Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Innen tudsz rendelni Fertiplus-t is, Universol green-t is, 5 kg-ost.
(Itt helyben nekem szoktak hozatni, amit kérek.)
Mindenképpen két esélyes a növények gyökerét ilyenkor bolygatni, de sok egyebet nem tudsz tenni némelyikkel.
Mosd át alaposan a kókuszrostot, illetve egy részét, hagyd jól lecsöpögni,
- azt a növényt, amit átültetni gondolsz, vedd ki a cserépből,
- szabadítsd meg a gyökérzetét a földtől, (sokat segíthet egy vízsugár vagy egy vödör állott víz) és az elhalt, elbarnult gyökérrészektől,
- ültesd be egy cserépbe, kizárólag kókuszrostba, és tedd el egy árnyékos-félárnyékos helyre, aztán hagyd békén. Csak akkor locsold állott esővízzel, ha már száraz a rost.
Amelyik nem száradt vissza, nem kellett metszeni emiatt, annak csinálj egy talajkeveréket és cseréld le a tavaszi talajt a cserépben.
Azt szeretném kérdezni, hogy az én átültetési esetemben mi a TE általad javasolt konkrét teendő!
Szabadítsam meg a tavaszi AGRO CS földkeveréktől az összes fámat? Aztán mossam le esővízben a gyökereket? Vagy pontosan hogyan?
Valamint kérdezem, hogy a következőket te honnan vásároltad? (Szfváron a mezőgazdasági boltokban néznek nagyot, amikor árat és beszerzési időt kérdezek rájuk):
Kérlek szépen, mielőbb írj további szaktanácsokat és válaszokat az esetemre (így nyár közepén!)! Esetleg privátban tudnál küldeni nekem e-mail és telefonszám elérhetőséget a gyorsabb kommunikáció érdekében!
Nekem sem. Sőt, csak mondták, hogy ezzel nem lehet túladagolni és folyamatosan oldódik.
Viszont visszatérve a múltkori kérdésemre, most már így lóg az új hajtás és sok virág van rajta. Már várjak a visszacsípéssel őszig vagy akár most is lehet, mert nem hiszem, hogy elbírja majd az esetleges terméseket.
ÉS ez természetes, hogy az új levelek közül pár széle felfelé hajlik (kanalazódik)? Félárnyékos helyen tartom nagy diófa alatt, ahol kb 4-5 óra után éri szűrt gyenge napsütés. Plusz raktam egy képet a termésről, hátha sikerül azonosítani.
Köszönöm. Az eladó osmocote(balkonnövények) műtrágyát ajánlott,. Ez jó a citrusoknak, illetve, ha bekeverem a földjébe, akkor utána fél évig egyáltalán nem kell tápoldatozni, vagy azért citrus tápoldattal még érdemes?
Még azt szeretném kérni, hogy az arány keverésen kívül, örülnék, ha beavatnál a keverési technológiába. ;)
Szóval a kókuszrost téglát beáztatod vízbe, és mikor megszívta magát után kevered a többi összetevővel? Vagy hogyan...? Kérlek írd meg mielőbb!!! Köszönöm!
A 100 évről jut eszembe a 25-ös zsáknak már csak a fele van meg, tavasszal kaptam, igaz sok növény van, 2 kanyart is kapott minden. Meg kapnak a kerti növények is.:)
Sajnos ezek csak ilyen kiszerelésben vannak. Keress hozzá társakat, akikkel tudsz osztozni, vagy cirka 100 évre el leszel látva. Esetleg, ha van kerted, ott is tudod használni.
Segitséget szeretnék kérni.Télen 2 citromfám 1 négy évszak és 1 karibi lime, teljesen ledobálta a leveleit, majd száradni kezdett. Tavasszal teljesen kimostam a gyökérzete közül a földet, majd gombásodásgátlós vizbe tettem őket / a gyökerek épek voltak/, és uj földbe ültettem. Kis idő mulva az alany részen kezdtek kitörni és ilyen lettek a növényeim most.Nem tudom milyen alanyok ezek, esetleg majd teremnének-e,vagy lehet-e majd rájuk uj oltást csinálni ha megerősödnek.Válaszotokat, a segitséget köszönöm. a karibi kime alanyaa lunario alanya
Szeretném megkérdezni, hogy Te milyen földkeveréket használsz, és honnan szerzed be, mert nagyon szép haragos zöldek a fáid levelei! Valamint milyen táp(oldatot) használsz? A válaszod előre is köszönöm!!!!
Á, és még valami eszembe jutott! Az új és az őszi gyökereztetett dugványok nem a teleltető helyen voltak, hanem a lépcsőházban (és nem is egyfajta az idősebb fákkal / nem is onnan származnak)! Az ültető föld + a jelenlegi tartási hely, valamint az ápolási/ nevelési szokások a közös pont, egyenlőre!
Értem! Azt láttam, hogy a régebbi fáim NAGYON megsínylették a teleltetést!
+ ősszel kaptak még Vektafid A/E + vmi más permetet, mert vmi megtámadta őket (a fórumot jeleztem: azt írták atka támadta meg őket) pici pöttyök voltak alul és felül a leveleken, és sárgulni kezdtek a levelek .
A nagyobbik (amiről beszéltem és ez van a két képen is) ledobta az összes virágot is, pedig rogyásig volt rajta!!! Ja és a leveik óriásiak voltak (még emlékbe is tettem el belőlük)! A tavaszi (olajos rézkén) permet pedig úgy nézett ki helyre hozza őket. De nem! Azért köszönöm az ötletet!
Minden relatív. Nem az a lényeg, milyen időközönként öntözöl, hanem hogy a talaj mennyire volt száraz. Ha magas a pince páratartalma, akkor nem tud kiszáradni a cserépben a föld és akár egyszeri öntözés is lehet sok. A huzatot nagyon nem szeretik.
A gyökereket figyeltem a tavaszi átültetés során, de semmi rendkívülit nem láttam rajtuk. Sajnos szerintem túlöntözés sem történt, mert ősztől folyamatosan visszavettem a az állott esővizes locsolást. Csak szoba hőmérsékletűt kaptak, azt sem a tövükhöz, hanem a cserép széléhez keveset, úgyhogy az edény aljába se álljon meg. A tél közepére dec-januárban 3 hét közzel, feb-márciusban, pedig majd 1 hónap után kaptak vizet. Esetleg a huzatot azt kaphattak!!!
A kis dugványok, pedig ősztől óta májusra gyökereztek ki (majd , a mostani tavaszi dugványok, melyek márciustól-júniusig gyökereztek! DE ezek sem igazán fejlődnek! Ez itt a baj!!!
De tegnap már láttam a fórumon visszakeresgélve a perlites-kókuszrostba történő átültetést.