Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Köszönöm szépen a gyors választ. Azt még megkérdezem, hogy csak a mellékelt linken felsorolt fajták jöhetnek számításba? Ezek a legjobban bevált porzói a Katalin fajtának, ezért ezeket célszerű választani? Üdv. W8.
Tegnapi cseresznyés élményem: nagy széles falusi utca, igazi parasztlagzival, nagy szép háznál. Utcán sok bámészkodó, nagy kosarakból osztják a kuglófot. Násznagy úr beszél, menyasszonyt nézzük, milyen szép. Megyünk tovább: néni kint ül a ház előtt, bácsik beszélgetnek, és akkor a kerítés mögött: hű! azta! mi az! korai cseresznye! :) roskadásig megrakva egy szép nagy fa.
Elszállt a levelezőprogramom és törlődtek az alanyrendelések. Ha valakinek volt rendelése, kérem jelezze, mert 24.-én megyek alanyokért Arra emlékszem, hogy Weiwa, Maxma-14, Ishtara, Gxn-15-ös és Farold 40-es volt rendelve. Farold 40 kivételével kapok minden fajtát.
A szivacsszigetelést én akkor tartom jónak, ha be is meszeled.
A törsz elfagyását ugyanis az okozza, hogy a téli Nap a fa törzsét felmelegiti (szerintem a fekete szivacsot is) és a nedvkeringés ott megindul, aztán jön éjjel a jó nagy fagy és elfagynak a 'vízzel' telt sejtek. A fehér mész szétszórja a Nap sugarait, nincs felmelegedés ( vagy legalább is nagyon kismértékű).
Még egy utolsó OFF,de én a datolyaszilváidat irigylem,sajnos az enyém 3.évre kipusztult,most újra hajtott az oltástól ,nagyon úgy néz ki,hogy nem az alany hajtott,hanem újra a Hurmi-káki,és szépen fejlodik,de biztonság kedvéért beszereztem egy újat is.Még termést csak uzletben láttam!:-()
Most az oszlopos cseresznye és a káki a 2 elonyben részesítettem,majd meglátjuk melyik gyoz!:-)
Valaki említette valahol,hogy télre a fiatal fák torzsét olyan vízvezetékhez való szivacs szigetelovel védett,ezt tényleg érdemes majd rátenni?
Valaki talán ismeri a hagyományos régi falusi "májusi" cseresznyéket név szerint is. Nos, a körzetünkben már kezedenek érni az érési sor második vonalát képviselő egyedeken is a gyümölcsök. (A múltkor föltett "április végi" az elsőként érő fajta, ez a fa az azt követő érésű fajta egy példánya.)
Kertárudás ficko boltjában is döglenek a növények mint nálam a 4 cserko és egy meggy. De nem gyümőlcsfái. Hanem a többi már x db-nál jár. Virágzó magnólia, fenyő, szeder stb...
A szakmai részre tökéletes válasz kaptál, ami meg a sört illeti az bármikor jó, ha megfelelő az előétel. (Utóbbira javaslok egy jó csípős kínai kaját. Nem fogsz fázni a sörtől.)
MIndig tudtam, hogy benned bízzak:) Ki is megyek, oszt meghúzom a pályinkás butykost (ebbe a hidegbe sört??? nem vagy te magadnál...). Persze, én is örülök annak, hogy egyáltalán megeredt valahol, csak sosem volt még megfoganófélben lévő cseresznyefám, oszt mit lehet tudni, hátha nem jó úgy...
Igyál egy sört! Az jó. Vagy egy pohár bort. Mégis mit szeretnél csinálni vele ilyen szakadó esőbe te lyány? No meg egyébként is. Ha ott hajt akkor ott hajt. Örülj neki hogy hajt valahol. Ha hosszabbodik a vessző, szépen óvatosan odakötöd a nemhajtó ághoz és az lesz a törzs. Ha már megmerevedett, (a cseresznye vessző) akkor levágod a nem élőt. Kb jövő ilyenkor.
Ali bá, az elütetett szabadgyökeres cseresznyefák úgy nézem, élednek. DE! Csak alul, az oltástól számított pár centin felül indult meg oldalhajtásképződés a durván 1 méteres fán, egyébként "hallgat" a csemete. Micsinájjak?
Szentül meg voltam győződve róla hogy az valami különösen jelentős teljesítmény egy kivitől, bocs az offért :) Egyébként egy kiöregedett cseresznyés nyomai vannak még a hegyoldalon. A kivi már így is benőtte a ház oldalát, és igen sűrűn van rajta az a 40 kiló. A két és fél mázsát termő példány lehet hogy lebontaná a teraszt :)
Megpróbáltam a kivit éppen 30 éve. Ültettem 6 tövet, D-i fal mellé. Minden évben kisebb lett, végűl 2-4 év alatt mind elpusztult. Azt hiszem a mi talajunk nem jó neki.
A cseresznye az bírja. Ugyanakkor ültettem egy Van és egy Bigarró fát. Mindkettő él és a törzse majdnem olyan vastag, mint az enyém.
Hogy itt ne legyen "off", akit érdekel a kivitéma, az egy tövön elérhető termésmennyiségekről tájékozódhat a "Nálunk is termő új gyümölcsök" topic 8305., 8812. és 16696. sz. hozzászólásaiból. (Hátha a cseresznye után a kivire is kedve támad valakinek!)