Köszönjük a sajnálatot.Amig geotermikus energiával nem tudom megoldani addig sajnos ez a fránya gáz marad.Még szerencse hogy eddig ilyen idö volt,gyakorlatilag a 7 fokozatbol eddig végig 2-esen ment a gáz,és 13 foknál hidegebb eddig nem volt bent a ventillátoroknak köszönhetöen,amelyek oránként 10 percre átkeverik az egész levegöt(föleg a tetőrészröl hajtatom le a meleget a lenti részekre).
A mostani gázszámla(lakás+üvegház)14000 ft-lett,igaz ez 23000 lenne,ha nem jönne le róla 8000 ft támogatás.Nos ha kiszámolod,ez a 8000 ft az a 70 % amivel emelkedni fog,tehát magyarul megszünik a támogatás,ha ilyen idö maradna,akkor a februári számla már 23000 ft lenne.( a januárin mivel decemberről szol még van támogatás).Persze csak akkor,ha végig 2-es fokozaton mehetne a kályha mert ha magasabbra kell emelni akkor bizony ehhez mérten fog nőni a számla.
Szia Twins Elnézést hogy csak most válaszolok. Nálam megvan általában minden növény, bár a Rolliniám hajtásai visszaszáradgatnak most. 3 oltás van ami megmaradt neked, Twins. Sajna 2 oltásra váró alany tönkrement amit adtál. Ezért szeretnélek megkérni, ha tudsz vastagabb kicsit fásabb szárú alanyt dugványozz, mert ezeket a piciket valami gomba vagy mi, megtámadja mindig. Pedig vigyáztam rájuk, de hiába. Tavasztól újra oltok természetesen. Nálam sok új növény nincs, de már én is fullra állok elégé. Sajnállak titeket üvegházasok, mert szörnyen megemelik a gázt, valami 70? %-al, ha jól hallottam. üdv.
De mint írtam jövő év tavaszán belekezdünk a bővítésbe! Szerencsére igen jutányos áron jutottunk hőszigetelt üveghez, igy az anyagiak "nagyobb része" könnydén megoldódott.
Na aztán jövő évtől lehet új növényeket szerezni..
Bár szerintem a mostani mennyiség is elég lenne, főleg, hogy amióta rendessen tápozok hihetetlenűl beindúltak a növények!
Hálistennek az enyhe idönek egyenlőre jol szuperál.Alapjáratban megy a fütés és nem volt 10 fok alatt,igy még a máskor kényes orchideáik is kinyiltak eddig idén.
Most jön a lehülés,ettől jobban félek,mert akkor feljebb kell tekerni a fütést,és ekkor szokott minden nemkinyilni,elpusztulni stb.Néhány magoncom pusztult csak eddig el,meg ugy 10-15 hibiscuspalánta eddig valami hirtelen jött gombátol,ami amikor már megjelent akkor semmilyen permetezéssel nem lehetett segiteni:((
Valamiért most a frissen kapott magok sem nagyon kellnek az idén,nem tudom mi van.Most nem is nagyon rendeltem csak néhányat.
Ujdonság?Talán az hogy összel sikerült beszereznem egy fahéjfát és egy kenyérfát( a mangosztin megérkezés után két héttell kipurcant,pedig oltott volt)
A fahéj stagnál,de leveles, a kenyérfa már hozott két uj levelet meg hajtást(mindkettöt a suliban tartom,tavaszig nem merem hazahozni)
Más ujdonság nagyon nincs,most helyhiányom van tehát nagyon meggondolom vegyek-e olyasmit amit 2-3 év mulva is megvehetek.
Én pont azért nem ültettem nagyobb edénybe, mert akkor még jobban megnő, helyem meg igencsak korlátozott. Így viszont nem terem.
Továbbra is a hirdetés nevű varázslatot ajánlom. Nincs az a növény, amit Budapesten baráti áron el ne lehetne adni. (Nálunk, kisvárosban persze kicsit komplikáltabb.) A növényeladás szezonja tavasszal van igazán, most mindenki azzal van megszédülve, hogy a rengeteg már meglévőt hol teleltesse. De ha sürgős, most is meg lehet vele próbálkozni.
Anyukámnak egész ültetvénye van! Télikertben a legegyszerűbb. Új hajtásokat szedsz a tetejéről (mint a muskátlinak) elduggatod friss földbe és kész az új növény. Ha nem rendelkezel télikerttel, akkor egy világosabb pince is megfelel.
Tanácsot, segítséget kérek! Még a májusi ballagáson, egy csokorban díszananászt kapott a fiam. Nosza, rajta! Gondoltam. Földbe, zacsi alá és türelem. Mostanra minden bizonnyal gyökeret eresztett, mert új leveleket is kezd növeszteni. De még mindig a zacsi alatt van, sőt kint az udvaron. Ha leveszem a zacsit, mi a teendő, és egyáltalán van-e esély, hogy életben tartsam télikert, üvegház nélkül, egyszerű szobai körülmények között?
Szerintem alaposan vissza kell metszeni, ha helyhiány a probléma. Egyébként hűvös pincében, vagy a lakásban is áttelel. Én kb. felére visszavágom majd behordáskor ezt a futó-tüskés gyönyörűséget, majd egy nagy ablak elé helyezem, hogy télen is gyönyörködhessünk a virágzásában.
Van valamilyen Solanumom. Nem tudom honnan, valószínüleg valahol (pl.Görögország) szedtem a magját. Nem ismerem a faj nevét, a karélyos leveleken alul-felül tüskék vannak. Közeleg a tél, nem tudom hova tegyem?
Magyar oldalt sajnos nem ismerek a témában. Tavasszal vettük, még nem ültettem át, sajnos nem virágzott még, talán jövőre majd megmutatja magát, jó lenne! :)
Rappaiéknak új honlapja van http://www.rappaikerteszet.hu/ ezt idén csinálták, itt is utána tudsz nézni a dolgoknak. Sok mindenük van, de azért nincs minden amit ott hirdetnek. Jönnek az őszi kiállítások és akkor felhozzák a megbeszélt növényeket Budapestre.
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Sajnos nem tudok angolul, ha tudnál esetleg magyar oldalt ezzel kapcsolatban, megköszönném. Milyen földbe ültetted el? Mikor vetted? Nálad virágzott már? Találtam Rappainak honlapját, de sajna az 1998-1999-es. Postai úton lehet rendelni?Mégegyszer köszönöm a segítséget!
A pisztácia hüvös teleltetésnél lombhullató ergo nem kell neki fény télen, teleltetni 0-10 fok között kitünően lehet. Nem hiszem hogy a trópusi részen teleltetnék a füvészkertben inkább a szubtrópusiban.