Itt egy kis probléma van: mi csak erősen óhajtjuk az olvadást ezidőtájt. :-)
Ráadásul a tető egyéb részein normális a helyzet. Ez a fenoménium csak a garázs fölötti tetőre érvényes, és az a tér nem is fűtött. Nem is emlékszem mikor mutatott be utoljára ilyen akrobatikát a természet, de előfordult már korábban is.
Érdekes, hogy a kép megrendelő nem kommentált... biztos a kép minősége az oka. Mit tegyek csak iPhone-ra fussa... -ttya... ...na, jó: nincs másom. :-)
Hát, ha három órával ezelőtt gondoltam volna, hogy munka helyett ezzel az átkozott tetővel fogom tölteni a napot, biztos nemcsak odavetek egy mondatot Tamás posztjára, hanem kíméletlen részletességgel leírom, hogy a hó beesik az erkélyre, puffan, közben végigcsúszik a korláton, ez ijesztően fémes döngő hangot ad ki, ami lesúrolódik a tömbről, az pedig bizony lebucskázik az utcára, és ott nyílt a bolt, tehát előfordulhat, hogy ezek a hótörmelékek pünkt egy kiállított halotti koszorúra esnek majd, viszont ezt megelőzendő most is, mint mindig, elő fogom venni a partvist, mert hát immár aggódom is egy kicsit valóban, elsősorban azon, hogy végül valaki följelent az építéshatóságnál, de hát mit tehetünk, ez vagyok én. Kapkodó, felületes és megfontolatlan.
Aggódni épp nem aggódtam, csak Tamás képe eszembe juttatta, hogy idén is lesz tél.
Viszont a megoldhatatlan szerelések és a cucc más alkalmatlan megoldásokkal való kiváltása helyett maradok az eddigi évek bevált szokásánál: utcára lenéz, ha tiszta a terep, partvissal hó leüt, a nagyját erkély sarkába elseper, megvár, míg megolvad. Prímán működik.
sajnos nem megy minden egyszerre. Vagy a benapozás biztosítása van, vagy fix csapadékvédelem.
Nálam is sokkal sötétebb van télen-nyáron, mint egy emelettel följebb, ahol már nincs fölötte terasz. Ott szélbiztos kinyúló ponyvát szereltek fel- napvédelemre. A hó, és eső ellen nincs védve, némi eresz kivételével. A hó elolvad, és távozik a terasz vízelvezetési rendszerében.
Nem nyúlik közterület fölé. Pont az erkély széléig tart. De majd ha fellelem őket, ígérem, szólok a tervezőnek és a kivitelezőnek, hogy feltétlenül gondolja újra. :-)
Azt jelenti, hogy az eredeti tervben nem szerepel, vagyis nem számolhattak ezzel a ferde felületnek a működésével.
A többi terasz védve van a csapó esőtől, meg árnyékolt is, de a felső szint teraszainak használati értéke más. Az árnyékolás hátrányai helyett cserébe az esőnek kitettséget kapta. Eredetileg. Meg nem kell vele foglalkozni, mint a vászon árnyékolókkal (ha erős a nap, kinyitom, télen becsukom).
Aki megtervezte, és kivitelezte erre a helyre ezt a védőtetőt, annak kell újragondolni a tapasztalatok fényében. Ha nem nyúlna közterület fölé, akkor csak az aktuális tulajdonosnak probléma. Így más a helyzet. A csapadék elvezetése sincs megoldva, mert esőcsatornát (vízköpőt) sem látok rajta. Feltételezhető, hogy nagy zuhé esetén meg a víz folyik le, nem tudom hova.
A fém konzolokra lehetne erősíteni mezőnként egy-egy keresztben futó "lebegő", egyedi tervezésű, hófogóként működő szerkezetet. De a részleteket kellene pontosabban ismerni.
"Általános tudnivaló: Az OPTK 1319. §-a értelmében a tetőről lezúduló hótömeg okozta károkért alapvetően az épület tulajdonosa felel. Ezt a felelősséget sem általános figyelmeztető táblák felállításával, sem a hóvágók beépítésével nem lehet korlátozni. A hóvágók megfelelő méretezése és előírásszerű beépítése esetén sem lehet kizárni a hótömeg lezúdulását a tetőről. A kivitelező vevőivel (épülettulajdonos) szemben alapvetően azokért a károkért felel, amelyek a hó elleni védelem nem megfelelő méretezése, illetve a nem szakszerű beépítés miatt keletkeznek. Amennyiben tehát a vevő a beépítési tájékoztatás ellenére optikai vagy egyéb okok miatt kevesebb hóvágó beépítését kéri, a kivitelezőt figyelemfelhívási kötelezettség terheli, és ezt a megbízásban rögzíteni kell: pl. „A vevő kívánságára az ajánlott mennyiség (... db) helyett csak ... db hóvágó került beépítésre, amelyre garanciális, szavatossági és kártérítési igény nem érvényesíthető.""
De a figyelemfelhívási kötelezettség (kivitelezői részről!) is fontos, amit ugye írásban kell rögzíteni.
Azért érdekes lenne egy körkép a tetőtérbeépítésekről /tetőkertekről, azok vízelvezetéséről, a téli időjárásban a hó eltakarításáról, ilyesmi. Mert hogy milyen trendi a burkolat, meg cuki a kiskerti manócska, arról sokat írnak.
Beázik alatta valami?, na akkor van a kezek széttárása, és a költségek áthárítása a közösségre. A kivitelezők felkészültségéről, és az elvárható felelős eljárásaikról inkább nem is akarok beszélni.
Körülnéztem a környéken, a házak kb. 60%-ról hiányzik a hófogó. Az új, vagy nemrégiben felújított tetőkről meg szinte kivétel nélkül. Az iparosok nem szeretik felrakni, mert macerás. Tőlem külön megkérdezték, hogy biztos visszategyék-e a tetőfelújítás után.
Mostanában hófogó helyett inkább az olcsóbb megoldást választják: kitesznek egy kézzel írt cetlit, hogy „Vigyázz, hóomlás!” oszt jónapot. Sőt, nálunk az omladozó vakolatot is így javítják.
A hófogó a műanyagtetőn is hiányzik. Sőt, anyaga miatt (mert sokkal alkalmasabb csúszda) még szigorúbb, vagy más követelményeknek kell(ene) megfelelnie.
Ilyen lekonyuló jeges hó nálam is szokott lenni, az erkély fölötti műanyag tetőn. Ha nagyon havazik, jó vastag sapka nő rajta, aztán ha odasüt a nap, elkezd csúszni lefelé. Az a hang valami egész rémes, amikor ezek a jeges tömbök letörnek, és zúgni kezdenek lefelé a hatodikról... És most beköltözött egy bolt a földszinti üzlethelyiségbe... Mondom, hogy nem kéne havaznia.
Háttér info: pár napja kaptunk vagy 30 cm-t a jobb fajtából. Egyúttal kellemes északi szellő is fújdogált, oh, lehetett olyan 20 km/h. Az eredmény: az ereszen mintegy fél méterrel túlnőtt és kb. 20 cm-t megereszkedett hófal. Tiszta jégkorszak. Mindezt ma este vettem észre, amikor kiszálltam a kocsiból. Mire nem jó egy iPhone... :-)