nagyon kedves a tájékoztatód, és most válaszoltál konkrétan arra, amire kiváncsi vagyok...pontosan azért, mert én is azt gondolom, messziről jött ember, azt mond amit akar...szerintetek miért vagyok itt? Pont azért, mert ha harcedzett is vagyok, hülye nem..és az már jelent valamit, hogy ideutazott két hétre, de ez még nem minden, mint írtam, hülye nem vagyok...nem most jöttem le a falvédőről. Ha nehezen is, de sikerült kiszednem belőled, azokat az infókat, amire kiváncsi voltam :-)))))))))) végre..... :-)))) Nem lennék semmiképp a konkurenciád, mert étteremben gondolkodnék, ha ott lennék...A másik, hogy egy előzetes látogatás nélkül, tapasztalat szerzés nélkül, sosem adnék fel, egy kiépített életet :-))))) Pont arra voltam kiváncsi, hogy te hogy látod kint az életet, mert nyaralni menni, teljesen más, mint élni valahol... :-))) Azért vagyok itt, mert egy volt honfitársamnak hiszek inkább, mint egy relatíve idegennek, és tudni akartam te hogy látod a dolgokat... Dominika csak a fiatalember miatt jött szóba, mert amúgy is mindenképpen azt tervezem, hogy költözöm másik országba, ahol mindig meleg van....meg van erre a megfelelő tőkém, de nem baromságra akarom elpazarolni, mert keményen megdolgoztam érte....ezt a jövő évre tervezem, itt sem lehet pikk pakk mindent felrúgni, eladni :-) Van valamilyen gondolatotok erre nézve??? :-) Dominikát attól függetlenül, meg fogom célozni, így is, úgy is, mert gyönyörű ország a természeti adottságai miatt és megszeretném nézni. Ezzel kapcsolatban, úgy is keresni foglak, mert nekem is nagyon szimpatikus lettél. Jaj, és még egy, ráléptem a weboldaladra, majd a belépésre, és nem nyitotta meg, hanem állandóan különböző cégek reklámlinkjeit dobja be :-) A mostani leveleddel sokat segítettél, mert arra kaptam választ, amire kiváncsi voltam, ezt köszönöm neked :-))) Üdvözlettel, Ibolya
Jó lenne egy kicsit lelassítani.....Azt hogy ki hol járt meg mit csinált meg mit nem csinált az egy dolog, bocs... Azt kell megérteni hogy a 3. világ seggébe készülsz ahol sem orvos (mármint aki érti a dolgát), sem társadalombiztosítás, sem törvény, sem jog, se semmi nem létezik,( ha meg létezik nem fogod tudni megfizetni) hanem a vérrel "írt" íratlan törvények. Ez egy más kúltura és ez egy más világ.
Az hogy pénzel el lehet intézni valamit az megint csak egy dolog, az elsö jött ment idegentöl senki nem fog pénzt elfogadni, annak is megvan a menete.
Az biztos hogy nem kell füteni, azért nem fognám ilyen viccesen fel ezt a dolgot mert azért ennél többröl van szó. Hogy egy kicsit segítsem bemutatni a dominikai kulturát, jobb ha megérted hogy egy dominikai férj kapcsoltara ne alapozz mert úgy sem fog sokáig tartani, ez a kúltura ez arról szól hogy minden héten új asszony van, még akkor is ha 10 gyereked van töled, ellenkezni meg nagyon érdemes mert itt a machizmus nem ismer határt. A külföldieket nem nagyon szívlelik, még ha nem is mutatják ki. "dolgozni mindenhol lehet" az biztos, csak nem mindenkinek és nem mindenhol. Miért alkalmaznának téged amikor a dominikai ezt a munkát elvégzi 150-200USd ért???? Próbaképpen tedd fel az aldaba.org nevü honlapra a curriculumodat, azt majd meglátod hogy senki nem fog jelentkezni nálad azért hogy munát kapj. Az angollal esetleg olyan munkákat lehet kapni ami ahhoz elég hogy éhen ne halj, de mivel a spanyol nem megy ezért nehéz lesz, és viszonylag sok dominikai beszél angolul.
Itt Punta Cana-n, dolgozik néhány külföldi viszont azok is itt vannak 1-2 évig, olyan mint ha nyaralnának és mennek vissza, nagyon keveset keresenek, ugyan van lakásuk meg az utazásuk is meg van oldva.
Vállalkozásalapításról leírtam a véleményem igazából ha nem turísta övezetben akarsz kezdeni valamit akkor nem tudom mit javasoljak, a turistaövezetben pedig fel van osztva a torta, sem engedélyt, sem lehetöséget nem adnak semmire.
Nekem semmi érdekem nem füzödik ahhoz hogy most ideköltözöl vagy nem, úgy gondolom hogy az "ellenséget" soha nem szabad lebecsülni, sok ilyen levélre válaszoltam már az évek alatt, sokan elfogadták amit mondtam, volt aki nem, de már azok sincsenek itt. Az hogy én itt vagyok az egy dolog, én sem csinálnám mégegyszer végig.
Ha úgy gondolod hogy belevágsz próbáld meg, legyen szerencséd viszont én ennél többet nem tudok segíteni, a többi rajtad múlik.
Nincs villany, akkor van gyertya...ez így jól hangzik elsöre, hosszú távon nem olyan vicces.
Nem ismerem jövendöbelid körülményeit, hogy hova valósi, hogy mit csinál, talán ha felsö tízezerbe tartozik esetleg lehet szerencséd, ha nem, akkor no way....
Bocsi, de még lenne egy kérdésem. Visszaolvastam úgy a 16-17 oldalig a fórumot, és látom, hogy hotel foglalással is foglalkoztál, ha még most is aktuális, szívesen kérnék Tőled árajánlatot. Viki
Ez a válasz igen kedves volt tőled, én is így tervezem, csak szeretek odafigyelni a dolgaimra, és felkészülni, amira csak lehet :-) Ezért gyűjtök infókat :-)
Akkor viszont ne hezitalj es "lora".Menj ki elotte ket hetre,nezdd meg,hogy O is milyen korulmenyek kozott lakik(bar gondolom ezzel nem lesz gond,mert ha volt lehetosege utazni,akkor a jo(bb)moduak koze tartozik.Sok sikert!
hát értem én amit írsz, ezzel csak pont annyi baj van, hogy érzékeny kapcsolat köt egy ottani fiatalemberhez, aki már volt itt. Ezek után mit javasolsz????? :-)
Szerintem jol gondold at ezt a D-i koltozest.Ugy gondolom,h ha uj eletet akarsz kezdeni,ne Dominikaban gondolkodj.Nekem kozel sincs annyi tapasztalatom benne,de eleg volt amit lattam es amit Dom Guss bemutatott nekem.Ne haragudj,de igazat kell adnom DG-nak,nehezen rugnak a kulfoldiek labdaba.(Bar kivanom,hogy Te cafolj ezzel Ram es kivanok neked sok szerencset,ha ,megis oda fogsz koltozni).Igazabol nem is tudom elkepzelni,h egy kulfoldi mit tudna ott kezdeni,ha csak nincs RENGETEG penze az elindulashoz.Nagyon szegeny orszag.Mely szegenyseg es luxus gazdagsag(foleg kulfoldiek).Ha tudnek vmit ajanlani,akkor inkabb Kozep-Amerikat javasolnam,szerintem tobb a lehetoseg.Mint peldaul Nicaragua(sokszor megyek latogatni baratomat oda,aki ott csinalt uzletet,segitettem neki par dologban).Vagy Belize,Costa Rica..Baratom egy ev utan nicaraguai allampolgar lett,jo hely az is,szep partokkal.Jo a fovaros,managua.Az ido is nagyon jo,baratsagos emberekkel.Hihetetlen formaban fejlodik.Amugy En jomagam is kulfoldon elek mar 15 eve.
Ja!Es julius vegen,augusztus elejen megyek ujra Dominikara Dom Guss-hoz.De varom mar!!! :)
elnézést, most találtam meg a válaszát a kutyás kérdésre :-) Az árakkal tisztában vagyok, várhova megy az ember, olyan mintha másod magával menne. A chip-pet a tetoválás helyett vezették be pár évvel ezelőtt, nemzetközileg a könnyebb beazonosítás érdekében. Én ha kiköltözöm, viszem a kutyám is, a piaci ára megközelíti az egymilliót, meg nem is válnék meg tőle, csak arra voltam kiváncsi van-e rá levetőség, mert például, Ausztráliába csak úgy vihet be az ember kutyát, hogy előtte 3 hónapig karanténba tartják, akármilyen kutya....ennek meg nem szeretném kitenni. Nem konkrétan a kérdésre válaszolt, de a szavaiból azt vettem ki, Dominikán ez egyszerűbben működik, csupán ez is csak pénz kérdése. Üdvözlettel és köszönettel, Ibolya
köszönöm az információkat. Azt gondolom, hogy a helyzet most itthon sem túl fényes, 7 éve vagyok itthon, tapasztalatból beszélek....én azt gondolom, ha valaki dolgozni akar, nem veti meg a melót, az bárhol kap melót....és minden kezdet nehéz....kint az USA-ban ezerszer nehezebb legális papírokat szerezni, pedig az az elsődleges, hogy az ember elinduljon az úton....4 év alatt közel, 20000 dollárt költöttem el csak ügyvédekre, csak a munkavállalási vízumra... Egyébként Bronxban 300 dollárért igen csöves albit kap az ember, azért ott sem olyan olcsó az élet....én Queens-ben éltem az európai negyedben, és ott egy átlagos, lakható lakás volt 800-1200 dollár között, havi szinten. Természetesen tervben van egy előzetes látogatás Dominikára, emellett én nem egy elkényeztett csaj vagyok, hanem egy igen edzett vidéki somogyi lány, nincs villany, akkor mi van, van gyertya, éltem én úgy is a kezdet kezdetén, hogy telente a kályha tetején kellett melegíteni a vizet a fürdéshez, mert víz sem volt a házban...én szegénységben nőttem fel, és munka mellett diplomáztam kétszer is. Dominikának a hátrányai mellett, előnyei is vannak...pl. nem kell fűteni :-) Ahogy a szavaiból kiveszem, Dominikán legalább pénzzel elég gyorsan el tud indulni az ember...én erre voltam kiváncsi, nem a töltelék szövegre. Még egy utolsó kérdésem lenne, bár a kutyával kapcsolatos kérdésemre nem válaszolt.... Milyen minőségű ez eü. ellátás? Köszönettel, Ibolya
Visszaolvasgattam a fórumot, és sok hasznos infót is találtam. Azok a szállodák, amelyekről a legtöbbször írnak, olyan 2000 USD körül mozognak az alpharoomson nekünk 10 napra(repjegy nélkül), nem tudom, hogy ez jó ár-e, vagy nézek körül máshol? De találtam pár szállodát 1000-1300 USD árban: Grand Oasis Punta Cana Grand Oasis Bavaro Punta Cana Grand Ifa Villas Bavaro Resort and Spa
Ezek elvileg 5* szállodák, de azt akarom, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, mert lehet hogy eljön velünk a nagyi, hogy vigyázzon rájuk még mi kirándulunk veletek. Ne haragudj, hogy ezzel zavarlak, de 2 éve a kislányunkkal már ráfáztunk Egyiptomban, igy 2 gyerekkel még jobban aggódom. Viki
Köszönöm szépen a gyors választ!!! Még nem tudom, hogy mikor érdemesebb menni nov-be vagy feb-ba, de azt tudom, hogy transzferre szükségünk lesz, mivel egyénileg fogjuk szervezni az utat. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyivel előtte kell megrendelni nálatok a transzfert meg a fakultatív programokat?
Hogy a chippes kutyákal mi a helyzet nem tudom, de van egy barátom aki mindig jön floridából és a végén mindig otthonhagyja a zsebkutyáját mert azt mondja kb 700-800USd-be van neki repülöjeggyel. Na most a repülöjegy szerintem nem lehet több mint 200-300 USd a vérebnek.
Teljesen biztonságos, az itteni hotelek europai és amerikai tulajdonban vannak, teljesen megfelelnek a követelményeknek, minden téren. Rengetegen jönnek gyerekekkel pontosan ezért nagyon sok hotelben külön rész van fenntartva gyerekeknek mint pl a Grand Bahia Princepé-ben.
100%-ig ajánlott, de csak a Punta Cana-Bavaró rész.
Igazából a programok attól függenek hogy hogy viseli az utat a kisgyerek, van aki az 1-2 éves gyerekeket elhozza mindenfajta kirándulásra.
A segítségedet szeretném kérni, mert nehezen tudunk dönteni a férjemmel. Felmerült az ötlet, hogy november végén vagy február elején elmennénk pihenni Dominikára, de nem tudjuk, hogy pici babával mennyire biztonságos úti cél lenne Dominika? Akkorra a lányunk 5, a pici fiunk pedig csak 1 éves lenne, és miatta aggódunk. Azt szeretném kérdezni Tőled, hogy szerinted mennyire lehet oda kimenni a picivel (tisztaság, higiénia, orvosi ellátás stb), melyik 4-5 csillagos szállodát érdemes választani (Egyiptomban sikerült kiválasztanunk egy borzalmas 5*-at), jó-e a tervezett időpont, milyen fakultatív programokat lehet bevállalni a picivel?
A külföldi nem nehezen kap munkát hanem nem kap, ez ilyen egyszerü. A dominikai köztársaságban borzasztó magas a munkanélüliség és a dominikai van elönyben egyszerüen külföldi nem kap munkát ez szabály.
A 200 USd az HAVI fizetés ez a dominikai átlag feletti fizetés.
Aki magasabb munkakörben dolgozik az kereshet jóval többet de arra nincs esélye annak aki nem idevalósi.
Spanyol nyelv?? itt az az érdekes, nem az angol.
Mindenek elött munkavállalási engedély kell, kb 7 hónap, jelenlegi áron 1500 USD, + párszori europai utazgatás mert mindig kérnek valamit. És munkavállalási engedéllyel sem lesz munka.
Két diplomával, 5 felsöfoku nyelvtudással sehol nem kaptam munkát és dominikai az asszonyom!!!
Szerinted melyik hónapban érdemesebb Dominikára utazni? Október vége,november vagy december. Mindenképp idén szeretnénk menni viszont a viharos időszak után.
van még egy kérdésem, amit elfelejtettem feltenni. Törzskönyvezett útleveles, chippes kiskutyát be lehet-e vinni az országba, illetve milyen feltételei vannak?
köszönöm a megtisztelő válaszát. Sok mindent visszaolvastam a fórumon, de a legtöbb infó a nevezetességekről szól inkább. Lenne pár kérdésem. Az, hogy a külföldiek nehezen találnak munkát, az egy relatív dolog, az átlag kereset amit írt, azaz a 200 dollár gondolom heti fizu. Ez körülbelül, milyen munkatípusra vonatkozik??? Én két diplomás vagyok, 14 éves kereskedelmi és vendéglátói gyakorlattal, az angolt anyanyelvi szinten beszélem, a spanyolt még tanulni kell. Az USA-ban is logisztikáztam, kereskedtem és a vendéglátói területen mozogtam. Viszont ott megvolt a heti 6-700 dolcsi...Dominikán kb. mire számíthatok ez alapján? Az albérleti díjak New Yorkban is hasonlóak. Illetve, arra lennék még kiváncsi, hogy munkavállalási vízumot kell-e, és hogy lehet intézni? Még egy kérdés, egy vállalkozás indítása mennyire bonyolult? Illetve, akadályoztatják-e? Ha férjhez megy valaki, mennyivel nőnek az esélyei? Én Santo Domingo mellé megyek, mivel kint akarok élni, a nevezetteségeket lesz időm megnézni. Én igazán, hosszútávon gondolkodom, ezért fontosak az infók számomra.
na szegény leendő férjuramat máris el akarod rontani??!!!!:)
én meg menjek a krokodilokhoz..?! kösziiiii
Arra nem is gondolsz, hogy a programokat azért én rendelem, mert meglepi lesz a számára??? mert igen... Nem tud ezekről, akkor lesz a születésnapja, és az enyém is, ezért szeretnék neki meglepit szerezni....
azért most még reménykedek, hogy a férjuram a néger csajok helyett a nászútunkon engem választ! Aztán majd meglátjuk!
Szóval ha még egyszer valaki elkezd vitatkozni hogy Puerto Plata jobb mint Punta Cana az menjen Puerto Plata-ba.
Carib-tenger-Atlanti ócán fóbiát mindenki felejtse el, hotelt minöség szerint kell választani mert ha a térképet megnézzük Punta Cana sincs már teljesen a karib tengeren, egyedül Cap Cana, de majd a második térképen jól lehet majd látni hogy az egész tengerpart majdnem teljesen egyforma, a különbség abban rejlik hogy ahol elfordul a tengerpart ott nincs védelem a hullámok ellen, ott hullámosabb a tenger.
Punta Cana, Bavaro, Uvero Alto, Friusa, Macao ezek a kinti települések a hoteleknek nagyon sokszor megtévesztöen a Punta Cana vagy Bavaro nevet adják.
Hotelek:
Punta Cana-n egy darab hotel sincs!!!
Cabeza de Toro:
Barcelo
IFA
Oasis
Natura Park
meg valamilyen Holiday Beach
Bavaro:
Mélia
Paradisus Palma Real
NH
Carabela
Barcelo
Cortecito:
Gran Palladium
VIK
Ocean BLue
Macao:
Iberostar
RIU
Gran Bahia
Gran Paradise
Majestic
Barcelo
Moon Palace
Uvero Alto
Sirenis
Cocotal
cabeza de toro es bavaro ami a karib tengerhez a legközelebb és a legvédetebb.
hotelek amiket ajánlok tengerpartól függetlenül:
Melia, Paradisus Palma Real, NH , Gran Palladium, Gran Bahia Principe, Iberostar , Majestic.....
ezek a drágább hotelek, ha ez drága akkor lehet a többiek közül választani
Puerto Plata-i övezet:
Idényjellegü, nincs szép tengerpartja, hotelek minösíthetetlenek, olcsó, nyáron nem sok élet van, mellette Sosua és Cabarete a sexturizmusról híres. aki nem a tengerpartér megy annak jó és itt a legtöbb a csapadék.
Samana-i övezet:
Az érintetlensége miatt nagyon szép, kevés resort, szép tengerpartok, vizesések, itt a Bacardi sziget is, Las Terrenas, Las Galeras nagyon szép helyek
Punta Cana/Bavaro: a legszebb tengerpartok és legjobb hotelek innen mindenhova el lehet jutni autobusszal vagy repülövel,
Bayahibe: Hasonló mint Punta Cana, egy kicsivel gyengébb hotelekkel de jóval magasabb szinvonalon mint Puerto Plata
La Roama: 1 resort, part nem rossz, nekünk kiesik...
Juan Dolio, Boca Chica, nem rossza a part, közbiztonság rossz...
Nagyjából ennyi és akkor felrakom a Punta Cana/Bavaro partot közelebbröl müholdon
úgy hogy apukának is tessék megadni az emailemet, ne csak te rendelgesd a programokat....ö is jól érezheti magát egyszer utoljára nem??? most gondolj bele mikor visszamentek azért nem lesz már olyan aranyélete mind elötte.......
Azt elfelejtettem mondani hogy a frissen nösült férjuraknak van egy új prgoramunk...amíg a hölgyek a delfinekkel úszkálnak addig a fiúk a néger csajokkal itt a Punta Cana-i night clubban...remélem újdonsült férjedet megleped ezzel a nagyon jó programmal...de csajok mehetenek a krokodilokkal is..nekem tök mindegy...de az elörefizetös program...:-)
Tessék visszaolvasni a fórumot minden szépen le van írva......végül is nagýon hasonlít a New York-i élet a dominikaira föleg ha Bronx-i és Chicago-i tapasztalatokkal tetszik rendelkezni.
én nem konkrétan nyaralással kapcsolatos kérdést tennék fel. Én letelepedni szeretnék. Minden ezzel kapcsolatos infó érdekelne...van már némi gyakorlatom a külföldön való élésben, 4 évig New Yorkban és egy évig Angliában éltem. De utálom a hideget, meg a mostani magyarországi mentalitást. Tehát minden infó érdekel, köszönettel: Ibolya