpróbáltatásokat, messze az átlag felett, de szerintem a fürtök nem ennyire tömöttek.

Előzmény: apus61 (20495)
pintjano Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20499

Otelló nem szereti ezt a meleget, ennyi az egész... s amikor nem érzi jól magát, akkor megbetegszik, akár mit csinálsz vele. Ültess jobbat. Ennél sokkal eészségesebb minden permetezés nélkül-nálam is van egy tő Otelló, s gyerekkortól ismerem- pl. a Néró, s amit még nem magyon ajánlottam, a Turán...

S még egy csomó más nemes szőlő.

üdv PJ

Előzmény: GIII-1994 (20497)
granov Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20498

Ez a fonnyadás nálam is megjelent néhány korai fajtánál de szerintem nem kocsánybénulás. 

Először azt hittem a vándorpoloska, de azt jobban megfigyelve arra jutottam, hogy az csak oda megy ahol már a darazsak kikezdték a szemeket, vagy kirepedtek.

Ahol ilyen fonnyadás volt ott sok a rosszul kötött, madárkás fürt. 

Igaz ezek nem othello fajták.

 

Lehet peronoszpóra. Mondjuk nem néztem meg, de ha belül barnás a szövet akkor esélyes.

 

Előzmény: GIII-1994 (20497)
GIII-1994 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20497

Üdv mindenkinek!

Szeretnék tanácsot kérni az alábbi problémámra:

Otelló szőlőm van néhány tő, és most az érés folyamán egyes szemek ill. fürtrészek elfonnyadnak, és savanyú ízűek maradnak. Oly méretű a jelenség, hogy már a termés egynegyede elveszett ezáltal.

Tavaly ugyanígy jártam, azt mondták erre, hogy fürtkocsány bénulás, és a megoldás a keserűsóval való permetezés. Szorgosan permeteztem 10 naponta (esetleg 2 hetente az időjárástól függően) és nem változott semmi. 

Peronoszpóra nem lehet, mert -mint látható július eleje óta- 2 hetente kékkővel permeteztem. (előtte felszívódó hatóanyagú permetszerrel)

Tud-e valaki erre tanácsot adni.

(Egyébként érdekes, hogy borzasztó intenzív a hajtás növekedése, és óriási fürtök jelentek meg a hajtásokon, persze nem kell ezeket meghagyni, úgysem érik be. Ilyennel még nem találkoztam, hogy ennyire hajtson)

 

apus61 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20496

Viszont a bianka ellenállósága nem átlagos annál sokkal jobb.

Előzmény: apus61 (20495)
apus61 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 20495

Fürtök,levél,érési idő és a sűrű vesszőkből kiindulva szerintem bianka.

Előzmény: Ned868 (20494)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!